Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

La resistència als antimicrobians

BacterisEl dia 7 d’abril, l’Organització Mundial de la Salut celebra el Dia Mundial de la Salut; enguany ha decidit fer campanya per protegir els antibiòtics i antimicrobians en general de cara a les generacions futures amb el lema: La resistència als antimicrobians i la seva propagació mundial.

L’any 1928 va ser descoberta la penicil·lina, el primer antibiòtic, per Alexander Fleming. Va ser un descobriment clau que va permetre salvar moltes vides durant la segona guerra mundial. Des de llavors s’han anat descobrint altres antibiòtics, alguns quimioteràpics, antifúngics, antiparasitaris i antivírics, que han millorat la salut humana i han evitat que la gent morís per malalties que ara ens semblen banals, com pot ser un mal de queixal.

La resistència als antimicrobians es produeix quan els microorganismes (bacteris, virus, fongs o paràsits) es transformen i fan que els medicaments utilitzats per guarir infeccions perdin eficàcia. Els microbis resistents a la majoria dels antimicrobians reben el nom d’ultrarresistents i constitueixen una amenaça greu per la societat pel risc de pèrdua de l’eficàcia de molts medicaments que avui utilitzem i, a més, perquè poden posar en perill els avenços que s’estan aconseguint contra algunes infeccions molt greus. Un exemple és el que està passant amb la tuberculosi, malaltia que torna a ressorgir i, en molts casos, de forma resistent.

L’ús inadequat dels medicaments facilita l’aparició de resistències als antimicrobians, com per exemple quan no s’acaba un tractament (sovint quan desapareixen els símptomes es deixa de prendre la medicació) o se’n prenen dosis insuficients. Altres factors que també ho afavoreixen són les prescripcions errònies (receptar antibiòtics quan no calen o receptar-ne un d’inadequat), les deficiències en la prevenció i el control de les infeccions.

El problema de la resistència als antimicrobians no és nou, però cada cop és més perillós; segons els científics, la resistència als antimicrobians és inevitable, els microorganismes que produeixen malalties adquireixen la resistència per un procés de selecció natural. Quan els microorganismes que produeixen una infecció s’exposen a un antibiòtic, moren tots els gèrmens sensibles a l’antibiòtic, però sobreviuen els resistents, que són capaços de transmetre aquesta resistència als seus descendents. Així mateix la majoria de científics afirmen que la resistència apareix més lentament si els pacients prenen correctament les medicacions.

El perill dels medicaments inadequats

Quan apareix resistència a un medicament, cal començar un altre tractament, provar una combinació de fàrmacs o fer servir nivells més alts del medicament, per evitar que el microorganisme es reprodueixi. Augmentar les dosis dels medicaments no sempre és possible, perquè l’ administració de dosis més altes comporta, en la majoria dels casos, un risc molt més gran de presentar efectes secundaris.

També cal ser conscients que no sempre es pot disposar d’un nou tractament per reemplaçar els medicaments que han perdut l’eficàcia, ja que la investigació no pot garantir a curt termini el desenvolupament d’un nou fàrmac.
Calen actuacions urgents i unificades per evitar tornar a l’era preantibiòtica.

Per tant, com a usuaris dels medicaments, què podem fer per evitar l’aparició de resistències als antimicrobians?

Medicaments- No prendre antibiòtics que no ens hagin receptat.

- Prendre els antibiòtics de la manera exacta com ens hagi indicat el metge (dosi, preses diàries i total de dies).

- No deixar de prendre l’antibiòtic abans d’acabar el tractament, encara que ens trobem millor.

- No guardar restes d’antibiòtics per utilitzar en una altra ocasió.

- No recomanar a altres persones un antibiòtic que ens hagin prescrit a nosaltres encara que els símptomes de la malaltia siguin semblants.

- No prendre l’antibiòtic d’una altra persona.

 
 

Més informació:

http://www.who.int/world-health-day/2011

http://www.farmaceuticonline.com/medicament/resistencies.html

Regidoria de Serveis i Salut.
Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari