Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Arxiu per la categoria: RACÓ DE PARES I MARES

Les quatre claus per a la felicitat

Llibres

feliçA partir de diverses claus que proposa Fernando Alberca en el seu llibre Cuatro claves para que tu hijo sea feliz es pot aconseguir la felicitat dels nostres fills a partir de l’encert en les decisions que es prenen durant les diferents etapes del seu creixement. Es donen les claus que permetran al nen ser feliç assenyalant com posar-les en pràctica eficaçment en qüestions tan quotidianes com aprofitar i gaudir amb il·lusió les coses i situacions més quotidianes, així com aprendre a acceptar les conseqüències de cada decisió, aprendre a superar obstacles i sentir-se realitzats en la vida a través de les mostres d’afecte dels pares i els amics.

Els pares s’han de convèncer que la felicitat dels fills es troba en les pròpies decisions que es prenguin en el desenvolupament del seu creixement, en l’encert com a pares i en senyar-lo com aconseguir una sèrie d’hàbits principals que faran contundentment més probable la seva felicitat. La consecució d’aquesta està feta de coses molt petites, assequibles, en les mil circumstàncies de tots els dies en què el més important és l’actitud amb la qual es enfoquin i l’educació que s’hagi rebut per enfrontar-les.

La felicitat és l’estat de satisfacció que s’experimenta pel que un fa, pensa, diu, o sent, en anar millorant com a persona. Aquesta sensació de plenitud no es troba afortunadament, només en el plaer, l’abundància, o el simple fet de ser d’una manera determinada. La felicitat està en tot i les circumstàncies de la vida només seran excuses per no aconseguir l’objectiu de millorar contínuament per aconseguir el benestar individual i alhora la felicitat dels éssers estimats.

Llibres

 • Tu hijo en Harvard y tú en la hamaca
 • Tots els nens poden ser Einstein: un mètode eficaç per motivar la intel·ligència
 • La enfermedad del amor y las complicaciones del corazón
 • Cuatro claves para que tu hijo sea feliz
 • Adolescentes: manual de instrucciones
 • Bloc

  El laboratorio de la felicidad

  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  El joc a la primera infància

  Llibres

  El joc a la primera infància està destinat a pares, mares, educadors, i a les persones dinamitzadores d’activitats infantils en grups d’infants fins a 6 anys amb l’objectiu principal de respondre una qüestió fonamental: com intervé el joc en l’educació dels infants menors de sis anys des de la mirada pròpia de la teva influència de coneixement? Es una obra didàctica realitzada per catedràtics, especialistes, doctors, mestres, i les tres coordinadores del grau en Eduació Infantil de la Universitat Autònoma de Barcelona.

  jocinfanciaUn joc cooperatiu. Té com a finalitat estimular el desenvolupament social afectiu i emocional i la creativitat infantil.

  Un joc per a cada necessita. Analitza què es fa quan es juga i quines característiques té l’acció de jugar, així com planteja què fa un joc sigui joc, per acabar explicant què cal tenir en compte en dissenyar experiències de joc.

  El joc: eina de desenvolupament i aprenentatge. Pretén descobrir les diferents dimensions del joc per seguir aprofundint-hi amb preguntes com: què es el joc?, quines potencialitats té el joc?, què implica jugar?, o quins tipus de jocs podem crear?

  Quan el joc és un eix principal del projecte d’escola. A través d’exemples de situacions de joc que comporten aprenentatges, l’acció jugar és la manera natural d’aprendre.

  Mirada matemàtica sobre els jocs que apareixen a la infància. Amb tres tipologies de joc: l’exploratori, el simbòlic i el reglat, que farà adonar-se dels vincles i connexions que hi ha amb determinats continguts conceptuals i procedimentals per gaudir i aprendre tot jugant.

  Joc, llengua i literatura: de l’oralitat a la multimodalitat. S’analitza la relació entre el joc, la llengua oral i la literatura tradicional mitjançant la interacció personal, ampliant-se posteriorment amb el joc entre el nen, l’adult i els llibres per a primers lectors.

  El joc corporal com a base de tots els jocs. Parteix de la idea de que el joc en general, i el joc corporal en particular, és una necessitat fonamental per a l’infant i ajuda a desenvolupar-se a nivell global a través d’una bona selecció d’espais i materials adequats.

  El joc i la descoberta de l’entorn. S’introdueix el joc com a construcció social i cultural i de l’entorn i les experiències de vida com a objecte de joc. Es demana un retorn a una cultura de l’essencialitat pel que fa al joc a l’etapa infantil.

  Pon-hi un cuc per l’Anton! Una passejada pel joc musical a l’etapa infantil Cal entendre el joc con un mitjà a partir del qual es propicia i sosté el desenvolupament cognitiu, el lingüístic, el social i l’emocional, es realitza a través del joc comunicatiu amb les moixaines i jocs de falda, jocs d’experimentació sonora i altres tipologies de jocs musicals.

  Bloc

  Blog del educador infantil

  Biblioteca Joan Oliva i Milà
  .

  No hi ha comentaris

  Educar als pares de adolescents

  Llibres

  escolaparesL’adolescència és una època de construcció i d’evolució en una etapa meravellosa de la vida a on els pares han d’acceptar que els seus fills han crescut, i els adolescents han d’entendre que encara no han arribat a la seva edat adulta. Els seus anhels principals són sentir-se estimats, acceptats, compresos i respectats i la responsabilitat dels progenitors serà transmetre estima i menys autoritat. Aquests són els trets bàsics que s’ha de complir per aconseguir una etapa adolescent sense ensurts i equilibrada.

  Pel contrari, en aquesta etapa tan delicada de creixement cal no caure en l’educació a distància, ni evidentment en l’absència, caldrà posar normes i límits, evitar viure sense comunicació mútua i sense mostrar interès per les preocupacions que van sorgint permanentment en l’edat adolescent. L’educació permanent és fa imprescindible en aquesta etapa de la vida a on caldrà interioritzar l’educació com un acte de responsabilitat del que no es pot evadir ningú.
   

  La funció educativa dels pares i mares actualment s’afronta carregada de dubtes i inseguretats i el funcionament de la societat actual no ajuda a desenvolupar en les millors condicions aquesta tasca: excessives obligacions, dificultats per conciliar família i feina, un ritme de vida accelerat que ens fan caure en relativitzar allò que es viu al nostre voltant. Els canvis es produeixen tan ràpidament que són un impediment per afrontar una educació òptima i serena, però treballar per aconseguir canviar aquesta dinàmica, en la mesura que es pugui, permetrà viure i gaudir al màxim d’una experiència única al costat d’un adolescent que necessitarà més un confident que una autoritat amb l’objectiu de que aconsegueixi tenir la màxima confiança i seguretat en ell mateix, que li permetrà segurament consolidar una sòlida autoestima.

  Llibres

  Escola de pares d’adolescent

  Bloc

  Óscar Gonzalez, director de la Escuela de Padres con talento y Educar con talento, comparteix aquest blog destinat a pares i mares però enfocat des del punt de vista de l’educació. A partir d’eines i consells molt atractius vol compartir els seus coneixements de la seva experiència professional com assessor educatiu. En base a la seva creença que l’educació ho és tot, considera d’urgent necessitat establir una aliança entre les famílies i l’escola.

  El blog de Óscar González

  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  Modernitat familiar

  Llibres

  familiaFamílies de mares lesbianes, famílies de nadons provetes, famílies de concepció amb donant, famílies de gestació subrogada, famílies de mares solteres per elecció i famílies de pares gays. Aquestes són les propostes de noves formes familiars que ens proposa Susan Golombok, professora de Investigació familiar i Directora del Centre for Family Research de la Universitat de Cambridge, en el seu llibre Familias modernas.

  L’autora sintetitza més de dues dècades d’innovadora investigació sobre la criança de nens en aquestes noves formes de família, examinant el context social en què creixen els nens per oferir respostes que puguin ajudar al seu correcte desenvolupament emocional per desmentir mites i suposicions populars sobre les conseqüències psicològiques i socials que tenen per als nens al criar-se en aquestes noves famílies, refutant categòricament les teories establertes sobre el desenvolupament infantil que es basen en la supremacia de la família tradicional.
   

  Bloc

  En aquesta ocasió us proposem un bloc creat per amigues i mares per compartir experiències del embaràs, la maternitat, els nadons, diferents recomanacions de convivència en parella, consells per passar-ho bé, i altres vessants del món de la parella.

  Mamas modernas

  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  Auxili! Rebequeria a la vista

  Llibres

  auxiliUna rebequeria és una reacció emocional principalment per gelosia, però també per por o impotència. Es manifesta quan l’infant protesta físicament tirant-se per terra, cridant o plorant desconsoladament degut a que encara no saben gestionar les seves emocions. La comunicació gestual utilitzada per l’infant es degut a que no saben expressar certs sentiments, com pot ser la frustració, de cap altra manera. Aquesta forma de comunicació si no es gestiona bé per part dels adults pot acabar esdevenint un patró de comportament utilitzat per aconseguir allò que volen.

  Aquest tipus de rebequeries es poden evitar si es fa cas a l’infant sobre les coses que fan quan estan tranquils, en moments que encara no reclamen l’atenció dels pares. També es bàsic per evitar aquests tipus de reaccions procurar tenir cobertes les necessitats bàsiques com la són o la gana. L’avorriment és un altre factor de risc, l’entreteniment és essencial per evitar aquest tipus de reaccions, així com evitar forçar a la criatura a acompanyar a l’adult a tasques quotidianes com anar a comprar, una solució pot ser deixar-ho amb un altre adult, sobretot si mostra símptomes de cansament.

  La sobreprotecció pot esdevenir una fàbrica de rebequeries. La tendència a veure els fills més petits del que són pot provocar la limitació del seu desig de ser autosuficients, es fonamental anar oferint progressivament a l’infant les responsabilitats que puguin assumir en funció de la seva edat però amb la premissa de que cal ser molt pacient i tenir clar que tot aprenentatge comporta un procés i la tasca que correspon als pares és la d’observadors. És molt important que els nens vagin aprenent a fer les coses per a ells mateixos.

  Un aspecte a tenir molt en compte és evitar les dissonàncies, es a dir, es important mantenir el mateix criteri per part de tota la família per evitar que la criatura sàpiga de quin adult pot aconseguir les coses més fàcilment. El bon humor i la paciència són claus per transmetre una convivència que ajudi a l’infant a créixer envoltat d’ordre i respecte.

  Bloc

  Us presentem un espai on es poden trobar diferents propostes de lectura infantil a partir de la interacció dels seus propis usuaris. Es poden fer cerques de llibres per edats des de nadons fins a 12 anys, també hi ha un gran nombre d’activitats relacionades amb la creativitat i l’aprenentatge en família.

  Club Peques Lectores

  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  Mindfulness familiar

  Llibres

  burbujaspazA través de pràctiques, jocs i activitats en família, tots els seus membres podran apropar-se en només vuit setmanes a la pràctica de mindfulness per a gaudir dels seus beneficis a diari. És la definició d’atenció plena o plena consciència, una forma d’existir, una manera de viure la vida tal com és, moment a moment, de manera més plena i positiva, i pot triar el comportament més adequat en cada situació. És una manera de ser, d’estar present, prestant atenció al lloc on s’està i al temps que s’està vivint, amb amabilitat i curiositat.

  És també una forma de desenvolupar un millor auto-coneixement i una major autoconsciència. La seva popularitat ha fet que s’estigui creant una biblioteca de literatura científica en què s’inclouen molts estudis que exploren el potencial del mindfulness en diferents vessants de la vida. Aquesta activitat funcional aconsegueix separar la persona dels seus pensaments per poder reconèixer-los i posar en dubte els patrons mentals, atorgant un gran pes al lloc i al moment mitjançant una atenció total al present.

  La intenció d’aquest llibre és presentar de manera senzilla i lúdica de quina forma es pot anar conreant intencionalment l’atenció plena en l’entorn familiar, de manera que adults i nens o joves puguin practicar-lo junts i experimentar el impacte beneficiós que té. És també una proposta que pot atraure aquelles persones que volen connectar amb el seu nen interior mentre observa les bombolles de pau que aniran sorgint a poc a poc en la seva vida.

  Bloc

  En aquesta ocasió us apropem un espai de la psicòloga Pepa Pérez Blasco sobre paraules, paper, cola i tisores per viure a través d’un bloc sobre mindfulness i desenvolupament saludable, amb àudios per practicar-lo.

  Psicollages

  La biblioteca Joan Oliva i Milà us desitja un molt feliç Any Nou 2017

  2017 felicitació

  Bibloteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  Educació emocional i família

  Llibres

  emociofamiliarMiquel Àngel Alabat i Eva Martínez suggereixen en aquest llibre unes quantes eines emocionals que es poden incorporar a l’educació que els pares ofereixen als seus fills, per guiar-los a partir d’una sèrie d’idees per a resoldre les seves necessitats, reforçar la seva confiança, fomentar la seva autonomia, ajudar a no caure en la frustració, tenir consciència de les coses, aprendre a autoregular-se emocionalment, i mirar de reforçar la seva autoestima. També cal posar èmfasi en els aspectes més morals que envolten a l’infant com són la fantasia, els jocs i també l’art com a forma d’un òptim desenvolupament emocional.

  També es tracten altres temes com la gelosia entre germans, la pèrdua d’un ésser estimat, la separació dels pares, i d’altres qüestions similars que plantegen i conviden a mirar d’una forma positiva i optimista el futur més proper. Es tracta de trobar la millor forma d’afrontar amb coratge els moments de dubte per assolir un creixement equilibrat en tot moment.

  Els pares, com a adults educadors, es mouen constantment entre l’energia que cuida, que ofereix lligam, afecte i amor incondicional, i aquella que aporta al nen l’empenta necessària per fer créixer l’autonomia i la forma cap a la vida. Tot plegat servirà per preparar-se pel viatge apassionant que és la vida, i el millor de tot aquest procés és que ho farà conjuntament tota la família.

  Llibres

  Educació emocional i família

  Bloc

  Aquest bloc de Maria Pilar Gómez, coach de família i intel·ligència emocional, convida a fer gaudir als pares i mares d’un temps de criança feliç, il·lusionant i reeixit amb els seus fills a través de la seva experiència personal i els seus coneixements sobre la infància.

  Crianza en familia

  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  La familia i el món digital

  Llibres

  familiadigitalLa societat digital ha aportat noves formes de veure, viure i pensar el món que envolta a les famílies, una nova manera de sentir el món que afecta allò que es porta a terme a les llars com l’organització, la lectura, l’escriptura, l’aprenentatge, la comunicació o la planificació de l’oci. L’apropiació de la tecnologia actual facilita apropar-se a la cultura, la ciència i les arts, però fent-ho d’una manera més creativa, crítica i col·laborativa. L’obra didàctica La família en digital, novetat aquest mes del Racó de Pares i Mares, apropa al lector a diferents recursos i recomanacions que ajudaran a acostar-se en aquest món virtual que canvia de forma continuada i accelerada. A partir de la descripció de situacions reals aquest llibre pretén donar pautes per facilitar la reflexió i l’educació en les bones pràctiques en el mon digital a la llar, donant criteris per a la presa de decisions ja que no es pot fugir de la influència de l’entorn digital que ens envolta a diari.

  Cal tenir present sempre que els infants normalment imiten el que fan els adults, és per això que hi ha actituds que cal evitar-les com fer comparacions, desanimar, explicitar contradiccions entre els progenitors, culpabilitzar, sobreprotegir, o senzillament no limitar la conducta. En moltes ocasions més que tenir moltes coses , el que més valoraran serà el contacte familiar amb els seus. les abraçades i el temps de qualitat per conviure plegats. El seu autor és Jordi Jubany i Vila, mestre, antropòleg i expert en educació digital que treballa d’assessor tècnic docent al Departament d’Ensenyament de la Generalitat, col·laborant amb universitats i entitats educatives.

