Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Arxiu per la categoria: CLUB DE LECTURA JUVENIL

El senyor Silvestre, Silke Lambeck

El senyor Silvestre és un personatge ben peculiar. És algú a qui qualsevol de nosaltres seria feliç de conèixer. I per què? Doncs perquè al seu costat tot sembla ser màgic. És, per aquest motiu, que en Maurici sent una connexió especial amb el seu nou veí.

il·lustració Senyor Silvestre 2En Maurici tot just acaba d’arribar a una nova ciutat amb els seus pares i el seu germà petit, en Tomàs. Tot és nou: la ciutat, els companys de classe, el veïnat i tot plegat se li està fent molt costerut. Però és que alguns dels seus companys d’escola, com l’Esteve Caparrós i en Martí Borràs, li esta fent molt difícil la seva adaptació. I què em de dir d’en Rabiüt, el cap del despatx de la mare? La seva actitud intransigent està alterant la vida quotidiana de la família d’en Maurici. Mai no havia estat tan difícil poder marxar uns dies de vacances!

L’aparició gairebé màgica del senyor Silvestre arriba en el moment just i en Maurici no té cap dubte de voler formar-ne part. És així com coneixerà la Pipa Cortès, l’elefant Ciceró o l’Alfons Camps.

El senyor Silvestre és el primer dels tres títols de la col·lecció escrita per Silke Lambeck (1964). Nascuda a Essen (Alemanya) l’any 1964, va estudiar Germanística i Ciències Teatrals. Des de 1995, ha treballat a diversos diaris i revistes alemanys. La seva feina periodística va ser reconeguda, l’any 2001, amb el Premi Theodor-Wolff-Preis.

Silvestre_rodonaPrimeres pàgines.

Col·lecció de llibres protagonitzats pel senyor Silvestre:

Silvestre-cat retorn-de-silvestre-alta on_es_el_senyor_silvestre_alta

Cal destacar del llibre, com no, les boniques il·lustracions de Karsten Teich (1967), també nascut a Alemanya i que des de 2001 il·lustra llibres infantils.

El senyor Silvestre és el llibre que vam comentar dissabte en el Club de Lectura Juvenil de la Joan Oliva.

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

No hi ha comentaris

Cartes d’amor de 0 a 10, Susie Morgenstern

Arribem a l’equador del Club de Lectura Juvenil de la Joan Oliva amb Cartes d’amor de 0 a 10, de l’escriptora nord-americana Susie Morgenstern.

Cartes d'amor de 0 a 10I parlem de l’Ernest, de la Victoire, de La Carta, de l’amor -en totes les seves variants-, de la solitud, de l’enyorança d’allò que no has tingut mai i del descobriment d’una nova manera de viure quan ja penses que res de nou arribarà a la teva vida, tot i que només tinguis 10 anys. Però és que l’Ernest, el nostre protagonista, transita (perquè viure no se’n pot dir d’allò) per una existència impròpia d’un noi de 10 anys.

“No saltironava, no s’afanyava, l’Ernest no tenia pressa. Els deu anys de la seva vida havien passat sense córrer, en la quasi immobilitat d’una vellesa més que precoç”

Així, dia rere dia, amb la sola companyia de la seva àvia, la Précieuse, fins que un cop d’aire fresc s’instal·la al seu costat per no separar-se’n: la Victoire. Sense demanar permís, la Victoire i tota la seva família, faran trontollar la monòtona existència de l’Ernest i a partir de llavors, res no serà igual. Perquè com diu l’Ernest:“…s’ha de viure…abans de ser mort.”

Plouc-amerloque-et-ambassadrice-de-la-litterature-francaiseCartes d’amor de 0 a 10, va ser finalista de l’11è Premi Atrapallibres. La seva autora, Susie Morgenstern, va néixer als Estats Units l’any 1945, però ja fa molt de temps que està instal·lada a França. Va estudiar a la Universitat tant als Estats Units com a Israel i ha treballat com a professora d’anglès a la Universitat de Niça. Des de l’any 1978, desenvolupa una carrera d’allò més prolífica escrivint i il·lustrant llibres infantils. Ha estat guardonada amb un bon nombre de premis literaris i, posant la cirereta al pastís, l’any 2005 va ser reconeguda amb l’Ordre de les Arts i les Ciències, distinció que concedeix el Ministeri de Cultura Francès.

