Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Arxiu per la categoria: - Lectures comentades

País íntim, Maria Barbal

Amb País íntim de Maria Barbal posem punt i final a Lectures Comentades d’enguany. Des del passat mes de setembre, vuit han estat els llibres que han comentat els membres d’aquest club de lectura.

mariabarbalMaria Barbal és una novel·lista i professora de secundària nascuda a Tremp l’any 1949. Amb 14 anys es traslladà a Barcelona per continuar el batxillerat i va ser també en aquesta ciutat, que sense saber-ho esdevindria el seu lloc de residència futura, on estudià també Filologia Hispànica.

La seva primera època, pel que fa a la producció literària, va estar marcada, fortament, pel seus lligams amb el Pallars. De fet, es va donar a conèixer amb el primer dels títols que després compondrien el Cicle del Pallars: l’any 1985 publicava Pedra de tartera (que va aconseguir el reconeixement unànime de crítica i de públic i els premis Joaquim Ruyra 1984 i Joan Crexells 1985). L’esmentat cicle tindria la seva continuació amb Mel i metzines (1990) i Càmfora (1992). Aquest tercer volum va ser reconegut amb el premi de la Crítica Serra d’Or i el Nacional de Literatura (ambdós l’any 1993).

De mica en mica, Barbal va anar deixant de banda els temes rurals per centrar-se en ambients més urbans. Exemples d’aquest gir són els llibres Carrer Bolívia (1999), Bella edat (2003), País íntim (2005) i Emma (2008).

L’any 2001 va rebre la Creu de Sant Jordi. Actualment, compagina l’escriptura amb la docència.

Pais_intimPaís íntim va rebre el Premi Prudenci Bertrana l’any 2005 i té una relació molt estreta amb Pedra de tartera. No és ben bé una continuació, tot i que alguns dels fets narrats a País íntim ja van ser protagonistes a Pedra de tartera.

La història transcorre a cavall entre els Pallars i Barcelona, des dels darrers anys de la dictadura fins a l’actualitat, i la seva protagonista, la Rita Albera, una dona del Pallars establerta a Barcelona repassa, al llarg de la novel·la, la seva vida i la difícil relació amb la seva mare, la Teresa.

El que la Rita Albera no ha entès mai és per què la seva mare la tracta amb tanta severitat. Esdeveniments dels passat, que amb el pas del temps coneixerà, li ho faran entendre: la profunda tristesa de la mare i el seu complex comportament tenen el seu origen en la desaparició a mans de feixistes del seu propi pare, l’avi de la Rita, poc abans de finalitzar la Guerra Civil.

País íntim és, per sobre de qualsevol altra cosa, la història de la relació d’una filla i la seva mare, més que no pas un exercici de memòria històrica. En paraules de la Maria Barbal, la seva voluntat ha estat escriure “sobre els efectes col·laterals de la història en les persones corrents”.

El paper de la dona en la família i la seva evolució al llarg de diferents generacions o els moviments migratoris des de la muntanya fins a la plana són un exemple d’altres temes que podrem veure reflectits a País íntim.

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

No hi ha comentaris

Laura a la ciutat dels sants, Miquel Llor

Aquesta tarda, els membres del Club Lectures Comentades parlaran sobre Laura a la ciutat dels sants, de Miquel Llor.

miquel_llorMiquel Llor i Forcada va néixer a Barcelona l’any 1894. Novel·lista, contista i traductor de l’italià i el francès, és, sens dubte, un dels grans narradors del segle XX.

Per la banda paterna, els Llor provenien de l’Espluga de Francolí. Els Forcada, en canvi, eren de Vic i és en aquesta ciutat on Miquel Llor va ambientar la seva obra més coneguda: Laura a la ciutat dels sants. Els germans Llor van perdre la mare de ben joves i en Miquel va patir durant la seva adolescència una escoliosi a la columna que va ser clau en el seu caràcter, més aviat, retret.

En Miquel Llor va participar en cursos de llengua i literatura catalana organitzats per la Mancomunitat i es va inscriure a la secció de literatura de l’Ateneu Barcelonès, fet que va propiciar la seva introducció en l’ambient literari de l’època.

L’obra de Llor es caracteritza per la influència d’autors com ara Joyce, Proust i Dostoyevski i, sobretot, de Sigmund Freud (referent rupturista de l’època). La seva primera novel·la seria Història grisa (1925). Després publicaria Tàntal (1928), obra qualificada d’immoral pel seu freudisme.

portada_laura a la ciutat dels santsL’any 1930, començà a treballar a l’Ajuntament de Barcelona on acabaria exercint de responsable de la secció de correcció ortogràfica en català. Aquest mateix any, va guanyar el Premi Joan Crexells amb Laura a la ciutat dels sants, llibre que publicaria un any més tard i amb què aconseguiria el reconeixement tant dels lectors com de la crítica.

La part més destacable de l’obra literària de Miquel Llor arribaria abans de la Guerra Civil. Un cop jubilat, Llor dedicaria el seu temps a fer d’antiquari. Va morir a Barcelona l’any 1966.

Laura a la ciutat dels sants és una obra clàssica de la literatura catalana escrita l’any 1931. El llibre explica la història de la Laura, una noia de Barcelona, culta i sensible, que arriba a Comarquinal per casar-se amb el ric hereu dels Muntanyola, en Tomàs.

La Laura arriba a Comarquinal amb la ferma intenció de començar la seva nova vida, però l’ambient que s’hi troba és ben diferent del que esperava. Haurà de fer front al menyspreu amb què la tracta la germana del seu marit, que es veu desplaçada en el paper de mestressa que exercia fins aquell moment, i al menyspreu de la societat hipòcrita i encotillada de Comarquinal.

Comarquinal era, de fet, una ciutat imaginària, si bé fàcilment identificable. Miquel Llor es va inspirar en la capital d’Osona, Vic, que tan bé coneixia, per reflectir l’ambient tancat i reprimit d’una zona rural. La publicació de Laura a la ciutat dels sants va ser tot un escàndol a la ciutat de Vic, ja que, ràpidament, alguns dels seus habitants de més renom s’hi van veure reflectits en el llibre i en la societat hipòcrita que s’hi reflectia.

Llibres

 • Història grisa
 • Jocs d’infants
 • Laura a la ciutat dels sants
 • El somriure dels sants
 • Tàntal
 • Viatge a qui sap on i altres narracions
 • La propera sessió de Lectures Comentades tindrà lloc el proper 6 de Juny a les 17.30 h. País íntim de Maria Barbal serà el llibre que hi comentarem.

  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  El fil de plata, Lluís-Anton Baulenas

  El fil de plata de Lluís-Anton Baulenas és el llibre que comenten avui els membres de Lectures Comentades, el club de lectura que un dilluns al mes es reuneix a la Joan Oliva.

  luis_anton baulenasLluís-Anton Baulenas (Barcelona, 1958) és llicenciat en Filologia Catalana i professor de secundària en excedència. En un començament, va compaginar la literatura i el teatre amb l’ensenyament. Des del 1988, però, es dedica fonamentalment a la creació literària, des del teatre a la novel·la, fins al periodisme o la traducció. Les seves novel·les s’han traduït a l’anglès, francès, portuguès, italià, grec i xinès, entre d’altres idiomes.

  Algunes de les seves novel·les, moltes de les quals han rebut premis, són: Rampoines/451 (1990), Noms a la sorra (1995) i Alfons XIV: un crim d’estat (1997), totes dues finalistes del Premi Sant Jordi, El fil de plata (1998), Premi Carlemany 1998 i Premi de la Crítica Serra d’Or 1999, La felicitat (2001), Premi Prudenci Bertrana 2000, Per un sac d’ossos (2005), Premi Ramon Llull 2005 i El nas de Mussolini (2009), Premi Sant Jordi 2008.

  El fil de plataQuant a la seva producció teatral, hi destaquen títols com ara Melosa Fel (1993) o El Pont de Brooklyn (1995). N’hi ha, d’obres teatrals, que també han estat dirigides pel mateix Baulenas, per exemple, Cabaret d’hule i sofregit (1994) o El mort i qui el vetlla (1999).

  Baulenas ha traduït al català autors com ara Jean Cocteau, Eugene O’Neill o Albert Camus.

  El fil de plata ens explica la història de tres personatges, en Pere, en Gregori i la Maria. Es coneixen per atzar, l’any 1935, a partir d’un anunci de Ràdio Barcelona. A partir d’aquest moment, entre tots tres neix un fort lligam d’amistat en una època de joventut (tenen només 18 anys), de defensa dels ideals a les acaballes de la República i en el preludi de la Guerra Civil, que esclatarà només un any després.

  La Guerra Civil separa els seus camins i tots tres es retrobaran, tal com van acordar, cinquanta anys més tard: el cap d’any de 1985.

  Llibres

  Alfons XIV: un crim d’estat
  Un amor a cada bar
  Amor d’idiota
  Àrees de servei
  Càlida nit
  Els caníbals
  El català no morirà: un moment decisiu per al futur de la llengua
  La conquesta de Mallorca dels llibre dels fets
  La Felicitat
  El nas de Mussolini
  Noms a la sorra
  Per un sac d’ossos
  El pont de Brooklyn
  Quan arribi el pirata i se m’emporti
  Qui al cel escup…(a la cara li cau)
  Rampoines/451
  L’Últim neandertal
  La vostra Anita

  La propera sessió de Lectures Comentades, en què comentarem Laura a la ciutat dels sants de Miquel Llor, serà el 2 de Maig a les 17.30 h.

  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  Cafè Zoo, Ana Moya

  El darrer llibre que han comentat els membres del club de la Joan Oliva Lectures Comentades ha estat Cafè Zoo, d’Ana Moya.

  ana_moyaAna Moya va néixer a Barcelona l’any 1975. Va estudiar Psicologia Infantil a la Universitat de Barcelona i, en aquesta mateixa universitat, estudia ara Filologia. També és alumna de l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès.

  Des de fa una quants anys, l’Ana Moya té relació amb el Centre d’Estudis Africans, entitat de què forma part. A més a més, l’autora va passar dos anys a Namíbia. A la capital d’aquest país, Windhoek, va poder conèixer el veritable Cafè Zoo, establiment que ha estat la inspiració i el punt de partida de la que és la seva primera novel·la

  cafe-zooCafè Zoo no és ben bé una novel·la, sinó un conjunt de relats acompanyats de boniques fotografies en blanc i negre. L’any 2012, el llibre va aconseguir el 21è Premi Literari Ciutat de Badalona de Narrativa i el 25è Premi Literari Països Catalans Solstici d’Estiu.

  La protagonista del llibre és la Laura, una noia que viatjarà des del bell mig de Barcelona fins a la capital de Namíbia quan, per atzar, es retrobi amb una antiga fotografia. Ara fa vint anys, l’Otto, un amic de la infància, li va regalar una fotografia del Cafè Zoo i l’aparició inesperada d’aquesta imatge serà el detonant de la decisió de la Laura de marxar, dues dècades després, a trobar l’Otto.

  El Cafè Zoo, de la capital de Namíbia, existeix realment i és un antic establiment que dóna fe del passat colonial del país. Des de la terrassa del cafè, s’entrellacen històries, ambientades en diferents èpoques i amb personatges ben diversos, que serviran per tractar temes com, per un costat, el valor de l’amistat i les segones oportunitats i, per un altre costat, el colonialisme i la contraposició modernitat-tradició.

  La propera sessió de Lectures Comentades tindrà lloc el 4 d’abril i hi comentarem El fil de plata de Lluís-Anton Baulenas.

  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  Tuareg. Alberto Vázquez-Figueroa

  Tuareg, d’Alberto Vázquez-Figueroa és el quart llibre que han comentat els membres del club de lectura Lectures Comentades, que s’han reunit aquest mes.

  alberto-vazquez-figueroaAlberto Vázquez-Figueroa va néixer a Santa Cruz de Tenerife l’11 d’octubre del 1936. El seu pare, republicà, va ser empresonat durant la Guerra Civil i, quan Vázquez-Figueroa encara no tenia un any, el pare va ser deportat a l’Àfrica, on es va traslladar tota la família.

  Quan Alberto Vázquez-Figueroa ja era un adolescent, va tornar a les Canàries on va treballar com a professor de submarinisme. Durant el temps que desenvolupava aquesta tasca, va coincidir amb Jacques Cousteau al vaixell-escola Cruz del Sur.

