Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Arxiu per desembre, 2017

Mi negro pasado. Laura Esquivel

9786073160056 Si us va agradar ‘Como agua para chocolate‘, no us podeu perdre aquesta magnífica història de Laura Esquivel, ‘Mi negro pasado‘. Aquesta es considera la tercera de la trilogia, que s’inicia amb ‘Como agua para chocolate‘, continua amb ‘El diario de Tita‘ i acaba amb ‘Mi negro pasado‘ on torna a parlar de la dona i de la seva independència com a tal. Hi apareix la lluita constant del personatge femení contra el desarrelament, l’obesitat i el consumisme.
 
La Maria és addicta al menjar. Ella i el seu marit tenen un fill negre, la qual cosa provoca el caos en el seu matrimoni enmig de retrets racistes i masclistes. La seva àvia, Lucía, absent per molt de temps, li dona el diari de Tita. La seva lectura li descobrirà secrets familiars i la capacitat de l’esperit humà de volar ben alt gràcies a l’alquímia que transforma els ingredients naturals dels aliments i el sentit de pertinença que mai abans havia experimentat.
 
La veu de Maria, de la mateixa estirp que les dones De la Garza, continuarà teixint la saga familiar. La protagonista haurà de defugir problemes filials, al mateix temps que va guanyant confiança en ella mateix. Aquest procés la portarà a crear una connexió amb Tita i tots els seus ancestres i aconseguirà reconciliar la seva ment amb el seu cos. És un renaixement vital. Però el veritable dilema apareixerà quan experimenti de nou el més profund dels sentiments: l’amor.
 
 
Laura Esquivel Laura Esquivel és escriptora i política.
Va estudiar teatre i creació dramàtica, en especialitat de teatre infantil; es llicencià en educació preescolar. Durant la dècada dels setanta va escriure programes infantils per a la televisió mexicana. El seu treball a TV l’estimulà a dedicar-se a l’escriptura de guions de cinema, d’ací en sortir ‘Como agua para cholocate’.
La cuina és la peça important de la llar, la que promou els canvis personals i familiars com a forma de revolució interior.
L’any 2014 va publicar ‘A Lupita le gusta planchar‘, la seva primera incursió en la novel·la policíaca, la protagonista de la qual és una dona alcohòlica, que sobreviu a la mort del seu fill i a l’abandonament del seu marit. Durant la història es transforma en antiheroïna, mentre cerca qui és l’assassí del seu cap, el delegat (cap polític) d’Iztapalapa.7.
 
La mateixa autora ens explica aspectes de la història.
 

 
 
Llibres Els llibres a les biblioteques VNG.
 
 
Biblioteca Joan Oliva i Milà.

No hi ha comentaris

Yeruldelgger, tiempos salvajes. Ian Manook

Collage Ian manook Ian Manook, pseudònim de Patrick Manoukian, va néixer a Meudon, França, fa seixanta-set anys. Periodista, editor i escriptor, és llicenciat en dret i ciències polítiques per la Universitat de la Sorbona i en periodisme per l’Institut Francès de Presse. Durant els anys setanta va publicar reportatges i articles sobre turisme i a mitjans dels vuitanta va crear una agència de comunicació especialitzada en autors de viatges. Ha escrit guions per a còmics d’humor, dos llibres de viatges i una novel·la juvenil, per la qual va rebre el Premi Gulli 2012. Amb ‘Yeruldelgger, muertos en la estepa’ va guanyar el Premi SNCF du Polar 2014, i amb ‘Yeruldelgger, tiempos salvajes’, el Premi de lectors de le Livre de Poche 2016.
 
‘Yeruldelgger, tiempos salvajes’. Espai: les gèlides estepes mongoles. Personatges: el comissari Yeruldelgger i la seva ajudant, la inspectora Oyun. Escenes: un genet i el seu cavall jauen aplastats sota el llom d’una femella de iak. Es descobreix un cadàver d’un home que només pot haver caigut pel congost del massís de l’Otgontenger. Detenció del mateix comissari com a sospitós de l’assassinat de Colette, una amiga prostituta a qui havia ajudat a refer la seva vida.
logo blog genere negre_AMB LLETRES
S’inicia, a partir d’aquí, una investigació clandestina, ja que el comissari tem ser víctima d’una trampa, que generarà tensions amb el seu equip, reobrirà velles ferides amb la seva filla Saraa i provocarà la intervenció dels mestres shaolin del setè monestir on va ser criat. La situació, però, fa un tomb complet amb la troballa dels cossos sense via d’un grup de nens dins d’un contenidor al port de L’Havre. Malgrat els quilòmetres que separen Mongolia de França, tot acabarà connectat.
 
