Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Arxiu per la categoria: CONCURS NEGROLIVA

Microrelats guanyadors del Concurs NegrOliva 2017

olivanAvui dijous, a les 20 hores, es realitza a la biblioteca Joan Oliva i Milà el lliurament de premis als guanyadors del 5è Concurs de Microrelats NegrOliva, en un acte obert a tothom, amb la presència, com és habitual en les darreres edicions, de l’Escola de Música Freqüències.

Aquesta edició del Concurs de Microrelats NegrOliva ha comptat amb la col·laboració de la Llibreria Llorens Llibres, Llibreria La Mulassa, Editorial Alrevès i Libelista. La participació en aquesta edició ha comptat amb 60 microrelats.

Els guanyadors del Concurs de Microrelats NegrOliva 2017 són:

El carrer fosc de David Dot Cervera.
Escolto el cant del cu-cut de Carme Vila Rovira.
Un crim ben triat de Iris Borda García.
 

Publicació dels relats guanyadors del 5è Concurs de microrelats NegrOliva:

PRIMER CLASSIFICAT: David Dot Cervera per El carrer fosc

El cotxe hagués atropellat la noia del vestit tubular de color marró amb farbalans pulverulents a partir de la cintura, si jo no l’hagués retinguda; i, el conductor, per la seva part, no hagués frenat a temps. Ara es recupera de l’ensurt, asseguda a la vorera, amb les cames estirades i l’esquena repenjada a la paret. Està molt pàl·lida. El conductor implicat, que ha aparcat el vehicle, sense deturar-ne el motor, uns dos metres enllà del punt exacte de l’accident, sembla que ha vingut a interessar-se per l’estat de la transeünt afectada; però les intencions són unes altres. Sense dir ni una paraula, el desconegut allarga el braç i engrapa el collaret que havia restat al descobert quan jo havia afluixat el fulard i havia desbotonat un botó de l’abric de la noia. També li arrabassa dos anells. Estupefacte, aquesta vegada trigo a reaccionar. Em poso dempeus massa tard, quan l’home tanca d’un cop contundent la porta del vehicle i arrenca. No he pogut retenir-ne la matrícula ni tampoc us sabria el descriure. Gairebé atònit, prefereixo concentrar-me en les atencions de socors. Tan sols han passat trenta segons, però me n’adono que algú ha tingut temps de prendre-li la bossa de mà, l’abric i fins i tot les botes. No sé dir-vos si, abans d’aquesta segona acció rapaç, la noia duia arracades. Un vianant que fuig carrer amunt i la certesa que algú s’ha escapolit davant meu, rere un portal del mateix carrer, són la resposta. Estic esfereït. Molt a poc a poc, comença a tornar en si. I, malgrat tot el que està succeint, dedico uns segons a contemplar-la. És una dona preciosa, formosa, jove i de cuixes perfectes. Ara estic embadalit. La despullo i tot seguit no dubto en anar a llençar la roba al contenidor del carreró. Quan retorno al punt on s’ha esdevingut l’accident, tal com havia previst, la noia, que ha recuperat la consciència, accepta trasbalsada la meva oportuna gavardina per cobrir-se de la nuesa dels males ànimes que la deuen haver assaltat… Faig cara de circumstàncies, em mostro perplex, comprensiu, actuo com si fos la primera vegada que trepitgés aquest lloc indigne.

concurs

SEGON CLASSIFICAT: Carme Vila Rovira per Escolto el cant del cu-cut

Ja és l’hora. Les passes suaus dels teus peus sobre la gespa humida ronronegen, cada nit, un cant harmoniós a la meva oïda atenta. Has aprés a entrampar les ombres del camí, sempre còmplices dels amors furtius.
Encara no arribes. Cada minut m’emmetzina el pensament el temor a la teva absència. Miro per la finestra, plou fi, i la meva mà estreny la seda del vestit que sé que t’enamora. Ha descobert el nostre secret?
Ja ets aquí. Sento la teva presència a l’esquena, avui jugues a lladre? Però què fas, per què em cenyeixes el mocador al coll amb tanta força? Em fas mal, m’ofegues. Ai, que són aquestes manasses d’home?
Ha arribat la meva hora, ho sé. Abans, digue’m, botxí: també l’has mort, a ella?
La pluja mulla les taulades.
Canta el cu-cut.

concurs

TERCER CLASSIFICAT: Iris Borda García per Un crim ben triat

L’inspector Morino baixa del cotxe del millor humor. L’acaben d’avisar d’un assassinat, o això és el que haurien fet si la víctima no seguís encara amb vida.
Entra, disposat a gaudir de l’espectacle. Un agent li explica que la víctima està adormit dins un cub de vidre tancat hermèticament. Als vidres hi ha escrit: «Si aquest violador es treu els ulls, es talla els genitals i aguanta les següents setanta-dos hores amb vida, el deixaré sortir. També pot intentar fugir.»
-I per què no hem trencat els vidres? -pregunta l’inspector Morino, tot i que ja saber la resposta.
-Estan connectats a explosius, senyor.
A l’inspector Morino li costa contenir un somriure. Allò és bellesa; els seus homes haurien d’aprendre a respectar una bona ment criminal com la que havia ideat tot allò. No és que no puguin salvar-lo, sinó que, a més a més, estan convidats a l’espectacle, i l’inspector Morino agafa lloc a primera fila.
-Està mort de totes maneres -diu-. Ningú aguanta setanta-dos hores dessagnant-se i viu per explicar-ho. Alguna idea de qui ha fet això?
No, és clar que no. I no hi ha pistes perquè l’inspector Morino és minuciosament bo a la seva feina. Quan va dur aquell paio allà, es va ben assegurar de no deixar cap rastre forense. I ara estava a punt de matar al fill de puta que va violar a la seva petita, i ho faria mentre es forjava una coartada de foc. Quan va segrestar a la seva filla i se la va endur a una furgoneta, li va deixar triar entre arrancar-se els ulls o follar amb ell. Inclús el més ruc hauria endevinat què escolliria. L’inspector Morino també sabia què triaria el fill de puta, i tot i agradar-li la idea de veure’l arrancant-se els ulls, es podia conformar a veure’l explotar.
L’home desperta de cop. Els seus crits s’escolten apagats darrere els vidres, però no cal escoltar-los per intuir la seva desesperació. Observa al seu voltant, intentant entendre on és i què hi fa allà, i sense parar-se a llegir les instruccions, salta cap a terra i trenca un dels vidres a cops de puny.
L’inspector Morino ja ha indicat als seus agents que es retirin uns metres per evitar que els afecti l’explosió. Ara no amaga el seu somriure: no sols està a punt d’estrenar-se dins el món de l’assassinat, sinó que cap dels seus agents està movent un dit per salvar al fill de puta.

concurs

Enhorabona als guanyadors i guanyadores!

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

2 comentaris

Guanyadors del 5è Concurs de Microrelats NegrOliva

negrolivaEl jurat del Concurs format per Gregori Dolz Kerrigan, director de l’Editorial Alrevés; Mª Rosa Nogué, escriptora i conductora del Club de lectura La Crisàlide de la biblioteca; Rosana Lluch Millan, filòloga i gerent de la llibreria Llorens Llibres, Veri Pena Montfort, libretera a la Llibreria La Mulassa, i Xavier Vernetta, escriptor han decidit que els guanyadors del 5è Concurs de Microrelats NegrOliva d’aquesta edició de l’any 2017 són:

1r El carrer fosc de David Dot Cervera.
2n Escolto el cant del cu-cut de Carme Vila Rovira.
3r Un crim ben triat de Iris Borda García.

Enhorabona al guanyadors/es!.

El lliurament de premis està previst pel proper dijous, 30 de març a les 20h a la Sala Infantil de la biblioteca Joan Oliva i Milà. En aquesta acte, obert a tothom, es farà lliurament dels premis als guanyadors del concurs, a càrrec dels membres del jurat i amb la participació de l’Escola de Música Freqüències. Hi esteu convidats!

El 5è Concurs de Microrelats NegrOliva ha comptat amb la col·laboració de la Llibreria Llorens Llibres, Llibreria La Mulassa, Editorial Alrevès i Libelista. La participació en aquesta edició ha comptat amb 60 microlats. Volem agrair a tots els concursants la seva participació en aquest concurs literari.

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

No hi ha comentaris

5è Concurs de Microrelats de Gènere Negre

generenegrejomLa Biblioteca Joan Oliva i Milà, amb la col·laboració de l’Editorial Alrevés, Llorens Llibres, La Mulassa i Libelista, organitza el 5è Concurs de Microrelats NegrOliva. A partir d’aquest dijous, 26 de gener i fins al diumenge, 19 de febrer a la mitjanit de 2017 (ambdos inclosos) es podran enviar els microrelats a l’adreça electrònica: microrelatsjoanoliva@vilanova.cat, indicant l’assumpte Concurs NegreOliva i les dades de participació que s’inclouen en les bases. Es podran enviar tants microrelats com es vulgui però només es podrà optar a un premi final.

Aquest concurs té com a objectiu fomentar la creació literària i la lectura, i difondre el centre d’interès de Gènere Negre de la biblioteca. L’edat per participar és a partir de 18 anys. La biblioteca editarà un punt de llibre per Sant Jordi 2017 amb el títol i l’autor dels tres microrelats guanyadors que es repartiran entre els usuaris de la biblioteca.

Bases de participació del Concurs de Microrelats Negroliva 2017

IMG_20160129_112640El primer premi dels concurs NegrOliva consistirà en un lector de llibres electrònics Libelista i una ruta cultural per a dues persones. El segon premi consisteix en una ruta cultural per a dues persones. Tots tres guanyadors tindran com a premi un lot de llibres gentilesa de les llibreries de la ciutat La Mulassa i Llorens Llibres.

El jurat estarà format per Gregori Dolz Kerrigan, director de l’Editorial Alrevés; Mª Rosa Nogué, escriptora, conductora del club de lectura La Crisàlide, de la biblioteca; Rosana Lluch Millan, filòloga, gerent de la lliberia Llorens Llibres; i Veri Pena Montfort, llibretera a la Llibreria La Mulassa, i Xavier Vernetta, escriptor.

Microrelats guanyadors del Concurs NegrOliva 2016

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

No hi ha comentaris

Microrelats guanyadors del Concurs NegrOliva 2016

imatge gènere negreAquest dijous, a les 20 hores, es realitzarà a la biblioteca Joan Oliva i Milà el lliurament de premis als guanyadors del 4rt Concurs de Microrelats NegrOliva, en un acte obert a tothom, amb la presència de la música a càrrec de l’Escola Freqüències.

La biblioteca ha preparat un pica-pica, sucs i cava com a celebració dels 94 relats rebuts i dels 55 participants d’aquesta edició de 2016 per a tots els assistents a l’acte de lliurament de premis.

