Sikhisme

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Vilanova tema a tema > Convivència > Diversitat de creences i religions > Les Tradicions > Sikhisme
foto portal shikisme

SIKHISME 

La religió sikh va sorgir al segle XV a la regió índia del Panjab i considera que Déu es va revelar a Guru Nanak Dev Ji (1469-1539). Guru Nanak fou succeït per nou gurus més. El darrer d'aquests gurus, Guru Gobind Singh, va establir com a guia etern i infal·lible de la comunitat sikh un llibre sagrat anomenat Guru Grant Sahib, que fonamentalment recull un conjunt d'himnes i pregàries elaborats pels deu gurus sota la inspiració d'un únic esperit.

El sikhisme és la cinquena religió en nombre de seguidors arreu del món. Tot i que és una religió d'implantació recent, a Catalunya ja hi ha diversos milers de persones, pràcticament totes procedents de l'Índia, que se'n declaren seguidores.

Doctrina

Els postulats bàsics del sikhisme són:

• Creença en un Déu únic i totpoderós, d'aparença incognoscible per als humans.
• Acceptació de la idea de la reencarnació. Tanmateix, a diferència de l'hinduisme o del budisme, el sikhisme considera que els humans poden aconseguir l'alliberament de la roda de reencarnacions en el transcurs d'una sola vida.
• Creença en la llei del karma, allò que determina el destí dels humans d'acord amb les accions de cadascú en el passat.
• Idea que el "món sensible" (maya) no és tan sols una il·lusió, sinó una realitat on també s'hi pot copsar la imatge de Déu.


Font "Guia diversitat religiosa centres educatius".
Oficina d'Afers Religiosos.
Generalitat de Catalunya. 

Vols saber-ne més?
© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Pl. de la Vila, 12 2n pis Tel. 93 814 00 00 ext 3370
Última actualització: 19/11/2013