Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Sumisión. Michel Houellebecq

michel-hUna notícia molt trista ens va deixar tots atònits, un grup d’encaputxats va irrompre en la redacció de la revista satírica Charlie Hebdo, a París, assassinant a la major part dels seus redactors, l’islamisme més radical no va acceptar que la portada de Charlie Hebdo d’aquesta setmana es burlés precisament de Michel Houellebecq i del mateix Islam.

L’escriptor francès que havia esta absolt a l’any 2002 per unes declaracions contra l’Islam, i que va dividir la comunitat intel·lectual internacional entre defensors i detractors de la llibertat d’expressió, va publicar a principis d’aquest any la seva darrera novel·la ambientada a l’any 2022, Submissió, a on realitza una proposta de la societat francesa en la qual un polític musulmà, Mohamed ben Abbes, dirigent d’una fictícia Fraternitat Musulmana, arriba a la presidència de França, imposant un seguit de mesures, una en particular molt polèmica, relacionada amb la poligàmia que són acceptades pel conjunt de societat francesa amb indiferència, quan no amb discret entusiasme.
 

 
Sumisión.inddEl nou llibre de Houellebecq es revela com una grotesca burla de la França socialdemòcrata dels nostres dies, i per extensió d’Europa. El protagonista principal és François, professor universitari que, després d’una carrera com a especialista de Huysmans, es troba en un moment de decadència o apatia. Però és llavors quan coneix Myriam, una jove jueva de la qual s’enamora. Aquest singular esdeveniment fa que ell no s’adoni realment del significat de la victòria de Ben Abbes. Temorós de la violència que sorgeix als carrers de la capital francesa, François fuig de París i es refugia en Martel, un petit poblat del sud-oest nomenat així en memora del cabdill que va detenir l’avanç àrab en l’edat mitjana. Mentrestant Myriam, la família tem quedar-se en un país governat per un partit musulmà, emigra a Israel amb els seus pares.

Com succeïa a El mapa y el territorio amb la seva sorprenent dissertació sobre William Morris, l’escriptor francès torna a utilitzar a autors clàssics relativament foscos i molt poc de moda per desenvolupar les seves idees.
 
Huysmans és l’esteta decadent que acabarà convertint-se al catolicisme i Guenon, l’ocultista fascinat amb Shambhala que acabarà convertint-se a l’islam. I és que en François, el protagonista demostra una nostàlgia per l’ordre perdut, per la religió medieval i per la societat patriarcal, que fan que la seva descripció d’un possible col·lapse de la cultura europea sigui presentat de forma ambigua sense un posicionament clar que deixi evident la intenció de l’autor.

 • Entrevista a Michel Houellebecq
 • Houllebeq: Sumisión
 • Llibres

 • Ampliación del campo de batalla
 • H.P. Lovecraft : contra el mundo, contra la vida
 • El mapa i el territori
 • El mundo como supermercado
 • Las partículas elementales
 • Plataforma
 • La possibilitat d’una illa
 • Sumisión
 • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

  Deixa un comentari