Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

19/04/2013

Es presenta el llibre 'El rey de todo el mundo'

El llibre es va presentar a la biblioteca del Museu Balaguer davant una quarantena de persones  El llibre es va presentar a la biblioteca del Museu Balaguer davant una quarantena de persones

El llibre mostra com la música reflecteix la complexitat de la violència de gènere a l'Amèrica llatina. Les lletres mostren com la tradició, el folklore i la cultura transmeten els rols masculins i femenins

Ahir dijous es va presentar a la Biblioteca Museu Víctor Balaguer el llibre "El rey de todo el mundo", de Maria Moreno Pérez. Un llibre amb lletres de cançons que permeten apreciar els cànons i rols que havien de seguir i complir les dones des dels temps de la colonització, i que s'han perpetuat fins a l'actualitat.

L'acte, organitzat per l'Associació de Dones La Frontissa, va comptar amb la pròpia autora. Maria Moreno va néixer a Múrcia el 1948, és llicenciada en Història per la Universitat de Barcelona, i ha centrat les seves investigacions al voltant de la violència de gènere, sobre tot a Llatinoamèrica. Participa en diferents tallers i conferències relacionats amb el feminisme i incidint també en la violència de gènere.

La presentació va anar a càrrec de Jordi Paulí, director del Conservatori i de l'Escola de Música Municipal, que manifestà que la lectura d'aquest llibre ha estat un punt d'inflexió per reflexionar sobre les cançons que hem heretat i no havíem analitzat. "Quan els artistes de qualsevol àmbit, ja sigui la música, la pintura o altres, plasmen la seva obra, estan reflectint el moment que els toca viure. Per això, és molt trist pensar que això passava fa 100 anys, però encara passa ara." Tot i que aquest llibre està dedicat a la música llatinoamericana, a tangos i ranxeres, aquest mateix missatge també el podem trobar en músiques com el blues, el jazz, el hip hop o el rap.

L'acte el va cloure Francesc Sánchez, regidor de Salut, Convivència, Equitat i Seguretat i Protecció Ciutadana. Sánchez va posar l'accent en que "aquesta és una lluita diària, que s'ha de començar cada dia. Aquesta mostra de violència masclista ens fa veure que a la nostra societat encara li falta avançar. Canviar-ho és feina de tothom: associacions, ciutadania i administració".

Els rols equivocats adjudicant domini i abús de poder a l'imaginari del que vol dir ser home, i submissió i vulnerabilitat pel que fa a la part femenina, es deixen sentir en moltes de les lletres dels cançoners tradicionals i actuals. D'aquí ve la necessitat de repensar la història de la música, tant des de la perspectiva de restituir l'empremta femenina, on cal posar en el lloc que es mereixen els noms de compositores i intèrprets rellevants, com tot allò que es refereix al sentit dels missatges que la música conté.

"El rey de todo el mundo. Música, mujeres y subordinación", ha estat editat el 2012 per la Editorial Académica Española.
© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00