A les biblioteques de VNG, hi podeu trobar aquests llibres de Susie Morgenstern:

Cartes d'amor de 0 a 10 com enamorar-se sense prendre mal 109072-05CU-151.ps, page 1 @ Preflight ( 109072-05CU-151.indd )

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

No hi ha comentaris

Ala de Corb, Enric Larreula

Ala_de_corbAla de Corb és un dels personatges favorits del seu autor, l’Enric Larreula, i avui ha estat aquest el llibre que hem comentat els nois i noies del Club de Lectura Juvenil de la Joan Oliva.

Jacques Lagarden, Ala de Corb des que decideix seguir el passos dels seus avantpassats i dedicar-se a la pirateria, és un jove sensible, culte, aventurer, fidel als seus amics i defensor dels oprimits. Al comandament de La Dragonera, la corbeta del seu pare, la fama d’Ala de Corb no trigarà a estrendre’s per tot el Carib. L’empremta de la seva família fa més de cent anys que es visible des de l’illa Tortuga fins a l’últim dels racons del Carib així que no li queda cap més remei que seguir l’estela de Pota de Pop, Gola de Llop, Barba de Boc i Bota de Corc, els seus “piràtics” antecessors.

Però qui li havia de dir que s’enamoraria fins al moll de l’os d’una noia de bona família, que tot just arriba d’Espanya per casar-se amb el governador, Don Hernando de la Fuensanta i de Somoza? Doncs segurament ni ell mateix no s’ho pensava, però la cosa va anar així i va ser veure Doña María Íñigo Medellín que se’n va enamorar. A partir d’aquest moment, un bon nombre d’aventures els esperaran a tots dos i a la resta de tripulació de La Dragonera.

larraulaEnric Larreula (Barcelona, 1941) és escriptor, professor universitari i il·lustrador. Amb 14 anys va començar a treballar en una fàbrica. Posteriorment, va exercir com a il·lustrador per a l’editorial Bruguera. A finals de la dècada dels seixanta, s’incorpora a les classes de català d’Omnium Cultural i, finalment, amb 35 anys comença a estudiar a la Universitat i es llicencia en Filologia Catalana l’any 1983. Ha estat professor de Didàctica de la Llengua Catalana més de vint-i-cinc anys.

La seva obra infantil i juvenil en català és una de les més importants tot i que no és l’única en què ha treballat. És autor també de poesia, teatre, assaig…Alguns dels premis amb què ha estat distingit són el de la Crítica Serra d’Or de Literatura Infantil i Juvenil (1984) i el Premi d’Honor Jaume I (2001) per la seva trajectòria.

Caricatura Enric LarreulaEnric Larreula a VNG.

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

No hi ha comentaris

Puja al tren!

pujatrenA partir de dilluns, 16 de gener, comença el concurs Puja al tren! a la Xarxa de Biblioteques Municipals de Vilanova i la Geltrú i també a la resta de Biblioteques del Garraf i l’Alt Penedès. L’edat per participar és de 9 a 13 anys i hauran de llegir un mínim de quatre llibres de tots els proposats en el Mapa del recorregut del Concurs que s’ha repartit prèviament a les escoles o s’ha recollit a les biblioteques. Aquest mapa està configurat per quatre línies: humor, mil aventures, experiències i terror i les lectures que es proposen corresponen a les col·leccions Frank Einstein, Agatha Mistery, Tribu de Camelot i Jan Plata, cadascuna d’elles correspon a una línia diferent que s’haurà d’escollir en el moment de participar en el concurs.

