Educació viària

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Vilanova tema a tema > Seguretat i protecció ciutadana > Educació viària
Educació vial

Índex

 

Història i actualitat

Els orígens de l'educació viària a la policia local de Vilanova i la Geltrú es remunten a finals dels anys 80. Han estat molts els canvis que s'han dut a terme per aconseguir la finalitat que des de llavors es pretenia, i que continua sent que els joves puguin utilitzar les vies públiques amb seguretat i responsabilitat, tant si ho fan com a vianants, com si ho fan com a conductors dels vehicles que es troben al seu abast, i que reflexionin sobre l'alt cost que suposen els accidents de trànsit,  sobretot a nivell personal.

Cada any es celebra un campionat infantil de trànsit a nivell local i entre els anys 1998 i 2005 també es van celebrar campionats estatals a diverses ciutats com Gijon, Tudela, Lugo o Ávila entre d'altres amb la participació dels alumnes de Vilanova i la Geltrú que havien guanyat el campionat local.


Gijón 1998
Gijón 1998


Lugo 2000
Lugo 2000Tudela 2002
Tudela 2002Àvila 2005
Àvila 2005

 

Destinataris

Les campanyes que es realitzen anualment en educació viària es realitzen en paral•lel als cursos escolars, formant part de les activitats incloses en la programació del PAE (Programa d'animació educativa) que organitza l'ajuntament de la nostra vila. Els seus destinataris són els alumnes d'educació primària i secundària, concretament als alumnes de segon, quart i sisè de primària i tercer d'E.S.O. de totes les escoles i instituts de Vilanova i la Geltrú, tant d'escoles públiques com concertades o privades.

A cada cicle escolar es pretén aconseguir uns objectius més específics tenint en compte els factors personals de risc
( influenciabilitat , errònia o insuficient percepció del risc...) segons la franja d'edat, com ara:

Cicle inicial: conèixer les normes bàsiques (caminar més segurs, conèixer els elements que ens ajuden a fer-ho, apropar la figura de l'agent de policia local a l'infant, l'ús del cinturó de seguretat i dels sistemes de retenció homologats...)

Cicle mitjà: el vianant com a element de la circulació, l'ús del cinturó de seguretat i dels sistemes de retenció homologats, la sensibilització envers els accidents de trànsit, la percepció del risc; mitjançant un simulacre de circulació a una rotonda els alumnes s'adonen de la importància de respectar les normes per tal d'evitar els accidents i les seves conseqüències. 

Destinataris_1  Destinataris_2

Cicle superior: desenvolupar el sentit de la responsabilitat com a conductor de bicicleta (normes de circulació, les diferents situacions dels conductors de bicicletes i dels vianants, les conductes per una mobilitat segura...)

E.S.O. i cicles formatius: desenvolupar el sentit de la responsabilitat com a imminent conductor del ciclomotor, ús responsable del casc de protecció i del cinturó de seguretat, les conseqüències dels accidents de trànsit (reflexionar sobre les causes que els provoquen, identificar les conductes de risc...). Incidir i reflexionar sobre les greus conseqüències que té el consum de begudes alcohòliques i altres substàncies estupefaents en la conducció, a partir de l'experiència dels propis joves, i dels testimonis reals de víctimes d'accidents de trànsit. A un altre nivell, també s'han dut a terme xerrades informatives a AMPA, a partir de les pròpies inquietuds dels pares i mares dels alumnes. 

 

Participació

Hi participen els centres d'educació primària i d'educació secundària de la ciutat. Aproximadament al voltant de 2.500 alumnes.

A les jornades educatives al parc hi participen els alumnes de sisè de primària. Aproximadament al voltant de 600 nois i noies.

ParticipacióEs valora  i premia al participant que ha tret la millor nota i a la classe que té la mitjana més alta fent entrega d'un diploma acreditatiu. 


 

Metodologia

La campanya d'educació viària es divideix en activitats teòriques i en activitats pràctiques:


Activitats teòriques: s'han realitzat als centres educatius i han variat segons els cursos que s'imparteixen. La metodologia aplicable a cada nivell es basa en xerrades reforçades amb material didàctic.

Amb els alumnes de 3r d'E.S.O. i els dels cicles formatius s'han fet activitats orientades a aprendre i raonar sobre les seves pròpies decisions i conductes en temes relatius al comportament viari.

Tant a primària com a secundària s'incideix en què l'alumne reflexioni sobre els motius dels accidents de trànsit i de com es poden evitar o minimitzar les seves conseqüències.