Els microrelats guanyadors del 4rt Concurs NegrOliva són:

Sant Esteve, Sant Nicolau de Sebastià Serra.
Punts de vista d’Antoni Alsina.
Millor que el cinema són altres passatemps d’Iris Borda García.

concurs

Publicació dels relats guanyadors del 4rt Concurs de microrelats NegrOliva:

PRIMER CLASSIFICAT: Sebastià Serra per Sant Esteve, Sant Nicolau.

La plata de canelons davalla damunt dels estalvis, sobre les estovalles de fil, amb el silenci reverend del taüt que s’amolla a la fossa. L’olor lletosa de la beixamel s’escampa per tots els racons del menjador, guarnit de grèvol i lluentons.

Els cossos es drecen, per torns, a les demandes obligades: Quants te’n poso? …Aquests torradets, o els més blancs? …En vols gaire, de beixamel?

Les respostes, mudes. Lleus assentiments acompanyats de gestos imprecisos. La remor fangosa dels coberts esventrant el farcit, que s’emboca amb avidesa. Les glopades de vi, espesses. La tosseta.

—Em recorden molt la iaia— diu la Rut, enrojolada i amb les galtes plenes.
Tots assenteixen, capcots, alleujats pel silenci que es trenca.
—Feia anys que no sortien tan bons.
—Joan, si vas a la cuina porta més pa… I treu la cassola del forn, si no, el rostit queda eixarreït.
Els plats tornen a ser plens. Sempre són plens.
Les barres mai no s’aturen. Pugen, baixen, pugen, baixen, pugen, baixen…
A les vores dels plats s’hi amunteguen els ossos rosegats i els pinyols de pruna. Les restes del festí.
L’avi, encara amb la cinta negra al braç, esbocina els torrons a cops de mà de morter i n’arrenglera els trossos a la safata.

Algú engega el televisor, arraconat entre el pessebre i el tió. A la pantalla, damunt l’escenari i custodiat per l’estol de muses modernistes, un cor de nens canta el Saint Nicolas de Britten.

Starving beggars howl their cry / snarl to see us spurring by (1)

Sobre la taula, precedit d’un cabdell de mirades fugisseres, hi apareix, gastat i esgrogueït, el pot de les neules.

Let us share this dish of meat / Come, my friends, sit down and eat! (2)

Amb molta cura, la llauna passa de mà en mà i cadascú en pren una.

See! Three boys spring back to life…(3)

Es tanca el cercle. El pot, ara buit, torna al mig de la taula. Silenci…

Alleluia! Alleluia!

Tot s’ha acabat. Els convidats venten el seu alleujament damunt el front perlejat de la Laia que, amb la mirada sobtadament perduda, sosté la neula més curta.
L’observen decebuts, fastiguejats. Tan menuda i esquifida! Ja és mala sort!

…who, slaughtered by the butcher’s knife (4)

Tenen tot un any per engreixar-la.

1 Mendicants mig morts de fam fan sentir els seus llargs udols;
2 Au, compartim el plat de carn, Au, amics, seiem tots junts!
3 Mireu! Tres nens tornats al món…
4 …que, degollats pel ganivet del carnisser.

Traducció: Salvador Oliva

concurs

SEGON CLASSIFICAT: Antoni Alsina per Punts de vista.

Jeroni: “Anava de patrulla amb el meu company quan vam rebre l’avís per ràdio: possible cas de violència domèstica. Estàvem molt a prop de l’adreça reportada, en el mateix carrer, així que vaig sortir del cotxe sense esperar que el meu company aparqués el vehicle. En arribar al portal vaig trucar un timbre qualsevol i al crit de “Policia!” vaig demanar que m’obrissin. Vaig pujar saltant de dos en dos els graons de l’escala fins arribar a la tercera planta. La porta del pis 3-1 estava oberta i com se sentien crits venir de dintre, vaig entrar. A la sala d’estar hi havia una dona d’uns quaranta anys, de peu sobre una cadira, cridant. Al terra hi havia un jove d’uns vint, ferit d’arma blanca, i abraonat sobre aquest un home d’uns cinquanta, armat amb un ganivet de cuina. Vaig cridar-li que llancés l’arma i s’apartés però com que anava a rematar-lo, vaig obrir foc amb la meva arma reglamentària.”

Jaume: “Aquell dia els veïns cridaven més que de costum. Alguna cosa greu passava i vaig dir-li a la meva dona que truqués a la policia mentre jo me n’hi anava. Vaig pujar al pis del damunt, el 3-1, que és de la meva propietat i els hi tinc llogat. Com que els crits continuaven vaig decidir fer servir la clau que tinc de reserva i que sempre porto a la butxaca. Vaig obrir la porta i vaig entrar. A la sala d’estar hi havia la Maria, de peu damunt una cadira, cridant. Armat amb un ganivet de cuina s’hi atansava el seu fill Guillem. Com que no m’havia vist entrar vaig creure que si l’agafava pel darrera potser tindria una oportunitat d’evitar la desgràcia que estava a punt de presenciar. Amb la lluita els dos vam caure i en Guillem es va ferir. Li vaig retirar el ganivet de la mà i aleshores vaig sentir el tret que em va ferir.”

Guillem: “Estava a la cuina preparant el sopar quan vaig sentir els crits de la mare que venien de la sala d’estar. Com que estava escoltant música amb els auriculars em va costar sentir-la. Hi vaig anar amb el ganivet de cuina que duia a la mà i quan anava a preguntar a la mare què coi li passava, en Jaume, el propietari que ens té el pis llogat i viu al pis de sota, va sortir no sé pas d’on i em va agafar pel darrera. Els dos vam caure rodolant al terra i em vaig ferir amb el ganivet. Quan en Jaume es va aixecar es va sentir un tret i tot seguit va entrar un policia amb un arma a la mà.”

