Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Arxiu per la categoria: NO T’HO PERDIS!

La fantasia atrapa l’estiu

daraLa literatura de ciència ficció viu actualment un moment de veritable esplendor amb un nom que sorgeix per sobre de la resta aquest estiu, es tracta de Ken Liu. Es va donar a conèixer a Europa amb la publicació de la seva primera novel·la de fantasia sota el títol de La gràcia dels reis, començant la primera part de la trilogia de La dinastia del Diente de León, que continua amb el segon llibre El mur de les tempestes, per finalitzar amb el darrer llibre que encara no té data de publicació. Per altre banda, també cal destacar el llibre El zoo de paper, una col·lecció de relats que va aconseguir, per primera vegada, els tres premis més prestigiosos del gènere fantàstic com són els de Nebula, Hugo, el de World Fantasy Award. Entra també en les recomanacions una obra literària com El problema dels tres cossos de l’escriptor xinès Cixin Liu, guanyador del premi Kelvin en el Festival Celsius com a la millor novel·la. En quant als pilars del gènere en occident, resulta imprescindible El món resplendent de Margaret Cavendish. L’aristòcrata anglesa va escriure i va signar aquesta novel·la a l’any 1966 i està considerada la pedra literària fundacional de la ciència ficció. Un altre clàssic reeditat és Pòrtic de Frederick Pohl, escrita a l’any 1977, és la primera part d’una tetralogia sobre els extraterrestres, convertint-se una autèntica icona de la ficció especulativa.

jinetedragonPer al proper mes de setembre es publica una nova edició numerada i limitada de Somien els androides amb ovelles elèctriques? a càrrec de Philip K. Dick. La novel·la va ser el germen de la icònica pel·lícula de culte Blade Runner, que tindrà continuació a Blade Runner 2049, que te prevista la seva estrena per al proper octubre. També està a punt de publicar-se el llibre Neu a Mart, de Pablo Tébar, que s’ha alçat, amb el seu debut literari, amb el Premi Internacional de Ciència Ficció i de literatura fantàstica.

En el gènere fantàstic per a públic infantil l’escriptora Cornelia Funke escrivia aquest any la segona part de la trilogia de El jinete del dragón amb el títol de La ploma de l’aixeta a on Funke crea un aclaparador univers màgic, com analogia a la natura, sempre en perill. Aquesta tardor està prevista l’arribada del primer lliurament de la trilogia de Philip Pullman; així com el llibre La bella salvatge, el primer eslavó de la saga El libro de la oscuridad protagonitzada per Malcolm Polstead, un noi d’onze anys.

hapottFinalment, un dels grans del món fantàstic infantil, Harry Potter, també ve facrcit de novetats amb dos nous llibres, en què no participa l’escriptora Rowling, aquests són Harry Potter: Una història de la màgia i Harry Potter: Un viatge a través de la història de la màgia, el primer conté esborranys dels llibres originals de J.K. Rowling; mentre que en el cas del segon, estarà basat en encanteris, i pocions de nova creació. L’estiu finalitza amb uns nous mons imaginaris que obriran de bat a bat les portes d’una tardor cada vegada més propera.

¿Necesita el mundo otro libro de Harry Potter?

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

No hi ha comentaris

Nadie te oirá gritar, Angela Marsons

“Cinco figuras formaban un pentagrama alrededor del montículo de tierra que cubría un agujero recientemente excavado. Sólo ellos sabían que se trataba de una tumba”

Nadie te oirá gritarAmb Nadie te oirá gritar, Angela Marsons debutava com a escriptora i iniciava una sèrie de llibres protagonitzats per la policia Kim Stone. Des de la seva estrena literària, la col·lecció de gènere negre i policíac ha anat creixent a la vegada que Marsons ha anat guanyant en reconeixement i popularitat.

Nadie te oirá gritar és la novetat de gènere negre d’aquesta setmana a la Joan Oliva i la seva trama arrenca el 2004 quan cinc figures (una darrere de l’altra) caven la terra per enterrar-hi un innocent. És, de fet, una tomba de mida petita i tots són conscients que des d’aleshores les seves vides restaran unides per sempre. Un pacte de sang i de silenci segellarà el seu futur i el secret quedarà sepultat amb el cadàver.

logo blog genere negre_AMB LLETRES10 anys més tard, quan el macabre grup creu que aquell crim està oblidat, una nova mort els farà recordar el que van fer. Potser no van ser tan curosos com creien i algun serrell va quedar sense tancar? Ara, ha aparegut salvatgement assassinada a la banyera, la directora d’una escola. Es tracta de Theresa Wyatt i l’assassí ha tingut molta cura d’esborrar qualsevol pista que el pugui incriminar.

La detectiu Kim Stone, encarregada de la investigació, descobreix que la víctima va passar els darrers dies de la seva vida treballant en una excavació arqueològica al costat de Creswood, un orfenat local clausurat ja fa uns anys. I aquest fet no passarà inadvertit per a la detectiu, que també va créixer entre orfenats i llars d’acollida.

portada_nadie-te-oira-gritar_rodonaPrimeres pàgines.

Fins al moment, la sèrie de llibres protagonitzats per Kim Stone, està format per sis títols: Silent scream (Nadie te oirá gritar), Evil games, Lost Girls, Play Dead, Blood Lines i Dead Souls.

 • Nadie te oirá gritar
 • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  El ejecutor, Geir Tangen

  El ejecutor_Geir Tangen.pdfLa novetat de novel·la negra que podeu reservar aquesta setmana a la Joan Oliva és el debut literari d’un entès en el gènere. El norueg Geir Tangen signa amb El ejecutor la seva primera novel·la tot i que ja fa anys que és el responsable del bloc, especialitzat en aquest gènere, més famós al seu país. Es tracta de bokbloggeir i allà hi fa ressenyes tant de llibres com de sèries de televisió de gènere negre i criminal. La tasca desenvolupada en aquest bloc ha estat, sens dubte, font d’inspiració per a Tangen, que té en autors com Jo Nesbo, Jussi Adler-Olsen i Anne Holt i en sèries com ara El Puente (Bron/Broen) els seus referents.

  El ejecutor és el primer volum d’una trilogia protagonitzada per la investigadora Lotte Skeisvoll i pel periodista Viljar Ravn Gudmundsson. El segon llibre serà traduït al castellà el 2018 (amb el títol original de Heartbreaker) i, finalment, tancarà la trilogia l’inèdit encara Dead Man Dancing. L’esmentada trilogia tindrà un mateix escenari: la ciutat noruega de Haugesund, lloc on realment viu l’escriptor Geir Tangen i la seva família.

  logo blog genere negre_AMB LLETRESLa trama de El ejecutor comença el 2010, quan tot just el periodista Viljar Ravn Gudmundsson ha publicat l’exclusiva que el catapultarà des de la redacció del diari local en què treballa fins a l’estrellat del periodisme. No en va, acaba de destapar un escàndol polític amb gran ressò. Però, només 4 anys més tard, la seva vida ha fet un tomb de 180 graus i Gudmundsson es troba en un moment de decepció cap a la seva feina.

  Tot just en aquest crític moment, Gudmundsson rep un correu electrònic en què l’avisen d’un crim. L’endemà, apareix el cos sense vida d’una dona que ha estat assassinada. Quan el cas ja està en mans de la inspectora Lotte Skeisvoll, el periodista rep un segon correu electrònic avisant-lo d’una nova mort.

  L’obsessiva Lotte Skeisvoll descobrirà que l’assassí, que sembla anar sempre un pas per davant de la policia, està imitant escenes de famoses novel·les negres. I, per si Gudmundsson no tingués prou amb el fet d’haver-se convertit en el “contacte” de l’assassí, algunes proves el relacionaran amb les víctimes.

  El ejecutor_rodonaPrimeres pàgines.

  Geir Tangen (1970) és llicenciat en Ciències Polítiques i en Tècniques de la Informació i la Comunicació. Ha exercit de periodista i ha treballat també en diferents editorials. Actualment, treballa com a professor de Secundària i viu a Haugesund (Noruega) amb la seva dona i els seus tres fills. Recentment, Tangen ha participat en la Semana Negra de Gijón, que ha tingut lloc entre el 7 i el 16 de Juliol.

  Llibres

 • El ejecutor
 • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  Els fills de l’Atlàntida, Josep Capsir

  portada_els-fills-de-latlantida_josep-capsirJosep Capsir (Barcelona, 1970) és un apassionat de la història des de ben jovenet i és autor d’algunes novel·les d’aquest gènere, com ara, L’herència de Jerusalem (2014) i La morada de Yaveh (2015). Ara, l’editorial Columna acaba de publicar el seu darrer llibre: Els fills de l’Atlàntida (2017), que és novetat aquesta setmana a la Joan Oliva.

  Capsir, en aquesta novel·la, teoritza sobre els darrers dies dels tartessis, una civilització del sud-oest de la Península Ibèrica despareguda el segle IV a.C. i relaciona aquesta poc coneguda civilització amb una altra que, encara ara, es mou entre el mite i la realitat: L’Atlàntida.

  El primer científic que va defensar la teoria que Tartessos podria haver estat l’antiga Atlàntida va ser l’arqueòleg alemany Adolf Schuten (1870-1960). La seva teoria, feta pública l’any 1922, va ser ignorada, però, durant dècades.

  De fet, de l’Atlàntida, no en tenim a hores d’ara cap vestigi i la poca informació de què disposem d’aquesta ciutat mítica mare de totes les civilitzacions prové del text que el filòsof Plató li va dedicar en els seus Diàlegs.

  portada_els-fills-de-latlantida_josep-capsir_rodonaPrimeres pàgines.

  Ara fa uns anys, el 2011, un grup d’investigadors internacionals va recuperar aquesta teoria que connectava ambdues civilitzacions i, sota la direcció del professor Richard Freund i amb el suport de National Geographic, van dirigir-se a la zona en què suposadament tot va tenir lloc: les marismes del Parc Nacional de Doñana. Aquesta seria la zona en què un terratrèmol i un posterior tsunami va posar fi a la idílica Atlàntida. Fruit d’aquesta investigació és el documental Finding Atlantis:

  No ho dubteu i passeu per la Joan Oliva a reservar Els fills de l’Atlàntida.

  Llibres

 • Els fills de l’Atlàntida
 • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  La chica en la niebla. Donato Carrisi

  lourdesLa vida transcorre plàcidament en Avechot, un petit poble fronterer alpí, quan desapareix Anna Lou, una noia de setze anys en una freda i boirosa nit de febrer en què tot canviarà. Ella era una noia diferent a les seves amigues ja que la seva família formava part d’una exclusiva i ex-centrica xarxa cristiana en què la religió i la fe dominava el seu dia a dia. El detectiu Vogel, serà seixanta dos dies després de la desaparició l’encarregat de portar la investigació, és un personatge estrany i excepcional, obsessionat amb els mitjans de comunicació i freqüentment obsessionat amb el triomf i mèrit particular de la seva feina. El psiquiatre Flores rebrà una trucada d’emergència per presentar-se en el seu despatx i obrir la ment de Vogel per saber el que ha passat realment.

  Aquí començarà un viatge per conèixer la veritat sobre la desaparició de la nena així com la recerca del culpable a través d’un policia que es fia més de la seva intuïció que d’una altra cosa i al que poc li importen ni les pistes ni els indicis, quan tant unes com altres poden fabricar sense més. Vogel no es preocupa massa per les víctimes, ni tan sols li preocupen realment la justícia o la veritat, a Vogel va darrera de l’assassí perquè això és el que vol l’audiència televisiva, descobrir qui és el monstre d’aquest nou cas.

  Primer capítol boira

  logo blog genere negre_AMB LLETRESA partir de la lectura de La chicha en la niebla, el seu autor exposa la capacitat de manipulació que tenen els mitjans televisius així com la forma en la qual no dubten a l’hora d’explotar les situacions més dramàtiques per augmentar la seva audiència. La trama mostra la forma en què les notícies influeixen en la població, com modifiquen la nostra percepció de la realitat i poden arribar a fer que es condemni a algú sense tenir realment cap prova o constància de la seva culpabilitat, únicament guiats per la forma en què es han exposat els fets, però incidint també en la morbositat del públic, que gaudeix coneixent els detalls més escabrosos d’aquest tipus de notícies.

  Donato Carrisi va néixer l’any 1973 a Martina Franca i viu a Roma. Després de graduar-se en Dret, es va especialitzar en Criminologia i Ciències de la Conducta. És escriptor i guionista de pel·lícules i sèries de televisió. Ha publicat, entre d’altres llibres, El tribunal de las almas, La hipótesis del mal i Lobos. Les seves novel·les gaudeixen d’un gran èxit amb milions d’exemplars venuts a tot el món i del reconeixement de la crítica.

  Llibres

 • El cazador en la oscuridad
 • Lobos
 • El tribunal de las almas
 • La hipótesi del mal
 • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  Un drac al plat. Un taller a l’aire lliure

  dracUs convidem aquesta setmana a un activitat per als més petits que es durà a terme el proper dijous, 20 de juliol a la Plaça de la Vila a les 18 hores, i que anirà a càrrec de Esther Bruna, Carme Parrillas i Fanny Guinart, treballadores de la Xarxa de Biblioteques Municipals de Vilanova i la Geltrú. Es tracta d’una activitat gratuïta i sense inscripció que compta amb la col·laboració de l’associació Drac de la Geltrú, adreçada a infants d’entre 3 i 8 anys que hauran d’estar acompanyats en tot moment d’un adult.

  El personal de la biblioteca repartirà tot el material necessari per realitzar una manualitat d’un cap de drac, el model està inspirat en els dracs de la Geltrú. Es compta amb la col·laboració de l’Associació d’Amics del Drac de la Geltrú. Durant el taller ens acompanyaran els dos dracs infantils bessons, que enguany fan 10 anys, i tot just el dia 22 d’aquest mes de juliol hi ha una cercavila de l’aniversari. És el tercer any que per aquestes dates la biblioteca surt al carrer, en anys anteriors es va fer un titella del drac i de mulassa, acompanyats per la Mulassa petita “La cabreta”, i també es va realitzar una activitat de titelles dels Gegants petits de Vilanova.

  No us perdeu aquesta activitat dinamitzadora dirigida als més petits de les llars vilanovines. I així serà la millor forma de donar la benvinguda a la Festa Major d’enguany. Hi esteu tots convidats. No hi falteu a la festa! Ja podeu fer una ullada aquí als diferents tallers anteriors que la biblioteca Joan Oliva i Milà ha destinat als nens en els darrers anys. Us deixem amb un resum del que es va realitzar a l’estiu de 2013 amb uns resultats finals sorprenents. No us ho perdeu.

  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  Aviso de muerte. Sophie Hénaff

  negra1Sophie Hennaf és una figura emblemàtica de la revista Cosmopolitan a França, on té una columna de sàtira anomenada La Cosmoliste . La seva primera novel·la La brigada d’Anne Capestan és l’antecessora de Avís de mort, segon llibre de l’escriptora francesa. Lluny d’haver aconseguit la glòria després de la brillant i inesperada resolució del seu primer cas, Anne Capestan i la seva brigada estrafolària són vistos com a traïdors per la resta dels seus companys. Segueixen relegats al racó més fosc de la policia judicial i dediquen el seu temps a decorar l’arbre de Nadal o a jugar al billar. Però tot canvia, i un dia determinat es gira feina tot i que hauria preferit evitar la recerca que li han assignat: el assassinat del comissari Serge Rufus, ja que es tracta del pare del seu exmarit Paul. Mentrestant, un home a Provença descobreix el seu nom en un monument als caiguts, una pertorbadora premonició que es complirà immediatament i que farà que la brigada deixi París per investigar uns morts estranyament anunciats.

  Primeres págines avisomuerte

  logo blog genere negre_AMB LLETRESAnna Capestan era una brillant policia a París que havia arribat molt lluny sent molt jove, però un error que culmina amb la mort d’un criminal la deixen a la deriva de la policia i amb la seva carrera pels sòls. Quan pensa que van a tancar definitivament el cos després d’una baixa obligatòria, per a la seva gran sorpresa, el seu cap de la posa a la davant d’una nova brigada integrada per un ex comandant d’assumptes interns però ràpidament arribarà a la conclusió que és un departament a la deriva on ningú vol estar. De tots els policies que poden presentar-se en el seu departament, només es presenten uns quants que passaran a formar part d’aquesta pintoresca nova brigada integrada, integrada per un ex-comandant d’assumptes interns, una antiga estrella literària que vol tornar al seu antic lloc sense separar-se del seu gos Pilu, una addicta al joc, un malastruc, un delator, un borratxo i un ex-boxejador i un aficionat als cotxes amb poques llums. Aquests són els variats policies que tindran com a missió investigar els casos que no han pogut ser solucionats anteriorment per falta de proves. No obstant això, aviat aconsegueixen desencallar dos casos interessants que revelessin grans misteris per albergar esperances de convertir-se en alguna cosa més que la simple burla de les altres comissaries.

  Llibres

 • La brigada de Anne Capestan
 • Aviso de muerte
 • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  Rainer Maria Rilke

  rilkeEl poeta i novel·lista austríac Rainer Maria Rilke va néixer a Praga a l’any 1875. La seva infància va transcórrer en un mitjà familiar ple de conflictes. En 1896, després d’abandonar l’escola militar per problemes de salut, va prendre cursos de literatura, història de l’art i filosofia a les universitats de Munic i Berlín. Dedicat de ple a la literatura, va viatjar per diversos països d’Europa, però quan va fixar la residència a París el 1902, ja era reconegut com el més important escriptor en llengua alemanya a partir de les seves obres escrites en la primera dècada de segle XX: Nous poemes , Rèquiem i la novel·la Els quaderns de Malte Laurids Brigge.

  A través del còmic Yo, Rilke, la seva autora Laura Pérez Vernetti, explica la peripècia bibliogràfica del personatge, sintetitzada de forma brillant, sense que falti cap de les circumstàncies veritablement importants que van concórrer en la existència del poeta txec, introduint de forma magistral en la trama de la historieta, alguns dels poemes de Rainer Maria Rilke.

  perez_vernetti_blogEs tracta de la biografia dibuixada d’aquest gran poeta que va reflectir en la seva vida i va mostrar en la seva obra la crisi del subjecte per situar-se i expressar el món, produïda a fi del segle XIX. Està considerat, fruit d’una època de canvi en els llenguatges de l’art, un element cabdal de desvetllament d’aquesta crisi cultural, utilitzant una narració molt senzilla però amb un bell dibuix que mostren part dels seus viatges, les seves depressions, les seves relacions amb algunes de les dones que el van estimar, i fins i tot el van protegir o finançar. També s’endinsa en la seva amistat amb Rodin, Lou Andreas Salomé i molts més intel·lectuals del seu temps.

  Còmic

 • Yo, Rilke
 • Pessoa & CIA
 • Sarà Servito: un fresco de una sociedad orgullosamente entregada a su declive
 • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  El milagro original, Gilles Legardinier

  El milagro original Gilles LegardinierGilles Legardinier és un autor súpervendes a França que ja ha vist traduïts al castellà alguns dels seus llibres. I, tot just ara, arriba la seva darrera novel·la, El Milagro original, novetat aquest mes de juliol a la Joan Oliva.

