Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Entre la mentida i l’oblit

Entre la mentida i l’oblit 

 • Podem distingir la mentida dins la nostra memòria?
 • La memòria pot deixar de mentir fins i tot quan es planteja com un treball de recuperació de tot el que es va amagar?
 • Com podem distingir la irrealitat de la falsedat i la realitat de l’hipotètic?
 • Aquestes són algunes de les preguntes que Francesc-Marc Álvaro es planteja al llibre que ara ens presenta Entre la mentida i l’oblit, un recull de texts que reflexionen sobre la projecció social de memòries, oblits i desfiguracions del passat que poden configurar identitats col·lectives.

  Francesc-Marc ÁlvaroFrancesc-Marc Álvaro, escriptor, columnista i assagista, va néixer l’any 1967 a Vilanova i la Geltrú. Llicenciat en Ciències de la Informació per la UAB, va iniciar-se en el periodisme l’any 1979. És columnista del diari La Vanguardia i de les revistes El Temps i Serra d’Or, col·laborant a Catalunya Ràdio, Ràdio Barcelona, RAC1 i Ràdio4.

  Compagina la tasca professional amb la docència del periodisme a la Facultat de Ciències de la Comunicació Blanquerna de la Universitat Ramon Llull. Ha publicat alguns llibres, entre els quals destaquen Què pensa Pasqual Maragall (1998), Per què no engeguem la política? (1999), Ara sí que toca! Jordi Pujol, el pujolisme i els successors (2003)i, Els assassins de Franco (2005).

  A Entre la mentida i l’oblit, Francesc-Marc Álvaro no té la voluntat de combat de l’anterior, Els assassins de Franco, que va constituir una fita en la revisió de la història política recent des d’una òptica catalanista i democráticament compromesa. Aquest és un llibre més expositiu, té més meandres… recorre diversos casos concrets vinculats a la memòria col·lectiva mundial, europea, espanyola i catalana que s’incrusten en el nostre present amb dolor i amb polèmica, amb el regust agredolç de les ombres i els noms esborrats. I ho fa combinant exemples de la política, de la literatura, del cinema, de l’art i de la vida quotidiana en escenaris tan diversos com Buenos Aires, Berlín, Nova York, París, Mauthausen, Varsòvia, les trinxeres de la batalla de l’Ebre, Madrid o Barcelona.

  Llibres

 • Entre la mentida i l’oblit
 • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

  Deixa un comentari