Maria: “Estava a la sala d’estar a punt de parar taula per sopar quan de darrera el sofà en va sortir una rata grossa com un conill. La rata em va veure però en lloc de fugir se’m va quedar mirant i, arrufant el morro, va ensenyar-me les dents. D’una revolada vaig enfilar-me a la cadira més pròxima i vaig cridar per demanar l’ajuda del meu fill, que estava a la cuina preparant el sopar. No entenc perquè va trigar tant a venir, perquè la cuina està al costat mateix de la sala, i a el que vaig cridar em podien sentir fins els veïns de l’àtic. Quan en Guillem va arribar portava un ganivet de cuina a la mà. En apropar-se’m, en Jaume, el propietari que ens té llogat el pis i viu al pis de sota, va sortir no sé pas d’on i va atacar-lo pel darrera. Els dos van caure al terra i va el meu fill es va ferir amb el ganivet. Sort que de seguida va arribar un policia que li va disparar a aquest sonat d’en Jaume abans no fes més mal al pobre del meu fill!”

Jutge: “Mare de Déu! Sort que no ha mort ningú. I tot plegat per una rata!”

concurs

TERCER CLASSIFICAT: Iris Borda García per Millor que el cinema són altres passatemps.

El vent ha fet rodar el cap decapitat fins a dos metres més lluny del cos. I tu ho mires i no sents res. Tard o d’hora allò havia de passar. Tard o d’hora ton fill -el ninet estimat dels teus ulls- havia de fer allò. Ja fa temps que ho esperes, pacient, tot i que mai en dius res. Fa temps que veus que falten gallines al corral i que algú maltracta els porcs; fa temps que et vas adonar de la capseta sota el llit del teu fill tota plena fins a revessar d’ulls de gats. Et vas espantar, però no vas dir res. Vas comprar més gallines, vas curar als porcs i vas llençar la capseta a les escombreries. El pitjor, però, era la pudor. La pudor no la pots dissimular de cap manera.

Però ara què? Ara ha mort a algú de la família; l’ha decapitada i l’ha deixada al sol, en exposició. Has trucat al seu pare només sentir-ne l’olor, i tot i no haver-li explicat, li has suplicat entre plors i singlots de mudar-vos a la ciutat, que el noi necessita coses per distreure’s. Son pare t’ha dit que li donis les claus del cotxe que ell pot dir-li el millor local de putes de la carretera, allà es distreurà. Però no (penges, enfadada), és clar que no. El teu fillet estimat no anirà de putes mentre tu siguis viva. És l’únic bo que té viure tan lluny de tot, i cap fulana barata t’ho arravatarà. El teu nen és per tu. Mai s’ha acostat a cap dona, i mai s’hi ha d’acostar. Tu li dónes tot allò que li cal: li cuines, li rentes i te l’estimes amb bogeria. També li ets gelosa, i prou bé saps que a un home no li cal res més.

Així que entres a la cuina per bosses de plàstic per recollir tot allò abans no arribi el pare, tot i que segurament arribarà tan borratxo que ni ho veuria. Ai, pobre fill teu. No el jutges, de debò que no el jutges. Al cap i a la fi, quan es viu tan lluny de tot i no hi ha més passatemps que veure fugir la vida, en alguna cosa s’ha de distreure el jovent, oi?

I de moment només ha mort la gossa. Ja serà temps de preocupar-se quan mati algú. Algú humà.

Enhorabona als guanyadors i guanyadores!

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

1 comentari

Guanyadors del 4t Concurs de Microrelats NegrOliva

logo blog2 GN_AMB LLETRESJa es coneixen els guanyadors d’aquesta edició del Concurs de Microrelats NegrOliva 2016. S’han presentat un total de 94 microrelats que han estat presentats per 55 participants, és l’edició amb e més participació des de la seva primera edició. El jurat d’aquest concurs literari està format per Gregori Dolz Kerrigan, director de l’Editorial Alrevés; Mª Rosa Nogué, escriptora, conductora del club de lectura La Crisàlide, de la biblioteca; Rosana Lluch Millan, filòloga, gerent de la llibreria Llorens Llibres; i Veri Pena Montfort, llibretera a la Llibreria La Mulassa, que han donat el següent veredicte:

El guanyador del Concurs de microrelats NegrOliva és Sebastià Serra amb el microrelat Sant Esteve, Sant Nicolau. El segon classificat és Antoni Alsina, tercer a la passada edició, amb Punts de vista. Finalment, la tercera posició ha estat per Iris Borda García, guanyadora en l’edició anterior, amb el seu microrelat Millor que el cinema són altres passatemps.

bibjomEl primer premi d’aquesta edició del Concurs NegrOliva consisteix en un lector de llibres electrònics amb un llibre digital del catàleg de Liberdrac. Els tres guanyadors obtindran també com a premi una ruta cultural per dues persones i un lot de llibres. Els tres relats guanyadors formaran part del recull virtual que es publicarà al bloc Fora del Prestatge de la biblioteca a final de mes.

El dijous, 31 de març a les 20 hores està previst el lliurament de premis als guanyadors d’aquesta edició del Concurs de Microrelats NegrOliva, a la Sala Infantil de la biblioteca Joan Oliva i Milà. Aquest concurs ha comptat amb la col·laboració de l’Editorial Alrevés, Llorens Llibres, La Mulassa i Liberdrac. Gràcies a tothom per la vostra participació i us convidem a tots, participants o no participants, al acte de lliurament de premis.

