Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Arxiu per la categoria: NOVES TECNOLOGIES

La traducció universal

budsLa traducció universal comença a implementar-se en el mercat a través de dos auriculars petits i la tecnologia bluetooth que permet traduir gairebé instantàniament en quaranta idiomes diferents. El seu funcionament és senzill a través de la sincronització dels auriculars per mitjà de bluetooth amb el mòbil, per posteriorment descarregar els idiomes que es necessiten per les traduccions que s’hagin programat. Aquests auriculars amb la versió nova de Google Translate, permetrà traduir la resposta beneficiant-se de les noves tecnologies de machine learning a través d’una aplicació gratuïta.

Fa pocs mesos va aparèixer Travis, presentant-se com un traductor simultani de butxaca capaç de parlar fins a vuitanta idiomes, que funciona sense connectar-se a la xarxa a partir de descàrregues de programari, però que no ha arribat a la implementació necessària per al seu desenvolupament que sí aconseguirà una companyia del potencial de Google. Travis té un reconeixement de veu en línia i fora de línia i és com Google a partir de la tecnologia machine learning que facilita l’autoaprenentatge de la llengua al mateix temps que es utlitzat pel seu propietari.

airpodsEls auriculars intel·ligents Pixel Buds, seguint la línia oberta pels AirPods d’Apple, volen aconseguir una implementació ràpida en el mercat tecnològic però compten amb uns auriculars que disposen d’un cable que els uneix per darrere del coll, disminuint la comoditat alhora d’utilitzar-los. Tenen una autonomia de cinc hores però compten amb un estoig que fa de carregador, podent recarregar els Pixel Buds fins en quatre ocasions durant la jornada diària. Per la seva banda, els AirPods, han estat implementats per la companyia alemanya Dash amb el nom de Dash Pro, aquests petits auriculars s’insereixen a les orelles de l’usuari i tradueixen en temps real una conversa amb una persona, quan les seves paraules seran immediatament traduïdes per facilitar la conversa i els objectius de la mateixa.

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

No hi ha comentaris

Cal anar amb cura amb Internet i les xarxes socials

Llibres

wearablesEls dispositius mòbils són cada vegada més freqüents en la vida dels adolescents, de mica en mica els telèfons intel·ligents, les tabletes i fins i tot els wearables o complements electrònics han anat desplaçant-se als ordinadors portàtils. La Xarxa s’ha convertit en pocs anys en una revolució tecnològica de la qual ningú dubta de totes les avantatges que aporta com a forma de comunicació global. Les possibilitats que ofereix la xarxa són il·limitades i fan possible la forma de relacionar-se i passar el temps d’oci. En tot cas, cal tenir en compte que com a pares, mantenir una actitud passiva i mirar per un altre costat pot provocar trobar-se en el futur amb greus problemes de difícil solució. Els nostres fills poden ser potencials víctimes però també es poden conviure en els causants del dany a altres persones que utilitzen les eines digitals per a la seva utilització comú. Els nostres fills viuen i desenvolupen la seva personalitat a la xarxa i caldrà explicar moltes coses al voltant del la seva utilització responsable.

tic¡Atención mamas y papas! és un llibre que s’ofereix com a guia a partir de situacions reals a les, que, com a pares, anirem trobant-nos per evitar els perills i mitigar els efectes i danys que puguin ocasionar, només seguint unes pautes bàsiques de seguretat amb els dispositius mòbils sense necessitat de ser experts informàtics. Els mòbils són l’objectiu prioritari dels menors i adolescents per poder integrar-se en el món del cibermón en què es troben immersos en aquesta època que els ha tocat viure, l’era digital. Els perfils en xarxes socials, les instantànies de missatgeria són eines de primera necessitat en les seves potencials relacions socials i obviar-les pot comportar el inici d’una possible exclusió social.

A partir de més de cinquanta situacions de risc per nens i adolescents en espais com l’escola, el carrer o la mateixa família, dos experts en seguretat tecnològica i en educació de drets de infància i en tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) analitzen les diverses situacions des de la perspectiva de la seguretat i l’educació, oferint solucions en la majoria de casos per poder entendre el llenguatge que utilitzen els adolescents i els mateixos nens amb les seves eines digitals.

Bloc

Es tracta d’una guia de formació de les noves tecnologies de la Informació i la Comunicació per a pares i mares d’adolescents, a càrrec de la Junta d’Andalucia amb col·laboració de la Unió Europea.

Educar para proteger

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

No hi ha comentaris

El temps de les xarxes 5G

tecnologiaLa implementació d’aquesta tecnologia s’espera que sigui a partir de l’any 2020 i es refereix a aquelles xarxes que estan dissenyades per a connectar tots els aparells possibles i donar començament a la veritable era del Internet de les Coses.

Actualment els usuaris de les noves tecnologies no només es relacionen en les xarxes socials, sinó que a més estan personalitzant la manera d’experimentar el món amb tecnologies de realitat augmentada i virtual.

Els consumidors de banda ampla busquen noves experiències immersives i el 5G ho farà possible amb latència més baixa, velocitats més elevades, i geolocalització avançada ja que es tracta d’una evolució progressiva a on els consumidors fan servir cada vegada més aplicacions de vídeo en streaming per interactuar amb amics, familiars i seguidors a través principalment de las aplicacions de Facebook, YouTube, WhatsApp i també Instagram. La transformació digital és un huracà que amenaça d’arrasar tot el que no hagi posat barreres tecnològiques.

what5g

La constant aparició de nous formats amb avenços tecnològics constants per apropar als consumidors al futur, i el desig permanent de passejar per la vida d’una manera més còmoda, suggereixen una tecnologia més pràctica i còmode que impregni tots els ressorts de la societat. Des del consum de continguts, la gestió de les entitats bancàries, la presència dels mitjans de comunicació, la millora dels serveis públics, la transformació de les empreses de tota mena i la consolidació de les ciutats intel·ligents amb cada cop més recursos per fomentar la presència en qualsevol indret públic i privat.

ntecnologiaEl 5G millorarà l’experiència de l’usuari a tots els nivells. Per començar la millora serà molt palpable en contextos molt exigents d’alta mobilitat com a l’interior dels trens, zones amb alta densitat de població i, en general, en grans nuclis urbans. La velocitat del 5G trencarà totes les barreres fins ara imaginables, oferint connexions superiors als 10 Gbps per segon, és a dir, les xarxes mòbils seran entre cent i mil vegades més ràpides que les actuals i, alhora, suposaran una millora majúscula en termes d’eficiència energètica per als dispositius mòbils.

En la pràctica la connexió 5G permetrà baixar-se una pel·lícula en cinc segons al telèfon intel·ligent o la tablet. Finalment, la connexió 5G de baixa latència permetrà posar en marxa els anomenats serveis de missió crítics que semblen fonamentals en alguns sectors com l’automoció, ja que aquesta resposta immediata permetrà transmetre informació de vehicles a vehicles, de vehicles al núvol o fins i tot de vehicles a vianants en temps real, el que suposarà una empenta definitiva per a l’arribada del cotxe autònom en un futur que cada cop és més present.

Pero… ¿cuando va a llegar la 5G?

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

No hi ha comentaris

Mindfulness digital

mindfulnessdigitalDes del correu electrònic fins als smartphones, i des dels mitjans socials fins a les cerques a Google, les tecnologies digitals han transformat la manera d’aprendre, entretenir-se, socialitzar i treballar en les societats desenvolupades. David M. Levy és professor de l’Escola d’Informació de la Universitat de Washington i comparteix els seus coneixements a Mindfulness digital, novetat a la biblioteca, a partir d’una sèrie d’exercicis dissenyats per ajudar a observar i reflexionar sobre la utilització de la infinitat d’eines que es poden trobar a la Xarxa.

En la vida quotidiana, la màgia del mindfulness ja s’utilitza en moltes vessants com eina del benestar, a partir de la tècnica de centrar-se en el present, identificar-se menys amb els pensaments, ser més feliç, acabar amb la falta de desig sexual, rendir més en el treball, millorar la sociabilitat, o donar-li un cop de porta a l’ansietat.

Primeres pàgines mindfulnessdigital

David M. Levy, que ha viscut sempre a cavall entre el món ràpid de l’alta tecnologia i el món lent de la contemplació, ofereix una oportuna guia per estar més re-laxats, atents i emocionalment equilibrats mentre s’està connectat. Com a conseqüència d’un profund estudi s’ha obtingut la certesa que es pot combinar els dos modes de viure i treballar, i es necessitarà fer-ho per a la utilització de noves tecnologies però de forma saludable i eficaç. La clau radicarà en l’educació i l’entreteniment dels individus a partir de la creació de l’espai i el temps per observar i reflexionar sobre les formes d’utilitzar les eines digitals, avaluant els efectes que produeixen en els diferents usuaris.

 • Mindfulness, ¿ciència o márketing?
 • Mindfullness familiar
 • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  Jordi Morera i Javi Polinario: autors vilanovins

  Vilanova i la Geltrú compta amb un gran nombre de joves que escriuen. Des de la biblioteca i per mitjà del seu blog es volen donar a conèixer. En aquest cas són en Jordi i en Javi. El primer ha escrit un llibre gastronòmic i en Javi, un relacionat amb les TIC i les xarxes socials.
   
   
  collage-jordi-morera-baker-02 Jordi Morera és un forner de Vilanova i la Geltrú de cinquena generació a l’Espiga d’Or, forn ubicat en els carrerons estrets del casc antic i que fundà la seva rebesàvia, Genoveva, l’any 1888. Després d’acabar la universitat, es dedica de ple a fer pa i a seguir els passos dels seus avantpassats. Al mateix temps de descobrir aquesta passió, en descobreix una altra: explicar i comunicar la seva experiència. I partir d’aquí és quan neix l’any 2011 l’aventura de culturadelpa.com, punt de trobada dels amants del bon pa i una plataforma per comunicar la cultura de la farina, de l’aigua i del llevat.
   
   
  1072_avui-faras-pa-jpg I és l’any 2014 quan surt publicat el primer llibre ‘Avui faràs pa’ on s’explica tot el procés d’elaboració del pa: fer la massa, la fermentació i la cocció, d’una manera clara i divertida i combinant l’explicació teòrica amb consells, idees i dibuixos. Inclou receptes variades i il·lustracions que exemplifiquen passos i resultats; els trucs i els secrets d’un forner de renom, un Einstein dels forns…
   
  ‘Que la força t’acompanyi… Mans a la massa!
  Llevat, farina i agua: és senzill fer pa a casa. Tant si vols fer els teus primers pans casolans, com si vols perfeccionar les tècniques que ja coneixes, aquest llibre t’ofereix tot el que et cal saber per convertir-te en un forner expert, en un Superforner o, per què no, en un Forner Jedi.’

  I el llibre acaba amb:’El pa m’ha sortit tan dolent que ni el gos el vol: Torneu a la primera pàgina del llibre i comenceu a llegir-lo una altra vegada. Però de bon rotllo, eh!

   
   

   
   
  Llibres El llibre a les biblioteques vng
   
   
   
  javi-polinarioJavi Polinario és un periodista vilanoví especialitzat en xarxes socials i comunicació digital. És el responsable de l’estratègia de comunicació del 2.0 a la Universitat Rovira i Virgili, on planifica i gestiona la presència de la institució a les xarxes socials. Com a membre de la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació d’aquesta universitat, redacta continguts científics i organitza activitats de divulgació de la ciència. Com a freelance va desenvolupar projectes de divulgació de la ciència a través de la seva agència de comunicació científica, RecerCom.
   
  C7s2gIzXQAEnVftRecentment ha publicat ‘Como divulgar ciencia a través de las redes sociales’. Aquest llibre és un manual que proporciona bones pràctiques, exemples i recursos amb els quals divulgar continguts científics a través de les xarxes socials i els blogs per tal d’aconseguir el màxim impacte i visibilitats. A més a més, vint-i-set experts i divulgadors científics aporten la seva experiència per tal que el lector conegui millor la realitat que viu la ciència en aquests nous mitjans de comunicació: Antonio Calvo, Raül Toran, Nuria Molinero, Ernest Adabal, Josep Perelló, Roser Urreizti, Isidro F. Aguillo, Ainhoa Goñi, Manuel Pérez-Alonso, Cayetano Gutiérrez Pérez, Miquel Duran, Lourdes López, Miquel Baidal, Paloma Marín, Óscar Menéndez, Xavier Lasauca, Fermín Serrano, José Manuel López Nicolás, José Mª Cepeda, Sofía Fournier, Jordi Pereyra, Aitor Sánchez García, Jorge Alcalde, Clara Grima, J.M. Mulet, Lydia Gil i Pedro Margolles.
  També facilita una visió global dels principals conceptes que relacionen ciència amb les xarxes socials.
  Dividit en diferents capítols, s’inicia amb les xarxes socials generalistes: twitter, facebook i linkedln; per comentar conceptes com open access, crowdfunding, ciència ciutadana, etc. Per acabar amb una llista últil d’eines que ajudaran a l’organització i la cerca d’informació a les xarxes socials, entre d’altres aspectes.
   
   

   
   
  Llibres El llibre a les biblioteques vng
   
   
   
  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  L’algoritme de l’edat

  agebetL’expert en computació Grigory Antipov ha desenvolupat un programari d’aprenentatge profund, és a dir, un conjunt d’algoritmes en aprenentatge automàtic, per solucionar un problema dels sistemes anteriors, que permetien canviar les cares de diferents maneres, però sense mantenir les característiques personals de l’individu. En canvi, ara la tècnica no només envelleix rostres joves, sinó que crea versions més joves de les cares grans.

  El sistema es va entrenar amb cinc mil cares en cada grup, preses de la base de dades Internet Movie i Wikipedia i després etiquetats amb l’edat de la persona. D’aquesta manera, la màquina aprèn els trets característics en cada franja etària i els aplica en altres cares perquè semblin tenir l’edat determinada. Antipov afirma que la seva tècnica podria ser utilitzada per equips de seguretat i intel·ligència per identificar criminals buscats per la policia o a persones que han estat desaparegudes durant molts anys.

  generacopmsEls investigadors del Laboratori de Biologia Computacional de Xangai, encapçalats per Jing-Dong Han, van fer a l’any 2015 una teoria explicant per què a la gent li costa tant treball ocultar la seva edat, tot i que pugui estar-se hores al gimnàs, gastar-se un dineral al cirurgià plàstic i cuidar-se diàriament amb el menjar saludable. Aquesta investigació va determinar empíricament que hi ha quatre mesures de l’estructura facial que resulten fatalment delatores de l’edat.

  Tres d’elles creixen amb el pas dels anys i es poden detectar en l’amplitud de la boca, l’amplada del nas i la distància entre la boca i el nas. I la quarta es és més difícil de precisar ja que es tracta de la latitud entre les comissures dels ulls. Amb base en aquests descobriments, i en l’anàlisi de trescentes imatges facials de persones entre els 17 i els 77 anys, aquest grup va desenvolupar un algoritme de reconeixement facial que endevina l’edat de qualsevol persona amb un mínim marge d’error. Fins i tot, afirmen la possibilitat de detecció d’un òptim estat de salut a través l’edat facial, que s’ha comprovat com un millor indicador de salut de l’individu que les anàlisis de sang.

  How old do I look?
  Three-dimensional human facial morphologies as robust aging markers

  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  Un nou any de tecnologia

  transfdigitJa va temps que es parla, però la Intel·ligència Artificial serà el motor principal de l’any 2017, juntament amb la robòtica, convertint-se en un dels sectors tecnològics a nivell global més atractius per a la inversió. En concret, els avenços es produiran en segments tan diferents com la robòtica, la conducció autònoma o la resolució de problemes, amb l’objectiu de que en un futur proper les màquines incrementin la capacitat humana.

  Una de les aplicacions que s’estan implementant són els xatbots, programes d’intel·ligència artificial que imiten el comportament humà, aprenent del propi entorn i amb els recursos suficients per mantenir una conversa senzilla amb un interlocutor proper. Es poden trobar exemples amb Google Allo o Amazon Alexa. Un altre vessant serà la gestió de la realitat virtual que està expandint-se a gran velocitat amb els models d’ulleres Gear VR de Samsung o VIVE d’HTC, o també les càmeres que registren fotografies i vídeos en 360º; aquests instruments permeten als seus usuaris apropar-se a la realitat virtual i experimentar la sensació d’estar immersos en les pròpies imatges. El futur d’aquesta tecnologia conclou que en pocs anys amb el seu desenvolupament la realitat virtual serà indistingible de la pròpia realitat física. Però encara i ha més, ja que alguns experts apunten l’arribada imminent de la realitat fusionada com una nova forma de gaudir de l’entorn a través d’un seguiment integrat, diversos graus de mobilitat per aconseguir continguts digitalitzats del món real.

  googleallo,jpgUn concepte que serà clau en aquest any és loT o internet de les coses com a idea de que tot està connectat, la interconnexió dels objectes i la possibilitat de comunicar-se amb ells serà tendència en els propers anys amb l’objectiu de gestionar dispositius remotament com serà la conducció autònoma de vehicles, per convertir l’automòbil en el tercer espai habitable, després de la pròpia llar i el lloc habitual de feina. El problema de la connectivitat actual es resoldrà amb una millora de la Xarxa a través de la tecnologia 5G que permetrà gestionar una demanda sense disposar de dades prèvies i optimitzant la cerca de dispositius crítics per donar prioritat en un temps molt baix.

  foodtechLa cloud computing continuarà sent protagonista en aquest any i focalitzant els seus esforços en la seguretat al núvol davant de la multiplicitat de virus existents a Internet que exponencialment creixeran, mutaran i s’expandiran a una velocitat supersònica en els propers anys, afectant a tot tipus de dispositius electrònics existents al mercat. Per altra banda, la tecnologia relacionada amb l’alimentació en àmbits com la biotecnologia i la nanotecnologia poden fer del Foodtech, un protagonista inesperat d’aquest any.

  Las diez ‘apps’ que más batería, datos y memoria consumen

  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  Automatitzant el futur

  robotsEl seu autor és Martin Ford, fundador d’una empresa de desenvolupament de programari de Silicon Valley, que manté la idea de que mentre la tecnologia segueixi el seu desenvolupament accelerat i les màquines comencin a encarregar-se d’elles mateixes, es necessitaran menys persones per treballar. D’acord amb aquesta premissa el perill hi serà mentre continuï el progrés, ja que tant les ocupacions d’alt nivell com els de nivell mitjà s’evaporaran i el resultat podria ser una desocupació massiva i una major desigualtat, així com la implosió de l’economia basada en el consum serà cada cop més evident. En canvi, el present mostra els conflictes econòmics actuals, el que es dóna entre productivitat i compensació salarial, la caiguda de les rendes del treball i el creixement del benefici de les empreses en el PIB, l’enfonsament de la classe mitjana, l’augment de la desigualtat i l’impacte asimètric de la tecnologia, aquest que fa que es redueixin els salaris en el sector econòmic que aplica els avenços tecnològics i encareix la resta.

  riserobots

  El auge de los robots, novetat a la biblioteca, mostra un futur apocalíptic i fomenta la possibilitat real de viure els pocs anys de vida feliç que ens queda, ja que en un parell de dècades la propera generació s’haurà de disputar els darrers treballs que quedin, degut a que les empreses i determinades famílies seran cada vegada més riques i es plantejarà un futur en què ja no es treballarà per viure i l’economia podrà emprar tota la seva energia en oci, creativitat i innovació.
  La robòtica s’expandeix, el parany de la pobresa s’estableix, el treball escasseja, els salaris minven, i el perill immediat serà que en pocs anys les classes mitjanes consumiran el total de les seves rendes. Aquest és un anàlisis que s’implementa en la tecnologia present, i en la propera de futur que amenaça a una societat cada cop més empobrida i sense recursos, però en canvi s’entreveu la paradoxa que mentre la robòtica destruirà molt teixit laboral ajudarà a cuidar al mateix temps dels ancians ja que les poblacions de tots els països industrialitzats, així com les de moltes nacions en vies de desenvolupament, estan envellint ràpidament.

