Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

14/07/2016

La col·lecció de menús de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer, a la llum

Un dels menús, escrit amb to burlesc    Un dels menús, escrit amb to burlesc

El diari digital VilaWeb publica un extens article sobre la col·lecció 'Thebussem', que forma part dels més de 4.000 volums dedicats a la gastronomia del fons

La Biblioteca-Museu Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú custodia un fons de més de 4.000 volums dedicats a gastronomia. La tasca de custòdia i difusió del patrimoni han dut la periodista Cristina Armengol, bibliògrafa especialitzada en llibre antic, a interessar-se per una part d'aquest fons i publicar un extens article al diari digital VilaWeb, que es pot consultar en aquest enllaç.
Concretament, analitza el fons del col·leccionista Mariano Pardo de Figueroa (1828-1918), el Dr. Thebussem, que mantenia amb Víctor Balaguer una relació epistolar i d'amistat, i per això li va lliurar una col·lecció de més de 900 menús del darrer terç del segle XIX i primer del XX, molt variats, que s'han unit a la col·lecció que la biblioteca ha creat amb exemplars, tant locals com d'altres provinences. La majoria estan vinculats a l'aristocràcia, però es conserven també mostres de banquets de noces, celebracions de congressos, regionals o menús de restaurant.
Els menús es poden consultar en línia gràcies a la base de dades que inclou la informació bàsica dels menús, les imatges i una relació dels plats que s'hi van servir.

Entre els més singulars, destaquen els menús que es van servir en algunes inauguracions, com la de la posada en marxa de la il·luminació amb acetilè el 1902 a Ciutadella de Menorca, o la de la inauguració del canal de Suez a Ismailia (Egipte) el 1869.
També destaca, pel fet de ser menús per a l'aristocràcia, la presència habitual d'ostres, aviram i caça. Tot i així, hi ha anècdotes com el fet que el gran duc Vladimir de Rússia, el 1891 en un hotel de Sevilla va provar les exquisideses populars locals, com el gazpacho i la ropa vieja.
El mateix Víctor Balaguer, l'any 1880 a Vilanova i la Geltrú, va menjar arròs a la vilanovina, pollastre rostit, peix a la marinesca i filet a la catalana.
Als menús del País Valencià destaca la presència de la paella, però també el to burlesc en que estan escrits molts dels menús.

La col·lecció de menús n'inclou d'estils molt diferents i variats, i de diversos orígens i llengües: polonesos, xinesos, russos, romanesos i sobretot francesos.

© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00