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

1 comentari

Concurs de Microrelats NegrOliva 2016

biblio2La Biblioteca Joan Oliva i Milà, amb la col·laboració de l’Editorial Alrevés, Llorens Llibres, La Mulassa i Liberdrac, organitza amb l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú el 4rt Concurs de Microrelats NegrOliva. A partir de dijous, 28 de gener i fins al dilluns, 22 de febrer de 2016 (inclosos) ja es podran enviar els microrelats a l’adreça electrònica: microrelatsjoanoliva@vilanova.cat, indicant l’assumpte Concurs NegreOliva i les dades de participació que s’inclouen en les bases. Es podran enviar tants microrelats com es vulgui però només es podrà optar a un premi final.

Aquest concurs té com a objectiu fomentar la creació literària i la lectura, i difondre el centre d’interès de Gènere Negre de la biblioteca. L’edat per participar és a partir de 18 anys. La biblioteca editarà un punt de llibre per Sant Jordi 2016 amb el títol i l’autor dels tres microrelats guanyadors que es repartiran entre els usuaris de la biblioteca.

 • Bases Concurs Microrelats Negroliva
 • El primer premi dels concurs NegrOliva consistirà en un lector de llibres electrònics amb un llibre digital del catàleg de Liberdrac. Els tres guanyadors obtindran com a premi una ruta cultural per dues persones i un lot de llibres. El jurat estarà format per Gregori Dolz Kerrigan, director de l’Editorial Alrevés; Mª Rosa Nogué, escriptora, conductora del club de lectura La Crisàlide, de la biblioteca; Rosana Lluch Millan, filòloga, gerent de la lliberia Llorens Llibres; i Veri Pena Montfort, llibretera a la Llibreria La Mulassa.

 • Microrelats guanyadors NegrOliva 2015
 • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  Microrelats guanyadors del Concurs NegrOliva 2015

  joanolivamilaDemà dijous, 16 d’abril a les 20 hores es realitzarà a la biblioteca Joan Oliva i Milà el lliurament de premis als guanyadors del Concurs de Microrelats NegrOliva de 2015, en una trobada oberta a tothom. Els microrelats guanyadors d’aquesta tercera edició del Concurs NegrOliva són:

  Mètode científic d’Iris Borda.
  El Climent era com el mar en calma d’Àngels Monedero.
  Telèfon amb línia directa d’Antoni Alsina.

  negroliva

  Publicació dels relats guanyadors del Concurs de microrelats NegrOliva.

  PRIMER CLASSIFICAT: Iris Borda, per Mètode científic.

  El meu cap donava voltes dins la rentadora. I pum, pum. I ara cops metàl•lics, i de cop aigua als pulmons i de cop se m’adorm la vida. Una volta centrífuga més, i un altre, i un altre, i ja estic a punt de morir suavitzant-ment quan la humana obra la porta de la rentadora i xof, tot d’aigua per terra, i jo viva. I ella vinga a dir: hòstia!, mira que ets ximpleta!, podries haver mort!, hòstia i més hòstia!
  La humana mai menteix, i si ella diu que la Leia té set vides, doncs la Leia té set vides. Ni sis, ni vuit: set. Però ara la Leia, gata curiosa, ho vol comprovar, i la humana desconfia. Li vull demostrar que tranquil·la, que puc anar morint tranquil•lament fins a exhaurir totes les vides. Com demostrar-li?: noble art del suïcidi. Així, si la humana tira de la cadena, la Leia salta dins la tassa. La humana calenta el forn, doncs la Leia s’hi amaga dins. Què la humana mou mobles?, vinga la Leia a provar que m’esclafi.

  M’assec, vivament esgotada: he saltat de cap contra un clau; he trencat un plat i sang i sang; provo de serrar-me el coll amb el ganivet del pa; tiri-tiri-tirito amagada al congelador. La Leia prova, i prova i sempre viva, viva. Fins i tot he ficat el cap dins d’un calaix, perquè la humana els tanca amb massa força, i he pensat: decapitació. També he recordat allò de l’empirisme, i aleshores: provo de morir, mai puc, repetició de l’experiment, fracàs, conclusió: immortalitat del subjecte.
  La humana està capficada i em mira estrany, i no para de parlar-me i dir-me: va, va, sigues bona, Leia meva. La humana no entén res. Vull demostrar-li el que he descobert: sóc immortal. La mort em fuig, adéu, adéu; i per molt que provi: adéu, adéu. Si li demostro, la humana es des-capficarà.

  Espero, s’adorm i m’enfilo a la taula. Tot calculat. Damunt les estovalles, una tassa, i la fico a la vora. La finestra és mig oberta, i salto, estiro les estovalles, la tassa cau, la humana es desperta, va al menjador i no m’hi troba. Mira per la finestra i jo caient i caient i caient i caient. Ella crida, però li dic: tranquil·la, tranquil·la. Li dic: ara puc volar!, ho veus?, puc volar i sóc immortal!
  No m’entén, perquè plora, però jo no m’he equivocat. Tot i tenir el crani esclafat i el cervell escampat, el trauma de la humana durarà per sempre en sa memòria, i em farà immortal.
  Jo tenia raó, doncs: premissa demostrada.

  negroliva

  SEGON CLASSIFICAT: Àngels Monedero, per En Climent era com el mar en calma.

