Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

06/03/2017

8 de març, Dia Internacional de les Dones

Article de la regidora de Convivència i Equitat, Teresa Llorens, amb motiu del Dia Internacional de les Dones

Aquest 2017 commemorarem, a proposta de les Nacions Unides, el Dia Internacional de les Dones amb el tema prioritari de l'apoderament econòmic de les dones en un entorn, el mercat de treball, sotmès a constant canvis. Aquest és des dels seus orígens una reivindicació de les dones: les millores de les condicions de treball, de vida, de drets polítics i socials.

Les reivindicacions de les dones tenen un llarg recorregut històric, però és el 19 de març de 1911, quan es celebrava per primera vegada el Dia Internacional de les Dones a diversos països europeus. Va ser una jornada històrica en què les dones van reivindicar uns drets revolucionaris: el dret a votar, a ocupar càrrecs públics, a la formació professional i al treball, i a la no discriminació pel simple fet de ser dones.

Les reivindicacions de les dones són un dret civil que implica canvis essencials en els models socials actuals per fer realitat la igualtat i la no discriminació pel fet de ser dona. Els diferents moviments socials que han treballat i segueixen treballant per canviar aquesta injustícia manifesta, també han vist la seva tasca acompanyada de canvis normatius i resolucions com la del 16 de desembre de 1977, on l'Assemblea General de les Nacions Unides va convidar tots els Estats a què proclamessin, d'acord amb les seves tradicions històriques i costums nacionals, un dia de l'any com a Dia de les Nacions Unides pels Drets de la Dona i la Pau Internacional.

Amb els anys, el 8 de març ha agafat protagonisme a tot el món fins convertir-se en un símbol per a les dones dels cinc continents. Un dia reivindicatiu per reclamar la igualtat i demanar polítiques públiques i socials que consolidin les condicions favorables per a l'eliminació de la discriminació de les dones i per a la seva plena participació al procés de desenvolupament social.

Un segle més tard encara ens queda molt camí per fer, tot i que la igualtat dels homes i les dones està reconeguda per llei, l'equiparació encara no és real. Encara hi ha reptes com la violència masclista i els micromasclismes, la conciliació familiar, l'esquerda salarial. Per això, les dones hem de continuar reivindicant els nostres drets i no defallir; hem de posar sobre la taula un replantejament de les relacions de poder existents en un sistema de patriarcat, perquè la veu de dona estigui present en tots els àmbits.

Des de la política municipal estem treballant en aquesta línia. El Pla d'Actuació Municipal d'aquest mandat, reflecteix el nostre compromís públic de vetllar per fer de la convivència i les polítiques d'igualtat de gènere eixos centrals de la cohesió social a la ciutat. També, les diferents mesures que hem anat aplicant al llarg dels anys al món local i al seus àmbits d'influència més directe.

Aquesta és una tasca de totes i tots, de corresponsabilitat conjunta, per aquest motiu les polítiques públiques necessitem del treball conjunt amb la ciutadania, amb les entitats i, recollir-ne vivències, inquietuds, lluites individuals i col·lectives per aconseguir i assolir el canvi social pel qual treballem.

El 8 de març és un dia simbòlic, que representa aquesta lluita que fem cada dia, de forma constant i sense defalliment per construir aquesta societat equitativa que és del tot irrenunciable. Aquest és el repte, fem-ho possible, fem-ho realitat.

© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00