Hemeroteca

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Informació i actualitat > Notícies > Hemeroteca > Detall de la notícia

Hemeroteca

03/05/2016

Evitar que la pobresa es cronifiqui, objectiu dels Serveis Socials municipals

La regidora Gisela Vargas explica les polítiques socials de l'equip de govern al programa Sessió Plenària de Canal Blau Televisió

"La prevenció, i el seguiment dels casos un cop hem treballat la urgència. Aquest és el repte que tenim ara els Serveis Socials municipals per evitar que les situacions de necessitat es facin cròniques". Així ho afirmava la regidora de Serveis Socials i Salut, Gisela Vargas, al programa Sessió Plenària de Canal Blau Televisió d'aquesta setmana. "Un repte que no només és de la nostra Regidoria, sinó que hi està treballant tot el govern, perquè implica àrees com la de Promoció Econòmica amb la creació de llocs de treball, o la d'Educació i Ocupació en aspectes de formació".

Vargas explica en l'entrevista que el nombre de casos atesos, 1.700 al llarg de 2015, es manté estable els darrers anys de crisi econòmica, tot i que hi va haver una pujada important el 2012. El problema és que els casos que s'atenen són més complexes que fa uns anys, i hi ha molts usuaris que mai haurien pensat que necessitarien ajuts socials.
"El principal problema és l'atur. Quan s'acaben els subsidis i l'atur és de llarga durada, la problemàtica s'agreuja". La figura de la persona informadora ha ajudat a agilitar els tràmits i les ajudes. La primera acollida resol el 70 per cent els casos, i el 30 per cent restant s'ha de derivar als equips de seguiment. És en aquest sentit que la regidora valora de manera molt positiva els treballadors del servei, que donen una resposta i una solució ràpida i de qualitat a les persones amb necessitats diverses.

"La crisi ens ha portat, paradoxalment, a fer més assistencial el model de serveis socials quan la prevenció continua sent essencial. S'han d'atendre urgències socials, però tenim la necessitat d'implementar actuacions preventives, per aconseguir que aquella persona deixi de necessitar l'ajut dels serveis socials."
És en la línia de la prevenció, i per lluitar contra la pobresa energètica, que s'organitzen tallers d'economia domèstica o es fan auditories energètiques per aplicar mesures d'estalvi energètic.

L'entrevista també aborda el Pla de Xoc per l'Emergència Social, un projecte pioner que inclou les aportacions i propostes d'entitats i ciutadania, i aborda de manera realista la problemàtica social de la ciutat. La relació amb les entitats del tercer sector a través de la Mesa d'Entitats Socials permet veure quina és la realitat social de municipi.
La regidora també valora molt positivament l'Economat, que té un model de funcionament que ha interessat altres municipis, i que s'ha convertit en un projecte de ciutat, amb implicació d'empreses, entitats, voluntaris i l'organització de diverses activitats. "Si una cosa hem après de la crisi és que hi ha molta solidaritat a la ciutat, i molta gent que dedica hores i hores de la seva vida a ajudar els altres sense demanar res a canvi".

Vargas també parla en l'entrevista de la cartera de Salut, recordant que ja s'ha traslladat al conseller de Salut de la Generalitat la demanda d'un nou hospital "necessari no només per la ciutat, sinó per la comarca, i per tant continuarem insistint. Mentrestant, a curt termini, necessitem reduir les llistes d'espera, tal i com demostra el Pla de Viabilitat. Per això hem demanat a la Generalitat que compleixi els compromisos econòmics amb la comarca".

© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00