Biblioteques  Municipals de Vilanova i la Geltrú Ajuntament de Vilanova i la Geltrú Blog Més content que un gínjol

Conte va! va de contes

 

Gínjols, ja tornem a ser aquí, com cada setmana MCG torna per acostar-vos la màgia dels contes a través d’un protagonista. Aquesta setmana és una Fira, però no una fira amb atraccions sinó una fira de contes, espectacles, animació, exposicions, tallers infantils… us sona? A Catalunya hi ha moltes fires de contes: Mollerussa, Bellprat, Tordera… Però no és cap d’aquestes… Si a totes aquestes fires els hi sumem els contes… conte va, conte ve, conte va! va de contes… ai! Que ja ho hem dit! Conte va! Va de contes… la fira de contes de Vilanova i la Geltrú! Aquest any es celebra la segona edició i des del MCG hem volgut donar-li el reconeixement que es mereix dedicant-li un dels programes.

Avui, com cada setmana, tenim un munt de recomanacions i com que la Fira conte va! va de contes és la nostra protagonista, donarem veu a tots els contes que hi participen d’una o una altra manera.

El primer llibre que us volem recomanar és un per als dexifradors del codi lector… Parlem de la col·lecció de la Rateta Marieta, de Fina Masgrau i il·lustracions de Lourdes Bellver publicat per Tàndem. A més, heu de saber, que a més estarà a la Fira per conèixer tots els nens i nenes que vingueu i que hi haurà un taller per fer un mòbil de sostre de la rateta.

De la Rateta Marieta hi ha molts títols: Marieta cuinera, Marieta esportista,  Marieta fotògrafa, Marieta metgessa… tots ells escrits en lletra lligada per que els desxifrados que esteu descobrint el secret de la lectura pugueu practicar!

Seguim amb un altre títol per als desxifradors del codi lector. Aquest en lletra de pal i en rodolí… Es tracta de La caputxeta vermella de Montse Ginesta i il·lustracions de Mercè Galí, aquesta novetat editorial la vam recomanar al programa especial de Sant Jordi i a més vam tenir com a convidada al I tu, qui ets? A la Mercè Galí… la recordeu? Podeu tornar a escoltar l’entrevista aquí!

La mateixa Mercè vindrà a la Fira a participar en una activitat de pintura de cubs gegants en directe i també farà un taller de la caputxeta en forma de pop-up… Molt xulo!

Aquesta versió de la caputxeta està escrita com us he dit en lletra lligada i a més en forma de rodolí per afavorir la comprensió dels més petits…

No podem deixar de recomanar una col·lecció que al MCG ens agrada molt i que també serà present a la Fira. La col·lecció Ginjoler de contes adaptats a la llengua de signes publicat pel Cep i la nansa edicions. Destaquem els dos darrers títols: Tots els petons del món de Montse Panero, també il·lustrat per la Mercè Galí i L’elefant Mainú i l’amistat de Montse Balada i il·lustracions d’Òscar Julve. Tots dos contes seran a la marató que es realitza durantde tot el dia a la plaça de les Neus de Vilanova i la Geltrú, recordem que estem fent un especial 2a Fira conte va! va de contes que es celebrarà el proper dissabte 10 de maig.

Els contes de la col·lecció Ginjoler també es poden llegir en lletra de pal, així que preneu nota els desxifradors del codi lector! RECORDEU Tots els petons del món i l’elefant mainú i l’amista, ens els explicaran les seves autores a la marató de la Fira conte va! va de contes.

I seguim amb les recomanacions… ara és el torn de Fem una festa! d’Àngels Navarro publicat per Combel. La mateixa Àngels Navarro farà un taller de fer barrets de pallasso… En aquest llibre trobareu un munt de manualitats per fer tots els complements imprescindibles per a una festa, ja sigui d’aniversari, de final de curs… qualsevol celebració! Barrets de pallasso, papallones voladores…

Els contes desexplicats publicats per Baula també seran presents a la Fira amb un espectacle dels mateixos autors, els vivim del cuentu que ens desexplicaran alguns dels seus contes als jardins del museu can papiol. Els contes desexplicats són contes clàssics girants com un mitjó que ens desexpliquen les històries de tota la vida: hi ha diversos títols: la caputxeta forçuda, en patufot, la rateta que llegia a l’escaleta, la cabreta i els set llops…

Una actitivitat molt xula que és novetat aquest any a la Fira, i que serà molt interessant, és la que ens va explicar fa molt poc la Sílvia Cartañá en una entrevista que li vam fer aquí al MCG, una gimcana que sorgeix del llibre Còmic Cubik de Paco Mir publicat per Thule. Una gimcana familiar on caldrà ser un bon detectiu… Caldrà descobrir unes pistes i després deixar volar la imaginació per crear una bona història… tot això combinat amb les noves tecnologies! Els premis són molt interessants així que animeu-vos a participar. El còmic cubik és un nou format de còmic en forma de cubs, nou cubs que combinats poden donar lloc a més de 10 milions d’històries diferents. Quina passada!

La màquina de las estaciones de Fran Nuño i il·lustracions d’Enrique Quevedo publicat per Castellnou. Us imagineu una màquina capaç de controlar la durada de les estacions de l’any? Doncs a la Fira podreu construïr-la! Sí! Sí! Una màquina del temps!! En el conte escrit per Fran Nuño als habitants d’aquell indret els costa una mica posar-se d’acord… i és que en qüestió de gustos… colors!

El darrer conte que s’explicarà a la marató de contes de Fira és Diables! de Susana Peix (no sé si us sona aquest nom) i il·lustracions de Sebastià Serra publicat pel Cep i la Nansa… Diables! és el primer conte de la col·lecció Cercavila, una col·lecció que recollirà tots els balls que surten a les festes majors. Aquest primer es centra en el ball dels diables.

El protagonista, en Cueta, un diable molt petit, va sentir l’olor de sobre i la calor que feia abans d’obrir els ulls. De seguida va saber on era: allà on viuen tots els diables, dimonis i bèsties de foc! No sabia com hi havia arribat. Recordava que era festa major, que faltava molt poc per sortir a la seva primera cercavila i que tenia molta, molta por. Els diables de Vilanova participaran a l’explicació del conte així que si tens vestit de diable, no dubtis a portar-lo!!

I finalment un clàssic… El flautista d’Hamelín, un conte popular recollit pels germans Grim que la companyia Els peus grossos escenificarà al Teatre principal. Encara sou a temps de comprar entrades, a 1€. Les podeu comprar per internet o el mateix dia de la Fira (si encara en queden). Un flautista allibera la ciutat d’Hamelín d’una plaga de rates i, com que no li volen pagar la feina, s’endú també tots els nens.

Us hem de dir, per acaba,r que a la Fira hi haurà un stand de dedicatòries on autors, il·lustradors i personatges de contes us signaran els vostres exemplars i també un stand on podeu canviar algun conte vostre que ja hagueu llegit i que vulgueu intercanviar per un altre…

Així doncs, Gínjols, us esperem a la Fira Conte va! va de contes el proper dissabte 10 de maig!

Que ho passeu requetebé!