Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

19/11/2015

L'Associació Familars de Malalts d'Alzheimer busca voluntaris

Logo de l'Associació      Logo de l'Associació

L'entitat va néixer el febrer de 2015 i agrupa famílies del Garraf, l'Alt i el Baix Penedès amb l'objectiu de treballar a favor de les persones afectades per l'Alzheimer i altres demències

L'Associació Familiars de Malalts d'Alzheimer Garraf, Baix i Alt Penedès, amb seu al centre cívic Sant Joan de Vilanova i la Geltrú, es va crear per donar un caliu humà a les famílies amb persones afectades per l'Alzheimer i altres demències.

Amb l'objectiu de millorar la qualitat de vida dels malalts i de les seves famílies, l'Associació vol augmentar el nombre de serveis dels quals disposa (destinats tant a les famílies cuidadores com als malalts), i consolidar les activitats. Actualment s'encarrega de promocionar la necessitat d'un diagnòstic correcte, orientar cap a una atenció integral del malalt, ajudar les famílies a suportar l'impacte psicològic que suposa la malaltia, assessorar i informar en qüestions mèdiques, psicològiques, legals, econòmiques o d'assistència social relacionades amb la demència; estimular la investigació científica, representar davant l'Administració i altres institucions els interessos dels malalts i de les seves famílies, i informar i sensibilitzar la societat.

A banda de la junta directiva, l'entitat compta amb un equip tècnic integrat per un psicòleg, un responsable de l'àrea social, un sòcioanimador, un treballador familiar i un administratiu.

Que és l'Alzheimer?
La malaltia d'Alzheimer és la demència senil més freqüent. És una malaltia degenerativa de les cèl·lules cerebrals d'origen desconegut per a la qual no hi ha fins ara medicació ni solució quirúrgica. Afecta la memòria, el sentit de l'orientació, les habilitats, el llenguatge i, progressivament, altres facultats que provoca a la llarga la incapacitat total de les persones que la pateixen. No es coneix la causa d'aquesta malaltia, per la qual cosa és impossible prevenir-la i curar-la. En els darrers anys, a causa del progressiu envelliment de la població, l'Alzheimer s'ha convertit en un problema de grans proporcions. A Catalunya hi ha més de 112.000 malalts.

Aquesta malaltia també afecta als familiars, en especial als curadors principals, que pateixen un impacte afectiu a mesura que el malalt va disminuint les seves facultats. Han de conviure amb la malaltia essent testimoni de la degradació física i intel·lectual del pacient fins a precisar l'ajut total. Van perdent la relació amb el malalt, amb sentiment de fracàs, aïllament, solitud, i precisen ser escoltats, ja que la major part d'aquests malalts no ingressa a l'hospital, sinó que viu a casa seva o amb la seva família. El cuidador ha de renunciar durant un llarg període de temps a la seva feina i al seu temps d'oci, ha d'assumir un alt nivell de compromís individual, adquirir habilitats i coneixements específics, i comprendre com actua la malaltia per poder contribuir a millorar la qualitat de vida del malalt i fer front als estats d'ànim que l'acompanyen.

Més informació al blog de l'Associació

L'entitat fa una crida a totes aquelles persones que hi vulguin col·laborar voluntàriament. Per col·laborar amb l'entitat o fer-se voluntari, us hi podeu posar en contacte a través del correu electrònic AFMAlzheimer.gabp@gmail.com, podeu trucar al telèfon 93-815.80.42, o podeu anar al centre cívic de Sant Joan els dimarts de 10 a 12 h.


© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00