Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Arxiu per la categoria: COL·LECCIÓ LOCAL

IMSA. Una empresa como paradigma de las Españas, Carmen Izquierdo

Foto autora0001-001 (2) Carmen Izquierdo Benítez, l’autora del llibre ‘IMSA. Una empresa como paradigma de las Españas’ ha volgut explicar, essent fidel a la veritat, la història real d’una empresa que ha viscut en la seva estructura i organtizació els fenòmens que han construït Catalunya i Espanya en els darrers setanta anys, inclòs el canvi econòmic. Una empresa en la qual s’han viscut intrigues, mentides, traïcions, extorsions…, però també il·lusions i alegries.
Al pròleg, l’autora diu: ‘La negativa de muchos de los protagonistas a hablar del creador de la empresa despertó mi curiosidad y lo que iba a ser un mero apunte sobre el nacimiento de Industrias Mediterráneo, S.A. se convirtió, junto con algunos acontecimientos históricos de la ciudad, en el núcleo central y aglutinador de estas pequeñas historias de vida.’ És el relat sobre una empresa nascuda a Vilanova i la Geltrú, del seu fundador, Pedro Camacho Caballero, vingut de Don Benito, un poble de la província de Badajoz, i dels qui hi van treballar. Ella hi va treballar vint anys passant per diferents departaments, des del de muntatge al de secretària de direcció.
El que es trobarà, doncs, el lector és un llibre ple de vivències i reflexions.

Porta IMSA0001-001 (2) El llibre, dividit en capítols, s’inicia amb la Vilanova que passa de l’esplendor a la decadència, per avançar des de la postguerra, passant pel naixement de talleres Camacho fins a Industrias Mediterráneo, i avançar cap els anys seixanta, la fi del franquisme i el camí cap a la democràcia, la Barcelona preolímpica, l’España va bien… El que fa que el text sigui proper és la combinació històrica amb l’exposició de les experiències viscudes pels treballadors, acompanyat d’algunes fotos que evoquen les situacions i de documents que il·lustren els moments.
I per acabar i seguint l’epíleg del llibre: ‘Iniciábamos el libro diciendo que la Vilanova industrial pudo hacerse realidad gracias al capital de los indianos. Bien, a través de las páginas del libro podemos apreciar como el último reducto de aquel capital burgués, hecho allende los mares, contraportada0001-001 se unió a un inmigrante, símbolo de la Vilanova de posguerra, para fundar una empresa con vocación de crear riqueza alrededor de un nuevo medio de transporte: el automóvil. (…)
La crisis de finales de los setenta e inicio de los ochenta hace que las empresas con vocación de continuar en pie, vean como solución para enjuagar sus pérdidas la venta de los terrenos urbanizables en el centro de la ciudad y su traslado a las afueras. (…)
Desde finales de los ochenta hasta iniciado el segundo milenio, al igual que en la sociedad española, la corrupción impregna la empresa. Se dan casi todos los casos de corrupción que pasan a nivel político o público: se subcontrata, presuntamente, para robar, se aprovechan del dinero público, se cobran sobres en negro, se falsifican facturas, se falsean las cuentas.’

 
 
 
Biblioteca Joan Oliva i Milà

No hi ha comentaris

V de Vilanova. Els espais de la memòria

El cinquè volum de la guia Amb V de Vilanova, Els espais de la memòria, veu la llum aquests dies coincidint amb un parell d’activitats relacionades i que tindran lloc, també, a les Biblioteques de VNG.

Per començar, avui dijous a les 20 h a la biblioteca Joan Oliva en Vicenç Carbonell, expert coneixedor de la toponímia local, ens farà un recorregut pel patrimoni de Vilanova i la Geltrú a través dels diferents noms de lloc de la ciutat. Aquest mateix mes de juliol, amb motiu del Diploma de reconeixement de la ciutat que l’Ajuntament l’hi va atorgar, el nostre bloc ja va dedicar un espai a Vicenç Carbonell. Hi podeu fer una ullada fent clic aquí.

