Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

27/03/2015

Vilanova, al Valor Afegit de TV3

Montserrat Comas, directora de la Biblioteca Víctor Balaguer, entrevistada pel programa   Montserrat Comas, directora de la Biblioteca Víctor Balaguer, entrevistada pel programa

El passat indiano de Vilanova i la Geltrú la fa protagonista d'un programa dedicat a les relacions entre Catalunya i Cuba

El programa Valor Afegit de Televisió de Catalunya se centra aquesta setmana en el restabliment de les relacions entre Cuba i els Estats Units, una situació que pot afectar les empreses catalanes que tenen negocis a l'illa caribenya.

Com a punt de partida, el programa es trasllada a Vilanova, recordant que la nostra plaça de la Vila és la més colonial de tores les places, com a conseqüència directa de la relació de la ciutat amb "les Amèriques", i més concretament amb l'illa de Cuba. Josep Tomàs Ventosa, que presideix la plaça des del seu pedestal, va ser un polític, comerciant i mecenes que va emigrar a Cuba a principis del segle XIX, com van fer uns 1.200 vilanovins, el 15% dels habitants de la ciutat.

La directora de la Biblioteca Víctor Balaguer, Montserrat Comas, explica al programa com van revertir en diversos aspectes de la ciutat les fortunes i els nous coneixements d'aquests "indianos".
Vilanova era coneguda com "L'Havana Xica", ja que molts dels vilanovins que van anar a fer les Amèriques es van instal•lar a l'Havana, i també a Matanzas.
La història del Diari de Vilanova, que va néixer gracies al mecenatge de Josep Tomàs Ventosa, s'explica també en aquest programa que podeu veure en aquest enllaç.

© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00