Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

21/10/2016

Tot un món envoltat de secrets per revelar

 L'auditori de Neàpolis es va omplir per la conferència de Joan Gómez L'auditori de Neàpolis es va omplir per la conferència de Joan Gómez

Conferència del matemàtic Joan Gómez sobre codificació i criptografia en el marc del Campus Universitari de la Mediterrània

 El matemàtic i professor de la UPC, Joan Gómez i Urgellés va oferir dijous la conferencia “D'Euclides a Internet” dins la programació del Campus Universitari de la Mediterrània. La fascinació per preservar el secret en la transmissió dels missatges a partir de l'ús de múltiples formes de codificació i xifratge va centrar aquesta conferència davant les més de vuitanta persones que omplien l'auditori de Neàpolis. El xifratge i la codificació formen part també de la quotidianitat. En trobem exemples en els codis de barres, en els nostres telèfons mòbils, quan fem operacions bancàries amb targetes de crèdit o utilitzem els serveis de banca electrònica o en els números del DNI i del passaport, entre d'altres.

Joan Gómez, va ser introduït per la quarta tinenta d'alcaldia i regidora d'innovació i TIC de l'Ajuntament, Ariadna Llorens, que va destacar la figura del ponent com a divulgador i la seva trajectòria docent. En aquest sentit, Llorens, remarca l'excel•lent l'oportunitat que suposa l'activitat intensiva desenvolupada des del campus universitari de la mediterrània com “un excel•lent instrument de difusió i extensió de l'interès per les disciplines STEAM (Science, Technology, Engineering i Mathematics) i també en altres àmbits del coneixement”.


Joan Gómez va fer un repàs pels diferents mètodes i tècniques de xifrar missatges desenvolupats al llarg de la historia, des de l'escitala emprada durant les guerres entre Atenes i Esparta, els codis basats en la substitució de lletres emprats per Juli Cèsar a les seves campanyes bèl•liques i que van perdurar durant segles. Un viatge pel la criptografia que ens va dur des del codi Morse a la màquina enigma, un enginy criptogràfic dissenyat pels alemanys per xifrar els seus missatges que va dur de corcoll els britànics i els seus aliats durant la segona Guerra Mundial fins que Alan Turing, considerat com el pare de la informàtica moderna, va dissenyar una altra màquina per desxifrar els codis d'Enigma.

A la literatura, el cinema i l'art també ofereixen exemples de codificació des de les novel•les de Juli Verne i Artur Conan Doyle al computador HAL del film d'Stanley Kubrick, 200: una odissea de l'espai, sota les sigles del qual hi havia una referència a la companyia IBM, gràcies a un codi de desplaçament dels caràcters de l'alfabet.

© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00