Notícies

37è FIMPT, any del rellançament

18491751_1409595959083306_167083263446470912_o

Una edició que es reafirma i presenta com la porta d’entrada per tornar a la dimensió de gran festival.

El FIMPT (Festival Internacional de Música Popular Tradicional) se celebrarà del 16 al 18 de juny a Vilanova i la Geltrú. La 37a edició del FIMPT compta amb la balcànica Boban Markovic Orkestar com a cap de cartell, i incorpora la plaça del Port com a escenari principal.
Aquesta edició es presenta com la del renaixement d’un Festival de llarga i consolidada tradició, que ha passat per moments molt diferents al llarg d’aquests 37 anys, i que vol tornar a l’esplendor de temps passats. Un renaixement que compta amb un cap de cartell de luxe, i que es veu reforçat des de les darreres edicions, segons la regidora de Cultura Teresa Llorens, “per 4 factors: la implicació dels col·laboradors, la recuperació de la identitat del festival obert al mediterrani amb la incorporació de la plaça del Port com a escenari, la voluntat d’augmentar la vinculació amb la ciutat i amb tota mena de públic amb unes dates que conviden a sortir al carrer, i la qualitat de la proposta musical”.
Llorens ha destacat d’aquest rellançament “la voluntat de posar la música popular i tradicional en un dels eixos centrals de la cultura a la ciutat, i també a nivell nacional”.
Destaca l’aposta de les administracions, des del mateix Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, passant per la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona (que aposta pel FIMPT com un dels festivals “estratègics” de la demarcació), per tornar a posicionar el FIMPT com a festival de referència. L’augment de pressupost, que passa en un any dels 50 mil euros als 90 mil, suposarà un salt qualitatiu en el posicionament nacional i internacional. També s’hi han implicat entitats i empreses de la ciutat, que aposten pel festival amb col·laboracions diverses.

Per la seva banda, Lluís Puig, director general de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals de la Generalitat de Catalunya, s’ha mostrat il·lusionat de poder col·laborar amb un festival com el FIMPT, “que ha jugat un paper important en la gran expansió que ha tingut a Catalunya la música popular i tradicional, que fa 37 anys era un món molt desconegut”. Puig ha mostrat la voluntat de continuar col·laborant per tornar el FIMPT a la seva dimensió d’altres temps.

En nom de la Diputació de Barcelona, Núria Lomas, gerent del Servei de Cultura, ha explicat que “festivals com el FIMPT actuen com a plataforma de difusió cultural, i ara estem en un moment molt productiu. La voluntat de la Diputació és ordenar aquesta disciplina territorialment, amb estratègies que permetin equilibrar la programació musical”.

Com a degà dels festivals internacionals de música tradicional del nostre país, el FIMPT no renuncia a la seva característica fundacional d’internacionalitat però vol posar tota la seva força al servei de la nostra música i els nostres músics, seguint sempre els criteris de qualitat i professionalitat a l’hora de valorar i triar les seves propostes. D’aquesta manera, la programació d’artistes catalans del 37è FIMPT està encapçalada per Carles Belda i Sanjosex, encarregats d’inaugurar el festival, i es complementa amb la música d’autoria pròpia de Jordi Molina Septet que transporta la música d’arrel a les estètiques actuals i que en la roda de premsa de presentació s’ha mostrat “molt il·lusionat de poder ser al festival amb més tradició dels festivals de música popular i tradicional”; la proposta de Pep “Botifarra” i la Spanish Brass Luur Metals que aprofita la riquesa melòdica que caracteritza als “pals” del cant d’estil per a fusionar-la amb el llenguatge contemporani cambrístic; i la formació de música tradicional basada en els instruments de doble canya, Inxa Brass Band, una proposta vilanovina de nova formació que es va estrenar la passada Festa Major en la baixada de gegants.
La representació estatal de música tradicional la conformen, d’una banda, els gallecs Radio Cos, que transmeten amb convicció la seva manera d’entendre la música d’arrel galega i per l’altra, el músic i folklorsita Eliseo Parra, acompanyat en format quintet, per a seduir-nos amb fandangos, rondenyes, guajiras, bulerías i alegrías.
Monsieur Doumani i Papa Orbe y Los Turpiales completen el caràcter internacional del festival, juntament amb la Boban Markovic Orkestar.
Segons el seu director artístic, Jordi Paulí, “gràcies al compromís de les administracions podem aportar un plus de qualitat, de músics internacionals de renom, que dignifiquen un festival que es mereix molts més anys de vida”.

Aquest 37è FIMPT celebra la seva inauguració i cloenda fent un sentit homenatge a la persona i la trajectòria musical de Pere Tàpias. Carles Sanjosé (Sanjosex) i l’acordionista diatònic Carles Belda, obriran el 37è FIMPT amb la seva versió del “Passeig del Carme”, tal i com van fer Toti Soler, Elisabet Raspall i Jordi Paulí, Gemma Humet i Carles Dènia a les darreres edicions del festival.
L’Ajuntament de VNG i la revista Enderrock organitzen un concert homenatge a Pere Tàpias, on una dotzena d’artistes (sis d’ells vilanovins) faran un repàs per la història musical del cantautor, versionant els seus temes. És l’acte de cloenda de la 37a edició del FIMPT, i la posada en escena del CD que Enderrock ha gravat i distribuït amb la revista publicada aquest mes de maig. L’espectacle porta per títol “Un pèl, nou, un pèl antic. Tribut a Pere Tàpias”. Lluís Gendrau, en nom d’Enderrock, ha explicat que “la revista el volia homenatjar en els seus 50 anys de carrera, i aquest tribut pòstum en el marc del FIMPT serà una bona manera de recordar-lo de forma popular, i amb les seves cançons, que formen part de la història d’aquest país”.

Podeu trobar tota la informació del Festival en aquest dossier de premsa.