Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Premi Josep Pla 2018. Bon dia, són les vuit!. Antoni Bassas

portada_bon-dia-son-les-vuit_antoni-bassas-onieva_201801121005El Premi Josep Pla d’aquest any 2018 l’ha rebut Antoni Bassas pel seu llibre ‘Bon dia, són les vuit!‘.
 
Des de gener de 1995 fins a juliol de 2008, és a dir, durant quasi 13 anys, Antoni Bassas va estar al capdavant d’un programa de ràdio que va fer història, El matí de Catalunya Ràdio. En el llibre que us presentem el que hi traspua és periodisme i ràdio, on veiem els professionals que van gestar el programa cada dia i els col·laboradors que el van elevar a la categoria d’inoblidable, amb episodis que van fer vibrar l’antena cada matí durant més d’una dècada i que els oient encara recorden amb nostàlgia. És la mostra de la seva vivència més personal dels esdeveniments que es van anar produint en aquell període, al mateix temps, que es pot considerar un llibre de la memòria col·lectiva d’un país que, progressivament, va anar trobant la seva veu.
 
A la nota d’autor podem llegir: ‘… La relectura d’alguns episodis de fa més d’una dècada, continguts en les pròximes pàgines, és útil per entendre com hem arribat fins a aquest estat d’excepció no declarat. Perquè aquest no és, només un llibre que narra una experiència individual. No són, només, les memòries d’un periodista que va posar la seva veu al principal programa de ràdio de l’emissora pública d’un país. És el relat de com va començar a sonar, cada cop més robusta, la veu col·lectiva d’aquell país.’
 
I al pròleg continua: ‘…En comunicació hi deu haver poques coses més grans que un programa de ràdio al matí. Quan dels trenta-tres als quaranta-sis anys has viscut una vida tan exient, exposada, intensa, privilegiada i divertida com metòdica, repetitiva, disciplinada, aNTONI BASSAS ingrata i esgotadora, quan programa s’ha convertit en la teva vida i ha passat a ser una part tan quotidiana de la vida de tanta gent que comença a aparèixer el fantasma del “més que un programa”, què se suposa que havia de fer a partir d’aleshores?’
 
I què podem dir d’Antoni Bassas? És un dels periodistes catalans més coneguts arreu. Moltes persones l’han seguit a través de la ràdio, com a corresponsal de la TV catalana als Estats nits d’Amèrica, i actualment com a col·laborador al diari ARA en l’apartat L’anàlisi d’Antoni Bassas on opina sobre l’actualitat del moment.
De ben jovenet va treballar a Ràdio Joventut i als vint anys va integrar-se a l’equip de transmissions de Futbol en català de Joaquim Maria Puyal, a Ràdio Barcelona, amb qui va treballar durant catorze temporades. Va crear amb Xavier Bosch, l’espai d’humor Alguna Pregunta Més?, pel qual va rebre el Premi Ondas el 1997. L’any 2009, després de deixar Catalunya Ràdio, es va convertir en el corresponsal de TV3 als Estats Units fins al 2013. Ha pronunciat conferències sobre les relacions entre Catalunya i Espanya vistes a través dels mitjans a la London School of Economics i a les universitats de Cambridge i Stanford, entre d’altres.
 
El passat 7 de febrer va tornar a Catalunya Ràdio per parlar del seu llibre i va compartir una estona amb Mònica Terribas. Us deixem amb les imatges.
 

 

‘I és tan veritat que les decisions que prenem expliquen què pensem, com que les nostres opinions tendeixen a justificar a posteriori les nostres decicions prèvies. O sigui que, ja fos una tria deliberada o una bola a la ruleta, segur que la llengua i el mitjà al qual vam anar a parar ha modelat el nostre pensament polític posterior’

 
 
Llibres Llibres a les biblioteques VNG.
 
Biblioteca Joan Oliva i Milà.
 

Logo Generalitat

 

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari