Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Arxiu per la categoria: GÈNERE NEGRE

El ángel. Sandrone Dazieri

page33La mort arriba a Roma a les dotze menys deu minuts de la nit amb un tren d’alta velocitat procedent de Milà. Del cotxe de luxe no surt ningú: tots els passatgers han mort. La subcomisària Colomba Caselli, que acaba de reincoporar-se al servei després del seu últim i esgarrifós cas, és l’encarregada d’avaluar la massacre. Encara que tot apunta a un atac terrorista i el ISIS ha reivindicat l’autoria a través d’un vídeo, Colomba prefereix demanar consell a l’única persona capaç de veure el que ningú s’ha fixat encara. Sandrone Dazieri va néixer el 1964 a Cremona. Després d’abandonar la cursa de cuiner, va començar a escriure per a convertir-se més tard en un dels més apreciats escriptors i guionistes italians del panorama literari.

L’inspector Dante segueix lluny de ser un home normal, segueix farcit de manies i fòbies, tot i que és insegur però brillant, també intuïtiu, molt observador, però pel contrari segueix sent desordenat. És el més brillant col·laborador de la policia, expert en persones desaparegudes, però comença a donar símptomes d’una forta depressió. Tot i això, només ell serà capaç d’intuir la veritat sobre l’onada de crims que tots els indicis apunten com una obra macabre del terrorisme. La seva ajudant Caselli segueix demostrant els seus atacs d’ira i els seus problemes per mantenir la calma, apartada del cos pel seu comportament insubordinat, trobarà al costat de Dante un equilibri que oscil·la entre la protecció, l’admiració i la compassió, però novament es deixarà portar per les boges teories del seu company.

Primeres pàgines angel

logo blog genere negre_AMB LLETRESSandrone Dazieri va néixer a Cremona a l’any 1964 i és un dels escriptors més respectats i escriptors italians. A l’any 1999 va publicar la seva primera novel·la Attenti al gorilla, que va ser seguit per molts altres, incloent La cura del gorilla de la qual es va derivar la pel·lícula del mateix nom de Claudio Bisio. Com a escriptor va supervisar algunes sèries de popularitat extraordinària com Intel·ligència i R.I.S. Roma. Però la seva obra més important va ser No está solo que li va suposar el reconeixement definitiu per part de la crítica internacional, adaptada al cinema i també convertida en una sèrie de televisió, amb guió del propi escriptor. El Angel és la segona entrega d’aquesta aclamada sèrie protagonitzada per Dante Torre i Colomba Caselli.

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

No hi ha comentaris

La dansa de la gavina, Andrea Camilleri

BANNER-560

Andrea Camilleri, l’autor

Andrea Camilleri va néixer el 1925 a Porto Empedocle, província d’Agrigent, Sicília.

Andrea_Camilleri_2L’any 1944 s’inscriu a la Facultat de Lletres però no finalitza els seus estudis. Comença a publicar contes i poesies i s’afilia al Partit Comunista.

Entre 1948 i 50 estudia direcció teatral a l’Acadèmia d’Art Dramàtic Silvio d’Amico i comença a treballar com a director, principalment d’obres de Luigi Pirandello i Samuel Beckett. El 1958 comença a ensenyar al Centre Experimental de Cinematografia de Roma. Durant diversos anys va treballar en diverses produccions de la RAI, ocupant-se tant de tasques de guió com de direcció.

Les seves primeres novel·les van passar sense pena ni glòria. El 1978 publica El curs de les coses i resulta un fracàs absolut. Leonardo Sciascia l’anima a continuar, i el 1980 publica El fil de fum, on ambienta l’acció per primera vegada a la localitat portuària (i fictícia) de Vigata.

A la dècada dels 90 va recollir el seu primer èxit literari gràcies a La Temporada de Caça (1992), un èxit prorrogat amb la seva sèrie dedicada a l’inspector Salvo Montalbano. Aquest personatge és un homenatge a Manuel Vázquez Montalbán, creador d’un altre cèlebre detectiu Pepe Carvalho.

camilleri-montlabán1

Actualment viu a Roma. Està casat des de 1957 amb Rosetta Dello Siesto, té 3 filles i 4 néts.

El 2013 va ser guardonat amb el IX Premi Pepe Carvalho.

 
La dansa de la gavina, el llibre

La dansa de la gavina és el 22 lliurament de les aventures del comissari Salvo Montalbano qui, entrat en la cinquantena, viu cada dia més angoixat pels efectes de l’edat i el desencant.

dansa de la gavinaL’insomni l’ha tornat a treure del llit. A l’alba, amb una tassa de cafè a la mà, surt a la terrassa per contemplar el mar i assisteix a un solitari i lúgubre espectacle: a la sorra, una gavina malalta, o potser ferida, sembla executar una estranya coreografia abans de caure fulminada, com si la vida es resistís a abandonar el seu cos per sempre.

La imatge suscita en el comissari els mateixos sentiments fúnebres i insidiosos que en els últims temps han enterbolit la seva ment, i li sembla una mena de premonició. I ho és.

Logo_Oliva NegraLes vacances que Montalbano tenia previst gaudir al costat de Livia es frustren quan Fazio, la inestimable mà dreta del comissari, senzillament desapareix del mapa. No ha tornat a casa, el seu telèfon és en línia i només se sap que anava a trobar-se amb algú al port. Els seus companys es temen el pitjor, i la visió del seu estimat Fazio ferit, o potser mort, mortifica a Montalbano de tal manera que no repararà en esforços per trobar-lo.

En un altre subtil toc d’humor del seu genial creador, els esdeveniments de la dansa de la gavina transcorren prop del lloc on s’està rodant un episodi de la famosa telesèrie sobre Montalbano. Per descomptat, el comissari evita a tota costa creuar-se amb l’actor que l’interpreta, que és molt més jove i atractiu, encara que difícilment tan irresistible per a les dones com ell.

Camilleri_MontalbanPer saber-ne més

 
4 de maig, la tertúlia

La dansa de la gavina de l’escriptor Andrea Camilleri ha estat el títol escollit per acomiadar-nos del club L’Oliva Negra aquest curs 2016-2017.

Estatua-de-Montalbano-en-Porto-Empedocle2I ha estat una bona elecció si ens atenem a la unanimitat de les puntuacions:

Antònia, 8; Esther, 9; Joan, 8; Evelia, 8; Joana, 8.5; Dolors, 7; Josefa, 8; Inés Luz, 7; Julio, 5; Carme, 7; Soledad, 8; Pilar, 8; Fernanda, 8; Victoria, 9; Montserrat, 8; José Antonio, 8; Carme, 8; Olga, 8; Eulàlia, 7.

És a dir, que és una obra que ha agradat molt, tant pel que fa a l’escriptura d’Andrea Camilleri de qui s’ha assenyalat que se li nota l’ofici de guionista ja que la novel·la es visualitza fàcilment, i també per l’abundància de diàlegs i l’excel·lent descripció dels diferents personatges, tot i que els girs de la trama han fet trontollar el seguiment de la trama a uns pocs clubaires.

Han destacat el gest de complicitat cervantí en esmentar que a l’illa s’està rodant una sèrie de televisió que té l’inspector com a protagonista, i de la qual el propi Montalbano és sabedor, com D. Quixot se sap protagonista de la publicació d’una primera part de les seves aventures. I sobretot els ha impressionat la magnífica descripció de l’escena de la casa on s’ha produït el crim.

casa montalbanoSobre el protagonista, Salvo Montalbano han destacat la humanitat del personatge i la fidelitat cap als seus companys, un grup divers i amb unes personalitats molt marcades que l’inspector respecta fins al límit, per exemple amb l’estrambòtic Catarella que el porta de corcoll amb les seves explicacions. I els clubaires han trobat sensacional el recurs dels diàlegs, o més aviat discussions, de Montalbano amb el seu alter ego Montalbano 2.

Bé, i en finalitzar la sessió ens vam permetre una estona d’esbarjo i bon humor, que tot no ha de ser tan negre, i vam gaudir d’un bon berenar i d’un brindis amb cava per aquestes bones estones que hem passat i per les que passarem, segur, el proper curs.

IMG-20170505-WA0001

Fins aviat!!!

Sofia de Ruy-Wamba
L’Oliva Negra

No hi ha comentaris

Llámame Méndez. Victoria González Torralba

torralbaA la Barcelona de postguerra una jove esdevé brutalment assassinada a la muntanya de Montjuïc, i no serà l’última víctima d’un cruel assassí que es mou pels carrers del Districte Cinquè i el Poble-sec. L’escriptora barcelonesa Victòria González Torralba reprèn les aventures del comissari Méndez, el personatge creat pel seu pare, Francisco González Ledesma, en la qual s’explica l’origen del cinisme i de la preocupació social del policia barceloní fent un pas enrere en el temps respecte a la primera obra literària. En aquests moments el jove Méndez li queden bastants anys per convertir-se en policia però s’esforçarà juntament amb un turmentat comissari falangista en atrapar l’assassí tot i que tingui que passar per enfrontaments indesitjats.

logo blog genere negre_AMB LLETRESFrancisco González Ledesma feia caure al seu personatge abatut pels trets d’una pistola. Tot i que no queda clar si finalment mor, la seva filla aclareix que no hi haurà resurrecció miraculosa del personatge i és aquest el motiu principal de la trama per situar-se en l’adolescència del personatge, mentre va descobrint que les aparences enganyen, que la gent que ell creu que coneixia molt pot ser molt diferent del que pensava inicialment. Per a l’escriptora, tornar al personatge de Méndez ha estat una cosa gairebé natural, atès que ja va ajudar al seu pare amb el final de l’última novel·la protagonitzada per aquest policia tan insubornable com negat per a les noves tecnologies.

Primeres pàgines llamamemendez

Els acompanyants en aquesta nova investigació, es troba amb les dues persones que més influiran en el seu caràcter i les decisions que prengui en el futur sobre la seva vida, són el comissari Castañeda , un veterà de la Divisió Blava, que hauria d’estar amb els guanyadors però desencantat, un falangista a qui no li agrada Franco, i que quan torna de la seva missió a Rússia es troba una Espanya molt diferent a quan va marxar; i el tutor de Méndez, Raimundo González, un mestre republicà, que és un perdedor de manual, amb uns grans ideals als quals ha hagut de renunciar.

Méndez, como Carvalho, tambien vuelve

Llibres

 • Llámame Méndez
 • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  Los ritos del agua, Eva Gª Sáenz de Urturi

  Los ritos del agua_Eva G Saenz de UrturiEva García Sáenz de Urturi és diplomada en òptica i optometria i, durant una dècada, va desenvolupar tasques directives en aquest sector. L’any 2012, va irrompre amb força en el sector literari després d’autopublicar La saga de los longevos a Amazon. Dos anys després, va publicar la seva continuació: Los hijos de Adán, a més a més de la novel·la històrica Pasaje a Tahití.

  L’any passat, encetava una trilogia de novel·la negra que amb el seu primer volum ha estat tot un èxit de crítica i públic. Es tracta de El silencio de la ciudad blanca, ambientada a la Vitòria natal de l’autora i que té com a protagonista el jove inspector Unai López de Ayala, conegut pel sobrenom de Kraken. En El silencio de la ciudad blanca, Kraken, expert en perfils criminals s’encarregarà de la investigació d’un seguit de crims terribles que durant l’estiu de 2016 tindran lloc a la capital alavesa. El patró dels crims recorda molt a la manera d’actuar d’un altre assassí: un reconegut arqueòleg que fa vint va ser empresonat i que, tot just ara, és a punt de sortir de la presó amb un permís. El modus operandi dels nous crims és molt semblant al dels assassinats que van tenir lloc fa dues dècades, però si alguna cosa està clara és que el culpable n’ha de ser un altre.

  el-silencio-de-la-ciudad-blanca_rodonaPrimeres pàgines.

  Book trailer de El silencio de la ciudad blanca:

  L’esperada segona part de la Trilogia de la Ciudad Blanca acaba de publicar-se ara fa pocs dies i aquesta setmana és la novetat de Gènere Negre de la Joan Oliva. Parlem de Los ritos del agua.

  logo blog genere negre_AMB LLETRESEn aquest segon volum de la trilogia, l’autora ha volgut recuperar el passat celta d’una bona part del nord de la península i la història està ambientada, de nou, a Àlava i també a Cantàbria. Tractant-se de novel·la policíaca, el que l’autora ha recuperat de la civilització celta ha estat un ritual ben negre: La Triple Mort, que consistia a cremar, penjar i, posteriorment, submergir en un calder dones embarassades o homes que havien de ser pares. Després d’haver estat sotmesa a aquest macabre ritual, apareix el cadàver de la primera parella de l’inspector Kraken, que estava embarassada.

  La vida personal d’Unai López de Ayala tornarà a ser protagonista de la novel·la, com ja ho va ser en la primera, no només per la identitat de la víctima, sinó també per la seva relació sentimental amb la sotscomissària Díaz de Salvatierra, que també està esperant un fill i el dubte planeja en relació a la identitat del pare. Un dubte, però, que en aquest cas pot tenir conseqüències ben tràgiques.

  Book trailer de Los ritos del agua:

  Eva Gª Sáenz de Urturi ja treballa en la tercera part de la trilogia i en l’adaptació cinematogràfica de El silencio de la ciudad blanca, els drets de la qual han estat adquirits per Atresmedia i la seva estrena s’espera el 2018.

  Llibres

 • El silencio de la ciudad blanca
 • Los ritos del agua
 • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  La pareja de al lado. Shari Lapena

  la pareja de al lado_shari lapenaLa pareja de al lado està cridada a convertir-se en un fenomen editorial, com el que va ser fa relativament poc La chica del tren. Escrita per Shari Lapena, la novel·la La pareja de al lado és un exemple de thriller psicològic, del que ara coneixem com a domestic noir.

  El subgènere del domestic noir, encabit dins del fortíssim moviment de gènere negre que, any rere any, no fa més que guanyar seguidors no és pas nou, tot i que ara se li ha posat aquesta etiqueta. Ens referim a llibres en què les trames de misteri tenen lloc en ambients i a persones completament normals. Històries que li poden passar a qualsevol i en les quals el pitjor està tot just al nostre costat. Gent corrent que amaga secrets, aparences que enganyen, mares que poden ser les culpables…en definitiva, novel·la negra fonamentalment psicològica que té lloc en la nostra vida quotidiana. D’una anys cap aquí, han estat diverses les novetats editorials de domestic noir: Perdida, de Gillian Flynn; Encuéntrame, de Gilly MacMillan; La viuda, de Fiona Barton i La chica del tren, de Paula Hawkins en són alguns exemples.

  la pareja de al lado_rodonaPrimeres pàgines.

  logo blog genere negre_AMB LLETRESLa pareja de al lado arrenca amb una situació ben habitual. Anne i Marco van a sopar a casa dels seus veïns, la Cynthia i en Graham, però, això sí, la veïna s’estima més que no portin el seu nadó, de només sis mesos. Tot estava organitzat, però, en l’últim moment la cangur no pot fer-se’n càrrec de la Cora, que es com es diu la criatura. Què pot passar? Totes dues parelles vuen paret amb paret i la Cynthia i en Graham van a casa dels veïns amb un vigilanadons que els permet sentir tot el que passa a l’habitació de la Cora i, a més a més, cada mitja hora un dels dos hi anirà a fer una ullada. No havia de passar res, però sí que passa. Quan la parella torna a casa, la nena ha desaparegut i, d’aquesta manera, el pitjor dels malsons d’uns pares es fa realitat.

  La desaparició de la nena és el punt de partida d’una història que enganxa des del primer moment i en la qual, a mesura que avanci la història, aniran descobrint-se secrets i mentides dels pares, dels veïns, dels avis…

  Shari Lapena (1960) havia treballat com a advocada i professora d’anglès fins que va decidir dedicar-se a l’escriptura. Fins ara, havia escrit un parell de llibres i La pareja de al lado és la seva estrena en el gènere negre.

  Pàgina web de l’autora.

  Llibres

 • La pareja de al lado
 • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  Sant Jordi 2017

  roses1Com és habitual, les biblioteques de VNG donem la benvinguda a la diada de Sant Jordi amb un seguit de Guies de Lectura per a grans i per a petits. La XBMVNG us ofereix les darreres novetats editorials entre les quals, de ben segur, trobareu les que siguin del vostre gust.

  chamo.san_sant.jordi_.drac_Guia de Sant Jordi’17.

  Aquest és un petit tast de la Guia de Novetats Sant Jordi’17 amb els darrers premis literaris:

  roses1

  amics per sempre Rosa de cendra media vida
  Tros el setè àngel il·lusions elementals

  roses1

  I per als més petits, novetats editorials sobre la llegenda de Sant Jordi i molts més títols:

  Guia InfantilGuia de Sant Jordi’17 Infantil

  I no ens n’oblidem, no! Aquí teniu la Guia de Fons Local de la Comarca del Garraf, amb les obres publicades al llarg del 2016:

  guia comarcal rodonaGuia de Fons Local.

  Bona diada de Sant Jordi a tothom!

  rosa-32
   
   

  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

   

  No hi ha comentaris

  Sang vessada, Åsa Larsson

  BANNER-560

  Åsa Larsson, l’autora

  Åsa Elena Larsson va néixer a Uppsala (Suècia) el 1966, però es va criar a Kiruna, una localitat del nord situada a la província de Lapland en què l’escriptora sueca ambienta les seves novel·les. asa larssonActualment viu a Mariefred amb el seu marit i els seus dos fills.

  Va estudiar dret a Uppsala i durant un temps va exercir com a advocada tributària a Estocolm.

  Durant la seva baixa maternal va començar a aficionar-se a la literatura, buscant entreteniment i diversió. La seva vida era estable i tenia la seva feina com a advocada, però confessa que tenir el seu primer fill li va fer percebre el món de manera diferent i necessitar un veritable canvi, que va buscar dins del seu cap.

  Va ser llavors quan va començar a sorgir en ella una gran dedicació per la lectura i l’escriptura i va decidir traslladar al paper les històries que imaginava.

  Els seus llibres han aconseguit l’èxit gairebé immediatament, han estat publicats en més de vint països amb una enorme acceptació entre el públic, a més de rebre bones crítiques.

  Durant la seva curta carrera com a escriptora ha rebut el Premi de l’Associació d’Escriptors Suecs de Novel·la Negra 2003 a la millor òpera prima per Aurora Boreal, el Premi a la millor Novel·la Negra de Suècia 2004 per Sang vessada, i la Ploma de Plata de la Fira del Llibre de Bilbao 2010 per Aurora Boreal.

   

  Sang vessada, el llibre

  És estiu a Suècia, quan brilla el sol de mitjanit i el llarg hivern ha estat oblidat. 9788466411202En aquest temps màgic, una sacerdotessa luterana, Mildred, és trobada morta amb signes de tortura en la ciutat de Kiruna.

  Mildred era una declarada feminista, una lluitadora estimada i odiada per igual. Està clar que no tots en Kiruna accepten que una dona sigui sacerdot, però tres mesos després del brutal assassinat la policia segueix sense tenir una pista.

  Rebecka Martinsson torna a Kiruna, el lloc on va créixer, a realitzar una gestió per al bufet d’advocats d’Estocolm en el qual treballa. No obstant això, aviat es veu embolicada en aquest misteriós cas: Anna-Maria Mella, la policia local de Kiruna i encarregada de la investigació, acudeix a Rebecka buscant ajuda; sap que només ella és capaç de desemmascarar la fosca veritat que amaguen els habitants d’aquesta gèlida ciutat.

  Kjellander___Sjoberg_Kiruna_aerialEn aquesta novel·la, Åsa Larsson obliga a la seva protagonista, Rebecka Martinson, una jove advocada que no ha aconseguit recuperar-se del impacte d’haver matat tres homes per protegir dos nens, a enfrontar-se a la realitat de les dones maltractades en una obra on la soledat i la dificultat de triar el camí correcte són els temes de fons.

  Larsson construeix de nou un univers de personatges complexos on les dones lluiten per defensar el seu espai a Kiruna, un petita ciutat més enllà del Cercle Polar, on els homes són els que manen.

  AVT_sa-Larsson_4111Per saber-ne més…

   

  6 d’abril, la tertúlia

  Sang vessada no ha estat un llibre fàcil per als clubaires.

  oliva 300-loguilloLes opinions han estat força radicals. Hi ha a qui li ha entusiasmat el llibre, i n’hi ha que no l’ha pogut ni acabar.

  Aquestes són les puntuacions:

  Antònia, 7; Evelia, 5; Joana, 8; Dolors, 6; Josefa, 6; Inés Luz, 9; Carme, 4; Soledad, 7; Ana Mª, 7; Pilar, 9; Victoria, 7; José Antonio, 8; Carme, 7; Olga, 6.

  Els partidaris han assenyalat que és més que una obra de gènere negre, destacant la seva prosa acurada, que indaga eficientment en la psicologia dels personatges i que transcendeix una profunda comprensió de les debilitats humanes, una tolerància que no deixa de mostrar els defectes i prejudicis de la suposadament avançada societat nòrdica. Per una altra banda, destaquen les magnífiques descripcions i la gran exaltació del paisatge i la natura que fa l’autora.

  I els detractors l’han trobat avorrida, sense emoció, opinant que la història i la investigació en si tenen poca força, i que el tema de l’assassinat es pren de forma molt lleugera.

  Hotel de gel a JukkasjärviAixò sí, pràcticament tots els lectors han estat d’acord en que no és una novel·la d’investigació, però aborda una varietat de temes espinosos: les dones com a líders de l’església, el masclisme, el feminisme, la caça, les persones amb retard mental, l’homosexualitat i la rigidesa de les convencions socials en el món tancat d’una petita localitat com és Kiruna.

  També han posat de relleu que no hi ha un únic protagonista, sinó que ho és tot el poble, que d’alguna manera tots podrien estar implicats i que la resolució de l’assassinat esdevé gairebé per casualitat.

  La història de Potes Daurades, una lloba que ha arribat a la zona, en general pensen que és una metàfora de la vida de la víctima, la sacerdotessa Mildred.

  La propera sessió de L’Oliva Negra tindrà lloc dijous 4 de maig. En aquesta propera reunió, comentarem la novel·la La dansa de la gavina, d’Andrea Camilleri.

  Sofia de Ruy-Wamba
  L’Oliva Negra

  No hi ha comentaris

  Mentiras que matan. Sophie Hannah

  mentirasmatanUna de les millors novel·les de Sophie Hannah gira entorn del personatge de Nicki Clemente, la protagonista principal, que es troba detinguda en una Tascó, de camí al col·legi del seu fill per lliurar-li una motxilla oblidada, quan es veu forçada a donar la volta i fugir de manera precipitada. Ha vist algú que, si la identifiqués, la ficaria en un greu problema. Nicki manté la seva aparent vida en una intricada xarxa de mentides i més guarda un inconfessable secret, al que porta resistint-tres setmanes i mitja, que podria arruïnar la seva vida. Entre les seves aptituds es troba la de ser mentidera compulsiva, de caràcter egoista, trets que es faran més patents quan s’enfronti al interrogatori de la policia com a sospitosa de l’assassinat de Damon Blundy.

  Es tracta d’un controvertit i polèmic periodista que degut a les seves cròniques li van fer guanyar-se un gran nombre d’enemics. Però Nicki no pot respondre a cap de les preguntes que li fan els detectius, desconeix per què l’assassí va utilitzar un ganivet, i a més d’una manera tan peculiar, sobre el cos del periodista o per què l’expressió NO MENYS MORT va ser pintada a la paret de l’estudi de Blundy. I Nicki tampoc podrà comptar per què aquest dia va sortir a corre-cuita evitant passar per Elmhirst Road, ja que per a això hauria de revelar un secret que li podria arruïnar la vida.

  Primeres pàgines mentirasmatan

  logo blog genere negre_AMB LLETRESEls detectius de les novel·les policíaques de Sophie Hannah són Simon Waterhouse i Charlie Zailer, policies que treballen al DIC de Spilling, una ciutat fictícia, a Anglaterra, en l’època actual. El primer porta set anys com a inspector, és curiós i molt intel·ligent, la seva ment no deixa escapar cap detall, recorda exactament qui ha dit què i quan, i malgrat el seu llarg historial d’èxits seu problemàtic caràcter li impedeix ascendir. Per la seva banda, Charlie és la sergent i el seu superior, titulada en Estudis Anglosaxons, Nòrdics i Celtes per Cambridge va treballar com a investigadora acadèmica durant quatre anys, ascendint a detectiu en un temps rècord. El seu superior és l’inspector Giles Proust. malhumorat, anomenat pels seus subordinats com el Ninot de neu.

  Yo no habría matado a Poirot como hizo Agatha Christie

  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  Un home cau, Jordi Basté i Marc Artigau.

  un home cauUn home cau és el primer llibre de ficció del periodista Jordi Basté, actualment director i presentador d’El món de RAC1, escrit, però, a quatre mans amb el dramaturg Marc Artigau. Tots dos es van conèixer ara fa quatre anys i, de l’amistat sorgida aleshores, veu la llum ara Un home cau. La idea primera va ser explicar un mateix fet des de dos punts de vista diferents i, amb aquesta intenció, van repartir-se les dues trames principals del llibre. Cadascun escrivia la seva part i, posteriorment, les posaven en comú.

  El personatge principal d’Un home cau és el detectiu privat Albert Martínez. Un vespre del mes de maig, tot sopant amb un antic company d’Universitat en un restaurant de la Barceloneta, l’Albert Martínez és testimoni de com dues persones semblen discutir mentre passegen per l’espigó de la Mar Bella. El detectiu aparta la mirada només un segon per adonar-se’n, després, que només en queda una de persona. Accident o assassinat? Aquest és el punt de partida de la novel·la. Què va passar aquell vespre a l’espigó?

  un home cau_rodonaPrimeres pàgines.

  logo blog genere negre_AMB LLETRESEn Jordi Basté ha estat el responsable de desenvolupar la investigació del detectiu Albert Martínez, mentre que en Marc Artigau va ser l’encarregat d’endinsar-se en els secrets de la família de la víctima: una família benestant de la ciutat comtal plena de secrets, en el si de la qual l’eutanàsia i el fraticidi hi estaran ben presents. I, com no, tots dos fils argumentals aniran confluint a mesura que avanci la història.

  La gastronomia té un pes ben especial a Un home cau, novel·la que acaba sent una declaració d’amor cap a la ciutat de Barcelona. Els autors s’han “passejat” des de l’Eixample fins a Gràcia, passant per Sarrià i hi aniran descobrint nombrosos racons i un bon nombre de restaurant de la ciutat comtal. I Un home cau no només destil·la amor per la ciutat, sinó que també és un homenatge cap a autors consagrats, com ara Eduardo Mendoza i Vázquez Montalbán, convertint Barcelona en l’escenari d’una novel·la policíaca.

  Jordi Basté i Marc Artigau presenten la seva novel·la:

  Un home cau és la novetat de gènere negre d’aquesta setmana a la Joan Oliva. Ja podeu reservar-la!

  Llibres

 • Un home cau
 • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  El somriure de Darwin. Anna Maria Villalonga

  Aquesta setmana, la novetat de gènere negre a la biblioteca Joan Oliva és la darrera novel·la d’Anna Maria Villalonga, El somriure de Darwin.

  El somriure de Darwin

  “El somriure de Darwin és una novel·la de personatges, un retrat realista i crític de la societat d’avui, una reflexió sobre l’atzar, la incidència del passat en el present i la capacitat d’odiar i d’estimar. Tres personatges, tres realitats diferents. O potser no. Potser en el fons tots tres pateixen la mateixa soledat, la mateixa insatisfacció vital”

  El somriure de Darwin és un llibre que molts han catalogat de coral, en el qual hi ha tres personatges principals, amb un mateix pes específic pel que fa a la història. Bé, tres, o en podríem dir quatre. També hi ha en Darwin, però haureu de llegir el llibre per saber-ne més. Els tres personatges, a priori ben diferents, però que acabaran confluint en una mateixa història, són en Max, la Noemí i l’Ivan. I sí, hi ha un crim, però no serà aquest l’únic enigma que caldrà resoldre. També ho serà la vida de tots tres personatges.

  En Max és un home gran que viu als carrers de la ciutat comtal, que és on té lloc la història. La Noemí és una oficinista callada i solitària que viu tot just davant del caixer automàtic en què passa les nits en Max. I, per últim, l’Ivan, un jove ple d’odi. Tots tres viuen en un barri qualsevol de la ciutat de Barcelona, de fet l’autora no els situa en cap lloc concret de la ciutat, la seva història podria tenir lloc arreu.

  logo blog genere negre_AMB LLETRESEs aquesta, una novel·la de fàcil lectura, que Villalonga ha distribuït en dues gran parts: La primera, en la qual descriu els personatges i les seves circumstàncies. I la segona, en què es desenvolupa la trama. I, com és habitual en el gènere negre, la història no defuig la crítica social, la de la hipocresia imperant en la nostra època, plena sovint de prejudicis.

  Anna Maria Villalonga (Barcelona, 1959) és professora de literatura catalana a la UB. Reconeguda entesa en gènere negre, és autora d’un assaig sobre novel·la negra catalana: Les veus del crim. Cal destacar també, la seva tasca com a editora de dos reculls de relats negres, entre els quals n’hi ha de propis. Ens referim a Elles també maten (2013) i Noves dames del crim (2015). Va ser guardonada amb el premi a la millor novel·la en català del Festival de València Negra per La dona de gris (2014).

  Bloc de l’autora: A l’ombra del crim.

  Llibres Anna Maria Villalonga a la XBMVNG.

 • Elles també maten
 • Noves dames del crim
 • El somriure de Darwin
 • cropped-logo_v1-petit1
  Llibres del delicte a la XBMVNG.

 • L’amant xinès
 • Elles també maten
 • Els fils de l’aranya
 • Les mans del drac
 • La mort sense ningú
 • Els morts no parlen
 • Noves dames del crim
 • El somriure de Darwin
 • Editorial Llibres del delicte.

  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  Pàgina Següent »