‘Hacía más de una hora que Oyun se había percatado de la pequeña silueta del jinete, a pesar del frío y de la velocidad que le congelaban las cejas. Ya fuera en moto de nieve o en quad, nunca había soportado ponerse gafas. Le gustaba quemarse la vista con los reflejos lisos y plateados de la inmensidad helada. Sin embargo, ella no era hija de la estepa. Ni del invierno. Oyun había nacido tras la caída del régimen anterior, (…) Su Mongolia no era la de Yeruldelgger, la que intentaba sobrevivir siendo la misma, sino aquella que se construía en el caos y el desorden de una carrera hacia un futuro mejor.’ Cap. 66.
 
Us oferim un vídeo sobre el llibre, amb l’única observació que és en francès.

 
 
Llibres Els llibres a les biblioteques VNG.
 
 
Biblioteca Joan Oliva i Milà.

No hi ha comentaris

Projecte Galileu, Joan Anton Català

Projecte Galileu_portadaJoan Anton Català és un apassionat de la Ciència i de l’Astronomia. Tot i que professionalment es dedica a la gestió del canvi i als recursos humans, el Cel i l’Univers són la seva passió i dedica bona part del seu temps a la divulgació científica. Enguany, de la mà de l’Editorial Bambú, ha publicat la seva primera novel·la, dirigida a un públic juvenil. I és que l’autor, seguint el seu afany divulgatiu, decideix aprofitar una narració plena de misteri, intriga i aventures per anar deixant píndoles de ciència i, així, acostarla als joves de manera atractiva. La seva primera novel·la és Projecte Galileu i ja està disponible a la Joan Oliva.

Som a l’any 2052 i els protagonistes de Projecte Galileu són tres adolescents que acaben embarcant-se en una nau camí de Mart. I tot per voler guanyar el concurs de ciència de l’institut! I és que l’Adam Seymour, un dels tres joves protagonistes, ja n’està fart que sempre guanyi aquest certamen científic el prepotent d’en Chris Moss. Així que l’Adam, la Meg i en Martin s’han proposat sorprendre tothom amb un experiment genial!

No és fortuit que Català hagi triat Mart com a destí dels seus personatges, ja que és previst que cap a la dècada dels anys 30 del nostre segle l’home ja haurà trepitjat el planeta vermell. Un planeta que, des de fa segles, ha interessat la Humanitat i que, segons la majoria d’estudis, és la destinació natural per anar-hi a buscar vida i per viure-hi.

Tampoc és casual el títol de la novel·la. Projecte Galileu uneix una figura de renom de la ciència del segle XVII, Galileu Galilei, amb el segle XXI. De fet, Galileu va començar a estudiar l’efecte de la gravetat molt abans que Newton desenvolupés les seves lleis i és precisament sobre la llei de la gravetat que Joan Anton Català ha omplert de contingut la seva novel·la, per tal que els joves lectors n’aprenguin, alhora que gaudeixen d’una història d’aventures.

Projecte Galileu_portada rodonaPrimeres pàgines.

Us deixem amb una entrevista amb l’autor en què parla de la seva primera novel·la i fa gal·la de la seva faceta com a divulgador científic:

Llibres

 • Projecte Galileu
 • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  Un tió molt enrotllat

  Un tio molt enrotllat_rètol

  Ja immersos en les festes nadalenques, la biblioteca Joan Oliva va realitzar un taller a la Plaça de Vila de Vilanova, obert a tothom que hi volgués participar. En aquesta ocasió, cadascun dels nens i nenes que ens van voler acompanyar van fer el seu propi tió, Un tió molt enrotllat!