  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  Les ciutats intel·ligents

  futurecities

  Les Smart cities són ciutats que utilitzen la tecnologia moderna per millorar l’espai urbà per millorar la interacció amb els ciutadans i d’aquesta forma augmentar la qualitat de vida. Es tracta d’una ciutat intel·ligent que aplica les tecnologies de la informació i de la comunicació (TIC) amb l’objectiu de proveir-la d’una infraestructura que garanteixi un desenvolupament sostenible, un increment de la qualitat de vida dels ciutadans, una major eficàcia dels recursos disponibles i sempre amb una participació ciutadana activa per aconseguir ser sostenibles a través d’un equilibri en els àmbits econòmics, socials i mediambientals.

  Una ciutat intel·ligent és aquella que aposta per sistemes eficients aplicats a les seves infraestructures. La innovació tecnològica és la clau per desenvolupar projectes que permetin optimitzar la distribució d’energia, gestionar els residus de manera més neta, reduir el consum de les llars, organitzar millor la circulació dels vehicles. Alguns exemples són les tecnologies que milloren el flux del trànsit, l’enllumenat eficient mitjançant energia solar, o la construcció d’habitatges equipats amb sistemes que permeten estalviar en calefacció o refrigeració.

  La integració de la utilització de les tecnologies de les TIC en l’evolució d’una ciutat no només suposarà millores notables en la provisió dels serveis, sinó que constituirà en si mateixa una via sostenible per al desenvolupament econòmic i social en el funcionament de les ciutats i, per tant, de l’economia de les persones. Les ciutats intel·ligents aprofiten tot el potencial dels avenços tecnològics per estalviar costos i per aconseguir més eficiència, també serviran per proveir nous serveis econòmics i socials, i també per reduir la seva petjada ambiental, estimular la innovació local i avançar cap a noves formes d’organització en els complexos sistemes en temps real que s’han convertit les ciutats.

  Ciudades inteligentes: mapas, datos y smart citizens

  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  Què t’emociona de la biblioteca?

  concurs_instagramTens més de catorze anys i gaudeixes dels llibres, els còmics, la música i les activitats de la teva biblioteca? Vols compartir amb tothom Què t’emociona de la biblioteca? Si has contestat afirmativament, aquest és el teu concurs.

  La Gerència de Serveis de Biblioteques de la Diputació de Barcelona organitza un concurs de fotografia i vídeo digitals a Instagram amb què pretén mostrar el lligam dels ciutadans amb les biblioteques públiques i, alhora, donar a conèixer les xarxes socials de la Xarxa de Biblioteques Municipals. logo_instagramPer participar-hi només has de pujar una fotografia o vídeo que hagis fet tu mateix i i compartir-los amb el hasthag #emociobiblioteca o fer arribar un correu a l’adreça gsb.web@diba.cat. Hi pots presentar tantes fotografies i vídeos com vulguis i no et descuidis de posar-hi el nom de la biblioteca de què ets usuari.

  El concurs Què t’emociona de la biblioteca?dues categories de premis: una individual i una altra per biblioteca.

  En la categoria individual, s’atorgarà un 1r premi, que consistirà en una tauleta tàctil, i un 2n premi, que serà un val de 100 euros per la compra de llibres.

  En la categoria per biblioteca, hi haurà un primer i únic premi que serà la realització d’una activitat de foment a la lectura i la cultura a la biblioteca que aconsegueixi més usuaris participants.

  Feu clic aquí per consultar les bases de participació del concurs.

  Animeu-vos a participar-hi! El concurs comença el proper 1 d’octubre.

  Instagram i Youtube de la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona

  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  Pàgina Següent »