Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Arxiu per la categoria: NOVES TECNOLOGIES

L’algoritme de l’edat

agebetL’expert en computació Grigory Antipov ha desenvolupat un programari d’aprenentatge profund, és a dir, un conjunt d’algoritmes en aprenentatge automàtic, per solucionar un problema dels sistemes anteriors, que permetien canviar les cares de diferents maneres, però sense mantenir les característiques personals de l’individu. En canvi, ara la tècnica no només envelleix rostres joves, sinó que crea versions més joves de les cares grans.

El sistema es va entrenar amb cinc mil cares en cada grup, preses de la base de dades Internet Movie i Wikipedia i després etiquetats amb l’edat de la persona. D’aquesta manera, la màquina aprèn els trets característics en cada franja etària i els aplica en altres cares perquè semblin tenir l’edat determinada. Antipov afirma que la seva tècnica podria ser utilitzada per equips de seguretat i intel·ligència per identificar criminals buscats per la policia o a persones que han estat desaparegudes durant molts anys.

generacopmsEls investigadors del Laboratori de Biologia Computacional de Xangai, encapçalats per Jing-Dong Han, van fer a l’any 2015 una teoria explicant per què a la gent li costa tant treball ocultar la seva edat, tot i que pugui estar-se hores al gimnàs, gastar-se un dineral al cirurgià plàstic i cuidar-se diàriament amb el menjar saludable. Aquesta investigació va determinar empíricament que hi ha quatre mesures de l’estructura facial que resulten fatalment delatores de l’edat.

Tres d’elles creixen amb el pas dels anys i es poden detectar en l’amplitud de la boca, l’amplada del nas i la distància entre la boca i el nas. I la quarta es és més difícil de precisar ja que es tracta de la latitud entre les comissures dels ulls. Amb base en aquests descobriments, i en l’anàlisi de trescentes imatges facials de persones entre els 17 i els 77 anys, aquest grup va desenvolupar un algoritme de reconeixement facial que endevina l’edat de qualsevol persona amb un mínim marge d’error. Fins i tot, afirmen la possibilitat de detecció d’un òptim estat de salut a través l’edat facial, que s’ha comprovat com un millor indicador de salut de l’individu que les anàlisis de sang.

How old do I look?
Three-dimensional human facial morphologies as robust aging markers

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

No hi ha comentaris

Un nou any de tecnologia

transfdigitJa va temps que es parla, però la Intel·ligència Artificial serà el motor principal de l’any 2017, juntament amb la robòtica, convertint-se en un dels sectors tecnològics a nivell global més atractius per a la inversió. En concret, els avenços es produiran en segments tan diferents com la robòtica, la conducció autònoma o la resolució de problemes, amb l’objectiu de que en un futur proper les màquines incrementin la capacitat humana.

Una de les aplicacions que s’estan implementant són els xatbots, programes d’intel·ligència artificial que imiten el comportament humà, aprenent del propi entorn i amb els recursos suficients per mantenir una conversa senzilla amb un interlocutor proper. Es poden trobar exemples amb Google Allo o Amazon Alexa. Un altre vessant serà la gestió de la realitat virtual que està expandint-se a gran velocitat amb els models d’ulleres Gear VR de Samsung o VIVE d’HTC, o també les càmeres que registren fotografies i vídeos en 360º; aquests instruments permeten als seus usuaris apropar-se a la realitat virtual i experimentar la sensació d’estar immersos en les pròpies imatges. El futur d’aquesta tecnologia conclou que en pocs anys amb el seu desenvolupament la realitat virtual serà indistingible de la pròpia realitat física. Però encara i ha més, ja que alguns experts apunten l’arribada imminent de la realitat fusionada com una nova forma de gaudir de l’entorn a través d’un seguiment integrat, diversos graus de mobilitat per aconseguir continguts digitalitzats del món real.