agathamisteryPer a trobar la teva destinació caldrà escollir el tren que faci el recorregut més adient a les teves preferències lectores. La línia vermella fa el trajecte de l’humor i es tindrà com a guia el famós professor Frank Einstein que t’acompanyarà durant el viatge. Per la seva banda, la línia taronja fa un altre camí i endinsarà els seus passatgers al tren de l’aventura, amb la famosa detectiu Agatha Mistery per ajudar-la a resoldre els enigmes més enrevessats i alhora viure les aventures més al·lucinants com viatjar en el temps. La línia verda és la via de la realitat, de l’experiència mentre s’acompanya a la nena de la maleta Andrea mentre porta la seva vida atrafegada mentre viu un munt d’experiències a través de les seves diferents estacions. Però si el que t’agrada és el terror es pot agafar la línia blava i acompanyar a Waldemar Izczyszyn, conegut a casa seva com a Ningú, per la seva travessia envoltat de zombies, bruixes, o besties.

frankklinkDesprés, agafa el teu bitllet i mapa i tria la teva lectura que serà l’estació de destí. La biblioteca anirà marcant al teu bitllet cada llibre que hagis llegit, però per confirmar-ho hauràs de respondre un enigma. Es podrà canviar de línia sempre que es vulgui però per participar al sorteig d’un mega-regal s’haurà d’haver llegit un mínim de 4 llibres. I tot abans del proper 6 de maig! Tots els participants en el sorteig rebran un diploma de participació i el dia 13 de maig, a la Fira Conte Va! Va de contes es farà el lliurament dels premis.

Aquest concurs té per objectiu fomentar actituds positives a l’entorn de la lectura en la franja d’edat on les biblioteques detecten que davallen els hàbits lectors, i promoure les biblioteques públiques com espais interessants pels joves. Aquesta iniciativa lectora ha estat organitzat pel Grup de biblioteques infantils del Garraf i l’Alt Penedès, amb la col·laboració de la Llibreria Llorens i Llibreria La Mulassa.

 • Full de participació Puja al tren!
 • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  Matilda, Roald Dahl

  Roald Dahl 100

  “Era tan llesta i aprenia tan de pressa que la seva habilitat hauria estat òbvia fins i tot per als més beneits dels pares. Però el senyor i la senyora Wormwood eren tan tenoques i estaven tan embolicats en les seves miserables vides que no s’adonaven de res d’extraordinari en la seva filla.”

  matilda_portadaAquest fragment resum la vida de la petita Matilda, una nena de tan sols cinc anys capaç de les coses més extraordinàries, envoltada, però, d’una família que no està a l’alçada de les circumstàncies. Uns pares que no veuen, o no volen veure, el meravellós potencial de la seva filla petita i que, no només defugiran estimular les seves qualitats, sinó que també aniran en contra seu. Davant d’aquest panorama, la Matilda buscarà refugi en els llibres (a la biblioteca hi trobarà una senyora Phelps que facilitarà les seves ganes d’aprendre) i, més endavant, a l’escola. Aquí precisament, a l’escola, hi coincidirà amb la senyoreta Honey, que des del primer moment serà conscient de la diferència abismal entre la Matilda i la resta de nens i nenes de 5 anys.

  La connexió entre la Matilda i la senyoreta Honey anirà més enllà de les parets de l’escola. Totes dues han crescut sense una família que se les estimés i aquest vincle no és fàcil de trencar. Per aquest motiu, la Matilda no dubtarà a dissenyar un pla que ajudi la senyoreta Honey.

  matilda_il·lustracions matilda_il·lustracions_2 matilda_il·lustracions_3

  Matilda és un del últims llibres escrits per Roald Dahl, autor de nombrosos títols per a públic infantil i juvenil, així com també per a adults. Dahl va néixer a Llandaf (Gal·les) l’any 1916 i va morir a Oxford el 23 de novembre de 1990. Celebrem, per tant, enguany el centenari del seu naixement.

  Roald Dahl birthday quiz - how well do you know your Dahl? Quentin BlakeD’origen norueg, Roald Dahl va créixer i estudiar a Anglaterra. Amb 18 anys, va deixar a un costat la universitat i es va fer explorador. Amb 23 anys, durant la Segona Guerra Mundial, es va unir a les forces aèrees britàniques. Va ser derribat i les greus ferides el van fer tornar a casa. Es trasllada llavors als Estats Units on, en primer lloc, comença a treballar per a la seguretat britànica. Més endavant, s’introdueix en el món de les lletres escrivint articles per a revistes i és partir de la dècada dels seixanta quan intensifica la seva activitat literària. Alguns dels seus llibres infantils més famosos són James i el préssec gegant, Charlie i la fàbrica de xocolata, Les bruixes, Els Culdolla i Matilda.

  www.roalddahl.com

  Alguns dels llibres de Dahl han estat portats al cinema, com per exemple, Matilda:

  Roald Dahl a les biblioteques de VNG.

