Activitats Novembre 2009

Mapa web

Índex alfabètic

Ets a: Inici > Vilanova tema a tema > Biblioteques > Biblioteca Joan Oliva i Milà > ConcurHora ExpoActivitats Joan Oliva > Històric activitats 2009 > Activitats Novembre 2009

Activitats Novembre 2009

Índex

 

Club d'opinió: El desconcert del present: una reflexió sobre els canvis del món actual

El dia 25 de novembre, i dins del cicle “Club d'opinió” impulsat per l'Àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona, a la Biblioteca Joan Oliva i Milà el periodista, escriptor i poeta Antoni Puigverd va oferir la conferència: El desconcert del present: una reflexió sobre els canvis del món actual.

Antoni Puigverd, columnista de La Vanguardia i de Presència i comentarista a “Els matins de TV3”, en la seva xerrada va expressar la seva opinió sobre el preocupant estat de crisis del món contemporani tant pel que fa a la família, l'educació, la globalització, l'economia com a la incapacitat de l'home actual per l'espera, el gaudi del silenci i l'abstracció. I afirma que potser per això sembli que se'ns ha fos tota esperança.

   
El regidor Xavier Carbonell presentant al conferenciant
 
Un moment de la conferència d'Antoni Puigverd

 

Club d'opinió: S’arribaran a acabar els diaris?: el canvi de model dels mitjans de comunicació

El regidor Xavier Carbonell presentant el conferenciant
 
Antonio Franco Estadella
   

El periodista Antonio Franco, fundador i director durant dues dècades d'El Perìódico, la tarda del dijous 19 de novembre va oferir a la Biblioteca Joan Oliva la conferència S'arribaran a acabar els diaris?: el canvi de model dels mitjans de comunicació, emmarcada en el cicle “Club d'opinió” impulsat per l'Àrea de cultura de la Diputació de Barcelona. 

Antonio Franco va recalcar la importància de la independencia del periodista a l'hora de triar el sistema d'informar-nos, ja que hi ha una sobreinformació i no és fàcil triar. Per altra banda, també afirmar que ha baixat la venda dels diaris perquè tenen la competència dels diaris gratuïts que desplacen el mercat i també perque hi ha una crisi de lectura.

 

Hora del conte: Popi and Max, Holidays in Barcelona

El dissabte 14 de novembre, a la Biblioteca Joan Oliva i Milà, l'Hora del Conte va tenir uns protagonistes molt especials: Popi i Max.

Popi i Max

David Castellarnau i Sílvia Gàmiz, autors del conte, van explicar-nos les aventures d'aquests dos amics en un dia de vacances.


Popi and Max. Holidays in Barcelona narra en llengua anglesa, la història de dos gossos amb característiques molt diferents. David Castellarnau presentant el conte i els seus protagonistes
Popi encarna tot allò que la nostre societat valora: és intel·ligent, guapo i atrevit.Així és Popi: presumit, i amb molta cura de la seva imatge
Mentre, Max és tot el contrari: és aturat, porta ulleres, és grassonet i molt,  molt poruc.I així és Max: amb ulleres, tímid, grassonet...

 

Un dia Max decideix venir a visitar a Popi a la ciutat de Barcelona.

 

Popi es posa d'allò més content de veure en Max i exerceix d'amfitrió, mostrant-li els espais més coneguts de la ciutat: el mercat de la Boqueria, el barri del Raval, la platja de la Barceloneta, el Camp Nou, el parc d'atraccions del Tibidabo, la Sagrada Familia, el Zoo i el parc de la Ciutadella.

Max decideix visitar en Popi, i finalment tots dos amics es troben

A cada lloc, Popi fa una demostració de les seves “qualitats” enfront d'en Max, que sempre queda en un segon pla.

HA BJOM - 09.11 Hora Conte-PopiMax-4

El final de la història però, va ser una gran sorpresa pels nens i nenes assistents. I també ho serà pels lectors...

 

Exposició indígenes aïllats

Cartell de l'exposició

Més d'un centenar de pobles indígenes viuen sense contacte amb el món exterior: són els pobles indígenes aïllats. Se sap poc d'ells, doncs s'han vist abocats a evitar tot contacte amb el món exterior. 


Estan en permanent fugida: escapant d'invasions de colons, fustaires, petrolieres i terratinents. Sovint, després d'haver sofert la mort d'amics i familiars a mans de “l'home blanc”, en massacres silenciades o a causa de malalties letals per a ells.

Viuen en entorns molt diversos: des de la selva amazònica fins a les illes de l'Oceà Índic. No és possible saber amb certesa quants en sobreviuen, però si se sap que existeixen per les restes que deixen i per alguna trobada inesperada i fugaç.


Algunes persones pensen que els pobles indígenes aïllats són relíquies de l'Edat de Pedra destinats a desaparèixer. Però la història demostra que si les seves terres són reconegudes legalment i protegides adequadament, el seu futur està assegurat.

Survival ha elaborat materials específics per donar a conèixer la greu situació d'aquests pobles, com l'exposició Indígenes aïllats que s'ha pogut veure a la Biblioteca Joan Oliva des del 14 fins al 30 de novembre
.

Alguns plafons explicatius de les amenaces que pateixen


Cada poble conforma un univers únic, amb una llengua, cultura i cosmovisió irreemplaçables. Són els pobles més vulnerables del planeta.


 

Exposició: Els inicis de la revista Serra d'Or

Del  dimarts, 3 al dissabte, 21 de novembre s'ha pogut veure a la Biblioteca Joan Oliva i Mìlà l'exposició Els inicis de la revista Serra d'Or


La mostra ofereix els primers números de la revista Serra d'Or, editada per Publicacions de l'Abadia de Montserrat.


En commemoració dels 50 anys de la revista.

Una vista de l'exposició

 

Nova secció: Gènere Negre

Cartell de la secció de Gènere Negre

El dia 2 de novembre, a la Biblioteca Joan Oliva i Milà hem estrenat una nova secció de novel·la dedicada al Gènere Negre.

Aquest gènere és una forma de realisme sovint crític que es basa en una història d'investigació, però sense defugir els aspectes sòrdids del crim i el tracta com a símptoma de la societat que el fa possible. 

En el cinema i en la literatura, rep aquest nom per la seva condició de “gènere dur”, atés el pessimisme dels seus missatges.

En aquest gènere destaquen els personatges del detectiu (potser el més rellevant), el criminal, la víctima i també els secundaris, però encara més importants són els diferents elements que envolten l'argument.  

Volem esdevenir una secció referent a la comarca del Garraf, i amb aquesta intenció alimentarem aquest fons de manera constant amb les darreres novetats.

A la Sala d'Adults de la Biblioteca s'hi poden trobar novel·les, biografies i llibres temàtics. 

I a la Sala Fonoteca hi ha material divers com pel·lícules, còmics, informació sobre actors, directors i altres incògnites que s'hauran d'anar descobrint.

Els afeccionats al gènere negre a més de bons lectors són curiosos, i per ajudar-los a esbrinar en el fons de la Biblioteca hem preparat una Guia de Lectura.

HA BJOM - 09.11 Gènere Negre1


© Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Plaça de la Vila, 8. 08800 Vilanova i la Geltrú Tel. 93 814 00 00
Última actualització: 28/11/2009