Biblioteca Municipal Joan Oliva i Milà Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Biblioblog – Fora del prestatge

Mater familias. Lindsey Davis

davisblackFlavia Albia és la filla adoptiva de la famosa parella d’investigadors Marc i Helena, porta anys treballant com a informant solitària, intentant obrir-se el seu propi camí en una societat en què ser dona i a més estrangera és un gran obstacle per a la seva promoció. És culta, atrevida, satírica, irònica, amb un fi sentit de l’humor. Les experiències viscudes l’han convertit en una persona escèptica, pragmàtica, poc donada a idealismes però és una investigadora implacable, amb una ment inquisitiva i sagaç que, a més, no dubta a recórrer a altres recursos com el desvergonyiment i la sensualitat, quan així ho estima convenient. És la protagonista de les novel·les policíaques de Lindsey Davis, juntament amb l’inefable Marco Dido Falco, el seu pare adoptiu.

En un dels lots de la casa de subhastes on treballa Flavia Albia s’ha descobert un cadàver en descomposició. Amb Falco lluny de casa, Flavia decideix prendre les regnes de la investigació, amb la motivació extra de resoldre el cas i avançar-se a seu pare. Per ajudar-la en la investigació Flavia Albia compta amb l’ajuda de Manlio Faust, qui, a més, és responsable de la campanya d’un dels candidats a les eleccions. Fausto sol·licita l’ajuda de Flavia en una cursa electoral en què regna el joc brut i els candidats busquen les misèries i els escàndols de les seves contrincants i intenten evitar que trobin els seus propis. D’aquesta manera Flavia se submergeix en dues línies d’investigació que podrien estar relacionades, o no. Als carrers de Roma la tensió és màxima i els obstacles per a la investigació són molts, però la tenacitat de Flavia Albia no coneix límits.

ldavis Linsey Davis a la Xarxa de Biblioteques Municipals

logo blog genere negre_AMB LLETRESLes novel·les de Lindsey Davis són d’intriga, policíaques, també se centren en algun aspecte de la societat romana que l’autora s’ha encarregat d’estudiar amb molt deteniment i sempre sobre el terreny. De fet, ella s’ha desplaçat a tots els llocs on ha situat les seves novel·les, viatjant a llocs com Palmira, el nord d’Àfrica, Delfos, Britània, o Roma. Una de les característiques més valorades pels lectors és els diàlegs entre personatges qie són sovint molt divertits, frescos i espurnejants, i constitueixen l’atractiu més interessant de la seva escriptura. En els seus primers llibres, les vides dels protagonistes i les seves famílies es van desenvolupant a al voltant dels esdeveniments del regnat de Vespasià i el seu fill Tito. La saga posterior es protagonitzada per la filla adoptiva de Marc i Helena, Flavia Albia, i els seu desenvolupament es produeix anys més tard, durant els convulsos anys de l’Imperi de Domicià, fill i germà dels anteriors.

¿Quien es Flavia Alvia?

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

No hi ha comentaris

La princessa de Clevès. Madame de La Fayette

L'aveuQuelque approbation qu’ait eue cette histoire dans les lectures qu’on en a faites, l’auteur n’a pu se résoudre à se déclarer; il a craint que son nom ne diminuât le succès de son livre. Il sait par expérience que l’on condamne quelquefois les ouvrages sur la médiocre opinion qu’on a de l’auteur et il sait aussi que la réputation de l’auteur donne souvent du prix aux ouvrages. Il demeure donc dans l’obscurité où il est, pour laisser les jugements plus libres et plus équitables, et il se montrera néanmoins si cette histoire est aussi agréable au public que je l’espère. Le libraire au lecteur.

Chers lecteurs, lectrices

Je vous souhaite, tel ce libraire, que la lecture de ce mois-ci vous soit attrayante et vous transporte au XVIe siècle, dans l’atmosphère luxueuse et raffinée de la cour avec ses fastueuses cérémonies et ses intrigues, à l’époque de la dynastie des Valois et plus précisément pendant les derniers mois du Règne d’Henri II et les premiers de François I. Un petit conseil tout de même : ne vous en faites pas trop si au départ vous perdez le fil et persistez dans votre lecture. Cela fait partie de la règle du jeu et du décor.

thFBLH0TMOCombinant histoire et fiction, il semblerait que Madame de La Fayette, femme de lettres française, née Marie-Madeleine Pioche en 1634 à Paris, issue de la petite noblesse, n’eut aucun intérêt à faire une reconstruction historique bien qu’elle présenta l’histoire comme un récit historique du temps d’Henri II. Son intérêt résidant plutôt à décrire, les sentiments et coutumes de la cour, ayant elle-même fréquenté et observé de l’intérieur celle de Louis XIV, lorsqu’elle fut nommée dame d’honneur d’Henriette d’Angleterre (1661).

Elle fit un mariage convenu avec un gentilhomme de la haute noblesse provençale, François de La Fayette, et intégrée dans les salons mondains précieux et parisiens tel celui de Mlle de Scudéry et de l’hôtel Rambouillet, elle côtoya aussi bien des hommes que des femmes de lettres, Ménage, Segrais, La Rochefoucauld, Madame de Sévigné et devint une personnalité appréciée et reconnue par ses contemporains.

untitledQuelques-unes des œuvres de Madame de La Fayette sont La Princesse de Montpensier, son premier roman(1662) dont elle refusa l’attribution publique, Zayde (1669),La Comtesse de Tende et Mémoires de la cour de France.

Marie-Madeleine Pioche de La Vergne

Le livre

la princesse de clvesRoman clé dans l’histoire de la littérature française, La Princesse de Clèves, publié anonymement dans le Mercure Galant (journal hebdomadaire de l’époque) est considéré comme un des premiers romans modernes. Bien que court comparé aux longs romans traditionnels classiques et précieux, l’analyse psychologique de ses personnages au premier plan lui donne sa touche d’originalité.
Au beau milieu d’une ambiance où règnent hypocrisie, intrigues, dissimulation et paraitre, l’essentiel de cette œuvre se centre dans l’analyse de la passion à travers la découverte des expériences internes expérimentées par Mlle de Chartres devenue Princesse, sa sincérité et sa façon de réagir suivant le parcours de son implacable destinée……

J’envoie à votre courriel et en PDF un complément de lecture extrait de l’édition Larousse annoté et expliqué par Anne Régent, agrégée de lettres modernes, docteur de l’université Paris-IV Sorbonne, qui vous sera utile si vous souhaitez approfondir le texte pour une meilleure compréhension de ce roman.

Le lien d’une biographie de Madame Lafayette et celui d’un livre audio.

 • Madame de La Fayette. La Princesse de Clèves (audio)
 • La princesse de Clèves(PDF)
 • Esther Bruna.
  Club de Francès.

  No hi ha comentaris

  Tot això et donaré

  dredondoLa guanyadora del Premi Planeta 2016 escriu des dels catorze anys i és l’autora de la Trilogia del Baztán, el fenomen literari en castellà més important dels darrers anys amb les tres entregues d’aquesta trilogia amb els títols coneguts com El guardian invisible, Legado en los huesos i Ofrenda a la tormenta. El manuscrit guanyador Todo esto te daré sortirà publicat en les properes setmanes i tracta d’una intriga policíaca on la cobdícia és el fil conductor de la novel·la, en la qual un suposat accident de trànsit porta a un famós escriptor a descobrir la doble vida d’Álvaro Muñiz de Dávila, i a treure a la llum, juntament amb un guàrdia civil retirat i un capellà amic de l’ finat, els més foscos secrets d’una família de rancio abolengo. La Trilogia del Baztán comptarà així mateix amb una adaptació cinematogràfica dirigida per Fernando González Molina i comptarà amb guió de Luiso Berdejo, guionista a Rec.

  Dolores Redondo va començar escrivint relats curts i contes infantils, fins que a l’any 2009 publica la seva primera novel·la Los privilegios del ángel, en la qual aprofundeix en les implicacions que la mort pot tenir en la vida dels que es queden, analitzada a través de l’amistat de dues nenes. Dos anys després escriuria la seva segona novel·la, El guardià invisible, que es va convertir en un fenomen editorial com demostra la venda dels drets cinematogràfics al mateix productor que va apostar per la trilogia Millennium, de Stieg Larsson.

  L’origen de la trilogia del Baztán comença quan a l’any 2011 va llegir una notícia sobre l’assassinat d’una nena a mans d’una secta a Nafarroa. És un succés de la crònica negra i en ella estan implicades personalitats de tota la geografia. Sobre el seu protagonista, ha alertat que és la barreja de moltes dones que coneix i que té com a tret principal que mai està segura del tot, de manera que tria amb l’esperança d’encertar i que sigui ben rebut pels lectors.

 • Entrevista a Dolores Redondo
 • La secerdortisa del Baztán
 • Llibres

 • El Guardian invisible
 • Legado en los huesos
 • Ofrenda a la tormenta
 • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  Madrid negre

  madritMadrid Negro és una antologia de relats a càrrec d’Enresto Mallo que compon un recorregut criminal per alguns dels llocs més emblemàtics de la capital espanyola. En el transcurs de les seves pàgines van discorrent autors com Lorenzo Silva, Vanessa Montfort, Fernando Marías o Jesús Ferrero, que a la vegada es van repartint els diferents barris emblemàtics madrilenys com a lloc dels diversos assassinats, a través de faules macabres en què a més de sang i intriga, també és possible trobar símptomes d’humor.

  En aquesta ciutat d’ambient cosmopolita i a on la seva artèria cultural per excel·lència és la Gran Via, el conegut com a petit Broadway, hi ha una activitat que no descansa mai, però també en els petits barris de la ciutat a on els botiguers han d’aprendre a coexistir amb nous comerciants de modernes i fosques intencions. També hi han els immigrants que es reuneixen quasi diàriament a Tetuan i que són notícia més vegades de les que els agradaria, o també que un viatge en metro sovint no acaba on ni com s’havia planejat.
   

  madridnegre

   
  En aquesta recopilació policíaca es recullen relats curts escrits per Marta Sanz, en el barri de Malasaña; Alfonso Mateo Sagasta, en el barri de Chamartín; Juan Aparicio Belmonte, a Chamberí; Lorenzo Silva, a Carabanchel; Vanessa Montfort, en el barri de las Letras; Patricia Esteban Erlés, crea un crim en el Barrio de Salamanca; Berna González Harbur, en la línia 10 del metro de Madrid; Jesus Ferrero, a Argüelles; Fernando Marías, a Tirso de Molina; Andrés Barba, a Tetuan; i finalment, Domingo Villar crea el seu crim a El Barrial.

 • Barcelona Negra
 • De novelas negras, argeñoles y venganzas
 • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  Funny Girl, de Nick Hornby

  fgirlLa carrera ascendent de Barbara Parker s’inicia quan es presenta al concurs de Miss Blackpool a l’any 1964 amb l’objectiu de deixar enrere la vida en el comtat de Lancashire per convertir-se en actriu, però a mesura que es va apropant al seu somni començaran a sorgir els seus conflictes, retratant el swinging London dels anys seixanta o les bambolines de la creació de la comèdia televisiva a través de les persones implicades en la seva trajectòria, com els guionistes que es van conèixer en una comissaria després de ser detinguts en uns lavabos públics, l’actor coprotagonista convençut que pot apuntar més amunt, o el productor educat en les millors universitats que està perdudament enamorat de l’actriu protagonista. L’argument compta amb l’agilitat característica de Nick Hornby, autor anteriorment de la novel·la Alta Fidelidad o Com ser bo, que es reflexa en l’esdevenir de la protagonista abandonant la seva llar per anar-se’n a Londres, sobrevivint al departament de cosmètics d’uns grans magatzems i a una companya d’habitació bastant peculiar, però a força d’atzar i tossuderia ho aconsegueix.
   
  nhornbyFanny Girl, novetat a partir d’avui a la biblioteca, explica l’eterna lluita entre modernitat i tradició, classes i ínfules socials, d’homosexualitat, de pretensiosos homes caducs i nouvinguts davant el canviant paper de la dona en la societat americana, també hi ha espai per l’art i la comercialitat, també hi ha temps per viure diferents aventures i romanços, espai per introduir al lector en el món de la indústria de l’entreteniment i la ficció televisiva.

  Però allò realment meritori és que Nick Hornby aconsegueix enfilar totes aquestes qüestions de forma natural en la història, com per exemple les aparicions del president Harold Wilson , al mateix temps que se succeeixen els capítols en la vida tortuosa de Barbara. Fins i tot Hornby juga amb freqüència a la confusió entre l’evolució dels seus personatges i els seus rols en el desenvolupament de la pròpia comèdia.

  Els personatges dels seus llibres, si bé no s’adeqüen als estereotips comuns de quants ens envolten, sí que són recognoscibles i estimats; o com a mínim aconsegueixen fer que al lector li resultin simpàtics. I es en aquest fet on radica la riquesa literària de Hornby, un magnífic retratista que descriu meravellosament als integrants de la seva narració. Però el que és millor encara, radiografia els seus personatges amb senzilla magnificència fent que els seus universos interns siguin identificables. Si tot això s’afegeix què es tracta d’un narrador de l’actualitat, amb una mirada precisa i irònica sobre la societat que l’envolta, l’èxit està garantit.

  Són dignes de menció, també, les temàtiques escollides per les seves històries, amb situacions més o menys coincidents amb les necessitats, vicissituds, pors i decisions del comú dels mortals, de manera que aconsegueix fer que et sentis identificat des de la primera a l’última pàgina. Parla sobre autèntics antiherois que, sense la mirada i girs del magnífic autor anglès, resultarien anodins i grisos.

  Entrevista a Nick Hornby

  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  Reprenem el Club de Lectura Juvenil de la Joan Oliva!

  A3_CLUB_DE_LECTURA_JUVENIL_2016Aquest dissabte donem el tret de sortida del Club de Lectura Juvenil de la Joan Oliva. Va ser el 2012 quan el vam posar en marxa i ara, el 2016, ja s’ha consolidat dins de l’oferta de clubs de lectura de la biblioteca. Durant tot aquest temps, prop d’una cinquantena de nois i noies de 10 a 12 anys han participat en aquesta activitat de foment de la lectura i, més de trenta, els títols que hem llegit i compartit.

   

  El Club de Lectura Juvenil de la Joan Oliva és un espai de trobada per a nois i noies a qui agrada llegir i compartir les seves impressions sobre la lectura. Fomentem la participació, la comprensió del text i el diàleg entre tots els que hi participem, alhora que llegim i ens ho passem molt bé!

   
  Enguany, com els cursos passats, seran vuit els títols que llegirem entre l’octubre i el juny.
   

  Calendari i lectures del Club de Lectura Juvenil 2016-2017.

  Benvinguts al Club de Lectura Juvenil!

  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  Liquidació final, Petros Màrkaris

  BANNER-560

  Petros Màrkaris, l’autor

  El 6 d’octubre ha estat la data d’inici del nou curs de L’Oliva Negra, el club de novel·la negra de la Biblioteca Joan Oliva que ha tingut una molt bona acollida, cosa que posa de manifest l’excel·lent estat de salut que gaudeix aquest gènere literari.

  MARKARIS-1L’autor escollit com a punt de partida ha estat Petros Màrkaris (Istanbul, 1 de gener de 1937), que va viure la seva infantesa a Grècia, i va estudiar ciències econòmiques a Viena i Stuttgart i posteriorment es va traslladar a Atenes, on resideix en l’actualitat.

  És autor teatral, guionista de televisió i ha col·laborat en diversos guions del cineasta grec Theo Angelopoulos, entre els quals destaquen ‘La mirada d’Ulisses’ o ‘L’eternitat i un dia’ (Palma d’or al Festival de Cannes de 1998). Així mateix, ha traduït importants autors de llengua alemanya com J.W. Goethe, Artur Schnitzler, Bertolt Brecht o Thomas Bernhard.

  És autor de la sèrie de novel·la negra protagonitzada per Kostas Kharitos i va guanyar el VII Premi Pepe Carvalho en reconeixement a la seva trajectòria per ser un dels representants ‘més clars’ de la novel·la negra mediterrània.

  mapa-greciaCompromès social i políticament al seu país, pocs novel·listes estan tan qualificats per aclarir la crisi que assola Grècia i que amenaça amb esfondrar el projecte d’unió europea.

  Indignat davant la precarietat de la vida quotidiana de tants ciutadans, castigats per mesures dissenyades a Brussel·les i Berlín, Màrkaris alerta que aquesta no és una crisi més, i que només tornant a les arrels de l’humanisme, inventat precisament a Grècia, podrem deixar de sentir aquesta espasa de Dàmocles sobre els nostres caps.

  Amb aquesta finalitat, l’escriptor ha utilitzat el personatge del comissari Kharitos, un observador agudíssim de la realitat de Grècia, com a testimoni crític de l’accelerada evolució de la societat grega en les últimes dècades i el paper que les seves estructures de poder tenen en l’actual desastre financer, en l’anomenada tetralogia de la crisi, Amb l’aigua al coll, Liquidació final, Pa, educació, llibertat i Fins aquí hem arribat.

   

  Liquidació final, el llibre

  Liquidació final és el setè títol de la sèrie protagonitzada pel comissari Kostas Kharitos i el segon del que l’autor ha denominat la Tetralogia de la Crisi, que va començar amb la novel·la Amb l’aigua al coll, i continua ara amb aquest títol que ens acosta novament a la terrible situació que està patint el poble grec.

  Liquidació final_portadaEn només quatre pàgines, l’autor retrata amb mestria la situació d’un país on els joves no troben feina, els jubilats no poden subsistir i els immigrants busquen desesperadament menjar entre les galledes d’escombraries. Liquidació final és una novel·la que s’acosta de forma valenta a una crisi d’efectes que no només estan patint a Grècia, sinó que també patim en tota la seva cruesa en altres països com Espanya.

  A l’Atenes a la vora de la fallida, tot està cap per avall, excepte el Departament d’Homicidis. No hi ha crims, només rutina i burocràcia. A més, Kostas ha estat proposat pel seu cap per a un ascens, i aquest li demana que es cenyeixi a les regles i mostri un comportament exemplar fins que acabin les avaluacions.

  El comissari sempre ha pensat que es jubilaria amb el seu grau actual i ara que se li ha obert una finestreta a l’ascens, no vol que se li tanqui, però de moment li han retallat el sou i la seva filla Katerina pensa a emigrar perquè no troba feina.

  oliva 300-loguilloQuan troben el cadàver de la primera víctima que es cobra un peculiar justicier, el comissari Kostas Kharitos gairebé sent alleujament, ha d’atrapar un assassí que realitza una obra «providencial», aplaudida per molts ciutadans.

  Un home que ha resolt fer justícia pel seu compte. Amb cartes d’amenaça i armes antiquades, es disposa a passar comptes, el ‘Recaptador Nacional’, ha decidit passar a l’acció i passar comptes amb els rics que se les enginyen per no pagar impostos, mentre els grecs cada vegada estan més empobrits per la crisi.

  Malgrat l’interès del govern perquè les motivacions de l’assassí no surtin a la llum, gran part de l’opinió pública rebrà amb entusiasme un nou ‘heroi nacional’ a qui aplaudeixen i animen a continuar amb la seva particular creuada.

   

  6 d’octubre, la tertúlia

  En general ha estat una novel·la molt ben rebuda pels integrants de L’Oliva Negra. Així ho reflecteixen les altes puntuacions que li han donat:

  Esther, 8; Joan, 9; Evelia, 9; Pedro, 8; Joana, 8; Dolors, 8; Josefa, 7; Inés Luz, 5; Julio, 6; Carme, 7; Soledad, 8; Ana Maria, 8; Pilar, 8; Montserrat, 8; José Antonio, 8; Carme, 8.

  Només en un parell d’ocasions no li han donat l’aprovat: Joana, 4; Victoria, 2.

  atenas-de-nocheLa majoria dels clubaires han trobat que Màrkaris ha sabut copsar l’actual ambient de caos i confusió que es viu a Grècia i concretament, en aquest cas, a la ciutat d’Atenes. Tant és així que en algun moment l’han trobat una mica aclaparador i s’han embolicat amb la profusió de noms de persones i de carrers i de persones, el que els hi ha dificultat un xic la lectura, ja que el Kharitos passa gairebé tota la novel·la dins d’un cotxe, entre embussos i carrers tallats per manifestacions i vagues.