  Gràcies als diners que va aconseguir amb aquesta primera feina, va poder fer estudis de Periodisme a Madrid. I va ser com a periodista que va començar a desenvolupar la seva carrera professional, per exemple, a La Vanguardia com a corresponsal de guerra. Anys després, les experiències viscudes arreu del món com a periodista li van ser de gran utilitat per ambientar les seves novel·les.

  tuaregParal·lelament, va començar a escriure ficció, encara que, fins passats uns quants anys, no s’hi va poder dedicar en exclusiva. El seu primer èxit literari arribaria l’any 1975, quan ja havia escrit catorze o quinze títols més, amb la novel·la Ébano.

  D’aleshores ençà, ha escrit més de 70 llibres, alguns dels quals han tingut la seva versió cinematogràfica. Algunes de les seves novel·les són: Tuareg (1980), El perro (1989), La iguana (1996), León Bocanegra (1998), Los ojos del Tuareg (2000), Centauros (2007) i Medusa (2014).

  Tuareg és una novel·la protagonitzada per Gacel Sayah, un tuareg casat amb la Laila, i que viu amb la seva família allunyat de qualsevol altra manera de viure que no sigui la del seu poble. Un dia, acull dos desconeguts al seu campament. Durant la primera nit que tots dos homes són amb els tuaregs, un és assassinat i l’altre, segrestat.

  Si algun tret caracteritza en Gacel és la fidelitat als seus costums i, per aquest motiu, decideix venjar els que, fins ara, eren els seus hostes. És en aquest punt que comença l’aventura que portarà en Gacel fora del desert, allà on no segueixen els seus costums.

  La propera sessió de Lectures Comentades tindrà lloc dilluns 29 de febrer a les 17.30 h. Hi comentaran Cafè Zoo d’Ana Moya.

  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  El secret del meu turbant, Nadia Ghulam i Agnès Rotger

  Reprenem, després de l’aturada nadalenca, les sessions de Lectures Comentades amb la tertúlia al voltant d’El secret del meu turbant, de Nadia Ghulam i Agnès Rotger.

  portada_secret_meu_turbantEl secret del meu turbant és un llibre escrit a quatre mans per la seva protagonista, la Nadia Ghulam, i la periodista Agnès Rotger. L’obra narra la història real de la Nadia, una noia nascuda a l’Afganistan i que amb només 8 anys va veure com una bomba destrossava casa seva i la feria de gravetat a la cara i part del cos. Com a conseqüència de l’explosió, la Nadia va estar ingressada en un hospital durant 2 anys i, al llarg d’aquest temps, moltes coses van canviar al seu país. Un d’aquests canvis és que s’hi va instaurar el règim talibà.

  nadia_ghulamAixí doncs, quan la Nadia va sortir de l’hospital el panorama no era gaire fàcil. El germà gran era mort, el pare, reclòs a casa a causa d’una depressió i, al seu càrrec, una mare i dues germanes petites. El nou règim talibà impedia que qualsevol dona treballés fora de casa, però la Nadia va prendre una decisió valenta: vestir com un home i fer-se passar pel seu germà mort, en Zelmai, per tal de poder ajudar la seva família. Per aquest motiu, entre els 11 i els 22 anys va haver d’amagar el que realment era per aconseguir sobreviure.

  Nadia Ghulam va néixer a Kabul l’any 1985. Els primers anys de la seva vida van estar marcats per la guerra, la fam i tot tipus de dificultats. Se’n va sortir i va aconseguir arribar a Europa per sormetre’s a una cirurgia que pal·liés els efectes de la bomba al seu cos. Des del 2006 viu a Badalona amb la seva família d’acollida amb l’objectiu d’estudiar, ajudar el seu país i viure en llibertat.

  A més a més, d’El secret del meu turbant, la Nadia ha escrit Contes que em van curar, amb Joan Soler i Amigó.

  rotger-ghulam

  Agnès Rotger va néixer a Badalona l’any 1973. Va estudiar periodisme, ha col·laborat en alguns mitjans com ara Sàpiens i Descobrir Catalunya i ha dirigit les editorials Pòrtic i Mina. El secret del meu turbant és el seu primer projecte literari.

  La propera sessió de Lectures Comentades tindrà lloc el proper dia 1 de febrer i el llibre que hi comentarem serà Tuareg, d’Alberto Vázquez-Figueroa.

  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  Camí de Sirga, Jesús Moncada

  En aquesta segona sessió de Lectures Comentades, el club de lectura de la Joan Oliva que dinamitza en Joan Calderón, el llibre que han comentat els membres que hi formen part ha estat Camí de Sirga, de Jesús Moncada.

  Jesús Moncada Estruga va néixer a Mequinensa (comarca del Baix Cinca) l’any 1941. La vila, situada a la confluència de l’Ebre, el Segre i el Cinca, va desaparèixer sota les aigües del pantà de Riba-Roja les obres de construcció del qual van començar l’any 1957. Com a conseqüència, l’any 1971 el municipi es va reconstruir i traslladar a la seva ubicació actual, al marge del riu Segre. Jesús Moncada va viure de primera mà tots aquests esdeveniments i en la seva breu, però més que notable obra literària, va deixar palès el seu particular univers al voltant de Mequinensa.

  jesus moncadaL’autor va començar a dedicar-se de ple a la tasca d’escriure quan va perdre la feina, passats els quaranta anys, encoratjat, principalment, per Pere Calders, que anys enrere l’havia contractat per treballar en l’editorial Montaner y Simón. La seva obra és realment valuosa no només pel seu contingut, sinó també per la qualitat de la seva llengua. No en va, una de les fites que Moncada es va marcar va ser escriure en la seva llengua materna, el català nord-occidental propi de la Franja de Ponent, per tal de preservar-la.

  Tot i morir amb 63 anys i que la seva obra consta de només 7 obres, va aconseguir una producció molt personal, traduïda a més de 20 idiomes i reconeguda tant pels lectors com pels crítics. Va rebre premis tan importants com ara el Premi Crítica Serra d’Or (1989), la Creu de Sant Jordi (2001) i, per primer cop per a un autor en llengua catalana, el Premio de Honor de las Letras Aragonesas (2001).

  Cami de sirgaLa seva obra consta de 3 reculls de contes: Històries de la mà esquerra (1981), El cafè de la granota (1985) i Calaveres atònites (1999); 3 novel·les: Camí de sirga (1988), La galeria de les estàtues (1992) i Estremida memòria (1997) i 1 recull d’articles: Cabòries estivals (2003).

  Camí de sirga va ser la primera novel·la de Jesús Moncada que va obtenir un gran ressò. Publicada l’any 1988, explica els darrers cent anys del seu poble natal, Mequinensa, des de la Guerra del Francès fins a la construcció de les cases a la nova ubicació del municipi. La vila, antigament, va ser un nucli important d’una conca minera (els habitants es dedicaven a les mines de lignit) i, a més a més, s’hi desenvolupava una destacada navegació fluvial.

  En l’obra, Jesús Montcada fa servir el camí de sirga (una camí que bordejava el riu Ebre i que es feia servir quan el vent no era favorable per desplaçar-s’hi) com a nexe d’unió entre els diferents personatges.

  A les biblioteques de VNG hi podeu trobar aquestes obres de Jesús Moncada.

  La propera trobada del grup de Lectures Comentades tindrà lloc el dia 11 de gener per comentar El secret del meu turbant de Nadia Ghulam i Agnès Rotger.

  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  Persuasió, Jane Austen

  El nou curs de Lectures Comentades, el Club de Lectura de la Joan Oliva que, des de fa alguns anys, està a càrrec de Joan Calderón va començar el passat dia 5 d’octubre. En aquella primera sessió de presentació, les persones que hi participen van recollir el primer dels llibres d’enguany, que avui comentaran. Es tracta de Persuasió de Jane Austen.

  austen_janeJane Austen és una escriptora britànica nascuda l’any 1775. Va morir, prematurament, als 41 anys a causa d’una tuberculosi. L’escriptora era filla d’un clergue protestant i va ser la penúltima de 8 germans, tots homes, excepte la Jane i la seva germana gran Cassandra.

  La família Austen pertanyia a la brugesia, així que Jane va néixer i créixer en un entorn sense grans esdeveniments ni, evidentment, grans dificultats. El pare de Jane Austen es va encarregar personalment de l’educació de la noia, que tenia al seu abast una àmplia biblioteca.

  Persuasió portadaL’estil de Jane Austen a l’hora d’escriure es caracteritza per la minuciositat, la subtilesa i la ironia. La trama de les seves obres normalment no és gaire complexa, però destaca pels matisos psicològics dels personatges, que situa en un ambient benestant, com el de la mateixa Austen.

  Jane Austen va escriure 6 novel·les, que podem agrupar en dos períodes ben diferenciats: En primer lloc, hi situaríem Orgull i prejudici (considerada la millor de les seves obres), Sentit i sensibilitat i L’abadia de Northanger. En segon lloc, després de 12 anys d’improductivitat literària, Mansfield Park, Emma i Persuasió. Aquestes 3 darreres obres tenen en comú els embolics romàntics dels seus protagonistes.

  Pòstumes van ser les publicacions d’Els Watson (1923), Fragment d’una novel·la (1925) i Pla per a una novel·la (1926).

  A la biblioteca Joan Oliva hi pots trobar moltes de les obres de Jane Austen. Fes clic aquí per consultar-les.

  La propera trobada del grup de Lectures Comentades tindrà lloc el dia 14 de desembre per comentar Camí de sirga de Jesús Moncada.

  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  Tornen els Clubs de lectura

  Ja són obertes a la biblioteca Joan Oliva i Milà les inscripcions d’aquesta temporada per als Clubs de Lectura. Les places són limitades i cal no badar gaire si es vol participar en algun ja que la demanda és molt alta. Les inscripcions són presencials a la biblioteca.

  CLUB DE FRANCÈS

  FrancèsChers lecteurs, lectrices

  Avec septembre et la rentrée la Bibliothèque Joan Oliva ouvre les inscriptions du Club de Lecture en français pour la saison 2015/2016.

  Cette année il vous sera demandé une contribution de 6,00 euros pour chaque adhésion au club pour aider à financer une partie des livres fournis aux lecteurs/lectrices depuis la Diputación.

  Les réunions auront lieu comme d’habitude à la salle de travail en groupe du deuxième étage et seront tout comme l’an passé le deuxième mardi de chaque mois à 16h30 sauf le 17 novembre.

  Les inscriptions débuteront à partir du 31 août et seront limitées.

  Aussi bien pour les nouveaux lecteurs que pour les fidèles du groupe, l’inscription et le règlement devra se faire à la salle de lecture de la bibliothèque (celle du deuxième).

  Un choix de lectures variées vous attend et pour notre premier rendez-vous qui aura lieu le 13 octobre, les membres qui le désirent peuvent commenter n’importe quelle lecture de Pierre Lemaitre. Moi je me suis fait un plaisir à lire le roman réaliste Au revoir là-haut, livre qui a reçu le prix Goncourt en 2013 et a été classé dans la liste des bestsellers de cette même année, plus accrochant au fur et à mesure que tu le lis et qui s’occupe d’un aspect de l’histoire de la període de l’après-guerre qui est loin d’être sans interêt.

  crisalideLA CRISÀLIDE

  Aquest club de lectura és el més antic de la biblioteca. Aquesta edició anirà a càrrec novament de Maria Rosa Nogué i les seves sessions es realitzaran cada segon dimecres de mes de 17.30 a 19 h.

  La inscripció comporta un cost de 4.5 euros en concepte de préstec interbibliotecari dels llibres que s’utilitzaran en cada sessió. Aquesta inscripció és limitada fins a la finalització de places lliures. És un club obert a tothom.

  LECTURES COMENTADES

  Com cada any en aquesta nova edició serà Joan Calderon el que portarà el desenvolupament d’aquest club que s’està consolidant entre l’oferta de dinamització que ofereix cada tardor la biblioteca. Es realitzarà cada primer dilluns de mes de 17:30 a 19 hores.

  cjuvenilCLUB DE LECTURA JUVENIL

  Els joves tenen aquí la seva oportunitat de parlar dels llibres i compartir una tarda amb altres per passar una estona molt agradable a través de la lectura de la novel·la juvenil. El club anirà a càrrec de Fanny Guinart i parteix d’una premissa: llegir per divertir-se i sobretot fer-ho voluntàriament a diferència de les obligacions de l’escola. Les sessions es realitzaran un dissabte de cada mes de 16.30 a 17.30 hores.

  TROBADES DE LECTURA FÀCIL EN CATALÀ

  A partir de principis de novembre d’enguany començaran les inscripcions per aquest Club de lectura destinats a persones nouvingudes que vulguin practicar el català amb altres parelles lingüístiques. Les sessions comencen a les 17 hores i aniran a càrrec de Fanny Guinart.

  Per participar a cada sessió requerirà fer una inscripció gratuïta a la biblioteca:

  Sessió 1. Dimarts, 15 de desembre de 2015 (inscripcions a partir del 2 de novembre de 2015)
  Sessió 2. Dimarts, 16 de febrer de 2016 (inscripcions a partir del 4 de gener de 2016)
  Sessió 3. Dimarts, 26 d’abril de 2016 (inscripcions a partir del 14 de març de 2016)

  Aquesta activitat de dinamització es realitza cada any en col·laboració amb el Servei Català del Garraf i Vilanova i la Geltrú.

  Benvinguts/des a la nova temporada dels Clubs de Lectura a la biblioteca!

  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  Praga mortal, de Philip Kerr

  Al club de lectura Lectures Comentades coordinat per Joan Calderón, el proper 2 de juny a les 17:30 comentarem el llibre Praga Mortal de Philip Kerr.

  Sin título-1Philip Kerr nascut a Edimburg, Escòcia, el 1956, va estudiar a la universitat de Birmingham i va obtenir un màster en lleis el 1980. Va treballar com a redactor publicitari per a diverses companyies abans de consagrar-se definitivament a l’escriptura el 1989 amb Violetas de marzo (March Violets), obra amb la qual va iniciar una sèrie de thrillers històrics ambientats en l’Alemanya nazi coneguda com “Trilogia berlinesa”, també anomenada “Berlin Noir”, protagonitzada pel detectiu alemany Bernhard “Bernie” Gunther.

  La resta de la seva obra sol ser novel·la negra o policíaca, i s’ambienta en diferents èpoques, fins i tot futures, com ara Una investigació filosòfica (A Philosophical Investigation). El 2009 va obtenir el III Premi RBA de Novel·la Negra per Si els morts no ressusciten, una història que transcorre en un Berlín en ple apogeu del nazisme, poc abans de les Olimpíades i la II Guerra Mundial. Aquest títol forma part de la “sèrie Bernie Gunther”.

  A més d’escriure per al Sunday Times, Evening Standard i New Statesman, ha publicat novel·les orientades al públic juvenil, signades sota el nom de PB Kerr, en la sèrie “Els nens de la llàntia màgica” (Children of the Lamp), com L’enigma d’Akenatón, El geni blau de Babilònia o La cobra del rei de Katmandú.

  Viu a Londres amb la seva dona, l’escriptora Jane Thynne, i els seus tres fills.

  praga-mortal_philip-kerr_libro-OMAC250Praga mortal ens situa al Setembre de 1941. Encara commocionat per les execucions en massa de jueus de les quals ha estat testimoni en el front oriental, Bernie Gunther torna a un Berlín que pateix els estralls de la contesa: racionament d’aliments, auge del mercat negre, bombardejos de la RAF… La població jueva ha estat obligada a identificar-se cosint una estrella de David a la roba i comença a ser espoliada de les seves possessions.

  Reincorporat al seu lloc com a comissari d’Homicidis de la policia criminal de Berlín, la Kripo, mentre investiga un assassinat que podria estar relacionat amb un dels líders de la resistència txeca més buscats per les autoritats alemanyes, és reclamat pel seu antic cap al SD, el general de les SS Reinhard Heydrich, perquè acudeixi a la seva residència en el Castell de Praga on ha preparat una recepció per diferents personalitats nazis amb la finalitat de celebrar la seva designació com a Protector de Bohèmia i Moràvia. Un cop allà, l’aparició del cadàver d’un general al qual han disparat l’obligarà a prendre les regnes d’un cas molt complex, ja que l’habitació de la víctima estava tancada per dins i no eren pocs els desitjosos de veure-li abandonar aquest món.

  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  Pàgina Següent »