Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

08/11/2016

Fòrum literari sobre la lectura de 'Lo somni' de Bernat Metge

Bernat Metge va escriure 'Lo somni' el 1399 Bernat Metge va escriure 'Lo somni' el 1399

La conferència-col·loqui es farà el 21 de desembre a la Joan Oliva, i les inscripcions ja són obertes

“Bernat Metge: poder, corrupció, intrigues i literatura a l'Edat Mitjana” és el títol del fòrum literari que es farà a la biblioteca Joan Oliva i Milà el 21 de desembre. Aquest dimarts 8 de novembre s'obre el període d'inscripcions presencials a la mateixa biblioteca per participar en aquesta nova edició del Fòrum Literari. En aquesta ocasió anirà a càrrec d'Albert Soler, i es realitzarà el dimecres 21 de desembre a les 18 h. Es tracta d'una activitat literària enfocada com a conferència-col·loqui, en la que es farà un debat entre els participants sobre la lectura de “Lo Somni” de Bernat Metge, en la versió d'Alba de Dedeu.

Bernat Metge és un dels escriptors més importants de Catalunya de finals del segle XIV i principis del XV. Va ser nomenat funcionari reial i va treballar a la cancelleria com a secretari dels reis Joan I i Martí I, exercint també funcions d'ambaixador. La seva vida professional no va estar exempta de polèmica, ja que el 1388 va ser processat per primer cop, i el 1396 va ser acusat de corrupció i d'atemptar contra el govern del rei Joan I, per la qual cosa va ser empresonat un temps. Mort el rei, però, Bernat Metge consta documentalment com a secretari del seu successor, Martí I l'Humà.

Admirador dels autors clàssics i autor d'una prosa catalana que imita la cadència i l'estructura de la llatina, va traduir una obra en llatí de Petrarca, “Walter e Griselda”. La seva obra fonamental, però, és “Lo somni”, escrita el 1399. Aquell any Bernat Metge ja estava en llibertat, però escriu l'obra en primera persona narrativa i la situa a la presó. El protagonista-narrador s'adorm a la seva cel·la i en somnis se li apareix l'esperit del rei Joan, que des del purgatori manifesta la innocència del seu secretari en el procés obert contra ell i en la seva mort. Se li apareixen personatges mitològics, com Tirèsies i Orfeu. El protagonista-narrador dialoga amb ells sobre temes tan importants en aquell moment com la condició de les dones o la immortalitat de l'ànima.

© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00