Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Arxiu per la categoria: GASTRONOMIA

Vegan-friendly i raw food

tarroEls aliments vius poden convertir-se en la base de la filosofia culinària de cadascun, a partir d’una dieta que fa reviure el consum dels vegetals primaris en el seu estat més pur. Aquest tipus de menjar allibera de les toxines acumulades que han acumulat les diferents persones durant molt anys, són lliures de gluten i ens ajuden a nodrir i enfortir cadascuna de les cèl·lules del nostre cos. Es presenta com una cuina acolorida, vibrant, creativa i sostenible, que propugna el respecte pels animals, l’agricultura local i la pròpia vida en una dieta basada en no ingerir cap tipus de carn. El vegan-friendly és la definició d’una cultura amiga de les receptes vegetarianes i veganes.

El vegetarianisme és un tipus d’alimentació consistent en l’eliminació de la carn, tot i que en determinades ocasions es pot optar pel consum d’aliments d’origen animal, com és el cas de la llet i els ous, i també d’altres de procedència animal com la mantega o la gelatina, o bé de la seva eliminació completa com és el cas del contingut del llibre Menja’t el tarro, novetat aquesta setmana a la biblioteca. Per la seva banda, el veganisme no només es tracta d’una dieta o opció alimentària d’origen exclusivament vegetal, és també un estil de vida, el qual es basa en el respecte cap als animals, considerant-los com a individus amb interessos que mereixen ser respectats. És a dir, és un tipus de vida més sa i respectuós tant amb els animals com amb la natura.

marta-vergesEls aliments crus són els protagonistes de les receptes que ens aporta la seva autora Marta Vergés en el seu llibre. La seva cocció s’ha de produir a temperatures baixes i es considera que són aliments d’origen vegetal si estan en el seu estat natural, i seran crus si no han estat escalfats a més de 45ºC. Aquesta és la temperatura a partir de la qual es considera que els ingredients vegetals comencen a descompondre’s i per tant a perdre vitamines. La base d’aquest tipus de cuina són les fruites, les hortalisses, els vegetals de fulla verda, els germinats, la fruita seca, les llavors, els cereals, les llegums i els sucs verds.

L’alimentació cura és la forma més honesta, neta, pura i vibrant d’alimentar-se, i la seva experimentació augmenta la connexió amb la natura i la vida mateixa. Una dieta així provocarà el descobriment en els aliments vius d’una dieta lliure de tòxics, sucres refinats, d’additius, de conservants i d’ingredients processats que convertiran la quotidianitat de la cuina en una nova vida més lliure. La cuina raw food mantindrà un nivell enzimàtic òptim en el cos i ajudarà a conservar-lo saludable amb una bona digestió i un millor pes que optimitzarà l’estat d’ànim.

Vols testar-lo?

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

No hi ha comentaris

¿LAS algas SE COMEN? Un periplo por la biología, la historia, las curiosidades y la gastronomía