IMG_20160926_114434

A continuació, dissabte 1 d’octubre de 10 h a 13 h, totes dues biblioteques de VNG, Joan Oliva i Armand Cardona, organitzen una Viquimarató fotogràfica per diferents indrets de Vilanova.

noms de lloc de vilanova el barri de mar el monument Gumà

I seguint amb les activitats dedicades als indrets de Vilanova i, a la vegada, amb la sèrie de guies Amb V de Vilanova, les biblioteques de VNG n’editem el cinquè volum: Els espais de la memòria. Es tracta d’una guia de lectura que pretén recordar els espais públics, edificis històrics i monuments de la ciutat i, alhora, donar-los a conèixer una mica més.

masies del garraf ameicanos_indianos vilanova desapareguda

Guia V de Vilanova. Els espais de la memòria.

Recordeu que teniu a la vostra disposició el nou web de Col·lecció Local.

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

No hi ha comentaris

Descobrint la cultura i el patrimoni del Garraf

descobreixgarrafEls museus i el patrimoni d’un territori són fruit de la trajectòria col·lectiva social i humana dels diversos municipis que conformen un país. És per aquest motiu que la conservació i l’impuls del patrimoni artístic i cultural han estat el centre de les polítiques públiques locals i comarcals. Per altre banda, s’ha creat en els darrers anys una xarxa d’equipaments culturals i museístics, per les millores de l’espai públic i patrimonial, per l’ordenació dels fons artístic i per la recuperació de la memòria i el llegat històric. La guia Descobreix el Garraf: cultura, patrimoni i museus serveix com a eina de presentació d’una comarca en la seva excel·lència cultural com a reforç de la identitat col·lectiva a través del seu patrimoni. A través de la seva lectura es podrà descobrir i visitar un ampli patrimoni artístic, fent-se partícip de les activitats que s’hi plantegen, per a poder gaudir-les, a prop de la natura, en els espais museístics i patrimonials dels diferents municipis.

El Garraf ja disposa d’una guia que recull i descriu els principals divuit equipaments museístics de la comarca. En primer lloc hi trobem els quatre museus de la comarca amb col·leccions d’àmbit nacional com són: el Museu del Ferrocarril de Catalunya, la Biblioteca Museu Víctor Balaguer, el Museu del Cau Ferrat i el Museu de Maricel. I el segueixen diferents espais museístics com els Romàntics Can Papiol, l’Exposició Permanent Charlie Rivel, les sales d’art contemporani, i altres centre com l’Observatori Astronòmic del Garraf o el Centre d’Informació La Pleta del Parc del Garraf. Tots ells formen un conglomerat inseparable que ens fa entendre la pluralitat de la comarca i la seva riquesa patrimonial.

jordimedinaAquesta comarca ha estat terra d’inspiració de grans artistes i on s’allotgen diverses col·leccions artístiques de estimada importància pel país. Diversos personatges de renom ha deixat els seus grans habitatges i les seves col·leccions en herència als municipis i, avui, formen part també d’aquest ric i divers patrimoni allotjat en els diferents museus i equipaments del territori. A través d’aquesta guia es recullen i es mostra els actius culturals i patrimonials que permetran descobrir tot el patrimoni que configura la història i la identitat del Garraf, a on la seva cultura està marcada per la proximitat del mar i la importància del comerç marítim que van fer als indianos, totes aquelles persones que van fer fortuna a Amèrica a la segona meitat del segle XIX, varen fer construir diverses edificacions d’una estimable bellesa arquitectònica. Aquests van aconseguir pastar veritables fortunes i van decidir tornar anys més tard als seus llocs d’origen, procuraven prestigiar-adquirint algun títol de noblesa, comprant i restaurant antigues grans cases, o construint palaus de nova planta, en un estil colonial.

