Judaisme

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Vilanova tema a tema > Convivència > Diversitat de creences i religions > Les Tradicions > Judaisme
foto portal judaisme

JUDAISME


El judaisme és la religió del poble d'Israel i es fonamenta en el pacte entre Déu i Abraham narrat en el llibre del Gènesi. La comunitat jueva calcula que en l'actualitat a Catalunya són uns 15.000, molts d'ells originaris d'Amèrica del Sud. S'organitzen al voltant de diverses comunitats amb diferents orientacions doctrinals.

Cal tenir en compte que també es pot parlar del judaisme com a cultura, i en aquest cas podem referir-nos als jueus independentment de la seva fe. Cal aclarir que els termes "jueu" i "israelita" es poden utilitzar com a sinònims, mentre que “israelià” fa referència a l'Estat d'Israel, creat el 1948.

Doctrina

És difícil especificar amb poques paraules quina és la doctrina jueva, en tant que no existeixen uns "articles de fe" de caire dogmàtic. Per això, al llarg dels segles, diverses persones han intentat sistematitzar les creences del Judaisme.

El més famós d'aquests intents fou el que realitzà Maimònides al segle XIII. Va donar lloc als Tretze Principis de Fe que, de manera resumida, són aquests:

1. El món va ser creat per Déu i és dirigit per Ell.
2. Existeix un únic Déu.
3. Déu no té un caire corporal.
4. Déu és el principi i l'eternitat.
5. Les oracions només poden ser dirigides a Déu.
6. Les paraules dels profetes són veritats.
7. Moisès és el patriarca dels profetes de tots els temps.
8. La Torà d'avui dia és la mateixa que Déu va lliurar a Moisès.
9. La Torà és eterna i no està sotmesa a modificacions.
10. Déu és omniscient.
11. Déu premia els que segueixen els preceptes religiosos i castiga els que no ho fan.
12. Un messies arribarà en el futur.
13. Els morts ressuscitaran quan sigui voluntat de Déu.

En general, hom sol distingir entre el judaisme ortodox (o tradicional), conservador (o moderat), i el reformat (progressista o liberal). Les fronteres entre l'un i l'altre són imprecises. Les diferències provenen de la interpretació de la llei jueva de forma estricta (ortodoxos), flexible (conservadors) o adaptada a la societat (reformats).

Aquestes diferències són més perceptibles en aquells rituals que caracteritzen els jueus: lleis alimentàries, ús de la llengua vulgar a la sinagoga, igualtat entre homes i dones, el rigor en el compliment del sàbat, l'estatus dels conversos, etc. En termes religiosos les diferències entre sefardites (jueus d'origen hispànic) i asquenasites (jueus d'origen de l'Europa nord-occidental) no són tan significatives com les que separen per opcions ideològiques que hem esmentat.

Font "Guia diversitat religiosa centres educatius".
Oficina d'Afers Religiosos.
Generalitat de Catalunya. 

Vols saber-ne més?
© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Pl. de la Vila, 12 2n pis Tel. 93 814 00 00 ext 3370
Última actualització: 19/11/2013