  En Climent era com el mar en calma, com la lluna o les formigues, com les rodes d’una bicicleta, com una missa, totalment previsible i rutinari, la seva vida era un disc ratllat, un llibre d’una sola pàgina fotocopiada i repetida dia rere dia.
  Però la seva ment era una altra cosa, allà planejava detalladament i obsessiva les coses més absurdes, imaginava mons que ningú més coneixia ni coneixeria mai, creava universos en els quals vivia i es refugiava.
  Mentre el seu cos seguia la seva monòtona vida rutinària, en els últims onze mesos allò que li havia obsessionat era planejar el crim perfecte. Tan perfecte que ningú sabria mai ni que havia existit.

  Primer, després de dos mesos sospesant pros i contres va considerar que la Carma, la seva dona, era la víctima perfecta.
  La Carma vivia en un món paral·lel al seu, un ésser imprevisible, esbojarrat, inquietant, impulsiu i totalment prescindible que contínuament interrompia el fil dels seus pensaments.

  Vuit mesos després, mentre esmorzava i malgrat la xerrameca incessant i molesta de la seva dona com a soroll de fons, va encaixar l’última peça del seu trencaclosques. Sí! Ho tenia! Ho havia aconseguit! Era un pla absolutament perfecte, sense errors, sense fissures, cronometrat fins a l’últim segon, sense res deixat a l’atzar, sense possibilitat d’error, una veritable obra d’art del crim.
  Volia tornar-ho a repassar tot de nou: Seria el dissabte perquè aquell dia la seva dona…
  Llavors va caure a terra, mort, la seva dona en una arrencada de fúria li va picar al cap amb una paella.

  negroliva

  TERCER CLASSIFICAT: Antoni Alsina per Telèfon amb línia directa.

  En Joan se sentia satisfet, les coses li anaven bé. Encara no feia un any que havia acabat la llicenciatura en dret i ja estava treballant pel gabinet d’advocats Lluc & Sat, el més important de la ciutat. Creia que havia estat molt de sort en trobar aquella feina, el seu predecessor l’havia deixat de sobte, sense previ avís, ara feia sis mesos.

  Aquell vespre havia quedat amb la Maria per anar a sopar. Seria un sopar improvisat i informal. Com que no li donava temps d’anar a casa a canviar-se de roba, havia decidit quedar-se una estona més treballant.

  A l’edifici d’oficines on tenia el despatx gairebé no hi quedava ningú. Eren les sis de la tarda i a fora ja era fosc, quan el seu telèfon de sobretaula va sonar. Va despenjar l’aparell pensat que seria la seva novia, però en lloc de la veu de la Maria en va sentir una de sonoritat profunda i gutural, que articulava sons sense sentit.

  - Aaauuuiii éé èè ia.
  - Escolti, digui, qui és?

  Quan la comunicació es va tallar en Joan es va quedar uns moments parat amb el mànec del telèfon a la mà. Va pensar que hauria estat un graciós i va penjar. Encara no havia deixat l’aparell que el timbre va tornar a sonar.

  - Escolti, no tinc ganes de bromes jo, deixi-ho estar!
  - Hola Joan –va sentir la veu de la Maria-. Que passa res? Només et trucava per dir-te que jo ja surto de casa, que et vagis preparant.
  - Perdona Maria, és que acabo de rebre la trucada d’algú amb ganes de broma i pensava que tornava a ser ell. No t’amoïnis. Endreço la taula i vaig de seguida cap al restaurant on hem quedat.

  S’estava posant l’abric quan el timbre del telèfon va sonar de nou. Va agafar-lo pensant que la Maria s’hauria deixat de dir-li alguna cosa important però enlloc de la Maria va escoltar la veu gutural d’abans. Amb tot li va semblar entendre:

  - Avui és el dia.

  En Joan va quedar mut i petrificat. Va notar un estrany dolor per tot el cos. Amb la ment enterbolida, la visió se li va tornar borrosa, però just abans de perdre la consciència li va semblar veure que la pantalleta del telèfon de sobretaula li revelava la identitat oculta del seu interlocutor: de cop mostrava un número, el 666. En un segon el cos d’en Joan es va vaporitzar i les partícules van ser succionades a través de les obertures del micròfon de l’aparell.

  La primera en arribar a l’oficina l’endemà va ser la Meridiana, la secretària amb qui compartia el despatx. La Meridiana no es va estranyar de trobar encès el llum de sobretaula d’en Joan, ni el mànec del telèfon fora de lloc. Després d’apagar el llum i penjar el telèfon va engegar el seu ordinador disposada a enviar a l’agència de col·locació el missatge de correu que feia dies tenia preparat: “Es busca jove llicenciat en dret….”

  Enhorabona als guanyadors i guanyadores!

  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  Guanyadors del 3r Concurs NegrOliva i JoveOliva

  JOVENEGREOLIVA

  Avui s’ha fet públic els guanyadors del 3r Concurs de Microrelats NegrOliva i JoveOliva:

  CONCURS NEGROLIVA

  1r Mètode científic per Iris Borda García.
  2n El Climent era com el mar en calma per Àngels Monedero Rodríguez.
  3r Telèfon amb línia directa per Antoni Alsina Sánchez.

  CONCURS JOVEOLIVA

  1r El cas de Peter Pan per Silvia Rull Jariod.
  2n Sí, aquell per Ariadna Verdaguer Oms.
  3r Les històries amagades al bosc per Paula Sierra Varela.

  Els microrelats guanyadors es publicaran en aquest blog el dimecres 15 d’abril.
  Gràcies a tohom per la seva participació i enhorabona als guanyadors!