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

1 comentari

Eduard Toda. 75è aniversari

El passat 25 d’abril es va inaugurar oficialment l’Any Toda, quan es compleixen 75 anys de la mort de qui, sens dubte, va ser el primer egiptòleg espanyol. eduard todaÉs, per tant, aquest 2016 un any dedicat a ampliar l’estudi i el coneixement d’aquest il·lustre reusenc que, tot i la transcendència de la seva vida i obra, és pràcticament un desconegut per al gran públic. No només en destaca la seva activitat com a egiptòleg, sinó que va ser molt més: des de cònsol fins a escriptor, passant per historiador, gestor, home de negocis i defensor de la història i la cultura catalana. D’aquí el títol amb què s’ha batejat el programa d’activitats, Un reusenc polièdric, per les múltiples facetes desenvolupades per Toda.

Entre el gruix d’activitats que s’hi han programat, en destaquem una que ha tingut lloc ara fa pocs dies. El 23 de juliol s’estrenava un documental d’una hora de durada titulat Les set vides d’Eduard Toda. El documental, realitzat pels periodistes Toni Orensanz, Ramon Masip i Manel Vinuesa, fa un repàs per les facetes professional i personal de Toda. A continuació, us n’oferim el tràiler:

A banda dels reconeixements que es concentraran al llarg d’aquest 2016, la Biblioteca Museu Víctor Balaguer ja va homenatjar, ara fa uns anys, la trajectòria com a egiptòleg d’Eduard Toda. Eduard Toda a Museu BulaqEntre el 4 d’octubre de 2007 i el 17 de febrer de 2008, s’hi va fer l’Exposició Del Nil a Catalunya. El llegat d’Eduard Toda en què s’exposaven fotografies inèdites de l’època en què Toda va ser cònsol d’Espanya a El Caire, entre 1884 i 1886. L’estreta amistat que compartien Toda i Balaguer, des dels anys d’estudiants a Madrid, va tenir molt a veure amb la donació d’aquestes fotografies i de tot un seguit de peces arqueològiques al Museu. Entre amulets, objectes funeraris, ceràmiques i una mòmia corresponent a un infant d’uns quatre anys, la Nesi, l’any 1886 s’hi va constituir a Vilanova la primera col·lecció de peces egípcies de Catalunya. Fins i tot actualment, la Nesi és una de les, només, cinc mòmies humanes que es poden visitar a museus catalans.

Per tot això i molt més, l’homenatge i el reconeixement a la figura d’Eduard Toda és de justícia i des de les biblioteques de VNG ens hi sumem. Si us heu quedat amb ganes de saber-ne més, a la xarxa de biblioteques de la ciutat hi podeu trobar un bon nombre de documents relacionats.

any_todaPrograma d’activitats de l’Any Toda.

I no oblideu que en el web de col·lecció local hi podeu consultar documentació pertanyent a l’Arxiu Comarcal, a la Biblioteca Víctor Balaguer, a la biblioteca Joan Oliva i Milà i a la biblioteca Armand Cardona Torrandell.

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

No hi ha comentaris

L’Espai Far

espaifar

L’Espai Far, situat a l’emblemàtic Far de Sant Cristòfol, és un centre museístic que mostrarà, fins a final d’aquest mes de juliol, el ric patrimoni mariner vilanoví. Situat a l’antiga casa del faroner, el Museu del Mar exhibeix alguns dels objectes relacionats amb el món de la pesca i la tradició marinera que l’Associació del Museu del Mar ha anat rebent de donacions de pescadors i veïns del barri de Mar. Inclou també un àmbit dedicat a la preservació i difusió de la memòria oral. L’Espai Far compta amb dos museus: el Museu del Mar de Vilanova i la Geltrú, amb el bot de salvament Víctor Rojas com a insígnia; i el Museu de Curiositats Marineres Roig Toqués. Aquest espai, a més, també funciona com a centre d’acollida per als visitants de la ciutat, punt d’informació turística, i serà l’inici d’itineraris autoguiats i d’activitats relacionades amb el mar.