  Guia de lectura de les biblioteques de VNG amb motiu del centenari de Roald Dahl.

  Els nois i noies del Club de Lectura Juvenil hem comentat avui Matilda i ens tornem a reunir el 21 de gener a les 16.30 h!

  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  La petita coral de la senyoreta Collignon, Lluís Prats

  la petita coral de la senyoreta collignonLa Georgette Collignon és a punt de jubilar-se i el que no s’esperava, a aquestes alçades, és que la vida li fes un tomb de 180º. Fa més de trenta anys que fa de mestra en una escola del barri de la Bonanova, a Barcelona, però per una qüestió burocràtica acaba anant a parar en una altra escola, en aquest cas, del Raval, a les “antípodes de les famílies benestants de la ciutat”.

  Tot i la seva llarga experiència com a mestra, el canvi no deixa de ser un trasbals per a la senyoreta Collignon. Les circumstàncies a què haurà de fer front en aquesta nova escola no tenen res a veure amb les que ha viscut fins ara. foto_detall_autor_Prats Martinez, LluisNo obstant això, per a la Georgette Collignon els seus alumnes, els de sempre i especialment els d’ara, són més que alumnes. Són part de la seva vida i així ho demostrarà en el seu nou lloc de treball.

  Mai no se sap per què passen aquestes coses i, de ben segur, que la senyoreta Collignon va ser la primera sorpresa del gir que va patir la seva vida professional. Un cop superats els primers dies i els trasbals inicial, la Georgette Collignon trobarà la seva raó de ser en una petita escola del barri de Raval amb pocs recursos, però grans esperances.

  la petita coral de la senyoreta collignon_rodonaPrimeres pàgines.

  Lluís Prats va néixer a Terrassa l’any 1966. Va estudiar Art i Arqueologia i, durant anys, es va dedicar a la investigació i la docència. També ha treballat com a mestre de primària i secundària així com d’editor i productor de cinema.

  Llibres

 • Concurs enverinat
 • Hachiko: el gos que esperava
 • El noi del planter
 • La petita coral de la senyoreta Collignon
 • Tap!
 • La petita coral de la senyoreta Collignon és el llibre que hem comentat avui en el Club de Lectura Juvenil. Ens tornarem a veure el dia 10 de desembre!

  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  Reprenem el Club de Lectura Juvenil de la Joan Oliva!

  A3_CLUB_DE_LECTURA_JUVENIL_2016Aquest dissabte donem el tret de sortida del Club de Lectura Juvenil de la Joan Oliva. Va ser el 2012 quan el vam posar en marxa i ara, el 2016, ja s’ha consolidat dins de l’oferta de clubs de lectura de la biblioteca. Durant tot aquest temps, prop d’una cinquantena de nois i noies de 10 a 12 anys han participat en aquesta activitat de foment de la lectura i, més de trenta, els títols que hem llegit i compartit.

   

  El Club de Lectura Juvenil de la Joan Oliva és un espai de trobada per a nois i noies a qui agrada llegir i compartir les seves impressions sobre la lectura. Fomentem la participació, la comprensió del text i el diàleg entre tots els que hi participem, alhora que llegim i ens ho passem molt bé!

   
  Enguany, com els cursos passats, seran vuit els títols que llegirem entre l’octubre i el juny.
   

  Calendari i lectures del Club de Lectura Juvenil 2016-2017.

  Benvinguts al Club de Lectura Juvenil!

  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  Els Clubs de Lectura de la Joan Oliva escalfen motors!