  tio_rodo

  material

 • Un tros de cartolina marró
 • 2 ulls mòbils
 • 1 lluentó, una pedreta…per al nas
 • ceres de color blanc, taronja i marró
 • Un tros de feltre vermell d’uns 6×6 centímetres
 • Un tros de feltre negre d’uns 5×1 centímetres
 • El cartró d’un rotllo de paper higiènic
 • Un tros de roba de farcell, tallada en forma triangular, d’uns 19 centímetres de base i 10 centímetres d’alt
 • Un tros de cartró gruixut, retallat en forma triangular, d’uns 4 centímetres de base i 5 centímetres d’alt
 • Silicona líquida
 • Cúter
 • pas a pas

  Començarem muntant la cara del nostre tió. Per aconseguir-lo, seguirem les següents indicacions:

  IMG_20171002_171811_21. Agafarem el tros de cartolina marró i retallarem una peça circular d’uns 5 centímetres de diàmetre (sempre, una mica més gran que el diàmetre del rotllo de paper higiènic).

  IMG_20171002_1718592. A continuació, hi enganxarem els ulls mòbils i el lluentó, que farà de nas. Amb les ceres de color blanc, hi pintarem la boca.

  3. Farem servir el tros de feltre vermell per retallar una peça en forma de barretina. A la part inferior, hi enganxarem la peça de feltre negre.

  4. Un cop feta la nostra barretina, l’enganxarem a la part superior de la cara amb una mica de silicona.

   

  Ara, farem el tronc del tió:

  IMG_20171002_172142_21. Començarem pintant el rotllo de paper higiènic amb ceres de color marró i taronja.

  IMG_20171002_172215_22. Amb l’ajut del cúter, farem un petit tall a la part superior del cartró del rotllo de paper higiènic.

  3. Agafarem el tros de cartró gruixut, que hem retallat de forma triangular, i el passarem a través de tall. Aquest cartró ens servirà perquè el rotllo de paper higiènic quedi una mica elevat, tal com podeu veure a la fotografia.

  4. En darrer lloc, enganxarem el tros de roba de farcell sobre el nostre tió, a mode de manta.

  IMG_20171002_171958_2

  Mireu, mireu, quants nens i nenes van venir a fer el seu tió!:

  DSC_0034 DSC_0094

  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  20 excursions a prop del mar. Sergio Fernández Bertolin

  Coberta 20 excursions Sergio Fernández Bertolín, excursionista i muntanyenc des de la infantesa, és l’autor d’aquest llibre amb 20 propostes de rutes que uneixen el mon de la platja i l’ascens a serres o cims més prominents del front litoral català per tornar de nou a la costa. Les comarques per les quals passen aquestes rutes són: l’Alt i Baix Empordà, la Selva, el Maresme, el Barcelonès, el Garraf, la Costa Daurada i el Delta.
   
  ‘Banyar-nos a la platja en tornar d’una bona excursió o assolir un cim des del punt més baix possible són ingredients especials d’aquestes rutes, (…)’. S’ha fet servir l’Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC) per comptabilitzar altituds, distàncies i temps recorreguts.
   
  La dificultat és una mesura molt subjectiva, per tal de valorar-les s’ha fet una comparació entre elles. Totes les rutes són assequibles per a un excursionista experimentat i amb una forma física adequada.
   
  Els itineraris estan agrupats per zones i comarques:
   
  Zona 1: Rutes per l’Alt Empordà

 • El Querroig des de Portbou
 • El puig d’Esquers
 • Circular de Llançà a Sant Salvador i tornada pel Port de la Selva i pel camí de ronda
 • Circular de Cadaqués a Roses, passant pel puig Alt i tornant per la costa
 • Zona 2: Rutes pel Baix Empordà i la Selva

 • De l’Estartit al Montgrí
 • Les muntanyes i costes de Begur
 • El puig Gros des de Sant Feliu de Guíxols
 • El puig de Cadiretes des de Tossa de Mar
 • Zona 3: Rutes pel Maresme i el Barcelonès

 • Pedrascastell des de Canet de Mar
 • De Caldes d’Estrac a Mataró
 • El Montcabrer i el castell de Burriac
 • Sant Mateu des de Premià de Mar
 • El puig de Castellar des de Badalona
 • Zona 4: Rutes pel Garraf, la Costa Daurada i el Delta