  Impactant ha estat el qualificatiu més utilitzat davant l’avís amb el qual comença la narració: ‘es desaconsella qualsevol imitació dels fets narrats en aquesta novel·la’. Més d’un dels participants ha afirmat que la temptació o les ganes de trobar un recaptador nacional a casa nostra era important…

  També ha impressionat l’impactant, demolidor començament amb el suïcidi de quatre ancianes que deixen un colpidora carta en què expliquen la seva soledat i la seva precària situació econòmica que las condueix al suïcidi.

  Una de les clubaires ha destacat que l’únic que no li ha agradat gens és les limitacions familiars sobre Katerina, la filla de Kharitos, que coarten la seva llibertat a l’hora de decidir quin serà el seu futur laboral, però reconeixent que rebla el clau sobre l’incert futur que plana sobre la joventut grega i per equiparació a la del nostre país.

  placa-syntagmaPràcticament tots els participants han reconegut que Liquidació final els ha enganxat des del primer moment, l’han trobat una lectura lleugera però amb un contingut bastant considerable on no hi falta el cinisme ni tampoc l’humor negre.

  A destacar l’opinió oposada d’un parell de clubaires que Liquidació final no els ha agradat gens ni mica. L’han trobat una prosa simplista i que no desenvolupa ni entrelliga bé les tres trames de la novel·la: la crisi, la família i per últim la intriga criminal, que per a ells ha estat la més pobra.

  I com a punt negatiu general s’ha ressaltat la sobtada rapidesa i casualitat amb què es resol el crim. I per descomptat que el mòbil del recaptador no té res a veure amb un sentiment de ciutadania, sinó que com tots els mòbils dels assassins es tracta d’un acte egoista, egocèntric i privat: una simple venjança.

  La propera sessió del Club de Lectura de Gènere Negre L’Oliva Negra, en què comentarem La cinquena dona de Henning Mankell, tindrà lloc dijous 3 de novembre a les 17.30h.

  Sofia de Ruy-Wamba
  L’Oliva Negra

  No hi ha comentaris

  Yeruldelgger. Muertos en la estepa

  page32Ian Manook, pseudònim de Patrick Manoukian, va néixer a Meudon, França, a l’any 1949. L’autor de Yeruldergger és també periodista i editor, és llicenciat en Dret i Ciències Polítiques per la Sorbona i en Periodisme per l’Institut Français de Presse. En els anys setanta, va publicar articles i reportatges sobre turisme a diferents revistes franceses. A mitjans dels vuitanta va crear Manook, una agència de comunicació especialitzada en autors de viatges, i Tournon, una editorial infantil i juvenil. El seu perfil polifacètic li ha permès signar guions per a còmics d’humor, dos llibres de viatges i també una novel·la juvenil, per la qual va merèixer el Premio Gulli 2012. Dos anys més tard va obtenir el Premio SNCF du Polar 2014 per la seva obra Yeruldelgger. Muertos en la estepa.

  L’univers creat per Ian Manook transcorre a Mongòlia, entre iurtes i camins poblats per nòmades, incansables i fidels a molt poques coses entre elles la família. El seu personatge es diu Yeruldelgger, un comissari mongol de nom impronunciable, caràcter explosiu i mètodes expeditius. Tot comença quan una família nòmada troba el cos d’una nena petita enterrat al costat del seu tricicle enmig del no-res, de la infinita estepa. El comissari Yeruldelgger es desplaçarà des de la capital fins a la petita Yurta, cinc hores de calor i interminables sots pel desert, per fer-se càrrec del cos i buscar qualsevol pista que serveixi per resoldre l’entrellat. Només unes hores abans, el comissari estava davant de tres cadàvers mutilats de tres ciutadans xinesos als que han assassinat brutalment en una fàbrica de la capital. És la rutina diària d’un policia dur però sensible, honest i honorable amb els que mereixen ser-ho, però completament temperamental i de certeses indestructibles, viu sol per al seu treball, ha oblidat els ensenyaments dels monjos budistes que el van educar en la seva joventut i pateix una espiral d’autodestrucció i ràbia interna que provoquen la por en els seus companys

  logo blog genere negre_AMB LLETRESYeruldelgger és comissari a Ulan Bator, el policia més efectiu del cos encara que completament turmentat des que en la investigació d’un cas anterior assassinessin a la seva filla menor, Kushi, provocant la bogeria i fugida de la seva dona, i la caiguda en les drogues de la seva una altra filla adolescent, Saraa.

  Només la seva intrèpida companya Oyun, i la seva estimada amiga, l’eficaç forense Solongo, semblen acompanyar el comissari en les seves investigacions i la seva lluita interior contra la vida mateixa.

  Ja podeu llegir el primer capítol Yeruldelgger, muertos en la estepa_150x230

  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  Torna el Fantastic de Sitges

  ussenterprise

  La 49à edició del Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya alçarà el teló aquesta mateixa nit amb el millor cinema català a càrrec d’Inside, una proposta de terror dirigida per Miguel Ángel Vivas, creador de Secuestrados o Extinction i que comptarà amb el guió d’un autèntic clàssic del certamen com és Jaume Balagueró i el seu col·laborador habitual Manu Díez. La pel·lícula, un remake de la producció francesa À l’intérieur, està protagonitzada per Rachel Nichols i Laura Harring. La història de Inside mostra com una jove vídua, embarassada i deprimida, intenta reconstruir la seva vida després del fatídic accident de trànsit en què va perdre a la seva parella i el seu sentit de manera parcial. Ara, a punt de donar a llum, viu en una casa aïllada d’un suburbi quan, una nit de Nadal, rep la visita inesperada d’una altra dona amb un objectiu demolidor com és arrabassar-li el nadó que porta dins. A la secció oficial a competició també participen dues produccions catalanes com Proyecto Lázaro, de Mateo Gil, i Pet, de Carles Torrens.

  Aquest any l’edició estarà dedicada als 50 anys de l’estrena de la primera pel·lícula de Star Trek. Les aventures de la tripulació de l’USS Enterprise van ser el primer gran fenomen de fanatisme audiovisual. Els trekkies van lluitar per mantenir viva la flama de la sèrie de Gene Roddenberry quan va ser cancel·lada, ho van aconseguir, i avui mantenen una puresa encomiable. El Festival de Sitges els dedica el cartell, diverses projeccions, i la visita estel·lar de Walter Koening, el Pavel Txèkhov original. Una de les novetats d’aquesta edició serà la Samsung Sitges Cocoon, una proposta en la qual cada usuari disposarà d’una butaca on submergir-se en allò que s’ha projectat a la sala. Es podrà disposar de vuit curtmetratges que faran viatjar a l’espectador a una realitat virtual com un manicomi macabre, una casa encantada, o una gàbia plena de zombis.

  mvsydowL’estrella cinematogràfica d’aquesta edició serà Max Von Sydow, actor suec que segueix treballant sense descans als seus 87 anys i que rebrà el premi honorífic a la seva carrera cinematogràfica. No és que ell treballi en el cinema, és que ell és cinema: que ningú oblidi que Von Sydow era qui jugava a escacs amb la mort a El séptimo sello. Sitges li homenatjarà pels seus papers en pel·lícules fantàstiques i de terror com El exorcista, Intacte, Insomni, Jutge Dredd, La botiga, Minority report o en sèries tan premiades com Game of Thrones.

  A altres seccions del festival també hi ha una àmplia presència catalana. A la categoria de Noves Visions, espai del fantàstic més alternatiu, es troba La propera pell, dirigida per Isaki Lacuesta i Isa Campo; també hi són Vestigis, d’Ivan Morillo, Salvación de Denise Castro, i El cor del pi negre, de Jaume Pujadas. Entre els curtmetratges es podrà veure Mater salvatoris, de Marc Barceló i Waste, de Laura Sisteró i Alejo Levis.

  Programa Sitges 2016

  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  Spotlight & La chica danesa

  cartel-SpotlightDues de les pel·lícules protagonistes de la darrera cerimònia dels Oscar 2016, Spotlight i La chica danesa, són novetat aquesta setmana a la Joan Oliva. Si encara no les has vistes, no ho dubtis i passa per la biblioteca a reservar-les!

  Comencem amb Spotlight, dirigida per Thomas McCarthy i protagonitzada per pesos pesants de la indústria cinematogràfica nord-americana com ara Mark Ruffalo, Michael Keaton, Rachel McAdams, Liev Schreiber i Stanley Tucci.