googleallo,jpgUn concepte que serà clau en aquest any és loT o internet de les coses com a idea de que tot està connectat, la interconnexió dels objectes i la possibilitat de comunicar-se amb ells serà tendència en els propers anys amb l’objectiu de gestionar dispositius remotament com serà la conducció autònoma de vehicles, per convertir l’automòbil en el tercer espai habitable, després de la pròpia llar i el lloc habitual de feina. El problema de la connectivitat actual es resoldrà amb una millora de la Xarxa a través de la tecnologia 5G que permetrà gestionar una demanda sense disposar de dades prèvies i optimitzant la cerca de dispositius crítics per donar prioritat en un temps molt baix.

foodtechLa cloud computing continuarà sent protagonista en aquest any i focalitzant els seus esforços en la seguretat al núvol davant de la multiplicitat de virus existents a Internet que exponencialment creixeran, mutaran i s’expandiran a una velocitat supersònica en els propers anys, afectant a tot tipus de dispositius electrònics existents al mercat. Per altra banda, la tecnologia relacionada amb l’alimentació en àmbits com la biotecnologia i la nanotecnologia poden fer del Foodtech, un protagonista inesperat d’aquest any.

Las diez ‘apps’ que más batería, datos y memoria consumen

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

No hi ha comentaris

Automatitzant el futur

robotsEl seu autor és Martin Ford, fundador d’una empresa de desenvolupament de programari de Silicon Valley, que manté la idea de que mentre la tecnologia segueixi el seu desenvolupament accelerat i les màquines comencin a encarregar-se d’elles mateixes, es necessitaran menys persones per treballar. D’acord amb aquesta premissa el perill hi serà mentre continuï el progrés, ja que tant les ocupacions d’alt nivell com els de nivell mitjà s’evaporaran i el resultat podria ser una desocupació massiva i una major desigualtat, així com la implosió de l’economia basada en el consum serà cada cop més evident. En canvi, el present mostra els conflictes econòmics actuals, el que es dóna entre productivitat i compensació salarial, la caiguda de les rendes del treball i el creixement del benefici de les empreses en el PIB, l’enfonsament de la classe mitjana, l’augment de la desigualtat i l’impacte asimètric de la tecnologia, aquest que fa que es redueixin els salaris en el sector econòmic que aplica els avenços tecnològics i encareix la resta.

riserobots

El auge de los robots, novetat a la biblioteca, mostra un futur apocalíptic i fomenta la possibilitat real de viure els pocs anys de vida feliç que ens queda, ja que en un parell de dècades la propera generació s’haurà de disputar els darrers treballs que quedin, degut a que les empreses i determinades famílies seran cada vegada més riques i es plantejarà un futur en què ja no es treballarà per viure i l’economia podrà emprar tota la seva energia en oci, creativitat i innovació.
La robòtica s’expandeix, el parany de la pobresa s’estableix, el treball escasseja, els salaris minven, i el perill immediat serà que en pocs anys les classes mitjanes consumiran el total de les seves rendes. Aquest és un anàlisis que s’implementa en la tecnologia present, i en la propera de futur que amenaça a una societat cada cop més empobrida i sense recursos, però en canvi s’entreveu la paradoxa que mentre la robòtica destruirà molt teixit laboral ajudarà a cuidar al mateix temps dels ancians ja que les poblacions de tots els països industrialitzats, així com les de moltes nacions en vies de desenvolupament, estan envellint ràpidament.

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

No hi ha comentaris

Les ciutats intel·ligents

futurecities

Les Smart cities són ciutats que utilitzen la tecnologia moderna per millorar l’espai urbà per millorar la interacció amb els ciutadans i d’aquesta forma augmentar la qualitat de vida. Es tracta d’una ciutat intel·ligent que aplica les tecnologies de la informació i de la comunicació (TIC) amb l’objectiu de proveir-la d’una infraestructura que garanteixi un desenvolupament sostenible, un increment de la qualitat de vida dels ciutadans, una major eficàcia dels recursos disponibles i sempre amb una participació ciutadana activa per aconseguir ser sostenibles a través d’un equilibri en els àmbits econòmics, socials i mediambientals.

Una ciutat intel·ligent és aquella que aposta per sistemes eficients aplicats a les seves infraestructures. La innovació tecnològica és la clau per desenvolupar projectes que permetin optimitzar la distribució d’energia, gestionar els residus de manera més neta, reduir el consum de les llars, organitzar millor la circulació dels vehicles. Alguns exemples són les tecnologies que milloren el flux del trànsit, l’enllumenat eficient mitjançant energia solar, o la construcció d’habitatges equipats amb sistemes que permeten estalviar en calefacció o refrigeració.