 • De la platja del Garraf a la de Castelldefels
 • Camí de ronda de Sitges a Vilanova i ascens a la Talaia
 • Aquesta ruta consta de dues parts: el camí de ronda de Sitges a Vilanova i la Geltrú i l’ascens a la Talaia des de Vilanova, amb descens a Cubelles. La durada és de sis hores sense comptar aturades, la distància que es recorre són vint-i-quatres quilòmetres i el desnivell acumulat +/-450 metres. El grau de dificultat és mitjà. S’inicia a l’estació de rodalies de Sitges i finalitza a l’estació de rodalies de Cubelles.

  Punta_Grossa_des_de_Punta_Llarga_-_panoramio

  Pel camí de ronda es troben diverses cales rocalloses, feréstegues i de difícil accés, entre les quals: la platja de la Desenrocada i la platja de l’Home Mort. Si hom es vol banyar, ho pot fer a les grans platges urbanes de Sitges i Vilanova i la Geltrú i a les de Cubelles, que són una mica més petites.

 • La Mola des de Torredembarra
 • El Molló Puntaire i el Torn des de l’Hospitalet de l’Infant
 • Integral a la serra del Montsià
 • Podeu llegir les primeres pàgines clicant aquí.
   
   
  Llibres Llibres a les biblioteques VNG.
   
   
  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  Maldad. Tammy Cohen

  Collage Tammy Cohen 2 Tammy Cohen és l’autora de la novetat de gènere negre i policíac que presentem aquesta setmana: ‘Maldad‘.
  Va néixer a Nigeria, país on en aquells moments el seu pare treballava d’antropòleg. No és fins a l’adolescència que s’instal·len definitivament a Londres. Es dedica a l’escriptura i al periodisme freelance, escrivint articles per a Marie Claire, The Telegraph i The Times. No va ser fins als quaranta-set anys que publica la seva primera novel·la i fins a l’actualitat que n’ha escrit nou signades amb noms diferents: Tammy Cohen per al thriller psicològic, Rachel Rhys, novel·la històrica de misteri i Tamar Cohen, drama contemporani. ‘Maldad‘ és la primera novel·la d’aquesta autora que ha arribat a Espanya.
   
   
  Maldad
  Maldad‘ mostra com una persona tòxica (una nova cap a l’oficina) pot fer canviar tot un grup que es coneixen de fa temps i que han compartit moltes hores de la seva vida a la feina i, també, a fora.
  Rachel Masters és la nova cap. La seva inflexibilitat i fermesa canviaran l’ambient de treball a l’oficina. La seva capacitat de manipular trasbalsarà l’amistat i la confiança de tot l’equip. Quan vulgui recuperar la cordialitat que hi havia en l’ambient, ja serà massa tard. Paral·lelament, Anne viu a Estats Units i és psiquiatra, però una qüestió del passat reapareix a la seva vida. Dues trames que tenen un punt en comú en el passat dels personatges.
   
  El primer capítol comença: ‘Imagina que pudiéramos ver el daño en nuestro interior. Imagina que se viera por dentro como el contrabando en los escáneres del aeropuerto. ¿Qué se sentiría al pasear por la ciudad con todo a la vista: todo el dolor, todas las traiciones y las cosas que nos restan valor, todos los sueños rotos y los corazones destrozados? ¿Qué se sentiría al ver las personas en que nuestras vidas nos han convertido? Las personas que somos, bajo la piel.
  Me pasó por la cabeza cuando te vi en las noticias, hace un momento. Te reconocí enseguida. (…)’

   
   
  Els capítols són curts i estan narrats segons el punt de vista de cada personatge. logo blog genere negre_AMB LLETRESAquest aspecte provoca que l’acció tingui un bon ritme i que sigui constant. El llenguatge és molt proper.
   
  ¿Qui odia a tots en secret?
  ¿Qui carrega amb un passat que el tortura?
  ¿Qui és capaç de cometre un assassinat?
   
   
   
   
  Llibres Llibres a les biblioteques VNG.
   
   
  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris