Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

11/12/2014

Exposició de nadales, felicitacions i christmas a la biblioteca Armand Cardona

Nadala d'Enric Cristòfor Ricart     Nadala d'Enric Cristòfor Ricart

La biblioteca acollirà del 18 de desembre fins el 10 de gener l'exposició 'Tingueu tots un bon Nadal!', on es mostrarà una selecció de christmas de la col·lecció particular de Xavier Capdet

Dijous 18 de desembre s'inaugura a la biblioteca Armand Cardona Torrandell l'exposició Tingueu tots un bon Nadal!, on es podran veure nadales, felicitacions i christmas que ha anat recollint Xavier Capdet Soler.

L'exposició, cronològicament ubicada als segles XX i XXI, mostra àmpliament nadales d'artistes catalans com Josep Granyer, Lola Anglada o Cesc, entre d'altres, on destaca una bona quantitat d'artistes vilanovins. S'hi poden trobar xilografies, litografies i dibuixos d'artistes com Ricard Vives Sabaté, Enric Cristòfor Ricart i Salvador Masana.

Un text de Xavier Orriols ens ubica aquesta mostra en la contextualització històrica de la producció de nadales, on a Catalunya la impressió d'artistes parteix dels anys 30: "No va ser fins els anys trenta del segle XX que l'editor Gustau Gili i Esteve (Barcelona 1906-1992) va encarregar a diversos artistes, entre ells Enric-C. Ricart, originals que anomenarien nadales, de les que se'n tirarien edicions per a la venda. La xilografia s'alternaria amb dibuixos acolorits i altres tècniques pictogràfiques. La Guerra Civil trencaria la continuïtat per renéixer després amb renovada força fins a convertir les nadales en filigranes de bibliòfil anhelades pels col·leccionistes. En aquest procés, produït en els anys cinquanta del segle XX, hi tingué un determinant protagonisme el grafista i impressor Ricard Giralt Miracle (Barcelona 1911-1994) mitjançant el seu taller Filògraf, al qual el seguirien d'altres que excel·lirien en l'especialitat, com Francesc Vila Rufas (Cesc), Joan Josep Tharrats, o l'olotí Miquel Plana recentment traspassat."

L'exposició serà inaugurada dijous 18 a les 19 h per la regidora de Cultura Marijó Riba, el músic, luthier i estudiós de la cultura popular, Xavier Orriols, i el mateix col·leccionista Xavier Capdet.

Amb motiu de les festes de Nadal, les biblioteques de Vilanova i la Geltrú organitzen altres activitats, com els tallers infantils Un Nadal d'ous, a la biblioteca Joan Oliva, Construeix una casa pel teu pessebre, a la biblioteca Armand Cardona, i l'hora del conte de l'Eliseu, carter reial dissabte 3 de gener a la Joan Oliva amb una doble sessió, a les 11.30 h i a les 12.15 h.

A banda, del 12 de desembre fins al 10 de gener a la biblioteca Joan Oliva i Milà es pot visitar l'exposició fotogràfica "Pessebres a Vilanova i la Geltrú". El Pessebre de la plaça de la Vila no sempre ha tingut el mateix format, les fotografies seleccionades del fons fotogràfic municipal conservat a l'Arxiu Comarcal del Garraf i de col·leccions particulars mostren alguns exemples. La mostra compta amb la col·laboració de l'Arxiu Comarcal del Garraf.
© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00