  Dijous 1 de setembre obrim el període d’inscripció dels Clubs de Lectura de la biblioteca Joan Oliva. Per formalitzar la inscripció, heu d’acostar-vos a la biblioteca, ja que es tracta d’un tràmit presencial. A continuació, podeu fer un cop d’ull als clubs a què us podeu inscriure:

  Logo_La CrisàlideLa Crisàlide: Dinamitzat per Mª Rosa Nogué, el club de lectura La Crisàlide es reuneix un dimecres al mes de 17.30 h a 19 h. Les dates previstes durant el curs 2016-2017 són les següents: 5 d’octubre, 9 de novembre, 14 de desembre, 11 de gener, 8 de febrer, 8 de març, 5 d’abril i 3 de maig.

  Logo_Francès 2016-2017Club de Lectura en Francès: El tercer divendres de cada mes de 16.30 h a 18 h i a càrrec d’Esther Bruna, es trobaran a la biblioteca les persones inscrites en el Club de Lectura en Francès de la Joan Oliva CLFJOM. Les dates de reunió són les que indiquem a continuació: 21 d’octubre, 18 de novembre, 16 de desembre, 20 de gener, 17 de febrer, 17 de març, 21 d’abril i 19 de maig.

  Logo_Oliva NegraClub de Lectura L’Oliva Negra: Especialitzat en gènere negre, el Club de Lectura l’Oliva Negra va debutar el curs passat fent un petit tast de tres sessions. Davant de la bona acollida entre els lectors, L’Oliva Negra s’incorpora a l’oferta anual de trobades literàries que ofereix la biblioteca. A càrrec de Sofia de Ruy-Wamba, els inscrits a L’Oliva Negra es trobaran un dijous al mes de 17.30 h a 19 h els dies 6 d’octubre, 3 de novembre, 1 de desembre, 12 de gener, 9 de febrer, 9 de març, 6 d’abril i 4 de maig.

  Logo_Juvenil_2016-2017Club de Lectura Juvenil: Per cinquè any consecutiu, la biblioteca Joan Oliva ofereix un espai de trobada per a nois i noies de 10 a 12 anys que vulguin llegir i parlar de llibres. El Club de Lectura Juvenil manté els dies de trobada, un dissabte al mes de 16.30 h a 17.30 h, a càrrec de Fanny Guinart. Els dissabtes previstos per a les trobades són el 15 d’octubre, 12 de novembre, 10 de desembre, 21 de gener, 18 de febrer, 18 de març, 22 d’abril, 13 de maig i 10 de juny.

  Tots els clubs de lectura tenen places limitades, així que, si us interessa algun dels clubs que oferim, afanyeu-vos i passeu per la biblioteca. En el cas de La Crisàlide i el Club de Lectura en Francès, haureu d’abonar 4,5€ i 7,5€ respectivament, en concepte de préstec interbibliotecari.

  I, una mica més endavant, també podreu inscriure-vos a les Trobades de Lectura Fàcil en Català i a les Trobades de Lectura Fàcil en Francès.

  Logo_Trobades de LF en catalàEl proper dia 3 d’octubre ja podreu passar per la biblioteca per apuntar-vos a les Trobades de Lectura Fàcil en Català, activitat que la biblioteca realitza en col·laboració amb el Servei de Català del Garraf i Vilanova i la Geltrú adreçada a aquelles persones que estan aprenent la nostra llengua. Logo_Trobades de LF en francès Enguany, seran sis les sessions que durem a terme, els dimarts que indiquem a continuació a les 17 h: 8 de novembre, 13 de desembre, 24 de gener, 28 de març, 25 d’abril i 23 de maig.

  Pel que fa a les Trobades de Lectura Fàcil en Francès, haureu d’esperar fins al 10 de gener per inscriure-vos-hi. Les sessions es realitzaran dimarts a les 16.30 h els dies 14 de febrer, 14 de març, 18 d’abril i 16 de maig.

  Fent clic aquí podeu descarregar-vos l’oferta completa durant el curs 2016-2017.

  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  La nova vida del senyor Rutin, David Nel·lo

  I com qui no vol la cosa, hem arribat a la darrera sessió, d’aquest curs, del Club de Lectura Juvenil de la Joan Oliva. Nois i noies de 10 a 12 anys formen part d’aquest punt de trobada que, un cop al mes, es reuneixen a la biblioteca per parlar de llibres. Ens acomiadem, per tant, fins al proper més d’octubre en què tornarem a engegar el club de lectura amb vuit nous llibres per endavant.

