Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

30/01/2015

Vilanova i la Geltrú ja compta amb una Ordenança de Mesures per fomentar el Civisme i la Convivència

L'ordenança estableix normes de conducta a l'espai públic L'ordenança estableix normes de conducta a l'espai públic

Dos Agents de Civisme tenen com a tasca sensibilitzar la ciutadania per promoure conductes cíviques en diversos àmbits, a peu de carrer

El Ple de l'Ajuntament aprovava el 19 de gener de forma definitiva l'Ordenança de Mesures per fomentar el Civisme i la Convivència a Vilanova i la Geltrú, una eina que té per objectiu principal l'establiment d'un marc normatiu de convivència social i respecte mutu, que fomenti la cohesió social, les relacions respectuoses entre la ciutadania, tant a nivell individual com col·lectiu.

Lligat a l'ordenança, en la seva aprovació inicial, s'adjuntava un Pla d'Acció de Mesures de Foment del Civisme i la Convivència a Vilanova i la Geltrú, que vol ser el compromís municipal de treballar a favor de la convivència i la cohesió social, amb la voluntat d'atendre les diferents realitats existents a la ciutat. Aquest pla vol contribuir a enriquir i millorar la vida en comunitat, promovent el civisme, la cultura del diàleg i la convivència entre la ciutadania i en l'ús de l'espai comú. Constitueix un recull de les accions que es desenvolupen des de diferents departaments i regidories amb aquest objectiu comú.

Per a la redacció de l'ordenança s'ha tingut en compte un esborrany redactat per una comissió tècnica en l'anterior legislatura, altres ordenances municipals existents al país i el resultat del procés participatiu que es va tirar endavant durant el 2012 amb l'objectiu de conèixer l'opinió majoritària de la ciutadania. Els participants en aquest procés (tècnics i tècniques municipals, el defensor de la ciutadania, entitats ciutadanes, joves i ciutadania en general) van treballar sobre quines eren les actituds ciutadanes a l'espai públic que calia regular a través d'una ordenança. Posteriorment a la seva aprovació inicial, es van presentar un seguit d'al·legacions que s'han resolt en el text definitiu.

Quant a l'abast de l'Ordenança, s'han tingut en compte els aspectes rellevants en l'ús de l'espai públic que no estan regulats actualment en cap ordenança municipal així com la revisió de la normativa municipal existent a fi d'agrupar en un sol text totes aquelles conductes que poden alterar o pertorbar la convivència ciutadana.

L'Ordenança preveu que l'Ajuntament impulsi mesures per fomentar el civisme i la convivència:campanyes divulgatives, informatives i educatives; la mediació com a espai de suport per gestionar els conflictes que es generin; mesures concretes especialment destinades a infants, adolescents i joves de la ciutat... També estableix les normes de conducta a l'espai públic, i a l'espai privat quan té incidència sobre l'espai públic o afecta a les relacions de veïnatge, regula temes com els atemptats contra la dignitat de les persones, la degradació visual de l'entorn urbà, l'oferiment i demanda de serveis sexuals, les necessitats fisiològiques, el consum de begudes alcohòliques, el consum de drogues, estupefaents o substàncies psicotròpiques, el comerç ambulant no autoritzat d'aliments, begudes i altres productes, entre molts d'altres. El text recull el règim sancionador i altres mesures d'aplicació, com les mesures alternatives a les sancions a les que la persona sancionada s'hi podrà acollir voluntàriament, participant en sessions formatives, activitats cíviques o d'altres tipus de serveis en benefici de la comunitat.

En els propers mesos, es donarà a conèixer l'ordenança a través de diferents mitjans i un cop entri en vigor, hi ha un període d'informació previ a l'aplicació de qualsevol tipus de sanció. Actualment, es compta amb dos Agents de Civisme a partir d'un pla d'ocupació. Entre les seves tasques hi ha les de sensibilitzar la ciutadania per promoure conductes cíviques en l'ús de l'espai públic, donar a conèixer la normativa municipal en matèria de civisme i convivència i vetllar per la compatibilització de l'oci i el dret al descans en zones determinades.

Aquesta ordenança pretén ser una eina útil que permeti prevenir els conflictes al mateix temps que abordar-ne les conseqüències, per avançar cap a una ciutat on el diàleg i el respecte conformin part del comportament quotidià.
© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00