algues Les algues, es mengen? Oblidades a Occident perquè es relacionaven amb les èpoques de fam i escassetat i venerades de fa milers d’anys a Orient per les seves característiques medicinals i culinàries, a l’actualitat s’estan introduint en la nostra cultura on molts restaurants i llars les inclouen en els seus menús aprofitant les seves propietats organolèptiques i nutricionals.
A les zones més properes dels continents on el mar acarona la terra i la llum i altres factors ho permeten, es desenvolupa una rica i variada flora marina: les comunitats algals. Si fem un repàs a la història, les algues juntament amb el peix i el marisc constituïren la dieta dels primers homínids que habitaren les zones litorals. Si es compara el rebost terrestre amb el marí, es veu que és molt més abundós i divers, ja que té ‘verdures’ (algues verdes, unes 1.500 espècies), ‘vermelles’ (algues vermelles, unes 6.500 espècies) i ‘marronoses’ (algues marrons, unes 1.800 espècies). La majoria de les espècies estan completament inexplorades des del punt de vista gastronòmic i nutritiu, ja que només unes 150-200 espècies de macroalgues s’usen a la cuina en els països asiàtics amb més tradició; número que es redueix a Occident a una dotzena.
portada-algasEn aquest llibre es parla de la biologia, la història, les curiositats i la gastronomia que envolta aquestes verdures de mar, una flora marina molt diversa pel que fa a mides, formes i colors.
Si teniu curiositat de saber el que són les algues, quantes n’hi ha? quina estructura i forma tenen? com es reprodueixen? on i com viuen? per què són importants?, en el capítol primer trobareu les respostes.
En el segon, es parla del consum en els països asiàtics, a Europa i en altres indrets. Així, el ‘Libro chino de la poesía’ atribuït a Confucio, recopila poemes dels segles XI a VII a.C., on es considerava els vegetals marins una delicatessen. A Europa septentrional apareix un text escrit atribuït a Sant Columbà de Iona (563), on es descriu com els monjos de Iona (Escòcia occidental) les recol·lectaven per al consum propi i també per alimentar els pobres. En els països nòrdics es coïa Porphyra juntament amb altres espècies d’algues i les conservaven durant molt de temps en gots, etc.
A Gal·les tenen un esmorzar típic que conté l’alga vermella Porphyra, ingredient fonamental. Els habitants de nombroses illes d’Oceania i del Pacífic Sud (Hawái, Indonesia, Filipines, Malasia, Tailandia, etc) les consumeixen habitualment fresques amb amanides.
 
Estàs segur que no has menjat algues?, es pesquen o es cultiven? quins guanys aporta consumir-les? Del mar a la botiga? Quines espècies es consumeixen a Espanya? Gaudir d’un bon plat… Les algues a l’haute cuisine: bon appétit! Receptes dels mestres: Anémona, Ankimo, Arròs de plancton, Fons de mar
 
Cal dir que els autors d’aquest llibre són diversos professors del departament de biologia de la Facultat de Ciències del Mar i Ambientals de la Universitat de Càdis, i la col·laboració d’Ángel León, el Chef del Mar i setze cuiners més, els quals ofereixen les seves receptes on les algues són l’ingredient fonamental.
 

wakame laurencia l_12570_StockFood-kombu-seaweed

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

No hi ha comentaris

Un gourmet solitari

También en el manga hay sitio para la cocina o viceversa. Una suerte de Proust nipón donde el dulce del bizcocho es sustituido por el salado del arroz almidonado, y el té se convierte en salsa de soja, para rendir tributo a los sentidos y entregarse a la pasión gastronómica desde la línea clara del maestro Taniguchi. Jorge Mola.

paseosdeungourmetsolitarioDes que es publiqués fa vint-i-dos anys un còmic com El Gourmet solitario ha exercit una influència en la societat més gran del que es podria portar a imaginar el seu autor, Jiro Taniguchi, que no ha deixat de ser aclamat per la crítica des de llavors. A través de les seves vinyetes s’aprèn que el veritable gaudi culinari s’ha d’explorar i no esperar que esdevingui, cal disposar de la suficient audàcia per localitzar un sabor, exprimir-lo i multiplicar-lo.

La conducta de Goro Inokashira servirà de guia per trobar el camí mitjançant els seus descobriments que li permeten transformar un simple plat de verdures en una trobada única. A través de la mirada curiosa d’aquest viatger, i amb els dibuixos de Masuyaki Kusumi, es traça un autèntic retrat sociològic del Japó i de la seva riquesa gastronòmica que arriba a la seva màxima expressió amb la successió de noves històries a Paseos de un gourmet solitario.
 