La integració de la utilització de les tecnologies de les TIC en l’evolució d’una ciutat no només suposarà millores notables en la provisió dels serveis, sinó que constituirà en si mateixa una via sostenible per al desenvolupament econòmic i social en el funcionament de les ciutats i, per tant, de l’economia de les persones. Les ciutats intel·ligents aprofiten tot el potencial dels avenços tecnològics per estalviar costos i per aconseguir més eficiència, també serviran per proveir nous serveis econòmics i socials, i també per reduir la seva petjada ambiental, estimular la innovació local i avançar cap a noves formes d’organització en els complexos sistemes en temps real que s’han convertit les ciutats.

Ciudades inteligentes: mapas, datos y smart citizens

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

No hi ha comentaris

Què t’emociona de la biblioteca?

concurs_instagramTens més de catorze anys i gaudeixes dels llibres, els còmics, la música i les activitats de la teva biblioteca? Vols compartir amb tothom Què t’emociona de la biblioteca? Si has contestat afirmativament, aquest és el teu concurs.

La Gerència de Serveis de Biblioteques de la Diputació de Barcelona organitza un concurs de fotografia i vídeo digitals a Instagram amb què pretén mostrar el lligam dels ciutadans amb les biblioteques públiques i, alhora, donar a conèixer les xarxes socials de la Xarxa de Biblioteques Municipals. logo_instagramPer participar-hi només has de pujar una fotografia o vídeo que hagis fet tu mateix i i compartir-los amb el hasthag #emociobiblioteca o fer arribar un correu a l’adreça gsb.web@diba.cat. Hi pots presentar tantes fotografies i vídeos com vulguis i no et descuidis de posar-hi el nom de la biblioteca de què ets usuari.

El concurs Què t’emociona de la biblioteca?dues categories de premis: una individual i una altra per biblioteca.

En la categoria individual, s’atorgarà un 1r premi, que consistirà en una tauleta tàctil, i un 2n premi, que serà un val de 100 euros per la compra de llibres.

En la categoria per biblioteca, hi haurà un primer i únic premi que serà la realització d’una activitat de foment a la lectura i la cultura a la biblioteca que aconsegueixi més usuaris participants.

Feu clic aquí per consultar les bases de participació del concurs.

Animeu-vos a participar-hi! El concurs comença el proper 1 d’octubre.

Instagram i Youtube de la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

No hi ha comentaris

La innovació com a primera ocupació

A la vida, o es posen excuses o s’aconsegueixen resultats, mai les dues coses alhora.
Richard Branson, fundador del Virgin Group.

empresaempleoL’objectiu principal d’aquest llibre és oferir una guia pràctica per a la creació d’un primer negoci aprofitant una oportunitat de mercat. Hi han dues paraules sobre les quals pivota una bona part del món actual, en què es dipositen totes les esperances d’un futur millor i a les que caldria esforçar-se per adequar els nostres sistemes educatius, empreses o negocis. Són creativitat i innovació. Es tracta de termes polisèmics i no només això, conviuen entrellaçats: no hi ha innovació sense creativitat. Però per començar un projecte cal sobretot tenir les idees molt clares sobre que és pretén aconseguir, la necessitat que cal satisfer, la forma de com aconseguir-ho, i el tipus de producte o servei que es pretén desenvolupar.
En el moment que es descobreix alguna cosa i mentre això no sigui útil s’estarà davant d’una invenció, però no davant d’una innovació. Aquesta es produeix quan es crea un nou procés o un nou bé que es converteix en útil per a algú quan es llança al mercat.
 

 
innovacioSer innovador és veure les coses de forma diferent a com les veuen els altres, veure les coses extraordinàries on els altres veuen només l’ordinari. Els innovadors han de crear circumstàncies i el primer pas per ser un empresari innovador consisteix a estar atents al món que els envolta, una de les formes més recomanables és apuntar en un bloc de notes totes la idees que vagin sorgint ja que es poden oblidar fàcilment i en un futur podrien ser fonamentals. El problema és que escriure tot el dia el que es ve al cap és laboriós i, en consequència, avorrit i a la llarga es tendeix a desistir. Per això és fonamental que es tingui algun tipus d’afinitat amb allò que es pretén aconseguir. És a dir, un activitat que es faci freqüentment perquè hi ha una afició perllongada sobre aquest tema, perquè a més es disposa d’un ampli coneixement, i fins i tot generi fins a una necessitat. Finalment, s’han de localitzar i definir el tipus de problemes i solucions existents.

Només quedarà la comparació immediata de la idea o invenció que ha sorgit en el procés amb les alternatives existents al mercat, per a comprovar que de debò sigui més útil i millor que les altres. Una avaluació encertada serà vital per poder optimitzar el temps i començar a plantejar-se el finançament del projecte per part dels futurs inversors. Però sempre partint d’una premissa inexorable, ningú és immune als fracassos. Una forma d’intentar pal·liar-ho és una bona comunicació amb els clients en els inicis del projecte. Molta sort!

Llibres

Cómo innovar. Mi empresa es mi primer empleo

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

No hi ha comentaris

Realitat augmentada o intel·ligència disminuida?

Fins a dia d’avui milions de persones s’han descarregat l’aplicació del joc de realitat augmentada Pokémon Go. La realitat augmentada és el terme que s’usa per definir una visió directa o indirecta d’un entorn físic en el món real, els elements es combinen amb elements virtuals per a la creació d’una realitat mixta a temps real. Emprant algun dels dispositius mòbils que tenim a l’abast com els mòbils, o fins i tot les tauletes, s’ha posat de moda mirar la realitat a través d’aquestes pantalles geolocalitzades, a on es troba el fenomen de com es superposa informació virtual a la informació física real existent davant de l’usuari de l’aplicació.

raugmentada

No existeix cap dia que qualsevol persona no s’hagi topat amb usuaris d’aquesta aplicació que ha causat una febre sense precedents que, pantalla en mà, presos del submón on creuen viure, van a la caça i captura de codis binaris ficticis de nom pokémons, abduïts per una realitat inexistent que farà que cada vegada la societat es vagi allunyant més d’una realitat a través d’un món virtual disminuït que superposa un entorn fictici en el món real farcit de dades informatives o també alertes, i que proposa com a objectiu cercar, capturar, lluitar i comerciar amb els personatges digitals amagats en espais hipotèticament reals de tot el món.

pokemongoA l’any 1994, Paul Milgram i Fumio Kishino van apadrinar el concepte anglosaxó mixed reality o realitat híbrida. Està constituïda per tot allò que es troba en el continu de la virtualitat, en un dels extrems està el completament real i en l’altre el completament virtual, és a dir, el que està completament creat en un ordinador. Però el fet de disposar en temps real de tota la informació que es necessita pot tenir dos efectes contradictoris com augmentar la capacitat de desplaçament, però disminuir la capacitat de recordar els itineraris.

La tecnologia de realitat augmentada exigeix desenvolupar també una intel·ligència augmentada, ja que sinó es produirà l’efecte contrari i s’accedirà a una intel·ligència disminuïda, mandrosa, encantada de que la màquina resolgui els problemes. Les capacitats que seran necessàries per una intel·ligència augmentada poden ser la de comprendre les informacions que la màquina superposa a l’experiència, per assolir la capacitat d’avaluar la informació que s’està rebent, per no estar absolutament sotmès a la mediatització del dispositiu electrònic.

