VNG Ciutat Defensora drets humans

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Vilanova tema a tema > Participació i Cooperació > Cooperació i solidaritat > VNG Ciutat Defensora drets humans

VNG Ciutat Defensora drets humans

VNG Ciutat defensora drets humans

Ciutats defensores drets humans

L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú està compromès d'una manera ferma i responsable en l'impuls d'activitats i projectes que ajuden al desenvolupament dels països del tercer món i sobretot en sensibilitzar a la població d'aquí per construir entre tots una societat més solidaria i més implicada en la transformació d'aquest nou món econòmic i polític que desequilibra i perjudica, sobretot, als països més pobres.

ACTIVITATS PROGRAMADES 2018

Del 9 al 14 d'abril sis activistes de drets humans, procedents de Colòmbia, Guatemala, Hondures, Brasil i l'Estat espanyol visitaran deu municipis catalans per donar a conèixer la tasca que realitzen i per conscienciar la ciutadania sobre la importància de la defensa dels drets humans i el suport internacional a les seves lluites. 

Es tracta de l'edició de primavera del projecte Ciutats Defensores de Drets Humans del qual forma part Vilanova i la Geltrú. Des de 2013 diferents municipis catalans organitzen nombroses activitats de sensibilització sobre l'activisme a favor dels drets humans i de les persones que posen en risc la seva seguretat i la seva llibertat per denunciar vulneracions de drets. 

Destacar a la nostra ciutat la xerrada de Silvia Berrocal, l'11 d'abril a la Casa Olivella (plaça de la Vila, 12), la visita de Chema Caballero, Dimir Viana i Patricio Vindel a diferents instituts de la ciutat, i la taula rodona del 13 d'abril a Neàpolis, amb la participació dels sis activistes.

Defensores i Defensors dels Drets Humans

Defensores i Defensors dels Drets Humans

Els defensors i defensores de drets humans són persones que, de manera individual o col·lectiva, treballen per promoure o protegir els drets humans, normalment a escala local o regional. El què els identifica com a "defensors" és la finalitat de la seva tasca, per bé que la naturalesa de les seves activitats pot ser molt diversa: membres d'entitats no governamentals; treballadors públics de l'àmbit de la justícia, les Procuradories, Defensories o similars; sindicalistes; membres del sector privat, d'organitzacions internacionals, professionals d'altres àmbits.


DEFENSORES I DEFENSORS

- Chema Caballero, coordinador de l'ONG DYES i col·laborador al bloc "África no es un país" d'El País. La seva carrera professional quedà marcada per gairebé dues dècades de treball a Sierra Leone. Dirigí un programa pioner de rehabilitació de menors soldat i fou pèrit en menors soldat per al Tribunal Especial per a Sierra Leone. 

          -Vídeo destacat CHEMA CABALLERO

- Dimir Viana, actor, director i autor teatral, músic, educador i activista de Belo Horizonte (Brasil) que treballa la conjunció entre l'art i el compromís social. Conegut per la seva feina amb el teatre de l'Oprimit, també treballa l'art i el desenvolupament comunitari com a la Caravana d'artesania o un grup d'art i mobilització social lligat a la recollida selectiva de materials reciclables. 

          -Vídeo destacat DIMIR VIANA

- Edilberto Daza, líder camperol dels departaments del Meta i Guaviare (Colòmbia), ha patit en carn pròpia el desplaçament forçat, amenaces, un atemptat i diverses detencions il·legals. Per això, des del novembre, es troba a Catalunya en el marc del Programa català de protecció de defensors i defensores dels drets humans. Membre de la Fundación DHOC, des de la qual verifiquen el compliment del cessament d'hostilitats i la correcta implementació dels pactes, també realitza accions de pedagogia de pau i de protecció de líders socials, així com de defensa de la terra i la justícia ambiental. 

          -Vídeo destacat EDILBERTO DAZA

- Patricio Vindel, ex director d'OPROUCE (Organización Pro-Unión Ceibeña) a Hondures, va rebre greus amenaces que el van obligar a abandonar el seu país i a demanar l'asil a l'Estat espanyol. L'entitat donava suport a les persones LGTB+ i en defensava els seus drets davant de les continues amenaces i violència contra elles, especialment contra persones trans. 

          -Vídeo destacat PATRICIO VINDEL

- Silvia Berrocal, gestora comunitària a Apartadó (Colòmbia) i membre de la Fundación Forjando Futuros i de la Corporación de víctimas sobrevivientes del conflicto en Urabá – Visionando la Paz (COMUPAZ). Mare d'una de les persones assassinades per les FARC a la massacre al barri obrer La Chinita, ha participat activament en les negociacions de pau entre les FARC i l'executiu colombià a l'Havana. Aquest compromís li ha comportat amenaces per a la seva seguretat. Per això, des del novembre, es troba a Catalunya en el marc del Programa català de protecció de defensors i defensores dels drets humans. 

         -Vídeo destacat SILVIA BERROCAL

- Yolanda Oquelí, activista mediambiental i líder comunitària de l'organització Frente Norte del Área Metropolitana (FRENAM – Resistencia La Puya), moviment de resistència pacífica i lluita contra les empreses multinacionals extractives referent a Guatemala. A causa de la seva tasca de defensa del medi ambient i els drets humans ha estat criminalitzada, involucrada en diversos processos judicials i ha patit un atemptat contra la seva vida, del qual se'n sortí amb una bala allotjada a prop del fetge però que ha quedat impune. El gener va haver de sortir de Guatemala en busca d'un lloc segur per a ella i la seva família i actualment resideix a Catalunya acollida per un programa d'Amnistia Internacional. 

         -Vídeo destacat YOLANDA OQUELÍ

© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
participacio@vilanova.cat Tel. 93 814 00 00 (ext. 2040)
Última actualització: 11/04/2018