 
gourmetsolitarioEls negocis porten a Goro a menjar en llocs desconeguts, fent servir un mitjà per a conèixer noves possibilitats de la gastronomia nipona en una proposta gràfica que ens obliga a viatjar per les tavernes i restaurants del país del sol naixent sense moure’ns del casa. Cada capítol comença amb una portada on s’especifica el lloc on Goro Inokahira es troba quan la fam estreny així com el principal plat que degustarà. D’aquesta manera, s’ofereix un nou context deixant enrere la història anterior. Les pauses per menjar, encara que siguin sense horari, no són meres pauses després d’hores de estressant treball, sinó una elecció, un plaer. Taniguchi, amb els seus meravellosos dibuixos, i Masayuki, amb les paraules, recorden al lector que cal prendre una veritable pausa, que el menjar és una cosa per gaudir, com fa aquest home, que fins arriba a triar un plat tenint en compte que no hi hagi el mateix ingredient al plat que prendrà després, o que el que tria combini bé amb el seu arròs favorit.

Primeres pàgines paseosdeungourmetsolitario

Còmics

 • Un gourmet solitario
 • Paseos de un gourmet solitario
 • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  Un celíac en dificultats

  celiacaLa celiaquia és una patologia inflamatòria crònica que es produeix com a conseqüència d’una intolerància al gluten present en alguns cereals, com el blat, l’ordi i el sègol, en individus genèticament predisposats. Concretament, després de la ingesta de gluten es produeix una alteració de la resposta immunològica que desencadena la infiltració de cèl·lules inflamatòries a l’intestí i ocasioni dany sever en les vellositats de la mucosa intestinal, reduint la seva capacitat per absorbir els nutrients de la dieta. Aquesta patologia és un desordre que pot presentar-se a cap punt edat de la vida, tant durant la infància com en l’adolescència, encara que també és molt freqüent la seva aparició en edat adulta.

  allergychefEl terme gluten fa referència a una barreja de proteïnes d’origen vegetal presents en el blat, l’ordi, el sègol i en qualsevol de les seves varietats o híbrids, com el kamut i l’espelta. El gluten conté epítops que desencadenen la malaltia celíaca. Els epítops són seqüències peptídiques de les proteïnes del gluten que són reconegudes per components del sistema immunològic i desencadenen 1 reacció inflamatòria. L’experiència de conviure amb una persona celíaca fa que pugui explicar les necessitats existents que en molts casos són desconegudes o senzillament no es contemplen per part del món de l’hostaleria, aquest fet es dramatitza enormement en el cas dels infants que no entenen les dificultats que es troben en fer una vida normal en molts indrets en que es troben. Els problemes que apareixen per no fer front a aquesta diversitat cada cop més implementada a la nostra societat són el desconeixement de la malaltia i els problemes econòmics que apareixen quan es vol adaptar el negoci a aquesta circumstància.

  singlutenEntre els factors ambientals relacionats amb el risc de patir aquesta patologia s’inclou el patró d’alimentació en els primers estadis de la vida i, fonamentalment, el tipus de lactància, el moment de la introducció del gluten a la dieta. Aquest factor és fonamental per a la tolerància oral en els primers mesos de vida, a causa que el sistema immune del nadó és immadur i l’adequada exposició als diferents antígens és essencial perquè aprengui a reconèixer-los i a respondre de forma adequada. En edat adulta, un celíac només disposa actualment d’una dieta estricta sense gluten per a tota la vida com a teràpia, així també passa amb el diagnòstic en edat infantil, i és per aquest motiu en que s’ha de tenir molta cura en els aliments que pren un nadó després del deslletament.

  El llibre La enfermedad celíaca, novetat a la biblioteca, explica de forma senzilla des de la base genètica de la celiaquia fins als avenços en la identificació de nous factors implicats i el desafiament que suposa el desenvolupament de teràpies coadjuvants o alternatives a la dieta sense gluten, amb informació científica i pràctica sobre la dieta i la salut.