 • El cerebro que está detras del fenómeno Pokemon Go
 • La invasión global de Pokemon Go
 • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  Les càpsules de transport

  hyperllop

  El transport del futur comença a visualitzar-se en el present a través d’un tren supersònic que es desplaçaria a l’interior d’un tub a velocitats que gairebé superarien la barrera del so arribant fins més de mil quilòmetres per hora. Arran de que Elon Musk dissenyés un esbós d’un nou tren supersònic i el posés en mans del talent del món, van néixer diverses empreses amb la intenció de portar-ho al món el més aviat possible. Una d’aquestes és Hyperloop One, que ha anunciat un acord amb una firma russa, Summa Group, i el govern rus, per establir una nova ruta de la seda entre Europa i Àsia amb els seus trens supersònics, capaços d’arribar a una velocitat de mil dos-cents quilòmetres circulant dins d’un tub.

  elonmuskAquest projecte forma part de l’embrió de la visió que va posar en marxa Musk fa uns anys i que en un futur pretén cobrir la distància entre Barcelona i Madrid en només mitja hora. Un dels inconvenients d’aquesta obra que apropa aquest transport al llindar de la ciència ficció, és el preu, ja que el projecte no baixaria dels sis milions de dòlars, afegint un dubte existencial evident, de que forma afectaria l’impacte en la salut de les persones que decidissin fer-lo servir i quant de temps seria la durabilitat del tub en qüestió, però fonamentalment en quina mesura podria afectar a tot això la seguretat del viatge?

  En el seu disseny final competeixen alhora diversos talents del món i algunes empreses fundades en exclusiva per a crear aquest tren. Una d’elles és Hyperloop Transportation Technologies, la mateixa que ha decidit que farà servir el sistema de levitació magnètica passiva, en lloc del maglev japonès que havia pensat el visionari multimilionari Musk quan va posar en marxa la idea fa pocs anys. La levitació magnètica passiva és una tecnologia desenvolupada per el Laboratori Nacional Lawrence Livermoore d’Estats Units en els anys noranta, la llicència ha estat adquirida ara en exclusiva per aquesta empresa per aconseguir un sistema més eficient i segur que la versió de tren de levitació magnètica que es desenvolupa al Japó. La utilització d’un sistema de levitació magnètica passiva eliminarà la necessitat d’estacions elèctriques al llarg de les línies hyperloop, el que fa que aquest sistema sigui el més adequat per a l’aplicació i mantindrà uns costos de construcció sostenibles.

  trensupersonicjpgLes càpsules de Hyperlop proposen substituir un sistema de levitació basat en aire comprimit en un tub a baixa pressió per imants passius que no requereix tanta energia per funcionar, i proporciona una seguretat més eficient en cas de d’aturada tècnica de la càpsula. El sistema de levitació passiva permetrà eliminar la necessitat d’instal·lar generadors en cada tram de la pista. La levitació té lloc només gràcies al moviment, pel que si es produeix qualsevol tipus de fallada elèctrica, les càpsules simplement seguiran levitant fins que adquireixen una velocitat mínima i s’aturin basant el seu desplaçament en imants instal·lats en la pròpia càpsula, que són els que la fan levitar quan s’arriba a una velocitat determinada.

  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  Linkedln a Microsoft

  estudiantsinLinkedIn és la major xarxa professional del món i compta amb més de 150 milions d’usuaris en més de dos cents països i territoris. A Espanya ja ha superat els 3 milions d’usuaris. La companyia Microsoft acaba d’entrar en un sector on els seus competidors més immediats encara no tenen presència.

  El gegant tecnològic, creador de Windows, ha pagat més de vint-i-cinc mil mil·lions de dòlars per quedar-se amb la xarxa social de contactes entre professionals més utilitzada en l’actualitat. Microsoft assegura que LinkedIn mantindrà completament la seva identitat i independència de marca. Des del seu naixement, farà prop de quinze anys, LinkedIn ha anat canviant el seu model i ha passat de ser una mena de tauló d’anuncis de feina a convertir-se en un generador i distribuïdor de continguts que, al mateix temps, connecta professionals de diferents àmbits i amb objectius diversos, un dels seus potencials és el perfil dels seus usuaris, es poden trobar aquí des d’estudiants fins a responsables de les empreses més grans del món.