  Spotlight és el nom de l’equip d’investigació del diari The Boston Globe que, al llarg d’un any, es va dedicar de manera exhaustiva a treure l’entrellat dels nombrosos casos de pederàstia que l’església catòlica de la seva ciutat amagava. El film recrea els mesos d’intensa investigació que van culminar, el juny de 2002, amb la publicació d’un article en el mateix diari. L’esmentat article feia públic l’encobriment sistemàtic que els alts càrrecs de l’església de Boston havien fet i continuaven fent dels abusos sexuals que tenien lloc en el seu si. No en va, un cop publicat l’article, quedava palès que aproximadament el 10% del clero de Boston havia abusat de menors amb el coneixement, la complicitat i la passivitat dels seus responsables, entre els quals hi havia el cardenal Bernard Law.

  Article original a The Boston Globe que va destapar l’escàndol.

  actores Spotlight i personatges realsFins a aquell moment, les denúncies d’abusos sexuals que acusaven sacerdots catòlics de Boston es tancaven amb un acord privat que incloïa el trasllat del sacerdot implicat a un altra església, una ridícula indemnització per a la víctima i un estricte acord de confidencialitat que evitava que l’escàndol fos públic. Amb la publicació de l’article el 6 de juny de 2002, centenars de casos d’abusos no només a Boston, sinó també de costa a costa dels Estats Units van fer-se públics i van esquitxar els responsables eclesiàstics. Poc temps després, el cardenal Law va deixar el càrrec i va ser traslladat al Vaticà, on encara resideix sense haver rendit comptes davant de la justícia per la seva inacció davant dels abusos de què era coneixedor.

  La tasca d’investigació de l’equip Spotlight va ser reconeguda amb el premi Pulitzer l’any 2003.

  Tràiler de la pel·lícula Spotlight:

  La_chica_danesa_cartelLa segona novetat cinematogràfica d’aquesta setmana a la Joan Oliva és La chica danesa film també del 2015 dirigit per Tom Hooper responsable, entre d’altres, de títols com ara Los Miserables (amb Hugh Jackman i Anne Hathaway) i El discurso del Rey (amb Colin Firth i Helena Bonham Carter).

  Eddy Redmayne i Alicia Vikander (guanyadora de l’Oscar a la millor interpretació femenina de repartiment per aquesta pel·lícula) són els protagonistes de La chica danesa, cinta que ficciona la relació del matrimoni format pels artistes danesos Einar i Gerda Wegener i que s’endinsa, fonamentalment, en la figura d’Einar Wegener, considerat la primera persona a sotmetre’s a una operació de canvi de sexe.

  Lili ElbeEl matrimoni Wegener es va conèixer a l’Escola d’Art de Copenhague i es van casar ben joves, l’any 1904. Einar sempre havia pensat que vivia en un cos que no corresponia al que sentia, però va ser l’atzar qui ho va precipitar tot. Un dia, qui havia de venir a fer de model per un quadre que pintava la Gerda Wegener no hi va poder venir i la pintora va demanar al seu marit que hi fes de model femenina. Aquest va ser el detonant que va fer que Einar comencés a vestir-se de dona i a assistir a diferents actes socials d’aquesta manera. El que podria haver estat la fi del seu matrimoni va ser tot el contrari i Gerda Wegener el va recolzar completament. Només els més propers a la parella sabien la veritat, però finalment el matrimoni es trasllada a París on vivien fent-se passar per germanes.

  L’any 1930, amb gairebé 50 anys, Einar (que va adoptar el nom de Lili Elbe per al seu nou rol femení) es sotmet a la primera operació de canvi de sexe de què es té coneixement a la història. En aquell moment, el procés de reasignació de gènere consistia en cinc intervencions i Lili Elbe va morir l’any 1931 com a conseqüència de les complicacions derivades de la quarta operació. Abans de morir, però, va aconseguir passaport amb el nom de Lili Elbe, reconeixent-la com a dona.

  La cinta La chica danesa està basada en la novel·la The danish girl, publicada l’any 2000 i escrita per David Ebershoff i basada, alhora, en l’autobiografia Man into Woman que el mateix Einar Wegener va escriure sota pseudònim i que es va publicar l’any 1933.

  Tràiler de la pel·lícula La chica danesa:

  DVD

 • Spotlight
 • La chica danesa
 • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  No hi ha comentaris

  Pàgina Següent »