Museus i patrimoni

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Vilanova tema a tema > Cultura > Museus i patrimoni
MuseuVilanova i la Geltrú compta amb un patrimoni cultural ric i valuós. Un llegat que ens permet acostar-nos a la seva història i en especial al segle XIX, època d'esplendor i transformació de la ciutat, del que destaquen elements patrimonials com les cases senyorials dels indianos, els jardins romàntics o les fonts monumentals.

A més, disposa d'una àmplia oferta museística, amb set museus i centres patrimonials, d'especial rellevància per la seva singularitat i la importància dels seus fons. Es tracta d'uns equipaments oberts a la ciutadania, amb una oferta d'activitats estable i diversa, on tothom pot trobar alguna activitat engrescadora per a descobrir i gaudir del patrimoni de la ciutat. 

A la web municipal Patrimoni VNG, podreu trobar informació sobre els elements patrimonials de la ciutat.  I podeu contactar amb nosaltres al següent mail: patrimonicultural@vilanova.cat
Índex

 

Biblioteca Museu Víctor Balaguer


Biblioteca Museu Víctor Balaguer La Biblioteca Museu va ésser fundada a Vilanova i la Geltrú l'any 1884 per Víctor Balaguer, essent un dels primers edificis públics construïts a Catalunya per a complir finalitats museístiques.

Al Museu podreu descobrir artistes com Goya i Rusiñol, apropar-vos al món egipci i oriental i a les obres en dipòsit del Museo del Prado. La Biblioteca Balaguer , reuneix una col·lecció bibliogràfica i documental del segle XIX de les més importants de Catalunya. 

Per la rellevància dels seus fons el Museu és museu secció del Museu Nacional d'Art de Catalunya i la Biblioteca està adscrita a la Biblioteca Nacional de Catalunya.

[+] Informació

 

Museu Romàntic Papiol


Museu PapiolEl Museu Romàntic Can Papiol evoca la vida quotidiana d'una família benestant del segle XIX, a través de l'ambient de les diferents estances, el mobiliari i els objectes decoratius de l'època. La visita al Museu permet fer un viatge en el temps per conèixer com era la vida quotidiana d'una família benestant de principis del segle XIX i de tot el seu entorn: l'església, la noblesa, el servei i la pagesia.

[+] Informació

 

Espai Far

Espai FarL'Espai Far, inaugurat el juliol del 2016 i situat a l'emblemàtic Far de sant Cristòfol, és un centre museístic que mostra el ric patrimoni mariner vilanoví. Compta amb tres espais expositius: el Museu del Mar de Vilanova i la Geltrú, l'espai Víctor Rojas que acull el centenari bot de salvament de nàufrags i el Museu de Curiositats Marineres Roig Toqués.

 

Centre d'Interpreptació del Romanticisme


Lateral Masia CabanyesEl Centre d'Interpretació del Romanticisme Manuel de Cabanyes ofereix una visió sobre la història, l'art i la vida quotidiana de la família Cabanyes, una nissaga que va marcar la història del Romanticisme al nostre país. A través d'una visita comentada, el visitant entendrà el Romanticisme com el moviment que va influenciar totes les arts del segle XIX i descobrirà el ric llegat familiar, a través de les diferents estances, mobiliari i col·lecció pictòrica.


[+] Informació

 

Museu del Ferrocarril de Catalunya


Museu FerrocarrilEl Museu del Ferrocarril de Catalunya s'ubica a l'històric dipòsit de locomotores de vapor de Vilanova i la Geltrú.

Compta amb la col·lecció de locomotores de vapor més important d'Europa, així com locomotores elèctriques i diesel i material ferroviari que abraça tota la historia del món del tren. 


[+] Informació

 

Torre Blava. Espai Guinovart


Foto torre de Ribes RogesLa Torre de Ribes Roges va ser construïda al darrer terç del segle XIX com a torre de defensa. Actualment el visitant pot gaudir de la instal·lació que l'artista Josep Guinovart ha creat al voltant del món de la mar, en els diferents pisos de la torre. Un homenatge al mar i els mariners. 


[+ informació] 

 

Jaciment Arqueològic d'Adarró

Jaciment arqueològic d'AdarróLes ruïnes del conjunt arqueològic d'Adarró són el testimoni de la presència a l'Antiguitat d'un poblat ibèric, entre el segle V i el segle I aC, el qual va exercir la preponderància dins l'àrea oriental de la regió ibèrica de la Cossetània.

Actualment es troben obertes a la visita pública, les restes que formen part d'un dels barris ibèrics i una part de les restes d'època romana. 

[+informació]

 

Organisme Autònom Local del Patrimoni


Organisme Autònom de Patrimoni Víctor BalaguerL'Organisme Autònom Local de Patrimoni Víctor Balaguer (OALPVB) va ser creat l'any 2005 per l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, per assegurar una gestió eficaç de tot el patrimoni municipal que garanteixi la conservació dels béns mobles i immobles sota la seva custòdia, el seu correcte inventari, catalogació i estudi, així com una difusió per al gaudi de tots els ciutadans.

Actualment l'Organisme Autònom de Patrimoni gestiona directament els següents equipaments:

- Biblioteca Museu Víctor Balaguer
- Museu Romàntic Can Papiol
- Torre Blava
- Masia Nova

i manté col·aboracions amb altres equipaments patrimonials de diferent naturalesa que es troben en el terme municipal de Vilanova i la Geltrú.


L'OALPVB té com a finalitats:

- la posada en valor d'uns béns únics en el panorama cultural local i català
- la promoció d'aquest patrimoni en el mapa cultural del país
- la consolidació del patrimoni vilanoví com un clar referent cultural
- la promoció de la recerca i el coneixement sobre el patrimoni
- el manteniment d'uns nivells òptims de conservació dels bens patrimonials de la ciutat
- la creació d'una política de difusió conjunta de l'ampli ventall d'elements patrimonials.

Aquest ens municipal està regit per una Junta de Patrons, les funcions de la qual són, entre altres:

- aprovar el programa anual d'actuació i la memòria de la gestió realitzada durant l'exercici.
- aprovar el projecte de pressupost de la institució.
- adoptar mesures per millorar l'organització i fun¬cionament de la institució.
- representar els interessos de la institució, per mitjà del seu president o persona que el representi, davant les autoritats, organismes públics i particulars.
- proposar al Ple de l'Ajuntament l'adquisició, disposició i alineació de béns immobles i drets reals, així com la seva transacció.


[+] Informació
© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00
Última actualització: 13/11/2017