Aquest equipament museístic explica la tradició marinera de Vilanova i la Geltrú, la història, la vinculació econòmica de la ciutat a través de la pesca o del comerç des del temps dels íbers, la geografia submarina, les arts de pesca, o la cultura que es deriva de la mar o la memòria de la gent de mar. Aquest projecte que s’ha convertit ara en realitat és una vella reivindicació de la gent de baix a mar que ja l’any 1977 es va constituir com a Associació Museu del Mar. Destaca l’espai on s’exposa el pot de salvament Víctor Rojas, datat de 1916 i restaurat tot just l’any passat. És un dels tres únics pots que es conserven a Catalunya i està especialment valorat pel barri de mar de Vilanova perquè es considera un símbol de la valentia dels pescadors que entraven al mar per rescatar els nàufrags en una època prèvia a la creació de la Creu Roja de Mar.

victorrojas

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

No hi ha comentaris

Vicenç Carbonell i Virella

L’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú atorgarà el proper dimarts 12 de juliol el Diploma de reconeixement de la ciutat a Vicenç Carbonell i Virella. Aquesta distinció reconeix persones i entitats que han contribuït a donar prestigi a la ciutat a través de la seva activitat social, cultural o econòmica. Vicenç_ Carbonell_Virella Definició que s’adiu, sens dubte, amb la figura de Carbonell i Virella que, al llarg dels anys i de manera completament vocacional, ha dedicat temps i esforç a l’estudi i divulgació de la història de Vilanova i el seu entorn.

Carbonell i Virella es defineix a ell mateix com a recollidor de topònims. No en va, els noms de lloc són la seva passió. De pare geltrunenc i mare vilanovina, va néixer a Barcelona el 29 de desembre de 1934 i, amb poc més d’un any, ja vivia a Vilanova. Professionalment, ha estat perit industrial, tot i que amb anterioritat treballà com a delineant i torner mecànic. Vocacionalment, la toponímia i l’excursionisme -dues disciplines que caminen en paral·lel i que no s’entenen l’una sense l’altra- han ocupat i ocupen gran part del seu temps i ambdues, a més a més, van ser compartides amb el seu oncle, Joan Virella i Bloda.

L’important feina que Carbonell i Virella ha dut a terme sobre els noms de lloc l’ha portat a inventariar, entre molts d’altres, noms de castells, torres de defensa, masies, fites, mollons, pedrons, fondals i torrents. A banda, una nova línia toponímica -que ell mateix anomena “esotèrica”- l’ha dut a estudiar bruixes, diables, inferns i purgatoris. Una tasca, aquesta darrera, que per abundant li garanteix feina per molt de temps.

0045-95660 0052-41360

Quant a les seves publicacions, és autor de llibres com ara: La Marineria vilanovina en el segle XVIII (1974); Origen i història del llinatge Vilafranca (1979); El món agrari vilanoví fins al segle XVIII (1988); Apunts de la història d’Olivella (1990); Noms de lloc de Vilanova i la Geltrú (2001) i Noms de lloc d’Olivella (2004).

0338-15760 0443-53860

A més a més, Vicenç Carbonell i Virella ha col·laborat en l’elaboració d’un bon nombre de llibres. En destaquem només alguns: Els carrers de Vilanova i la Geltrú, volums 1 al 9; Moliners, calcinaires i pouaters, d’Albert Tubau (1999) i Diccionari Biogràfic de Vilanova i la Geltrú, de Francesc X. Puig Rovira (2003). També són habituals les seves col·laboracions en diaris i revistes: el Diari de Vilanova, l’Eco de Sitges, el Butlletí interior de la societat Onomàstica o La nostra Mar, en són alguns exemples.