  Al llarg del curs 2015-2016, aquests han estat els vuit llibres que hem llegit i comentat:

  Jan Plata_def2.indd la nena nova barrabum molsa
  Charlie fabrica chocolate Els fills del bufador de vidre la nena de larbre la nova vida del sr rutin

  La nova vida del senyor Rutin, amb què hem posat punt i final al club, és un llibre d’allò més divertit sobre el curiós senyor Rutin. El nostre protagonista viu a l’illa sueca de Gotland i, al seu parer, té una vida més aviat avorridota. Té una dona encantadora, uns fills bessons maquíssims i és un bon professional. Tot i això, un dia el senyor Rutin s’avorreix. La seva vida és, potser, massa tranquil·la. Per aquest motiu, un bon dia decideix posar en marxa el seu particular pla de xoc per canviar la seva vida.

  il·lustració laura perez 2

  El seu pla inclou accions del tot curioses, més aviat pròpies d’un nen que no pas d’un adult: no farà servir les paraules sí, no, jo i mi. Vaja, el que el doctor Frisk diagnostica com “la malaltia del ni sí ni no ni blanc ni negre, agreujada per una negació del jo i una pèrdua del mi”. Però no està pas malat el senyor Rutin, només vol aconseguir una vida més emocionant. I n’aconsegueix de canvis a la seva vida, tot i que segurament no són els que ell esperava.

  Els nois i noies del club en diem adéu fins després de l’estiu…i per acomiadar-nos, un trivial d’allò més literari i un detallet ben dolç…

  IMG_20160611_165802 IMG_20160602_151446

  Bon estiu i millors lectures!

  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  La nena de l’arbre, Rubèn Montañá

  Encetem la recta final del Club de Lectura Juvenil d’enguany amb una lectura commovedora, realista i amb un punt màgic. Es tracta de La nena de l’arbre, del jove Rubèn Montañà i Ros, que va ser guardonada amb el Premi Josep Maria Folch i Torres 2013.

  la nena de l'arbreDues són les protagonistes fonamentals del llibre, dues nenes que, per atzar o no, acabaran compartint uns mesos de la seva vida tot i pertànyer a èpoques ben diferents. Són l’Ona i l’Aurèlia.

  Una pilota penjada dalt de tot d’un arbre és la causa que totes dues noies es coneguin. Fins aquí, res d’especial. Si no fos perquè l’Aurèlia hi viu allà, dalt de l’arbre. Aquesta revisió en versió infantil d’El baró rampant d’Italo Calvino amaga moltes coses al seu darrere. Fonamentalment una, però: la pèrdua de la infantesa. L’Aurèlia la va perdre el dia que una bomba acaba amb part de la seva família i ella decideix que a peu pla ja no l’hi queda res que pagui la pena. Per aquest motiu, fuig. Fuig dalt d’un arbre fins que l’obliguen a baixar d’allà dalt.

  il·lustracio merce lopezDes d’aleshores, més d’un cop va provar de demanar ajut, si bé els intents van ser infructuosos. Ara, però, ha trobat l’Ona, que farà tot el possible per saber què va passar i provar d’ajudar-la.

  L’autor de La nena de l’arbre és Rubèn Montañà i Ros, nascut l’any 1983 a Badalona. Va estudiar arts gràfiques i disseny i es va llicenciar en art dramàtic a l’Institut del Teatre. Ha participat en diferents muntatges al teatre Zorrilla de Badalona i és membre fundador de la companyia teatral EGOS teatre.També col·labora amb les companyies BASE5 i l’OCA Underground. En el camp del disseny gràfic, destaca la feina realitzada per a les companyies teatrals Trakatap, Cabaret Moe i les esmentades EGOS teatre i l’OCA Underground.

  És autor dels llibres Atac llimac (Premi Ciutat d’Olot de Novel·la juvenil), La botiga de mascotes extraordinàries (Premi Barcanova de Literatura Infantil), La nena de l’arbre i Els parells.

  Llibres

 • La botiga de mascotes extraordinàries
 • La nena de l’arbre
 • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  Pàgina Següent »