Islam

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Vilanova tema a tema > Convivència > Diversitat de creences i religions > Les Tradicions > Islam
foto portal Islam

ISLAM

L'Islam és la religió que creu que Déu (Al·là) es va revelar a Muhàmmad a principis del segle VII dc. "Islam" significa "submissió" o "lliurament" en àrab.

El terme prové de l'àrab muslim, participi actiu del verb aslama, que significa "lliurar-se" (a Déu). Els fidels són anomenats "musulmans", mentre que "islàmic" fa referència a allò relacionat amb aquesta religió (pregària, art, corrents, moviments, etc.) En canvi, habitualment es reserva el terme "islamista" per al corrent polític partidari de la implantació de la Llei islàmica com a llei civil.

L'Islam és la segona religió en nombre de seguidors arreu del món, després del cristianisme. En l'actualitat, a Catalunya, els musulmans són alguns centenars de milers, i procedeixen fonamentalment del Magrib, de l'Àfrica subsahariana i del Pakistan.

Doctrina

La doctrina de l'Islam es fonamenta essencialment en els següents principis:

• La creença en Al·là com a Déu Únic, Misericordiós i Totpoderós
• La creença en els àngels: l'Alcorà parla dels àngels i diu que n'hi ha de bons i de dolents. L'Islam creu que cada creient roman sota la custòdia de dos àngels que prenen nota de tots els seus actes.
• La creença en els llibres sagrats: segons els musulmans, profetes com Moisès, David o Jesús van rebre també la revelació divina i van transmetre literalment els llibres que els foren revelats. Tanmateix, els musulmans consideren que tot el missatge diví és contingut en l'Alcorà.
• La creença en els profetes: l'Islam considera que Al·là ha enviat a cada poble un profeta. A l'Alcorà, per tant, hi trobem citats profetes com Adam, Noè, Abraham, Moisès o Jesús, entre molts d'altres. En qualsevol cas, Muhàmmad és considerat el darrer profeta, mitjançant el qual Déu va completar la seva revelació.
• La creença en el judici final: un dels dogmes centrals de l'Islam és que després de la fi del món els humans s'hauran d'enfrontar al judici final, moment en què seran valorats els seus actes i en què, en funció del veredicte de Déu Jutge però també Misericordiós, aniran al cel o a l'infern.
• La creença en el destí o en la predestinació, és a dir, que tot allò que succeeix depèn d'Al·là.


Font "Guia diversitat religiosa centres educatius".
Oficina d'Afers Religiosos.
Generalitat de Catalunya. 

Vols saber-ne més? 

Veure els llocs de culte
© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Pl. de la Vila, 12 2n pis Tel. 93 814 00 00 ext 3370
Última actualització: 21/11/2013