A la xarxa de biblioteques de Vilanova i la Geltrú, hi podeu trobar gran part de l’obra de Vicenç Carbonell i Virella.

Web de Col·lecció Local de l’Arxiu Comarcal del Garraf, de la Biblioteca Víctor Balaguer, de la Biblioteca Joan Oliva i de la Biblioteca Armand Cardona.

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

1 comentari

No importa el cim, només el camí

Les rutes a peu són molt recomanables per gaudir de la natura i posar-se en forma. La recomanació es fer-les en una època de l’any amb temperatures agradables, o sinó al menys fer itineraris curts i molt matiners en època estival. Es tracta d’una col·lecció de propostes d’excursions en quatre entorns naturals com són el Massís del Garraf, la serra de Collserola, la muntanya de Montserrat i el Montseny, a través de diferents itineraris clàssics i també innovadors per a tots els gustos i capacitats. A través d’una introducció molt didàctica s’oferix als excursionistes informació sobre la durada, el desnivell i la topografia de cada itinerari amb mapes i fotografies per trobar els racons més amagats i segurament més buscats pels participants de les diferents rutes proposades per Joan Tutusaus i Martí, Rafa López Martín, i Francesc Roma i Casanovas.

rutes_a_peu_jpg

 • Excursions a peu pel massís del Garraf
 • En aquesta guia es troben un recull d’itineraris per recórrer el massís del Garraf algunes de les rutes que es poden reseguir són de Sitges a la Trinitat, de Begues a Jaques passant per la Mola o de Cal Ganxo a la Morella, totes d’una bellesa indòmita.

  garraf

 • Excursions a peu per la serra de Collserola
 • Un llibre amb propostes clàssiques fins a altres de més innovadores per recorrer la Serra de Collserola. Algunes de les rutes que poden assolir són del Tibidabo a Canyelles, de Montbau a Mundet pel turó de la Magarola o del pantà de Vallvidrera a Sant Pere Màrtir.

 • Excursions a peu per Montserrat
 • Una visita diferent a la muntanya màgica que permetrà conèixer un dels massissos més emblemàtics del nostre país, el de Montserrat. Són propostes d’itineraris que apropen a l’excursionista als llocs més significatius d’aquest massís, com són Sant Jeroni, les Agulles o els Frares Encantats, però també a altres de menys coneguts, com el Montgròs, la Vinya Nova i el Clot de la Mònica.

 • Excursions a peu pel Montseny
 • En les seves pàgines es troben els racons més emblemàtics del Montseny a través d’unes rutes que volen fugir dels camins més massificats, i que es poden fer en mig dia. Es podran descobrir els espais més característics de la zona, com Matagalls, les Agudes o el Pla de la Calma, però també en resseguireu altres de menys coneguts, com la Casa Nova de Sant Miquel o el turó dels Corbs.

  Llibres

  Excursions a peu pel massís del Garraf

  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  Joan Llaverias, dibuixant del ¡Cu-Cut!

  jllaveriaJoan Llaverias i Labró va néixer el 10 de novembre de 1865 a Vilanova i la Geltrú i ha estat considerat el més important dels aquarel·listes catalans, però també un gran il·lustrador, faceta que mai s’ha conegut en profunditat per part del públic. Va destacar com a magnífic caricaturista social i polític com a dibuixant de la revista ¡Cu-Cut! durant els primers anys de segle XX, fet desconegut que s’ha volgut pal·liar donant a conèixer la seva obra a través del llibre Joan Llaverias (1) 1902-1904. Amb motiu de lo Sèrbia. La major part de la feina gràfica de Llaverias és pràcticament desconeguda degut a la llarga dictadura que es va patir arran de la Guerra Civil Espanyola i la voluntat del règim franquista d’emmudir les produccions culturals dels moviments polítics i socials que generaven opinió.

