Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

09/11/2015

Presentació d'un llibre sobre la fibromiàlgia

El llibre serà presentat per la pròpia autora  El llibre serà presentat per la pròpia autora

La intenció és donar a conèixer una malaltia crònica que afecta sobretot les dones, i que es caracteritza per dolor generalitzat acompanyat de fatiga

Aquest dijous a les 19 h la Sala Noble de la Casa Olivella acollirà la presentació del llibre “Fibromiàlgia, mucho más que dolor”, de Sílvia F. Ibars.
L'acte, que comptarà amb la presència de la regidora de Serveis Socials i Salut Gisela Vargas, està promogut per un grup de persones afectades de fibromiàlgia i que, entre d'altres iniciatives, estant recollint signatures per una ILP (Iniciativa Legislativa Popular) sobre la fibromiàlgia.
Després de la intervenció de l'autora, l'acte de presentació del llibre de dijous comptarà amb un torn obert de paraules per donar veu a les persones afectades.

Què és la fibromiàlgia?
La fibromiàlgia és un trastorn caracteritzat per dolor generalitzat durant almenys tres mesos en com a mínim onze de divuit punts distribuïts pel cos. A més, s'acompanya de fatiga, trastorns del son, formigueig en braços i cames, problemes per concentrar-se i mantenir l'atenció, alteracions de l'ànim com ara ansietat i depressió i mal de cap. També hi pot haver símptomes poc definits, com ara dolor abdominal, pelvià i menstrual, urgència miccional, sequedat ocular, palpitacions, disfunció sexual, canvis de pes i sudoració a les nits.
Es calcula que entre un 1,6% i un 2,4% de la població espanyola pateix fibromiàlgia, amb predomini clar en les dones i un pic màxim entre els quaranta i els cinquanta anys. S'hi observa un component genètic important, per la qual cosa és més freqüent en determinades famílies.
La causa de la fibromiàlgia no està clara, però se sap que hi ha una alteració en la percepció del dolor pel nostre sistema nerviós central, per la qual cosa alguns estímuls que a altres persones no els produeixen dolor, els pacients els perceben com a dolorosos. S'està estudiant factors que hi poden influir, com l'estrès, els traumatismes físics i psíquics, les infeccions víriques i les alteracions hormonals, però encara queden moltes incògnites per resoldre.
Actualment la fibromiàlgia no té cura, però el metge pot intentar alleujar-ne els símptomes com el dolor i les alteracions del son i de l'ànim, per poder mantenir una bona qualitat de vida.
És molt important mantenir una dieta i uns hàbits de vida sans. L'exercici físic ha demostrat ser beneficiós, però ha d'estar supervisat i realitzat amb precaució, evitant els sobreesforços. Descansar durant el nombre suficient d'hores i no abusar d'aliments i begudes estimulants com el cafè o el te ajuden a millorar la qualitat del son i a llevar-se cada dia descansat. Algunes persones afectades milloren amb exercicis de relaxació o amb suport psicològic.

© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00