  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  Embarassades de receptes

  Llibres

  receptes40Tan important com la llet materna per a la salut del nadó és la dieta que segueixi la seva mare durant l’embaràs i la lactància. Sempre ha existit consciència de la importància de l’alimentació de la embarassada encara que moltes vegades limitada a pensar que s’ha de menjar per dos. Sovint no li donem a la dieta la importància que té. En l’embaràs, més que mai, menjar adequadament és crucial per tenir cura de la salut del nadó. Com que no sempre és fàcil, es proposen en aquest llibre 40 receptes ideals per gaudir durant les 40 setmanes de l’embaràs. Són receptes creades per cuiners i especialistes en salut del fetus, en el que totes compleixen amb les necessitats nutricionals de la mare i el nadó durant els mesos de gestació. A més diferents metges i nutricionistes desvetllen els beneficis de tots els seus ingredients i ens donen les claus per seguir una bona alimentació en una de les etapes més rellevants de la vida, la d’abans de néixer. Els experts en medicina matern fetal recomanen seguir una dieta rica i equilibrada, amb productes frescos, abundància de fruites i verdures, cereals, i una bona ingesta de proteïnes, sobretot de peix.

  40 recetas para 40 semanas de embarazo

  Bloc

  Aquest blog te com a missió la d’informar de manera rigorosa i amena sobre els aliments. Es tracta senzillament de gaudir del menjar sense perdre la salut. Es poden trobar consells, entrevistes a experts i una anàlisi de molts mites i de tota mena d’enraonies relacionades amb l’alimentació.

  Comer o no comer

  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  Cuinem?

  cuina_japonesa_portadaEntre les novetats d’aquesta setmana a la Joan Oliva, hi ha 2 llibres de cuina, ben diferents, això sí. Per una banda, un llibre bàsic per a tots els que vulguin endinsar-se en el món de la cuina japonesa. Es tracta de Cocina japonesa: nociones básicas de Laure Kié. Per una altra banda, un curs de pastisseria pas a pas: Curso de pastelería: todos los secretos de la mejor repostería, de Birgit Dahl Stern i Dorian Nieto.

  cuina_japonesa_2Del primer dels llibres, en destaquem, per començar, la seva autora. Laure Kié va néixer a Tòquio, filla de mare japonesa i pare francès. La cuina familiar japonesa va ser un element clau durant la seva infantesa i amb aquest llibre pretén difondre les virtuts d’aquesta gastronomia. L’autora és una ferma defensora de la cuina japonesa no només com a saludable i estètica, sinó també com a deliciosa. Si bé es tracta, també, d’una cuina molt variada, hi ha un grapat de receptes bàsiques que cal conèixer. Aquest és, doncs, l’objectiu de Cocina japonesa: nociones básicas: explicar de manera gràfica i entenedora les cinquanta receptes fonamentals de la cuina japonesa, amb consells, suggeriments i informació addicional. Amb una relació introductòria d’estris i ingredients bàsics, les receptes són classificades en Sopes i amanides, Arròs i fideus, Verdures, Peix i marisc, Carns, Ous i tofu i Postres.

  CUINA JAPONESA A LES BIBLIOTEQUES DE VNG

 • La cocina japonesa
 • La cocina japonesa. 200 recetas originales con información sobre ingredientes esenciales
 • La cocina japonesa del kabuki
 • Cocina japonesa: nociones básicas
 • La cuina japonesa
 • La cuina japonesa a Catalunya
 • La dieta del sushi
 • Japón
 • El menjar al Japó
 • Los secretos del sushi
 • Sushi hecho en casa
 • curs_pastisseria_portadaLa segona novetat culinària d’aquesta setmana, Curso de pastelería: todos los secretos de la mejor repostería, és un recull de 35 receptes dolces amb, ni més ni menys, 800 imatges. D’aquesta manera, qui decideixi portar a terme qualsevol d’aquestes postres no en tindrà cap dubte. curs de pastisseria_2

  Els autors no només detallen pas per pas les receptes, sinó que també hi afegeixen suggeriments, alternatives per als ingredients en funció dels gustos o de l’època de l’any i possibilitats per aprofitar els ingredients sobrers per a d’altres postres.

  Algunes de les receptes incloses en el llibre són: Bavarois exòtics, Cheesecake de préssec i jengibre, Carrot cakes, Pavlova amb cireres i festucs i Savarin de cítrics.

