Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

13/03/2013

L’OMIC de Vilanova i la Geltrú va atendre prop de 2.500 accions al llarg de 2012

Oficina de l'OMIC a la plaça de la Vila de Vilanova i la Geltrú Oficina de l'OMIC a la plaça de la Vila de Vilanova i la Geltrú

Telefonia mòbil i fixa, i entitats bancàries, s'emporten el gruix més important de consultes

L'Oficina Municipal d'Informació al Consumidor (OMIC) de Vilanova i la Geltrú va registrar, al llarg de 2012, un total de 374 peticions d'informació, 1572 reclamacions i 300 assessories diverses i derivacions. D'aquestes, 1.900 provenien de consumidors residents a Vilanova i la Geltrú, 28 de la comarca del Garraf i 19 d'altres indrets.

La importància de l'existència de l'OMIC - situada a la plaça de la Vila, 10 – es percep clarament en el fet que es van realitzar al llarg de l'any passat 1356 actuacions presencials, mentre que només 12 van ser per via telefònica i 518 a través d'instància. Es van derivar 102 actuacions a la Junta Arbitral de Consum, es van obrir 422 fulls de reclamació i o denúncia, i es van atendre 60 consultes a través del correu electrònic. El rescabalament econòmic aconseguit pels consumidors a través de l'OMIC de Vilanova i la Geltrú va pujar a una xifra de 64.817 euros.

Per sectors, els més consultats son els de la telefonia mòbil (521), les entitats bancàries (230), la telefonia fixa (181), els serveis d'electricitat (175) i el comerç en establiments (121). Des de l'OMIC es valora que, en el context de crisi econòmica, els consumidors augmenten significativament les consultes, així com les denúncies i les reclamacions. Des de l'OMIC també es dur a terme una tasca de conscienciació ciutadana de que hi ha algú que vetlla pels seus interessos com a persones consumidores

Al llarg de 2012, l'OMIC també ha dut a terme un seguit de campanyes d'inspecció de consum. Donat que l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú està adherit a la Xarxa Local de Consum, es va sol·licitar al Servei de Suport a les Polítiques Consum de la Diputació de Barcelona, la col·laboració en campanyes d'inspecció sobre els establiments de venda de pa no elaborat i a tallers de reparació de vehicles automòbils. Aquest tipus d'accions també tindran continuïtat al llarg de 2013 amb les campanyes destinades als establiments de bronzejat artificial, les benzineres i les companyies d'agències de viatges.

Per tal de poder ampliar i facilitar al consumidor i l'usuari l'accés a la informació dels seus drets, l' OMIC ha posat a disposició del consumidor "l'Omic on line". En aquest indret virtual es poden trobar quins són els drets bàsics que els ciutadans tenen, que de vegades no exerceixen perquè no els coneixen, malgrat que són reconeguts per la Constitució Espanyola, per l' Estatut d'Autonomia de Catalunya i pel Codi de Consum. L'objectiu és acostar i facilitar als consumidors l'accés a la informació a través de les noves tecnologies. L'adreça de correu electrònic és omic@vilanova.cat. Durant 2012, l'OMIC ha rebut 60 consultes a través del seu correu electrònic.

A l'OMIC es reben consultes de tot tipus. Moltes d'elles necessiten un assessorament, una resolució immediata, o ser derivades a l'organisme corresponent. Al llarg de 2012 s'han atès 300 consultes d'aquest tipus. S'ha de tenir en compte que aquest nombre de consultes pertanyen a la comarca del Garraf donat que la seu vilanovina actua d'oficina comarcal, tot assessorant als municipis de Sant Pere de Ribes, Roquetes, Cubelles, i Olivella.

Quant les accions més rellevants de 2012 destaca el fet que al llarg del mes de febrer es va produir el tancament de la companyia aèria Spanair. Des de l'OMIC es va informar als passatgers afectats del procediment a seguir en cas de reclamació. Així mateix, durant el mes de març es van detectar els primers casos d'afectats pels productes de participacions preferents de diferents entitats bancàries. En el decurs de l'any s'han tramitat diverses reclamacions a la CNMV. Des de l'OMIC s'han gestionat 64 expedients, segons instruccions de l'Agència Catalana del Consum, en relació als afectats per participacions preferents i deute subordinat de clients de CatalunyaCaixa. Degut al ressò d'aquesta problemàtica, l'OMIC va organitzar, de manera conjunta amb l'organització de consumidors ADICAE, dues xerrades, una al mes de juny i l'altre al mes d'octubre, per tal d'aclarir dubtes sobre aquest tema. L'assistència a aquests actes va ser molt nombrosa, i va ser valorada molt positivament pels afectats

Finalment destaca el fet que des del mes d'octubre de 2012, l'OMIC ha començat de nou la seva participació mensual al programa Vilanova Matí de Canal Blau FM, per tal d'informar als oients sobre temes relacionat amb el món del consum. Fins a data d'avui s'ha informat sobre els drets bàsics en temes tant diversos com les operadores de telèfon, les rebaixes, o les factures tiquet, entre d'altres.
© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00