Programa d'Educació alimentària i nutricional

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Vilanova tema a tema > Salut > Alimentació i nutrició > Programa d'Educació alimentària i nutricional

Programa d'Educació alimentària i nutricional

PROGRAMA D'EDUCACIÓ ALIMENTÀRIA I NUTRICIONAL A LES ESCOLES 

Existeix un taller pensat per cada curs d'educació infantil i primària. Cada un promou un determinat aliment, grup d'aliments o àpat i s'acompanya de material per treballar a l'escola i a casa.

El Programa es composa de les activitats següents: 



Índex

 

Tastaolletes

Adreçat als alumnes d'educació infantil de 3 anys (P3)
En tastaolletes
Objectius de l'activitat: 

• Educar la sensibilitat del gust.
• Potenciar un esmorzar complert abans d'anar a l'escola.
• Aprendre a mastegar correctament i distingir les diferents textures i sabors dels aliments.

Programa/estructura de l'activitat: 

• A partir d'una representació amb titelles: TASTAOLLETES AL BOSC ENCANTAT, els protagonistes animen a tastar aliments de diferents textures i sabors.

 

Els petits gurmets

Adreçat als alumnes d'educació infantil de 5 anys (P5)
petits gurmets
Objectius de l'activitat:

• Conèixer i tastar diversos aliments, tot entenent que cal seguir una dieta variada per assolir un bon estat de salut.
• Potenciar el consum de llegums i verdures.
• Aproximar els nens i nenes a la cuina, incidint en els seus hàbits alimentaris i higiènics. 


Programa/estructura de l'activitat: 

El taller es basa en la projecció de l'audiovisual "Els petits Furmets" i un tast de diferents aliments. a l'audiovisual el personatge central, en Barretet, rep les explicacions dela seva àvia sobre les normes d'higiene, ordre i seguretat que s'han de tenir en compte quan ens disposem a cuinar, així com el vocabulari bàsic que farem servir per al'elaboració dels nostres plats.

Al taller, els nens i nenes, en petits grups i vestits amb davantal i barret de cuiner, participen activament en la preparació del menjar i posen en pràctica tot el que han ap`´es abans. Elaboren 4 plats diferents: el tren xup-xup, la pinya tutti frutti, lacabana dels indis i el zoo d'animals.

El taller acaba amb un tast dels plats que la classe ha preparat. 

 

Juguem amb els aliments

Adreçat als alumnes de 1r d'educació primària 
Objectius:

   - Diferenciar entre els aliments d'origen animal i vegetal
   - Diferenciar les funcions bàsiques dels aliments: energètica, constructora i reguladora
   - Disminuir la ingesta de llaminadures, productes de pastisseria indusjuguem novatrial i aliments superflus
 
Programa/estructura de l'activitat: 

El taller es basa en un tast de diferents aliments. Prèviament s'ha fet un joc on es classifiquen segons el seu origen i les seves funcions bàsiques.

 

El taller de les fruites

Adreçat als alumnes de 2n d'educació primària 

Objectius:

   - Observar i conèixer les fruites que arriben al consumidor
   - Potenciar el consum de fruita
   - Conèixer el Mercat del Centre
   - Diferenciar i tastar les fruites de temporada
fruites nova
Programa/estructura del'activitat:

El taller es basa en una gimcana pel Mercat del Centre. Abans, els participants hauran rebut informació sobre la importància demenjar fruita per les seves propietats nutricionals. Per poder realitzaar el tast, caldrà superar les diferentsproves de la gimcana.

 

Anem a l'hort

Adreçat als alumnes de 3r d'educació primària.

Objectius:
      
   - Observar i conèixer les verdures i hortalisses des del seu origen
   - Conèixer el funcionament d'un hivernaclehort Remei
   - Potenciar el consum de verdures i hortalisses de proximitat
   - Tastar diferents tipus de verdures i hortalisses

Programa/estructura de l'activitat:

Durant el taller es visita la Sínia Sant Gervasi. allà s'expliquen les diferents eines i plantes del'hort. L'activitat es complementa amb el treball de la Llibreta de l'hort. El taller acaba amb un tast d'amanides.

 

 

L'alimentació mediterrània

Adreçat als alumnes de 4rt d'educació primària.

Objectius:

   - Conèixer, preparar i degustar plats tìpics de l'alimentació mediterrània
   - Potenciar el consum de receptes de l'alimentació mediterrània

Programa/estructura de l'activitat:
L'alimentació mediterrània
Basada en un taller de cuina, primerament hi ha una part teòrica, per seguir amb una part més pràctica on es preparen plats típics de la cuina mediterrània.

Al final del taller es tasten els plats preparats.

 

De la barca al plat

Adreçat als alumnes de 5è d'educació primària.

Objectius:barca

   - Potenciar el consum de peix
   - Conèixer les diferents espècies de la mar Mediterrània
   - Conèixer els diferents arts de pesca
   - Conèixer el port pesquer de Vilanova i la Geltrú

Programa/estructura de l'activitat:
El taller es basa enuna visita al port pesquer de Vilanova i la Geltrú i un tast de peix.
Durant la visita s'expliquen els diferents arts de pesca i tipus de peix que es troben a la zona, es fa una simulació de la subhasta del peix i finalment es fa un tast de fideuà i peix fregit a Can Pahissa.

 

Els esmorzars saludables

Adreçat als alumnes de 6è d'educació primària.

Objectius: 
   
   - Conèixer la importància de fer un esmorzar complert abans de sortir de casa
   - Planificar el contingut d'un esmorzar saludable
   - Prendre consciència de la importància tant de l'equilibri nutricional com de la relació qesmorzarsualitat/preu

Programa/estructura de l'aactivitat: 

El taller es basa en la planificació, compra i degustació d'un esmorzar saludable. Després d'una primera part teòrica, l'activitat se centra en la planificació i compra al supermercat . Finalment es menja l'esmorzar preparat.
 
© Regidoria de Salut
C. del Marquesat de Marianao, 2 Tel. 93 814 00 00 ext. 3420
Última actualització: 14/11/2016