   

  PASTISSERIA A LES BIBLIOTEQUES DE VNG

 • Curso básico de repostería
 • Gofres i crepes
 • Guía fotográfica de la decoración de galletas
 • La hora de té
 • Objetivo:cupcake perfecto
 • Objetivo: tarta perfecta
 • Postres caseros
 • Taller de repostería para niños
 • Cuinem a casa les postres de Jordi Roca
 • Les nostres postres
 • El rincón de los postres
 • Tartas de queso: 60 recetas clásicas y originales para un postre celestial
 • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  Al fuego, barbacoas para gourmets

  14_25_4546_00_OnFire_Schutzumschlag.inddAl fuego, barbacoas para gourmets és un llibre dirigit a tots aquells que tenen clar que la qualitat del producte és l’element primordial i que, a més a més, volen conèixer la tècnica per cuinar-lo al detall. L’obra comença amb una declaració de principis: la fascinació per les brases i, fil per randa, va descobrint tots els detalls al voltant del foc, en general, i de les barbacoes, en particular.

  Per començar, val a dir que l’origen del mot barbacoa prové de l’historiador espanyol Gonzalo Fernández de Oviedo que, fa 500 anys, va documentar com els indígenes d’Haití cuinaven la carn sobre una reixa de fusta anomenada buccan, la qual situaven a un metre de distància del foc. D’aquest mot prové l’actual paraula castellana barbacoa i l’anglesa barbacue.

  barbacoaA banda d’aquesta referència etimològica, el llibre s’endinsa en el fet que, ja de bon començament, l’espècie humana es reunia al voltant del foc perquè aquest element li proporcionava calor i seguretat i servia per cuinar. D’aleshores ençà, aquesta manera “primitiva” de preparar el menjar, es va anar estenent arreu i va anar agafant maneres i costums diferents (des del Marroc a l’Argentina, passant per Sud-Àfrica, el Japó o els Estats Units). A hores d’ara, a molts països es fa servir la barbacoa íntimament relacionada amb l’oci i el temps lliure. No obstant això, encara hi ha molts indrets en què els àpats diaris es cuinen a l’aire lliure (per exemple, a molts llocs d’Àfrica i Sud-Amèrica).

  Al fuego, barbacoas para gourmets continua plantejant la comparativa entre els diferents tipus de barbacoes: elèctriques, de gas o de carbó i analitza avantatges i inconvenients. Si bé d’entrada el gust de la carn serà el mateix sigui quina sigui la que es faci servir, els més nostàlgics defensaran la tradicional de carbó o llenya, si més no perquè els fums que se’n desprenen no es poden comparar amb la resta. Tot i això, els més pragmàtics optaran per les elèctriques o de gas per les possibilitats que ofereixen i perquè es poden fer servir a casa o , fins i tot, en un balcó.

  A continuació, els autors fan una pinzellada per diferents tècniques abans d’entrar en matèria i descriure un bon nombre de receptes que es poden dur a terme amb una barbacoa. El receptari és ampli i variat i es divideix en els següents apartats:

 • Salsitxes.
 • Carn de vaca.
 • Carn de porc.
 • Aviram.
 • Caça.
 • Peix i marisc.
 • Verdures.
 • Postres.
 • La novetat aquesta setmana a la Joan Oliva no només està perfectament documentada -els seus autors Stephan i Wolfgang Otto són propietaris d’una botiga en línia d’enviament de carn i especialistes en aquest producte-, sinó també perfectament acompanyada de les fotografies de Thomas Ruhl, considerat un dels millors fotògrafs culinaris del món. Així doncs, si et ve de gust, ja pots reservar el llibre a la biblioteca!

