Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Kurt Wallander a Escània

Escania a l’estiu

Kurt Wallander és molt popular a Suècia i també a Anglaterra, on les seves aventures han estat portades tant al cinema com a la televisió. En el cinema ha estat interpretat per l’actor suec Rolf Lassgård, i a la televisió per Krister Henriksson. La BBC també va fer una adaptació de les novel·les en una sèrie protagonitzada per l’actor Kenneth Branagh.

Rolf Lassgård, Krister Henriksson i Kenneth Branagh

Inspector de policia destinat a Ystad, petita ciutat de Escània al sud de Suècia, Kurt Wallander va néixer el 1948 a Limhamm molt a prop de Malmö, en el si d’una família amb avantpassats pagesos. La seva mare va morir quan era adolescent i el seu pare és un ancià pintor, que sempre dibuixa el mateix paisatge, amb i sense gall, i truca constantment al seu fill per retreure-li la seva falta d’atenció.

Ha estat casat amb Mona, matrimoni que va ser un fracàs, i del qual té una filla, Linda, a la qual veiem créixer durant els anys que dura la sèrie, que després de passar per una conflictiva adolescència seguirà els passos del seu pare ingressant a la policia, on coneixerà Stefan Lindman, personatge central de la novel·la El retorno del profesor de baile.

RigaDe personalitat retreta, Wallander és depressiu, sentimental, amb tendència a engreixar i sembla estar sempre al vora de l’infart i la malaltia. Anteposa el seu treball a qualsevol a la seva vida personal, cosa que li provoca molts problemes amb la seva filla i el seu pare. Després del seu divorci de Mona, a qui no suporta, coneix Baiba Lepa, el seu gran amor, durant un viatge a Riga per aclarir el crim de dos ciutadans letons, l’enigma que presenta Los perros de Riga. Wallander, però, no aconseguirà consolidar la que serà la seva última relació romàntica.

Wallander sovint es refereix al seu mentor, Rydberg, ja mort, com la persona que li va ensenyar tot el que sap sobre el mètode policial . Wallander és una mica anàrquic en les seves investigacions, ell i el seu equip avancen lentament desbrossant els crims.

Un dels grans encerts de Mankell amb el seu personatge és la humanitat que destil·la. No es tracta d’un súper detectiu, sinó que més aviat és anàrquic en les seves investigacions i ell i el seu equip avancen lentament en la resolució dels casos. La possible casa al camp de WallanderPer altra banda té problemes amb l’alcohol, fins al punt que quasi bé perd la feina, no es cuida en absolut i s’alimenta fatal fins al moment en què se li diagnostica una diabetis.

A L’home inquiet, la que sembla ser darrera novel·la de la sèrie, la vida de l’inspector Kurt Wallander ha canviat lleugerament: ha fet realitat el seu somni de tenir una casa al camp i la seva filla Linda l’ha convertit en avi. Però un núvol molt negre treu el cap per l’horitzó: l’Azheimer.

L’acció de les novel·les de Kurt Wallander transcorre a Escània, la regió més al sud de Suècia i una de les zones agrícoles i ramaderes més riques del nord d’Europa. Sovint s’associa a Escània amb camps infinits i un ampli i pla horitzó.

Malmö amb la Turning TorsoAl llarg de la costa oest d’Escania, densament poblada, es troben la pintoresca ciutat portuària de Helsingborg i l’antic poble universitari de Lund, amb la seva famosa catedral,els centres neuràlgics d’Helsingborg, Landskrona, Lund i Malmö, la tercera ciutat de Suècia i una de les regions metropolitanes més dinàmiques del nord d’Europa, unida amb la capital danesa, Copenhaguen, gràcies al poderós pont de Öresund de 16 km de llarg. Des del pont es pot veure la torre giratòria, Turning Torso, arquitectura fascinant que domina l’horitzó.

FotevikenAl sud d’Escània, la península de Falsterbo compta amb platges, pintorescs pobles i un notable assentament d’estil víking d’estil creat per mostrar la forma de vida al segle XII, Foteviken, que s’ha convertit en una meca per a les persones de tota Europa que volen viure com els víkings, amb una sèrie de personatges amb barba salvatge, que creuen fermament que són víkings!

I resseguint la costa, arribarem a Ystad, bressol de Kurt Wallander. La bella costa sud de la ciutat de Ystad atrau els fanàtics de Kurt Wallander de tot el món als llocs i escenaris del esquerp detectiu de Henning Mankell.

La Ystad de WallanderYstad és una afable ciutat amb un centre de carrers medievals vianants, Una plaça major plena de terrasses a l’estiu, una torre de l’església exageradament alta perquè des d’allà vigilaven als danesos per si tornaven a envair-la i un port des d’on surten vaixells a Polònia.

La xarxa de carrerons al casc antic de la ciutat és pràcticament la mateixa que en l’Edat Mitjana amb diverses cases i edificis d’aquest període.

L’oficina de turisme d’Ystad té organitzada la visita Wallander guiada per la ciutat, que ens porta fins al carrer Mariagatan on viu l’inspector, l’Hotel Continental on Wallander sovint va a sopar, i on té una taula sempre reservada per a ell amb un cartell que així ho avisa, la floristeria a la cantonada dels carrers Pottmakaregränd i Västra Vallgatan. També la comissaria on treballa i els seus llocs preferits per menjar hamburgueses i pizza.

Això sí, s’ha d’anar amb compte perquè sembla que a Ystad hi ha un assassí a la volta de cada cantonada, almenys en les novel·les de Mankell…
 

A Ystad comença la regió d’Österlen, una àrea de bellesa esplèndida, amb turons, llargues platges de sorra blanca i plantacions de pomeres, que és és famosa per la seva llum incomparable. Aquesta llum juntament amb la bellesa i l’atmosfera úniques d’Österlen han aconseguit que moltíssims artistes, músics, escriptors i altra gent creativa hi hagin fixat la seva residència.

La llum d’Österlen Ales Stenar

A la vila pesquera de Kåseberga, molt a prop d’Ystad es troba Ales Stennar, una mena d’imponent Stonehenge suec, un conjunt arqueològic que es compon de 59 blocs de pedra formant un dibuix en forma de vaixell de 67 metres de llarg i 19 d’ample.

Llibres

 • Antes de que hiele
 • Asesinos sin rostro
 • Cortafuegos
 • El hombre inquieto
 • La leona blanca
 • Los perros de Riga
 • La pirámide
 • Pisando los talones
 • La quinta mujer
 • Un paisatge d’Escania a l’hivern

  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

  Deixa un comentari