Servei Prelaboral

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Vilanova tema a tema > Serveis socials > Atenció a les persones > Servei Prelaboral

Servei Prelaboral

 Què es el Projecte Prelaboral?

Es tracta d'una sèrie d'accions en format de taller cap a l'atenció a les persones amb especials dificultats socials per a la inserció al món laboral.

Des de l'Àrea de Serveis Socials es posa en marxa el projecte amb la idea d'orientar laboralment les persones, i fomentar habilitats socials, l'ús i el coneixement de les eines que faciliten la inserció laboral.

Les accions estan subvencionades pel Servei d'Ocupació de Catalunya en el marc dels Programes de suport al desenvolupament i cofinançades pel Fons Social Europeu d'acord amb el Programa Agents d'Ocupació i Desenvolupament Local, regulat per l'Ordre EMO/258/2014.

Per què un Servei Prelaboral?

A nivell municipal ja es compta amb un centre de referència per a la recerca de feina, l'Institut Municipal d'Educació i Treball (IMET), en el qual es desenvolupen diferents projectes orientats a millorar la situació laboral de les persones. Des de Serveis Socials, però, després de treballar conjuntament durant molts anys amb l'IMET, es va detectar la necessitat de crear un projecte d'orientació laboral dirigit a un gruix de població que precisa un acompanyament més personalitzat per duar a terme exitosament el procés de recerca de feina.

Es tracta d'un programa dirigit a persones aturades usuàries de Serveis Socials, majoritàriament majors de 30 anys, amb perfils laborals poc definits, baix nivell formatiu, poca experiència laboral o amb llargs períodes de temps a l'atur, amb necessitat de reciclar-se o de reconduir el perfil laboral per trobar-se fora del mercat laboral actual, etc. Hi ha persones, també, provinents d'altres cultures i països, amb una situació econòmica familiar inestable o precària, amb càrregues familiars, amb baixa confiança en les seves possibilitats de treball, baixa autoestima o pors i barreres davant el repte del món laboral.

El projecte Prelaboral es realitza majoritàriament a l'IMET, com a centre de referència en temes d'ocupació, i allà s'hi realitzen tallers de manera mensual amb grups de 16 persones en els quals es treballen habilitats socials com l'autoestima, la comunicació, la intel·ligència emocional, així com aspectes més laborals com la motivació pel treball, el desenvolupament de competències tant laborals com personals, els recursos de recerca de feina en funció de l'objectiu laboral, el coneixement del mercat laboral actual, com redactar el currículum i fer-ne l'entrega, com gestionar els contactes, el networking, com superar una entrevista de selecció i fomentar l'ús de les noves tecnologies per facilitar el procés de recerca. Per aquest últim punt comptem amb el suport de la Biblioteca Armand Cardona Torrandell, que ens facilita un aula informàtica per realitzar minitallers per apropar les persones al món digital en la cerca de feina.

En finalitzar el taller es continua amb sessions grupals i individuals de suport i acompanyament en la cerca de feina, on es treballen les dificultats reals que s'estan trobant en el procés de recerca de feina, i es fomenta de manera continuada la motivació per continuar amb el procés. S'han iniciat recentment tallers breus per cercar feina i realitzar gestions bàsiques online (treure informe de vida laboral, demanar hora al SOC, tenir el currículum i fer cerca d'ofertes al Feina Activa, etc.).

L'objectiu final del taller Prelaboral és fomentar l'autoestima, la seguretat i confiança de la persona per tal que, tot coneixent les diferents eines de recerca de feina, dugui a terme un procés de recerca actiu sabent canalitzar les dificultats amb les què s'anirà trobant.

A qui va adreçat?


Actualment poden accedir-hi les persones que es troben en seguiment pels tècnics de Serveis Socials.

© Regidoria de Serveis Socials
C. del Marquesat de Marianao, 2, bxs. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00
Última actualització: 16/09/2015