Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

17/02/2017

Sobre el Pla Local de Joventut 2017-2021

Article d'opinió de la regidora de Joventut, Gent Gran, Infància, Adolescència i Esports, Blanca Albà

Tothom parla en un moment o altre sobre la joventut. A les converses de carrer, familiars i en altres àmbits acostuma a passar que el tema és controvertit o fins i tot polèmic. Sovint escoltem exposicions que contradiuen allò de "juventud divino tesoro" per convertir-se en un reguitzell d'aspectes negatius que s'associen o atribueixen al fet de ser jove, al seu comportament o, amb sort, a les dificultats que tenen avui en dia. Deu ser que els humans tenim mala memòria, segons com. Sobretot perquè sembla que ens oblidem que d'aquí a quatre dies seran precisament aquestes persones les que conduiran i faran que la nostra ciutat, el nostre país, tiri endavant en tots els aspectes. També diem, però crec que potser no tenim suficient consciència del que implica, que el jovent no tan sols és el nostre futur (òbviament) sinó que són ara i de ple dret ciutadans i ciutadanes. Són el present i el futur. Amb les nostres accions els podem estar facilitant el seu exercici de ciutadania i de desenvolupament o, altrament, posant-los dificultats. Tota aquesta exposició us la faig perquè crec que els petits gestos marquen la diferència, i tothom hi té el seu paper a jugar. No és que faci apologia de la condescendència, en absolut. Més aviat de ser equànimes.

Des de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú fer polítiques de joventut no és res més, ni gens menys, que fer polítiques de ciutadania per als i les joves. Es tracta de posar al seu abast tots aquells serveis, actuacions i recursos que els ajudin i facilitin fer el seu propi procés en aquesta etapa de transició cap a l'adultesa, amb majors possibilitats d'exercir i desenvolupar la seva autonomia personal, econòmica i social amb ple dret. I per a fer-ho el millor possible, els i les joves hi tenen molt a dir. Cal escoltar-los atentament i amb bona disposició per copsar els seus interessos reals, les seves necessitats, dubtes, problemes, expectatives... Hem de ser capaços de saber en tot moment què necessiten, què volen i com haurien de ser els serveis, accions i equipaments que des de l'administració posem al seu abast. I fer-ho no amb fórmules preestablertes, sinó tenint present la situació real i actual de cadascú. Els i les joves tenen la capacitat i el poder de fer-nos arribar allò que els pot ajudar per a formar-se adequadament, per a trobar feina, per a emprendre una iniciativa, per a relacionar-se, per a divertir-se, per a organitzar-se, per a emancipar-se, ... per a poder ser i fer.

Articular un ventall tan ampli de situacions i d'àmbits per a concretar-los en serveis, accions, projectes i programes que els donin resposta real és l'objectiu i contingut d'una eina metodològica i estratègica de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú en el seu conjunt: el Pla Local de Joventut. Un document viu, en avaluació i revisió continua, capaç d'ajustar-se als canvis. És un pla estratègic de 4 anys que no coincideix amb les legislatures perquè té voluntat de ser una eina debatuda i consensuada pel màxim de grups municipals.

El Pla Local de Joventut 2017-2021, que estem elaborant en aquests moments, suposarà un full de ruta a mitjà i llarg termini per a planificar com i què cal fer perquè sigui una eina realment útil. Una concreció que resulta possible després d'haver recollit moltes aportacions de joves a títol individual, aportacions de les entitats i associacions on el jovent és el protagonista, des del coneixement i proposta de professionals que treballen entorn del jovent i amb el jovent, des del mateix ajuntament, des dels instituts, centres de salut, associacions de veïns, clubs esportius, promotors culturals, d'oci i lleure i un llarg etcètera.

En l'elaboració del Pla Local de Joventut tothom hi pot aportar propostes i traslladar necessitats i solucions. En la partida d'apoderar el jovent, des de l'acció individual en el dia a dia fins al desenvolupament de la nostra professió, tots i totes ens hi juguem molt com a ciutat. Som-hi!

© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00