Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Hnegra

HnegraLa novetat de gènere negre d’aquesta setmana a la Joan Oliva és un llibre no gaire freqüent. No es tracta d’una novel·la negra o policíaca, com sol ser habitual, sinó d’un recull de 22 relats breus que són una clara reivindicació del paper de la dona en la literatura, en general, i en la literatura policíaca, en particular.

Amb aquesta voluntat reivindicativa, l’editorial Alrevés publica Hnegra, en què 22 dones (no només escriptores, sinó també relacionades amb l’àmbit del teatre o el cinema) van rebre l’encàrreg de fer un relat curt protagonitzat per un personatge femení, que podia ser assassina, víctima, heroïna o malvada, però mai ni policia ni representant de la justícia. I aquí no acabava el projecte. Cadascun del 22 relats van acompanyats d’una il·lustració que adapta, revisa o reinventa els textos, els autors de les quals són, en aquest cas, 22 il·lustradors o il·lustradores com ara Paco Roca, Arturo Elena, Fernando Vicente, Elena Odriozola o Javier Olivares. Entre les autores que han signat els textos hi trobem noms com, per exemple, Rosa Ribas, Espido Freire, Empar Fernández, Anna Maria Villalonga, Marta Robles, Cristina Fallarás o Berna González Harbour.

Dues de les il·lustracions que acompanyen els relats de Hnegra:

1504638693985 Elena_O_2017_ALREVES_GranadaNoir-4 dedos (01)

En un pròleg que val la pena llegir, l’escriptor Fernando Marías hi reflexiona sobre el paper de la dona en el gènere negre començant pel cinema i destacant-hi dos personatges inovidables. logo blog genere negre_AMB LLETRESPer una banda, la Gloria Duque del film d’Agustín Díaz Yanes, Nadie hablará de nosotras cuando hayamos muerto (1995), interpretat per Victoria Abril. Per una altra banda, l’Evelyn Mulwray del clàssic de Polanski, Chinatown (1974), que serà per sempre més Faye Dunaway. La reflexió s’estén del cinema a la literatura negra clàssica en què la dona quedava habitualmente relegada al paper de femme fatale o “parella de”. Tot i que amb els anys el paper de les dones ha anat canviant, és molt més fàcil confeccionar un llistat d’herois que no pas d’heroïnes del gènere i és aquesta l’aposta d’Hnegra, en què podrem trobar psiquiatres, moteres, assassines de classe alta i de classe no tan alta, venjadores, víctimes de violència de gènere, lluitadores, heroïnes i assassines immorals.

Hnegra no acaba en el llibre que aquesta setmana podeu reservar a la Joan Oliva. Va acompanyat d’una exposició itinerant, que es va inaugurar el passat 29 de setembre coincidint amb Granada Noir, formada pels 22 dibuixos originals acompanyats de textos de les autores.

Llibres

  • Hnegra
  • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

    Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

    Deixa un comentari