Hinduisme

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Vilanova tema a tema > Convivència > Diversitat de creences i religions > Les Tradicions > Hinduisme
foto portal hinduisme

HINDUISME

L'origen de l'hinduisme se situa al voltant de l'any 1500 aC. L'hinduisme agrupa un conjunt de creences i de pràctiques de característiques molt diverses, i és la tercera religió en nombre de seguidors arreu del món. A Catalunya, entre els practicants de l'hinduisme, hi ha tant un important col·lectiu d'immigrants indis com nombrosos catalans d'origen.

Doctrina

L'enorme complexitat i riquesa internes de l'hinduisme fa que sigui difícil identificar una única doctrina que defineixi aquesta religió. Malgrat això, podem assenyalar algunes creences que comparteixen de manera generalitzada tots els grups hinduistes:

• L'univers està ordenat segons el dharma, un ordre d'origen diví que abasta qüestions de tipus ètic, social i cosmològic.
• L'existència de cada ésser humà està marcada pel seu karma, que pot ser més menys pur en funció de quines hagin estat les seves accions (i les dels seus predecessors) en els seves vides anteriors.
• En morir, el cos humà desapareix, però no així l'atman, l'essència espiritual d'origen diví. El destí d'aquesta està lligat a l'estat del karma, de manera que, si no és prou pur, l'ànima tornarà a reencarnar-se en un nou organisme. Així, entra en el samsara, la roda de reencarnacions en la qual es troben tots els éssers del món físic. En canvi, si el karma és pur, l'ànima aconseguirà alliberar se d'aquesta roda de reencarnacions bo i arribant al mokhsa, l'estat d'unió amb la divinitat o el descobriment de la pròpia identitat eterna i no dual, segons les diferents escoles.
• Els rituals religiosos tenen com a objectiu fonamental la purificació del karma.
• El món evoluciona cíclicament: el temps està dividit en kalpas, que són cadascun dels períodes existents entre la creació i la destrucció del món. Dins de cada kalpa es produeixen quatre edats o yugas, i l'època actual es troba en una edat de kali-yuga, una època de dolor i destrucció. L'hinduisme reconeix l'existència d'una llarga llista de divinitats, malgrat que alguns corrents teològics assenyalen que en realitat totes aquestes divinitats no són més que emanacions d'una única deïtat suprema o Isvara. Entre totes aquestes divinitats destaquen Brahma (el déu creador de l'univers), Vixnu (encarregat de la conservació) i Xiva (Déu de la destrucció de l'univers). És també molt important la deessa, Devi o Shakti, amb molts rostres i noms com Durga, Parvati, Saraswati, etc. Aquestes divisions entre deïtats han donat lloc a diferents escoles religioses.


Font "Guia diversitat religiosa centres educatius".
Oficina d'Afers Religiosos.
Generalitat de Catalunya. 

Voleu saber-ne més?
© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Pl. de la Vila, 12 2n pis Tel. 93 814 00 00 ext 3370
Última actualització: 18/11/2013