Esglésies Ortodoxes

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Vilanova tema a tema > Convivència > Diversitat de creences i religions > Les Tradicions > Esglésies Ortodoxes

Esglésies Ortodoxes

foto portal ortodoxes

ESGLÉSIES ORTODOXES


L'Església ortodoxa és el conjunt de les Esglésies cristianes fidels als set primers concilis ecumènics (trobades de bisbes de tota l'Església entre els anys 325 i 787 de la nostra era), en comunió entre elles i que atorguen una primacia d'honor a Constantinoble.

Les Esglésies ortodoxes són les continuadores dels apòstols en la part Oriental de l'Imperi Romà. A partir dels quatre patriarcats històrics d'Orient (Constantinoble, Alexandria, Antioquia i Jerusalem), el cristianisme ortodox s'anà estenent per l'Àsia Menor i per l'Europa de l'Est. A partir del segle V, omençà una progressiva separació amb l'Església Romana (Catòlica), que es consumà en cisma el 1054. A partir de la caiguda de Bizanci en mans dels turcs, l'Església es conformà en múltiples Esglésies autocèfales, és a dir, independents les unes de les altres, però amb la mateixa fe i en comunió entre elles.

Doctrina

Els cristians ortodoxos creuen en un Déu únic que és Pare, Fill i Esperit Sant, i que ha estat revelat per Jesús, el Crist, el Fill de Déu. La doctrina ortodoxa es troba resumida en el credo (professió de fe) nicenoconstantinopolità (és a dir, el credo resultant de la doctrina expressament definida pels concilis ecumènics de Nicea i de Constantinoble).

El conjunt de la doctrina va quedar fixat en els set primers concilis ecumènics, que són comuns amb l'Església Catòlica Romana. Els assumptes que separen les Esglésies ortodoxes i l'Església Catòlica Romana són principalment la discrepància sobre la supremacia universal de la jurisdicció del Papa de Roma i la qüestió doctrinal del Filioque.


Font "Guia diversitat religiosa centres educatius".
Oficina d'Afers Religiosos.
Generalitat de Catalunya.

Vols saber-ne més? 

Veure els llocs de culte
© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Pl. de la Vila, 12 2n pis Tel. 93 814 00 00 ext 3370
Última actualització: 21/11/2013