Activitats pràctiques: els alumnes de sisè de primària, a part de les activitats teòriques, participen en activitats pràctiques que es porten a terme al Parc Infantil de Trànsit de Vilanova i la Geltrú, situat a la Plaça de la Sardana, durant les quals es realitzen activitats centrades en la conducció de la bicicleta incidint en la correcta circulació i el coneixement dels senyals de trànsit més usuals i de com s'ha d'actuar davant d'aquests. La finalitat és aconseguir que l'alumne adquireixi una conducció segura i responsable.

Amb els alumnes de sisè de primària es fa una selecció de tres/quatre millors de cada classe, desprès de valorar l'actitud segura i responsable com a conductors de bicicletes, complementada amb la nota que han tret al test teòric que han fet a classe.

Aquests seleccionats queden convocats a la Jornada infantil de trànsit que es fa cada any a nivell local a Vilanova i la Geltrú.


 

Parc infantil de trànsit

La plaça de la Sardana, on està ubicat el parc infantil de trànsit, és un lloc públic que destina una part de la seva grandària a la pràctica dels coneixements adquirits a les sessions educatives de vialitat.

L'equip d'educació viària disposa de 10 bicicletes del tipus mountain-bike, que l'utilitzen els menors amb senyalització vertical i horitzontal, així com la que indica el propi agent, vivint moments circulatoris que quasi limiten amb la realitat del trànsit urbà (stops, cediu el pas, prioritats de circulació, sentits...). 


Parc infantil de trànsit_1   Parc infantil de trànsit_2

 

 

Jornada infantil de trànsit

Cada mes de maig es realitza una Jornada al Parc Infantil de Trànsit, on prop d'una norantena d'alumnes seleccionats de sisè de primària, en representació de tots els centres educatius, amb l'observació dels educadors vials i altres agents de la policia local, respecten les normes de trànsit durant un període establert.

El resultat és l'obtenció de premis diversos que entreguen les autoritats locals als joves.

Aquesta jornada es pot realitzar gràcies a la col·laboració de diverses empreses de Vilanova i la Geltrú que amb les seves aportacions en forma de regals o avituallament fan possible que aquest esdeveniment sigui un èxit.

Sobretot agrair, a part de l'Ajuntament i el SCT, la col·laboració d'empreses que sempre han apostat per aquesta activitat com són ESPORTS PRIETO; HIPERSIMPLY, FIATC, RACC, NABRISA, i d'altres que s'han afegit aquest any com FUNDACIÓ CASA AMETLLER; MAGATZEMS CHACON, GAMES SHOP; INTER SPORT OLARIA; GARRAF CONSORCI DE TURISME.


Jornada infantil de trànsit_1    Jornada infantil de trànsit_2

 

Road Show

La seva consecució es tractava d'un repte per portar un espectacle d'aquest nivell a Vilanova, de forma gratuïta gràcies al patrocini de "Fundació Mutual de Conductors" i "Trafpol-Irsa", juntament amb l'esforç d' organització i gestió de l'acte i coordinació amb els instituts assistents.

Els monitors d'educació viària van gestionar que es pogués celebrar a Vilanova i la Geltrú, l'obra de teatre multimèdia anomenada "Road Show", dirigida als alumnes de batxillerat i als dels cicles formatius.

La posada en escena amb protagonistes reals dels accidents de trànsit. La diversificació d'actors que participen en un accident de trànsit, des del policia al bomber o al membre del SEM, passant pel metge i fins a les pròpies víctimes, inclús dels seus familiars. Cada testimoni transmet a l'espectador quin sentiment provoca en cadascun dels professionals la seva intervenció en un accident de trànsit, provocant la reflexió del públic sobre les conseqüències de prendre actituds irresponsables, sense emetre en cap moment un missatge moralista. Com va dir el nostre policia: "Jo també sóc víctima dels accidents de trànsit". 

A l'obra es va comptar amb l'assistència de 360 alumnes dels diferents instituts de Vilanova i la Geltrú, a més de diverses autoritats municipals i representants de la societat civil. 

Una enquesta realitzada dies abans sobre els accidents de trànsit i la mateixa celebrada moments després de veure-la, mostra que els joves van interioritzar cadascun dels missatges emesos pels protagonistes. 

Altres activitats

 

 

Actualització i novetats          


 

© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00
Última actualització: 08/04/2016