  L’origen de la revista ¡Cucut! cal trobar-la en el partit polític conservador de la Lliga Regionalista que va trobar a faltar en aquells anys foscos un setmanari d’humor polític per complementar La Veu de Catalunya. Després d’una reunió entre persones favorables al regionalisme català, es va decidir publicar una revista popular i de baix cost però alhora seriosa en els seus plantejaments editorials, que arribés a tota Catalunya i es projectés cap als grups catalans de l’Amèrica del Sud. I des del principi Joan Llaverias es va engrescar en aquest nou projecte aportant una col·laboració inestimable i molt duradora com a il·lustrador de sàtira política a través dels seus acudits gràfics.

  cucutEntre aquests, plens d’intenció política, que Joan Llaverias va publicar a la revista Cutcut destaquen les que l’artista va realitzar al jove rei Alfons XIII, que començava a regnar amb nomes setze anys en aquella època. La seva signatura en els primers anys de col·laboració a la revista van ser un anagrama d’una jota que abraçava una ela doble i una a, que es va convertir ràpidament en signe inequívoc de la seva autoria.

  El periodista i crític d’art Josep Maria Cadena és l’autor d’aquest volum que recull en les seves pàgines les tres-centes vuitanta tres obres gràfiques que l’aquarel·lista català va crear en els primers anys de segle XX. A partir d’un detall tècnic i una contextualització històrica de cadascun dels acudits, s’aconsegueix combinar la bellesa dels dibuixos amb el seu humor original i contextualitzat, amb una aproximació al coneixement d’una època llunyana, de fa poc més de cent anys.

  Els fets del Cu-Cut!, cent anys després

  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  Sant Jordi 2016

  La diada de Sant Jordi d’enguany arriba d’allò més carregada a les biblioteques de Vilanova i la Geltrú. Coincidint amb el dia del llibre i la rosa, editem un bon grapat de guies que esperem siguin del vostre gust:

  genere_negre_rodonaEn primer lloc, us oferim la Collita 2015: Es tracta d’un recull de novel·la negra i policíaca publicada al llarg del 2015. La biblioteca Joan Oliva, juntament amb La Bòbila (l’Hospitalet de Llobregat), la biblioteca Montbau-Albert Pérez Baró (Barcelona) i la biblioteca Districte 6 (Terrassa), disposa d’un important fons de gènere negre. L’esforç de totes quatre biblioteques ha fet possible aquesta guia que, a més a més, inclou un llistat de Festivals i Jornades dedicades al gènere negre que han tingut lloc l’any passat, la relació de Premis de Gènere Negre 2015 i les 25 novel·les policíaques que han acumulat més préstecs a la Joan Oliva.

  En segon lloc, veu la llum la cinquena edició de la Guia de Lectura de Fons Local, que la Joan Oliva ha elaborat en col·laboració amb les biblioteques de la comarca.

  flor portada guia sant jordi_rodonaGuia de Novetats Sant Jordi 2016.

  Pel que fa a la Guia de Novetats de Sant Jordi 2016, en tenim dues, com és habitual a les biblioteques de Vilanova: Una per a adults i una altra per a públic infantil.

  guia infantil_rodonaGuia de Novetats Infantils Sant Jordi 2016.

  flor portada guia sant jordi copyGuies de lectura a banda, la diada de Sant Jordi 2016 escalfa motors amb la seva pròpia revetlla: Una taula rodona, moderada per Canal Blau, en què participaran diversos autors de la ciutat que presenten novetats editorials. Tindrà lloc aquesta tarda a les 20.00 h a la Joan Oliva i hi participaran: Albert Jorquera, Antoni Munné-Jordà, Eva Collado, Francesc Marc-Àlvaro, Francesc Murgadas, Joan Gómez Urgellés, Juan Carlos Borrego, Julio Ruiz Melero, Marga Serra, Mercè Foradada, Miquel Altadill, Oriol Pi de Cabanyes, Pau Escribano, Teresa Costa-Gramunt i Xavier Vernetta.