  La biblioteca Joan Oliva presenta els guanyadors del 3r concurs de microrelats

  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  3r Concurs de Microrelats NegreOliva i JoveOliva

  La Biblioteca Joan Oliva i Milà, amb la col·laboració de l’Editorial Alrevés, Llorens Llibres, La Mulassa i Liberdrac, organitza amb l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú el 3r Concurs de Microrelats NegrOliva. A partir de dimarts, 10 de febrer i fins al divendres, 13 de març de 2015 (inclosos) ja es podran enviar els microrelats del Concurs que té com a objectiu fomentar la creació literària i la lectura, i difondre el centre d’interès de Gènere Negre de la biblioteca.

 • Bases de participació del Concurs de Microrelats NegrOliva
 • negroliva

  Els participants hauran d’enviar el seu microrelat al correu electrònic microrelatsjoanoliva@vilanova.cat indicant l’assumpte Concurs NegreOliva i en el correu indicar les vostres dades: nom, cognom, corre electrònic i/o telèfon de contacte. Es podran enviar tants microrelats com es vulgui però només es podrà optar a un premi final. L’edat per participar és a partir de 18 anys.

 • Els guanyadors de la segona edició en la categoria NegrOliva
 • La Biblioteca Joan Oliva i Milà, amb la col·laboració de l’Editorial Alrevés, Llorens Llibres, La Mulassa i Liberdrac, organitza amb l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú el 3r Concurs de Microrelats JoveOliva. A partir de dimarts, 10 de febrer i fins al divendres, 13 de març de 2015 (inclosos) ja es podran enviar els microrelats. L’objectiu d’aquest concurs és fomentar la creació literària i la lectura entre els joves, a través d’aquesta i d’altres iniciatives com Busca el groc. Trobaràs allò que més desitges, que fa pocs dies s’ha posat en marxa a la biblioteca Joan Oliva i Milà.

  joveoliva

  L’edat que inclou aquesta modalitat de joves escriptors és la compresa entre els 14, aquests es poden fer durant aquest 2015, fins als 17 anys. Els joves participants hauran d’enviar el seu microrelat a microrelatsjoanoliva@vilanova.cat indicant l’assumpte Concurs JoveOliva i en el correu electrònic indicar les vostres dades: nom, cognom, e-mail de contacte i/o telèfon. Es podran enviar tants microrelats com es vulgui però només es podrà optar a un premi final.

 • Bases de participació del Concurs de Microrelats JoveOliva
 • joan_oliva_milaEl primer premi dels concursos NegrOliva i JoveOliva consistirà en un lector de llibres electrònics E-reader Cervantes touch i un llibre digital a escollir del catàleg de Liberdrac. Els tres guanyadors de cada categoria tindrà com a premi un lot de llibres per gentilesa de Llorens Llibres i La Mulassa.

  El jurat estarà format per Rosana Lluch i Millan (filòloga, gerent de la llibreria Llorens Llibres), Veri Pena Montfort (llibretera a la Lliberia La Mulassa), Mª Rosa Nogué (escriptora i conductora del Club de lectura de La Crisàlide) i Mercè Porta Casals (col·laboradora del Club de Lectura de la biblioteca).

  Els guanyadors es donaran a conèixer a partir del dia 25 de març de 2015 a través de la web, el bloc de la biblioteca i també de les xarxes socials de les Biblioteques de Vilanova i la Geltrú. S’editarà un punt de llibre per Sant Jordi 2015 amb el títol i l’autoria dels tres microrelats guanyadors. Aquest punt de llibre es repartirà entre els usuaris de la biblioteca.

 • Els guanyadors de la segona edició en la categoria JoveOliva
 • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  Microrelats guanyadors del Concurs NegrOliva 2014

  biblioAvui dijous, 10 d’abril, a les 20 hores es fa a la biblioteca Joan Oliva i Milà la trobada dels guanyadors dels Concursos de Microrelats NegrOliva de 2014, en un acte de lliurament de premis obert a tothom.
  Durant l’acte, els tres primers classificats de la categoria NegrOliva rebran els premis corresponents.

  Fred de mort de Joan Sanchís Guirado
  La porta tancada de Anna Salgot i de Marçal
  No obris la porta de Gemma Ortís Carrasco

  Per fi ha arribat el moment conèixer els seus microrelats, i descobrir el motiu pel qual han estat escollits.

   

  Microrelats

  Publicació dels relats guanyadors del Concurs de microrelats NegrOliva.

   

  PRIMER PREMI: Joan Sanchís Guirado, per Fred de mort.

  Sabia que l’assassí era ell. Un calfred em va recórrer la pell com una ferida en el moment que vaig sentir la seva veu i vaig percebre en els seus ulls bombollejants la maldat més obscena. Una repulsió instintiva, una intuïció atàvica es va infiltrar dins meu com un virus. Vaig resistir l’impuls de deixar-me portar per una impressió irracional, un prejudici sense fonament només basat en una sensació i no vaig descansar en la recerca de proves, testimonis, qualsevol dada que el pogués relacionar amb les víctimes, amb els escenaris, amb els testimonis… Vaig esgotar totes les vies d’investigació i no vaig trobar el més mínim indici que l’incriminés, ni tan sols tangencialment. Simplement no formava part del cas. Però jo sabia que era ell, ho sabia d’una forma absurda e inexplicable, n’estava completament segur, amb una seguretat sòlida i sedentària. La lògica policial era un carreró sense sortida i jo tenia instal·lada com un talp a les entranyes la certesa de la seva perversitat que em corroïa sense descans. Al cap d’un temps d’investigació infructuosa, els assassinats de nenes es van aturar, i el cas es va tancar per inanició. Jo, però, dedicava el meu temps de servei i el meu temps lliure a seguir-lo, a vigilar-lo, a pressionar-lo… hi vaig estar a sobre de forma obsessiva de dia i de nit. L’assetjament va liquidar el que quedava del meu matrimoni i el meu baix rendiment laboral va anticipar la meva jubilació, però això em va donar més temps per controlar els seus moviments a qualsevol hora i anés on anés… durant anys.

