Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

21/10/2014

El vestíbul de l'Ajuntament acull una exposició sobre dones compromeses, a Catalunya

    La mostra es pot veure fins al 18 de novembre La mostra es pot veure fins al 18 de novembre

Es pot veure fins al 18 de novembre, i recupera i difon la memòria de dotze dones silenciades durant la Guerra Civil i el franquisme

"Itineraris de vida: dones compromeses a Catalunya" és el títol de l'exposició que es pot veure fins al 18 de novembre al vestíbul de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú. La mostra recupera i difon la memòria de 12 dones que van ser totalment invisibles i silenciades durant el període de la Guerra Civil i el franquisme. La recuperació, a través de la seves biografies i itineraris de vida, impulsa un reconeixement moral i contribueix a la memòria col·lectiva cívica i democràtica des de l'equitat de gènere.

La mostra, és un projecte de l'associació de DonesLid (Dones per la Llibertat i la Democràcia),coordinat per la Catedràtica d'Història de la Universitat de Barcelona, la Doctora Mary Nash, i compta amb el suport de l'Institut Català de les Dones.

Les protagonistes són la cantant Conxita Badia i Millàs, la modista i professora Maria Dolors Bargalló i Serra, la supervivent dels camps nazis Neus Català i Pallejà, la primera aviadora Mari Pepa Colomer i Luque, la psicòloga Júlia Coromines i Vigneaux, la política i feminista Enriqueta Gallinat i Roman, l'escriptora Ana María Matute, la periodista María Luz Morales Godoy, l'activista i feminista Teresa Pàmies i Bertran, l'escriptora, activista i poeta Joana Raspall i Juanola, l'actriu Margarida Xirgu Subirà i la primera alcaldessa democràtica Nativitat Yarza i Planas.

L'exposició es podrà veure en l'horari d'atenció al públic de l'Ajuntament, de dilluns a divendres, de 8 del matí a 8 del vespre, i els dissabtes de 10 a 13 hores.

Paral·lelament a aquesta exposició, en el marc de les activitats de l'Àgora Tardor coordinada per la Regidoria de Convivència i Equitat, hi ha previstes dues taules rodones. La primera, per aquest dimarts 21 d'octubre, porta per títol La dona, motor del canvi i està organitzada conjuntament amb l'Associació de dones La Frontissa. Comptarà amb la participació de Nora Rodriguez, escriptora i pedagoga, Judith Barbacil, historiadora i Mari Pau Munuera, presidenta de La Frontissa, per parlar del paper de la dona en la transformació de la societat.

Dimarts vinent 28 d'octubre, sota el títol Les dones rellevants a la història de Catalunya, tractarà la vessant femenina de l'horitzó identitari de Catalunya, en la qual hi participaran l'escriptora Patrícia Gabancho, autora del llibre Les dones del 1714 i Montserrat Cervera, historiadora iniciadora de la recerca històrica femenina i activista feminista.
Ambdues taules rodones es faran a la Sala de Juntes de l'Escola Politècnica Superior d'Enginyeria de Vilanova i la Geltrú (EPSEVG), a partit de les sis de la tarda.

Aquestes activitats formen part dels actes del Tricentenari que se celebren a Vilanova i la Geltrú
© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00