Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

06/07/2016

Joaquim Budesca, 60 anys de pintura a La Sala

La mostra s'ha presentat en roda de premsa, i s'inaugura dijous 14 a les 19 h    La mostra s'ha presentat en roda de premsa, i s'inaugura dijous 14 a les 19 h

Dijous 14 s'inaugura la retrospectiva d'aquest pintor vilanoví, recentment reconegut amb la medalla de la ciutat, al Centre d'Art Contemporani La Sala, que va inaugurar el 2007 amb la mostra 'H2O'

Des del 14 de juliol i fins al 30 d'octubre el Centre d'Art Contemporani La Sala acollirà la mostra "Joaquim Budesca, mirant enrere. 60 anys de pintura".
El pintor vilanoví, que va rebre fa unes setmanes el reconeixement de la Medalla de la ciutat, va presentar en roda de premsa la mostra, acompanyat de la comissària Isabel i Coll i de la regidora de Cultura, Teresa Llorens.

Llorens recordava com el passat 14 de juny es feia aquest acte d'homenatge al pintor vilanoví, "una gran professional, una gran persona i un gran amic, que té una sensibilitat extraordinària i sap captar la realitat i plasmar la impressió que ell té de la vida". La regidora també va voler destacar "a banda de la capacitat de ser un gran artista, la de col·laborar amb la ciutat cada vegada que se li ha demanat. Un exemple són els vestits que va fer per al Ball de Diables l'any 1995".

En reconeixement a la seva trajectòria, l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ha cregut oportú organitzar una exposició antològica del pintor. "Joaquim Budesca, mirant enrere. 60 anys de pintura" recull exemples de les diferents etapes en les quals es desenvolupa la seva trajectòria artística.

La mostra està comissariada per Isabel Coll, doctora en Filosofia i Lletres especialitat d'història de l'art, a la Universitat de Barcelona, on actualment és professora titular del departament d'història de l'art. Ha estudiat l'art català entre els segles XVI i XIX, i és autora de nombrosos llibres i catàlegs dedicats a l'obra d'arquitectes, pintors i escultors catalans. També ha estat comissària de nombroses exposicions, entre les que destaca la que l'any 2007 va inaugurar el Centre d'Art Contemporani LA SALA. "H2O, Aigua", de Joaquim Budesca.
RP expo Budesca p
Coll, que es va mostrar molt contenta de tornar a treballar en un espai com La sala, va dir que "sempre que he fet exposicions a Vilanova m'he sentit molt recolzada. En aquesta ocasió, i degut a la gran quantitat d'obra del Joaquim, pensava que seria molt difícil escollir obra feta al llarg de 60 anys. Però al final ha estat més senzill del que semblava". La comissària va explicar en la roda de premsa que la trajectòria de Budesca passa per diferents moments estètics, amb variacions compositives, tècniques i temàtiques. Per aquest motiu l'exposició es basa en diferents blocs, que mostren el temperament artístic de l'autor.

En un primer moment, entre 1980 i 1988, la seva obra vol ser realista, però pot més la seva realitat íntima que la quotidiana.
La segona etapa (1989-1999) la conformen un anys de creació exultant i inesgotable. En aquest període, Budesca sembla no voler deixar de crear, i dedica a la pintura tot els minuts de la seva existència. La seva curiositat el porta a voler captar les formes i les idees que l'univers li ofereix, la diversitat de la natura que es revela davant dels seus ulls.

La tercera etapa comença l'any 2000, com si l'entrada d'un nou segle l'empenyés a continuar treballant en la sèrie de creacions fantàstiques, trepidants i allunyades de qualsevol element realista. Les línies, les formes tancades i l'ús del color segons el seu estat d'ànim, caracteritzen aquesta etapa.

La quarta etapa se situa entre 2009 i 2013, quan continua la seva recerca, però menys dinàmica, eliminant alguns elements i fent ús del contrast entre el negre i el blanc.

L'exposició també inclou dues obres de l'època actual, que mostren com Budesca continua evolucionant i segueix investigant, a banda d'un espai dedicat a altres interessos de la seva vida artística, com són el còmic i l'aquarel·la.
RP expo Budesca detall
Sandra Ibars, tècnica de La Sala, va explicar les nombroses activitats complementàries que s'han organitzat al voltant de l'exposició.
Diumenge 17 de juliol a les 12 h hi haurà una visita comentada a la mostra a càrrec d'Isabel Coll. Altres visites comentades pel personal de La Sala es faran els diumenges 21 agost, 25 de setembre i 23 octubre.
Dijous 11 d'agost, amb motiu del 80è aniversari de la mort del poeta Federico García Lorca, recital poètic a càrrec de Montserrat Lago, acompanyada a la guitarra per Manuel Blesa, sota el títol "Suite Garcia Lorca- Joaquim Budesca. De la paraula al color".
També es faran tallers per als nens i nenes dels casals d'estiu, del 18 al 29 de juliol, amb la col·laboració del Taller dels Sentits.
Divendres 23 de setembre i dimarts 11 d'octubre es farà l'activitat "Descobrir Joaquim Budesca", un taller plàstic a càrrec de Míriam Artigas i els alumnes del Taller dels Sentits.
Dissabte 24 de setembre recital líric a càrrec de Charo Tris, sota el títol "Cançons de la mar".
I ja com a cloenda, "Diàlegs. Sinestèsies de música i pintura", amb les escoles de música de la ciutat.

Fins al 30 d'octubre, quan s'acaba l'exposició, es poden concertar visites comentades per a grups o visites escolars per a tots els cicles educatius.

Més informació en aquest dossier de premsa.

© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00