  Legardinier ha invervit 8 anys en la preparació del llibre, viatjant a molts dels indrets als quals hi fa esment. I és que El milagro original és un recorregut al llarg de 2500 anys d’història, des de l’antiga Mesopotàmia fins a l’Alemanya nazi, del Japó mil·lenari al Museu Britànic.

  logo blog genere negre_AMB LLETRESTenim davant nostre un thriller amb tocs d’història, ciència, aventures i, com no, humor, tret característic de l’obra de Legardinier que l’autor considera “una manera de sobreviure en companyia d’altres“. La parella protagonista és la formada per l’Agent de Serveis d’Intel·ligència, Karen Holt, que centra la seva tasca en la persecució de lladres d’obres d’art arreu del món i, Benjamin Hood, investigador del Museu Britànic, desubicat, cínic i amb un peculiar sentit de l’humor.

  La mort en estranyes circumstàncies de l’historiador que feia un cop de mà a la Karen en les seves investigacions serà el motiu que farà coincidir tots dos personatges.

  Allò que els tocarà viure els desconcertarà. Allò que descobriran els captivarà. Allò a què hauran de fer front els podria destruir.

  El milagro original_rodonaPrimeres pàgines.

  Gilles Legardinier (París, 1965) és guionista, productor i director. Actualment la seva tasca professional està centrada en l’escriptura i l’assessorament per a grans estudis cinematogràfics. Algunes de les novel·les de què és autor són: Mañana lo dejo (2011), Días de perros (2012) i Como el perro y el gato (2014).

  Aquestes són les novel·les de Gilles Legardinier que podeu agafar en préstec a les biblioteques de VNG:

  mañana lo dejo dias de perros El milagro original

  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  Metròpoli, Flavio Soriga

  Metropoli de Flavio SorigaPluja Negra, també publicada a Crims.cat, va ser la primera vegada que el carabiniere Martino Crissanti sortia de la imaginació de Flavio Soriga, escriptor sard nascut l’any 1975 a Uta (Sardenya). Amb aquesta primera novel·la negra, Soriga aconseguia el Premio Grazia Deledda Giovani. Tot just ara, arriba també en català i també traduïda per Pau Vidal (traductor habitual de les obres de Camilleri) la segona novel·la protagonitzada per Martino Crissanti: Metròpoli, novetat aquesta setmana a la Joan Oliva.

  Metròpoli és una novel·la negra metropolitana ambientada a Càller, capital de Sardenya. Allà, en una zona exclussiva, apareix el cadàver d’una dona de la classe alta. Era Giulia Hernández de San Raimondo, pertanyent a una de les famílies benestants de la ciutat, membre de l’antiga noblesa hispànica establerta a l’illa des de feia segles i que ha estat brutalment assassinada. L’encarregat de la investigació serà, com no pot ser de cap altra manera, el carabiniere Crissanti que travessa, alhora, per un moment personal determinant en què ha de decidir si se’n va a viure amb la seva parella o no.

  logo blog genere negre_AMB LLETRESEn paraules de Flavio Soriga, la novel·la vol ser “una investigació sobre Càller i el seu teixit social i metropolità” la qual connecta dos mons ben diferents, el de la burgesia i el de la classe baixa. A més a més, Metròpoli no és només una novel·la negra del tot recomanable, sinó també un retrat dels costums, la història, la música, la gastronomia i la literatura sarda.

  Flavio Soriga va participar en la darrera edició de la Tiana Negra, fet que va accelerar la traducció al català de Metròpoli. Gran admirador de Vázquez Montalbán i d’Andrea Camilleri i dels homenatges que tots dos escriptors han fet, a través de la seva obra, de les ciutats de Barcelona i Sícilia, Soriga té la ferma voluntat de retre també un homenatge a Càller amb la sèrie de novel·les que té la intenció d’escriure i, de les quals fins ara, n’ha escrit les dues esmentades: Pluja negra i Metròpoli.

  Llibres

 • Metròpoli
 • Pluja negra
 • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  Pàgina Següent »