  Llibres

  Al fuego, barbacoas para gourmets

  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  Cuinem a casa les postres de Jordi Roca

  001_portada_SOBRECOBERTA.inddQui pensi que les postres del Millor xef pastisser del món només són a l’abast de professionals s’equivoca del tot. Jordi Roca, el germà petit del Celler de Can Roca, descobreix en la novetat d’aquesta setmana a la Joan Oliva tots els secrets d’una selecció dels seus dolços perquè qualsevol de nosaltres els puguem fer a casa.

  recetas-crema-confitura-y-petalos-de-rosa-370x450El llibre Cuinem a casa les postres de Jordi Roca està dirigit a un públic ampli, no pas especialitzat, que sense aparells sofisticats pugui dur a terme creacions dolces pròpies d’un pastisser d’elit. Pastisser o postrer, que és el terme que Jordi Roca fa servir per qualificar-se a ell mateix, en contraposició a cuiner (que s’encarrega dels àpats salats i que, a Can Roca, desenvolupa el seu germà Joan) i a sommelier (el professional dels vins i licors que personalitza l’altre germà Roca, en Josep).

  El llibre, que us convidem a llegir aquesta setmana, es divideix en quatre apartats:

  pastis tatin de pastanaga

 • Inspiració: En aquest bloc, hi trobarem receptes úniques i originals, 100% Jordi Roca (Sorbet de rambutan amb pebre rosa, Caramels salats, Carolina Herrera, Jardí mediterrani…)
 • Memòria: Hi inclou sabors, formes i colors que recorden la infantesa, els berenars i les llaminadures (Plàtan a la vainilla, Bastons de caramel, Gelat de recuit…)
 • Festa: Tot un recull d’àpats per a les grans diades (Tronc de Nadal, Brioix dels tres reis mags, Torró de xocolata i avellanes…)
 • Clàssics: Les seves receptes són un homenatge a les creacions més genials de la pastisseria universal: Crema catalana de mango, Postres de músic, Pastís tatin de pastanaga
 • Cuinem a casa les postres de Jordi Roca no només atrau per la qualitat de la tasca del seu autor, sinó també per les fotografies que hi conté. Les imatges són obra d’una de les fotògrafes gastronòmiques més importants actualment -Becky Lawton-, que col·labora amb Jordi Roca des del 2006.

  Us deixem amb una entrevista a Jordi Roca en què parla del llibre que podeu reservar a la Joan Oliva:

  Si us ve de gust alguna cosa dolça, a les biblioteques de VNG hi podeu trobar un bon nombre de llibres per millorar la vostra tècnica:

  postres_rodonaPostres

  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  Sa i català, Albert Calls

  portada del llibre sa i catalaMenjar sa està de moda, si més no, si fem cas d’alguns conceptes que, cada vegada més, acompanyen els aliments: denominacions d’origen (DO), indicacions geogràfiques protegides (IGP), slow food, productes ecològics i molt més. Per aquest motiu, no ens ha d’estranyar que un autor, Albert Calls en aquesta ocasió, hagi decidit fer un recull d’aliments naturals de Catalunya i de les seves millors receptes. A Sa i català, si bé no hi són tots, el que sí que és cert es que tots els aliments que hi surten són una bona mostra d’ingredient fresc, de proximitat i de temporada. Trets que defineixen, en paraules de Carme Ruscalleda, una alimentació saludable, d’aquí el títol del llibre. Ruscalleda, encarregada del pròleg del llibre, és la responsable de l’èxit dels restaurants Sant Pau de Sant Pol de Mar i Tòquio (5 estrelles Michelin entre tots dos) i destaca, per aconseguir aquesta alimentació de qualitat, el paper que hi juguen els mercats – tant si són diaris com setmanals-.

  pera de lleida

  Sa i català se’ns presenta organitzat en quatre grans blocs:

 • Verdures i hortalisses.
 • Fruites i fruites seques.
 • Llegums i arrossos.
 • Carn i peix.
 • cistella_maduixes_fons_blancCadascuna d’aquestes seccions desgrana els ingredients inclosos en el llibre i ens explica els seus orígens (fent un repàs de com van arribar a les nostres terres), la temporada en què es poden comprar i el lloc on es poden aconseguir i les propietats que tenen per a la nostra salut. A més a més, inclou una de les millors receptes que s’hi pot elaborar i recomanacions per al seu consum. D’aquesta manera, l’autor fa un repàs des de l’espàrrec de Gavà, l’avellana de Reus i la mongeta del ganxet fins a la vedella dels Pirineus Catalans i els espigalls de Vilanova.

