El servei de Neteja i Recollida

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Vilanova tema a tema > Espai públic i mobilitat > Recollida de residus > El servei de Neteja i Recollida

El servei de Neteja i Recollida

EL SERVEI DE NETEJA I RECOLLIDA

EL SERVEI DE NETEJA VIÀRIA


A Vilanova i la Geltrú es disposa d'un servei de neteja viària per tal de garantir una ciutat neta.

Escombradora
Per tal d'oferir un servei de qualitat, existeix un nombre de recursos humans i materials que es desenvolupen diariament i que es distribueixen en un seguit de neteges bàsiques a diferents zones de la ciutat:

- Escombrada manual i escombrada amb vehicle auxiliar.
- Escombrada mecànica de vorers mecanitzables, places i carrers de vianants.
- Escombrada mecànica dels passejos marítims.
- Escombrada mixta.
- Baldeig mecànic.
- Baldeig manual.
- Fregat mecànic.
- Baldeig intensiu amb camió cuba.


Com a reforç a aquests serveis, també es disposa:

- Brigades de repàs a les tardes.
- Neteja en diumenges i festius.


Com a netejes complemetàries i puntuals, també es disposa:

- Servei d'actuació immediata.
- Servei de manteniment i neteja de papereres.
- Servei de neteja d'emergències.
- Neteja en època de caiguda de la fulla
- Neteja de mercats setmanals.
- Neteja de festes (Nadal, Tres Tombs, Carnaval, Festes Majors, Fira de Novembre, FIMPT, Trapezi, etc)

EL SERVEI DE RECOLLIDA DE RESIDUS


La recollida a Vilanova i la Geltrú es realitza de manera selectiva. Per això, es disposa de diferents contenidors per poder disposar cadascuna de les fraccions:


contenidors
Contenidor gris: rebuig
Contenidor marró: fracció orgànica
Contenidor verd: envasos de vidre
Contenidor groc: envasos lleugers (plàstic, brics, llaunes)
Contenidor blau: paper i cartró


Una de les característiques dels nous contenidors són la seva adaptabilitat a persones amb problemes de visió i/o mobilitat.


Els contenidors incorporen innovacions tecnològiques, d'identificació universal (elements tàctils, de color...) i de disposició a l'espai públic per facilitar el seu ús al conjunt de la ciutadania. També incorporen millores de disseny, com el fet que les alçades superiors es baixen fins el 1.22 cm, o un doble sistema d'obertura, amb un nou pedal que millora l'accés del contenidor i una palanca manual, fàcilment accessible, que s'adapta a la mà.


accessibilitat contenidors
Una tapa que s'obre amb un mínim esforç i un sistema de tancament retardat que facilita el llançament de residus per part de persones usuàries de cadires de rodes i gent gran, són altres dels avantatges del nou model de contenidor, que a més, disposa d'un sistema d'anclatge al paviment.


Diàriament es recull la fracció orgànica, el rebuig i les andròmines. Les recollides de paper i cartró, envasos de vidre i envasos lleugers tenen diferents freqüències en funció de les necessitats.


Els residus que no es poden dipositar en els contenidors anteriors s'han de portar a la Deixalleria "Punt Net", o bé a la Deixalleria Mòbil (consulteu els residus admissibles).


També es disposa d'un servei de recollida de voluminosos i roba, on es pot concertar la recollida gratuïta, prèvia trucada al telèfon 900 102 630 (mobles i estris vells de gran volum).

EL SERVEI DE NETEJA DE LES PLATGES


punt recolida platges
La neteja de les platges també forma part d'aquesta gestió integral del servei de neteja i recollida de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú. Un servei que s'incrementa en el nombre d'operaris que faran tasques de neteja a les platges del municipi. Feines que s'allargaran més enllà del que és la temporada de platges, donant un servei continuat durant tot l'any.

Aquest servei de neteja i recollida a les platges ha permès obtenir diverses millores:

Increment del servei:

En temporada baixa, temporada alta i en temporada hivernal, la neteja de les platges es fa de manera diària, incloent-hi els dies festius.

Increment de personal:

En temporada hivernal 2 operaris realitzen la neteja de les platges tots els dies de la setmana. En temporada baixa i temporada alta, el servei es presta de dilluns a diumenge. En el primer cas va a càrrec de 8 operaris, mentre que en temporada alta el personal de neteja augment fins als 16 operaris, que treballen en torns de matí i tarda.

Increment de les neteges especials (Revetlla de Sant Joan i Festa Major):

Per la neteja de les platges l'endemà de les revetlles, hi ha un increment fins a 20 operaris

Increment de material:

Material
Durant la temporada s'incorporen dos tractors amb garbelladora de sorra, amb els quals es pot recollir tant la brossa menuda (burilles de cigarreta, petits plàstics, etc.) com la brossa de major volum (principalment algues) gràcies a un dispositiu hidràulic d'última tecnologia.

També hi ha tres vehicles tot terreny, tipus pick-up, amb els quals es recollen les bosses que vagi omplint el personal de neteja manual. Dos d'aquests vehicles porten incorporat un equip d'aigua a pressió per netejar dutxes o contenidors de brossa, entre d'altres elements. Per últim també hi ha un camió tot terreny, preparat per recollir la brossa acumulada a les papereres, distribuïdes al llarg de les diferents platges.

Punts de recollida
Al llarg de les platges vilanovines hi ha un total de 49 punts de recollida amb papereres per a tres fraccions de la brossa: rebuig, vidre i envasos. A més, hi ha les anomenades illes ecològiques, que són uns espais ubicats al costat de cadascun dels xiringuitos, preparats per recollir, mitjançant petits contenidors, les cinc fraccions de brossa: rebuig, vidre, envasos, paper i orgànica.
© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00
Última actualització: 03/01/2017