  tintincoursI per finalitzar, el mateix dissabte 23 d’abril la biblioteca Joan Oliva i Milà posa en marxa el concurs Ets tintinòleg? L’activitat, en què poden participar nois i noies de 9 a 14 anys, consisteix a llegir còmics del Tintín, dels 24 títols seleccionats, i a contestar correctament el major nombre de respostes possible. Els participants rebran una butlleta amb les preguntes corresponents per cada títol que llegeixin i entre totes les respostes correctes sortejarem un lot de productes de Tintín. Qui hi vulgui participar té temps fins al 7 de juny!

  A continuació podeu consultar les bases de participació.

  Feliç dia de Sant Jordi a tothom!

  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  Els nombres d’Urgellés

  nombresEl simbolisme dels nombres ha estat durant bona part de la història considerat com un misteri. Les matemàtiques és la ciència que estudia aquest coneixement necessari per assolir l’objectiu de poder comprendre el món una mica més. La vocació pedagògica del professor vilanoví Joan Gómez Urgellés estableix que el llenguatge matemàtic no ha de ser el punt de partida en l’essència de les coses sinó el punt d’arribada; i ho fa a través d’un plantejament que comunica les deduccions i les seves observacions pràctiques d’una manera plana i sensible, però amb un entusiasme tan gran que ensenya a donar valor a qüestions diàries que el propi individu no li dona més importància en el seu desenvolupament diari.

  Els codis numèrics són el millor exemple de la presència dels números en el nostre voltant a través dels codis de barres, els números associats a transaccions bancàries, o els números ISBN que permet la localització dels llibres en un entorn determinat. Els fonaments de la tecnologia de la informàtica i la comunicació ho forma principalment també les matemàtiques, a través de la utilització del codi binari. Aquest llenguatge, format per zeros i uns, són els responsables de que es puguin utilitzar els ordinadors, enviar missatges per internet, o que els cercadors indexin informació determinada a partir d’uns registres escollits per l’individu per aconseguir una cerca òptima d’informació que ens ajudi a assolir el coneixement.

  jgomezJoan Vicenç Gómez Urgellés va néixer al 1959 a Vilanova, és llicenciat en Matemàtiques i doctor en Ciències de l’Educació per la Universitat Autònoma de Barcelona, col·laborador de la UNED, a més de professor de Matemàtica Aplicada a la UPC. És autor de llibres de text com ara Variable complexa (1994) o Anàlisi vectorial (1996), i també llibres de divulgació com Matemáticos, espías y piratas informáticos (2010), a on ens mostra com la integritat i confidencialitat de les comunicacions depenen de complexos codis dissenyats gràcies a la matemàtica.

  El llibre proposa un estimulant viatge a l’aritmètica de la seguretat i el secret, amb parades, entre altres, en els xifrats que han decidit el destí de les nacions i en el llenguatge amb què es comuniquen els ordinadors. A l’any 2014 va publicar El lenguaje secreto de los números que ens mostra els conceptes i nocions principals de la criptografia de forma que el lector sigui capaç de comprendre en tot moment a què s’està referint. L’ascens pel desenvolupament d’aquests conceptes es fa des d’un punt de vista històric, parlant-nos primer de la criptografia des de l’Antiguitat fins al s. XIX , per endinsar-se en els següents capítols en el moment on la criptografia ha donat els seus passos més importants durant el segle passat. Altres obres de l’autor vilanoví publicades anteriorment són Cuando las rectas se vuelven curvas o Zàping matemàtic.

  Llibres

 • Els nombres i el seu encant
 • L’altra cara de les matemàtiques
 • El lenguaje secreto de los números
 • Matemáticos, espías y piratas informáticos: codificación y criptografía
 • La Societat com a escenari i les matemàtiques com a actors: de la tradició a la innovació en l’educació matemàtica
 • Variable complexa
 • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  Pàgina Següent »