Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

26/06/2013

Divendres es lliurarà el Premi Roig Toqués a Eduard Admetlla

Eduard Admetlla i Lázaro © Fototeca.cat  Eduard Admetlla i Lázaro © Fototeca.cat

Admetlla ha estat distingit per la seva trajectòria com a submarinista reconegut. L'acte de lliurament es farà, a les 19 hores, al Teatre Principal

El català Eduard Admetlla i Lázaro serà guardonat, aquest divendres, amb el Premi Roig-Toqués, un guardó que anualment atorga l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú. L'acte de lliurament es realitzarà, a les 19 h, al Teatre Principal.

Aquest premi, que enguany compleix la seva quarta edició, té per objecte el reconeixement a la dedicació d'un projecte o trajectòria de tipus cívic, cultural o científic de l'àmbit de la Mediterrània que hagi contribuït al coneixement i divulgació d'algun aspecte relatiu al mar.

Eduard Admetlla i Lázaro va néixer a Barcelona el 10 de gener de 1922. Submarinista reconegut, ha estat un dels pioners de l'exploració submarina a Catalunya.

L'any 1948 es va iniciar en el món de la immersió submarina, primer com a pescador, i ben aviat va decidir dedicar-se a la fotografia i a la filmació dels fons marins. Per aquestes tasques va haver de dissenyar els seus propis aparells, com una caixa estanca per poder encabir els equips de fotografia i filmació.

El 1953 va dissenyar i provar, amb èxit, un prototipus experimental d'escafandre autònom, i el 30 de setembre de 1957, a Cartagena, va aconseguir el rècord mundial de descens individual amb escafandre autònom d'aire comprimit baixant fins als 100 metres.

Eduard Admetlla va ser fundador de l'Associació de Pesca Submarina (APS) i del Centre de Recuperació i Investigacions Submarines (CRIS). També ha estat director-realitzador de les següents sèries televisives sobre l'exploració submarina: “Rumbo sur”, filmada en blanc i negre; “La llamada de las profundidades”, rodada a les illes Seychelles; “Nuestras islas”, a les illes Balears i les Canàries; “Tierras y profundidades”, al Carib i “La natura en profunditat”, per a TV3.

Guardonat en diverses ocasions per les seves activitats, ha publicat les següents obres: “La llamada de las profundidades”, “Mi aventura submarina”, ¡Fondo!, “Tierras y profundidades”, i “Mis amigos los peces”.

En l'actualitat, Eduard Admetlla continua en actiu com a submarinista.

El jurat del Premi Roig-Toqués 2013 ha estat format per Neus Lloveras, alcaldessa de la ciutat; Marijó Riba, regidora de Cultura i que actua com a secretària del premi; Montserrat Roig i Carolina Roig, filles de Roig-Toqués; Joan Martorell, a proposta del PSC; José Ayza Rosales, a proposta d'ICV; Miquel Illa, president de la Setmana del Mar de Vilanova i Patró Major; Rafael Argullol, filosof i escriptor; Marius Serra, escriptor i lingüista, i Pere Secorún, del programa Thalassa de TV3- Rumbo Sur.

Aquest és un premi honorífic i no remunerat, i consisteix en ser distingit amb l'honor del premi i el lliurament d'una escultura. En aquesta ocasió es tracta d'una peça de l'escultor vilanoví Xavier Cuenca.

En les tres edicions anteriors els guardonats van ser el programa Thalassa, de TV3, Josefina Castellví, oceanògrafa catalana especialista en microbiologia marina, i Julio Villar, navegant.
© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00