  Albert Calls, autor del llibre, ha treballat com a periodista en diversos mitjans comarcals al llarg de vint-i-cinc anys. També ha estat responsable de cultura en El Punt (en l’edició del Maresme) i corresponsal de l’Avui i l’Ara. En la seva vessant més literària, cal destacar les seves obres de poesia, narrativa i divulgació.

  A les biblioteques de VNG hi pots trobar un fons d’allò més important pel que fa a cuina catalana.

  cuina catalanaCuina catalana

  Llibres

 • Sa i català
 • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  Batuts de fruita

  fruites

  Si busqueu algun remei senzill i natural per obtenir una bona quantitat d’energia durant les setmanes que ens apropen a l’estiu que vindrà, el millor és optar per un batut, una recepta fàcil i deliciosa que ens permet nodrir-nos i guanyar una bona dosi de vitalitat. La papaia, el mango, la maca, el cacau, el plàtan o les figues poden ser alguns dels ingredients d’aquests batuts, els quals tenen també propietats afrodisíaques. En tot cas sempre es poden fer altres propostes per aconseguir una beguda que proporcioni equilibri, tregui la gana i, a la vegada, sigui refrescant.

  Beure fruita en forma de suc o batut és una de les formes més fàcils d’assegurar una alimentació sana i rica en vitamines. La fruita fresca aporta una enorme quantitat de vitamines, minerals i fibra si es pren en batut però compte amb la fruita liquada, ja que perd gran part de la seva fibra en el procés. Una bona aportació diària de fruita i vegetals frescos és necessària per mantenir una dieta sana i equilibrada, l’ideal són cinc racions diàries.

  platanEls batuts de fruita poden preparar-se amb una base de suc de taronja, de llet (o llet de soja) o amb una mica d’aigua. És preferible optar per la base del suc de taronja, tot i que en funció de la fruita escollida, la llet és un complement deliciós sobretot per els infants. Si es vol preparar una beguda encara més nutritiva, se li pot afegir un grapadet de civada, musli, mel, o qualsevol ingredient que es consideri adient per donar gust però sempre baix en calories. Els batuts de fruites estan deliciosos. A més, si els substitueixes per un dinar, com pot ser el sopar o l’esmorzar, t’ajuden a aprimar i a sentir-te millor amb el teu cos.

  Batut de fruita

  Ingredients per fer batut per a dues persones:

  2 iogurts naturals
  2 o 3 peces de fruita madura, en aquest cas hem fet servir 3 albercocs, un plàtan i ¼ de pinya
  1 cullerada de sucre morè
  El suc de mitja llimona, per tal d’evitar l’oxidació de les fruites

  batutsPreparació:

  Poseu les fruites netes i trossejades, el sucre i el suc de llimona a la batedora i ho trinxeu tot fins aconseguir que totes les fruites quedin fetes una pasta semi líquida, afegiu llavors el iogurt i torneu a engegar la batedora fins que quedi tot homogeni, comproveu el punt de dolçor i cas que fes falta hi afegiu una mica més de sucre morè.

  Depenent dels gustos de cadascú podeu canviar la part làctia per nata, llet d’arròs, civada o coco i els edulcorants per mel, sucre normal, estèvia o qualsevol altre tipus d’edulcorant.

  Podeu afegir també complements amb herbes aromàtiques com la menta, tarongina, camamilla fresca, canyella o algun licor per als grans.

  També en funció de gustos i temporalitat de la fruita podeu triar diferents combinacions de sabors i textures, cal tenir en compte que hi ha fruites que donaran un batut més o menys líquid i que poder caldrà ajudar-les amb una mica d’aigua.

  Font de la recepta: La Gal·lia Catalana.

  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  Pàgina Següent »