Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

11/03/2015

El Museu Balaguer restaura els mobles

Marijó Riba, Mireia Rosich i Montserrat Comas van presentar les activitats de 2015 en roda de premsa              Marijó Riba, Mireia Rosich i Montserrat Comas van presentar les activitats de 2015 en roda de premsa

El Museu Víctor Balaguer està fent una important tasca de restauració dels mobles que té a la col·lecció, en un 2015 en que pren protagonisme l'Aula Molas

"L'Organisme Autònom Víctor Balaguer treballa constantment per divulgar el patrimoni de Vilanova i la Geltrú. Una tasca que sovint no és visible, però que val la pena conèixer". Així ho exposava la regidora de Cultura, Marijó Riba, en la presentació de les activitats relacionades amb el patrimoni de la ciutat per a aquest 2015.

Un dels àmbits més actius en aquests moments és l'Aula Joaquim Molas. La biblioteca Víctor Balaguer disposa ara mateix de més de 10 mil títols provinents de la biblioteca i arxiu personals de Joaquim Molas, i ha rebut recentment 53 noves caixes de llibres, que al llarg d'aquest 2015 es catalogaran i es posaran a disposició de tothom qui ho desitgi. Literatura d'avantguarda, poesia, obres de teatre o literatura estrangera formen part d'aquest vastíssim llegat.
En relació amb aquest llegat, l'Aula Molas ja prepara la seva tercera jornada per al 15 de maig, que enguany es dedicarà als estudis literaris.
Però les novetats d'aquesta Aula Molas passen aquest 2015 per engegar una línia de publicacions amb la intenció de posar a disposició dels estudiosos diverses obres que es consideren necessàries, començant per la transcripció del Quadern Code d'Enric Cristòfor Ricart. Una publicacions que es podran dur a terme gràcies a la col·laboració econòmica entre l'Ajuntament i les universitats Autònoma, de Barcelona i Oberta de Catalunya, que s'ha incorporat recentment a l'Aula Molas.
Precisament aquest vincle amb les universitats, que són canals de difusió de les activitats de l'Aula Molas, i alhora demanen la presència de l'Aula en moltes de les seves activitats, ha portat els responsables a plantejar-se un vincle amb els estudiants dels instituts de la ciutat. Montserrat Comas, directora de la biblioteca Víctor Balaguer, explica que "l'objectiu final és que es trobin alumnes de batxillerat amb alumnes de la universitat, a través d'una proposta en la que s'han involucrat professors de secundària vilanovins i el Centre de Recursos Pedagògics, que servirà per obrir una nova porta d'accés a aquesta casa, explicant tot el què s'hi fa, com a estímul per avançar en el coneixement, l'estudi i la recerca".

Pel que fa al Museu Víctor Balaguer, aquest 2015 potenciarà les seves Mirades a la col·lecció, però amb un intens treball de restauració de mobiliari. El llegat de mobles de Víctor Balaguer és molt vast, amb diverses peces que són "joies de museu" i que es trobaven dipositades a la casa de Santa Teresa. Les tasques de restauració, que ja han començat, s'estan fent en col·laboració amb diverses empreses especialitzades, com Saia Art i amb la participació d'alumnes en pràctiques de l'escola Ecore. Un cop desinsectades, netejades i restaurades, es revisarà la documentació de les peces per fer una catalogació definitiva amb ajut i assessorament de "l'Associació per a l'estudi del Moble", una entitat amb els millors especialistes sobre la matèria amb la qual ja s'han fet acurats estudis tant de peces del Balaguer com del Museu Papiol des que es va signar el conveni de col·laboració fa uns anys. Els mobles es veuran exposats en motiu del Dia Internacional dels Museus, al mes de maig.

RP Museus mobles

L'altra línia d'actuació important del Museu Balaguer s'emmarca en la Xarxa de Museus d'Art de Catalunya, encapçalada pel MNAC, de la qual el Balaguer forma part des del passat mes d'octubre quan es va signar el document de constitució. En la programació de la segona meitat de l'any es farà una exposició sobre art contemporani en coordinació amb el MNAC sota el títol "Pràctiques artístiques a Catalunya: 1950-1977". En el cas de Vilanova, com explica la directora del Museu Víctor Balaguer, Mireia Rosich, "Nosaltres intentarem fer un repàs al primer intent que hi va haver a Barcelona de fer un museu d'art contemporani, que no va reeixir, i que va fer que els anys 90 arribés a Vilanova una petita representació d'aquelles peces. Custodiem un centenar de peces entre pintura, escultura, ceràmica i gravat procedents d'aquest episodi".

La xarxa de Museus d'Art treballa estructurada en diferents comissions: formació, comunicació, projectes cooperatius, exposicions... La directora del Museu considera d'especial interès el treball conjunt per a posar les col·leccions dels museus d'art del país on line. En aquesta línia també es continua treballant amb la wikipedia, introduint més fons de la col·lecció a través d'una col·laboració que permet la interacció entre el sector cultural i la ciutadania, on les noves tecnologies i les llicències obertes permeten que els ciutadans prenguin un paper actiu en la creació de continguts útils per al conjunt de la societat i siguin partícips de l'apreciació i conservació del patrimoni i la cultura. El Museu Balaguer ja suma més de 6'5 milions de visites, i són moltes les fotografies de les seves col·leccions que il·lustren pàgines de la wikipedia en més de 40 idiomes.

Per a aquests propers mesos el Museu Víctor Balaguer té altres objectius, com organitzar una exposició de Joan Llaverias, juntament amb el Museu de Lloret i el Museu Marítim de Barcelona, o materialitzar una exposició sobre les obres del fons procedents de l'Extrem Orient ja que enguany, gràcies a la Diputació de Barcelona, s'ha comptat amb una especialista en art xinès que ha fet una important recerca en les peces xineses de la col·lecció. La millora en la il·luminació de les sales d'exposició del Balaguer i del Papiol també és una prioritat que es va fent realitat mica en mica.
© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00