  Ara, aquí dempeus davant de la seva tomba sento el fred que es filtra entre les sepultures i s’endinsa dins meu. Suposadament ha traspassat de mort natural, un infart diuen, encara que sé que ha estat prou hàbil per encobrir el seu suïcidi. Tot ha acabat ja, per a ell, per a mi i també per a la seva darrera víctima que em mira sense ulls des de la imatge que m’ha enviat al mòbil.

   

  Microrelats

  SEGON PREMI: Anna Salgot i de Marçay, per La porta tancada.

  Mira amb fixesa els encenalls dels llapis als que va fent punta amb la maquineta, els veu caure lentament, molt lentament cap el terra. “Que poc que pesen”, sospira. Tan de bo ella fos així d’etèria, potser d’aquesta manera es podria escapar de l’habitació passant per qualsevol escletxa.

  Però el temps transcorre i ella sempre és asseguda darrere aquella porta. Sí que hi ha una finestra, sí. Si s’hi apropés veuria el jardí, el sol. Veuria com cau l’aigua d’una petita cascada, fins i tot sentiria el soroll que fa en espetegar dins l’estanyol, que l’acull amorós.

  El que es pot veure al defora des de la finestra a ella no li interessa. Ella només vol ser a l’altre costat de la porta, i a més té feina. Una feina que tan sols atura quan li fan mal les mans, encara que sense perdre mai de vista les petites i cargolades laminetes que s’amunteguen als seus peus.

  Quan ja ha descansat, torna a la seva tasca: cal que faci punta als llapis. Potser si avui no li prenen els muntets de fusta, com fan cada dia, els hi podrà calar foc i com que s’encendrà l’edifici aleshores podrà fugir.

  De vegades, mentre està aturada i les mans li reposen damunt la falda, li ve al cap com ha anat a parar darrere la porta. No hi vol pensar, però la ment és lliure i no entén d’ordres ni de voluntats.

  Ja fa molt de temps, tant que ni el recorda, el seu home va traspassar. Va ser una mort sobtada i terrible, i es van entestar en fer-li l’autòpsia. Enverinament per cicuta, van determinar. I tots els ulls es van girar cap a ella, perquè ja se sap que els enverinaments són cosa de dones. I ella, amb la certesa que dóna el coneixement, els va girar cap el fill del seu home que, arrogant, li va aguantar la mirada; ulls blaus i gèlids, amenaçadors on hi va poder llegir la seva sentència. Al cap d’uns dies ja l’havia fet tancar a la casa dels orats. Per sempre.

  Amb una forta esgarrifança torna a la feina i contempla, encara amb més fixesa, els encenalls que cauen un darrere l’altre, amb lentitud, fins arribar a terra.

   

  Microrelats

  TERCER PREMI: Gemma Ortís Carrasco, per No obris la porta.

  Feia gairebé dos mesos que els inquilins del primer pis havien marxat. I avui, no sé per quina estranya raó, quan hi he passat per davant baixant les escales, he mirat directament cap a la porta. Alguna cosa m’ha recorregut l’estómac quan he vist que la aporta no era tancada, sinó tan sols ajustada, deixant una petita escletxa. Ha estat així dos mesos i no ho he vist fins ara?. M’he parat al replà com un babau, mirant a banda i banda, sense saber què fer. Finalment, he decidit deixar-ho córrer i he marxat a treballar.

  Però ara no puc deixar de pensar-hi. És tot massa intrigant per treure-s’ho del cap! Quin misteri es deu amagar allà dins? I si amagués un cadàver? O un laboratori secret d’armes nuclears… o de droga! No, no, no… Albert no obris aquella porta. Oblida-te’n! Però… si realment hi hagués alguna cosa important, sortiria als diaris! Seria el gran investigador!

  Tornant cap a casa, segueixo donant-t’hi mil tombs i m’adono que no coneixia gens els antics veïns. Però ara que hi penso bé… Sí, segur, podria ser perfectament un contrabandista rus. Llàstima que es digués Puigdavall… No, rus segur que no era, però contrabandista sí! Ara que ho recordo, va venir un parell de cops a buscar farina a casa, amb la seva cara de pocs amics, i n’hi vaig donar per por a que em denunciés o alguna cosa per l’estil. Potser no tenia prou mercaderia i acabava d’omplir els lots de droga amb la farina. Segur! Que sí, que ho he vist a les pelis de gàngsters! I el devien enganxar i per això va haver de deixar el pis, perquè no el poguessin trobar.

  Quan arribo a casa obro la porta amb les claus i començo a pujar les escales. Com més escales pujo, més convençut estic d’obrir la porta i acabar amb el misteri. Creuo el replà de l’entresol… Cada vegada hi sóc més a prop… Vinga, som-hi!

  Oh, no! Qui l’ha tancada?
   
  Enhorabona als guanyadors i guanyadores!

  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  Pàgina Següent »