  liked_inEl primer pas per començar a utilitzar aquesta eina professional és molt semblant a la confecció d’un Curriculum Vitae. L’usuari es dona d’alta amb la creació del teu compte i serà el moment de començar a omplir les dades professionals, que són bàsicament titulacions, educació, lloc de treball actual i feines anteriors si existeixen, habilitats, publicacions, i altres qüestions relacionades amb una probable possibilitat de feina. Un cop completada la teva informació, LinkedIn comença a explorar les teves relacions i descobrir coses que probablement no es tenia coneixement ni segurament es perseguia amb la creació inicial del perfil. És normal que fins i tot en petites empreses LinkedIn localitzi força gent i te la proposi com a potencials contactes, cadascú haurà de triar si acceptar-los o no. Però caldrà tenir en compte que gran quantitat d’usuaris han recuperat moltíssims contactes perduts al llarg del temps amb aquesta funcionalitat i només per això ja els ha valgut la pena donar-se d’alta en aquesta eina.

  xarxainLa funcionalitat també com a xarxa de contactes el converteix en una agenda incomparable a qualsevol eina tradicional, una vegada que l’usuari es connecta amb un altre perfil tindrà en tot moment a disposició tota la seva informació professional actualitzada a primer cop d’ull. LinkedIn també incorpora les recomanacions. Es poden sol·licitar als contactes personals i es redactarà un breu resum de la opinió professional sobre la vostra demanda, el qual apareixerà en la secció de recomanacions del perfil, ajudant a obtenir una major visualització per part dels probables demandants de feina. LinkedIn proporciona altres potents eines amb què es pot fer networking actiu buscant empreses i gent amb la que interessa establir una relació consolidada a través dels grups, que ofereixen una infinitat de possibilitats per estar al dia dels temes d’interès, per consultar dubtes professionals amb experts en la matèria, o per impulsar la pròpia marca personal.

  Biblioteca Joan Oliva i Milà

  No hi ha comentaris

  Bebee i Peach

  bebeenwLes xarxes socials han transformat completament les relacions humanes i, entre elles, les laborals. Els mètodes tradicionals de recerca de feina s’han quedat enrere per deixar pas a noves plataformes que s’estan convertint en autèntics aparadors d’oportunitats professionals per als seus usuaris. Una de les xarxes més utilitzades aquest any és Bebee que permet que els usuaris es connectin amb altres persones afins als seus interessos laborals i personals i així els usuaris puguin trobar una feina afí amb els seus gustos i necessitats. Això és el que es coneix com Affinity Networking. Mitjançant aquesta plataforma es poden aconseguir seguidors, publicar continguts i crear grups segons els seus interessos. A més, compta amb un filtre de cerques que permet seleccionar espais geogràfics específics i sectors o grups segons les seves preferències. S’ha definit aquesta nova forma de connectar-se com connexió del tercer gra, fet que amb els seus més de 10,5 milions d’usuaris registrats a tot el món ha demostrat que és un èxit d’acceptació.

  peachTambé està de moda Peach, una xarxa social de moda als Estats Units que va sorgir a principis d’any però que s’ha convertit en una app que va sumar milers de descàrregues en qüestió d’hores i que amenaça amb convertir-se en l’alternativa preferida dels usuaris de mòbils. Es tracta d’una xarxa social en forma d’app creada per Dom Hofmann, un dels fundadors de Vine, amb una interfície senzilla i intuïtiva que barreja conceptes de Facebook, Twitter, Whatsapp i diverses funcionalitats d’altres aplicacions menys conegudes. Peach ha aconseguit assentar-se gràcies a les anomenades paraules màgiques, que permeten incorporar tot tipus d’accions a la conversa, una d’elles permet obrir a la pantalla del xat un llenç en blanc amb el qual és possible realitzar senzills dibuixos amb el dit.

  El text i les paraules aquí gairebé no són utilitzades, doncs s’enfoca més aviat a utilitzar la informació social de les persones. Es pot col·locar la ubicació de la persona o donar una qualificació a qualsevol cosa, entre les funcions més rellevants. Aquesta xarxa es distingeix per ser més privada que un altre d’aquest tipus, de manera que només podrem veure les publicacions dels nostres amics entrant a cadascun dels seus perfils, és a dir no existeix una pàgina de notícies o inici que mostri totes les publicacions, en un sistema multifuncional. Aquesta nova aplicació utilitza com a logo el emoji del préssec a propòsit, ja que també el app utilitza els emojis com a principal mètode de comunicació.

  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  Pàgina Següent »