  Bloc

  En aquest espai es poden trobar consells, recomanacions i tota la informació necessària per aconseguir una vida familiar equilibrada, a on els petits siguin els autèntics protagonistes.

  Mama tiene un plan

  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  Coaching familiar

  Llibres

  coachingLes conductes i actituds dels pares en el present poden ser determinants per al futur dels nostres fills. Educar és molt més que ensenyar als fills a menjar bé, a tenir uns hàbits saludables, o a compartir amb els altres. Consisteix també, en transmetre somnis, valors, il·lusions i una forma personal, honesta i profunda d’entendre la vida. En el moment en que l’equilibri familiar s’altera és quan es pot afirmar que el coaching és una tècnica de gran ajuda. Es tracta d’una eina que facilita la gran tasca que suposa educar i ser pares per ajudar a que aquests exerceixin el seu la bor com a tals, a desenvolupar tot el seu potencial i confiança en si mateix com a educadors per aconseguir que puguin desenvolupar tot el seu potencial físic, intel·lectual i emocional.

  El coaching ajuda a alinear posicions en la tasca de ser pares, prioritza valors, defineix idees, afronta els conflictes que apareixen en el transcurs de la vida i ajuda a tenir una actitud més favorable per aprendre, convertint-se positiva i resolutiva. A més permet realitzar canvis positius en els punts d’inflexió, on les decisions que es prenen són fonamentals per al futur dels fills. Es podria dir que aquest sistema ajuda a ordenar el pensament comú per ser més eficaços en la vida personal i també en la organització familiar, s’estableix una mirada a l’interior d’un mateix per posar ordre en l’hàbit diari, ja que permetrà reflexionar sobre els propòsits immediats i gestionar les emocions que comporta la convivència familiar.

  Llibres

 • Coaching familiar. ¿Que hacer cuando nos sentimos superados por nuestros hijos?
 • Aprender comunicación no verbal. La elocuencia del silencio
 • Bloc

  Begoña Pavon és una l’autora d’aquest blog, una dona apassionada per les persones, pel seu potencial, les seves possibilitats, la seva vàlua i la tremenda força que tots tenen a l’interior. Es tracta d’una proposta per conèixer les amplies possibilitats que ofereix el coaching en el desenvolupament del potencial de les persones, centrant-se en empresaris i executius, a través del mentoring enfocat al desenvolupament del lideratge.

  Coaching para el liderazgo

  No hi ha comentaris

  El millor de les nostres vides

  Llibres

  vidas_mejorLo mejor de nuestras vidas proposa un viatge apassionant d’una mare de professió pediatre que proposa un recorregut per l’intens i revelador món de les emocions dels fills, de les seves mares, dels seus pares, des del mateix moment en què neixen fins a la intensa i de vegades desconcertant etapa de l’adolescència.

  Lucía Galán Bertrand pretén respondre dubtes, a més de transmetre confiança, sobre l’embaràs, el part, els primers dies del nadó, el seu desenvolupament, els sentiments dels fills i dels pares, i un munt de detalls per no perdre ni un minut de la vida d’ els petits, convidant fins i tot el lector a descobrir què vol que els seus fills recordin quan siguin grans de la seva infància i dels seus pares.

  És fa un recorregut emocional per la vida dels fills i per la pròpia dels progenitors, s’aborda fonamentalment el tema d’emocions per les quals passen els nens, el pare, la mare, com evoluciona la parella i com s’afronten les dificultats que van sorgint a la criança. Hi ha moltes anècdotes divertides, per riure a riallades, històries tristes però que han suposat un punt d’inflexió en la vida professional i personal de l’autora. És una barreja de la seva professió i la seva maternitat, ple de sentiments a flor de pell. És un llibre per sentir.

  Bloc

  En aquest blog de Lucia Galán es tracten temes relacionats amb la maternitat i la paternitat, l’embaràs, els nadons i la infància; fent-ho des de l’experiència de la seva professió i des de la sensibilitat de la seva maternitat.

  Lucia, mi Pediatra

  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  Pàgina Següent »