Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


19 de maig, dia Mundial de la Malaltia Inflamatòria Intestinal.

La malaltia de Crohn i la colitis ulcerosa formen part d’un grup de malalties de causa desconeguda que es coneixen amb el nom de Malaltia Inflamatòria Intestinal (MII) i que afecten al tracte gastrointestinal. En totes dues la conseqüència és una inflamació de la paret intestinal que produeix una varietat de símptomes: diarrees, dolor abdominal, vòmits, febre, pèrdua de pes, fatiga, i altres complicacions que poden afectar altres òrgans, com els ulls, i també les articulacions, els ossos i la pell.

La malaltia acostuma a cursar en forma de brots. Actualment no hi ha cap tractament que la curi i l’objectiu dels tractaments farmacològics i del seguiment mèdic és controlar la inflamació durant els brots d’activitat i prevenir-ne la reaparició i les complicacions. El control de l’activitat inflamatòria ha de permetre llargs períodes de remissió que permetin una vida estrictament normal en tots els àmbits de la vida: alimentació, feina o escola, social… Per contra, quan alguna part de l’intestí inflamat és irrecuperable, degut a la repetició dels brots o alguna complicació, s’ha de recórrer a la cirurgia de la zona afectada.

Més de 5.000.000 de persones arreu del món pateixen aquestes malalties. La qualitat de vida d’aquestes persones es ressenteix, sobretot per la incertesa que sorgeix al tenir una malaltia que cursa a brots imprevisibles, tant en la seva aparició com en la seva durada. Els primers símptomes es manifesten per primer cop, en la majoria dels casos, durant la segona o tercera dècada de vida, tanmateix poden aparèixer a qualsevol edat. En el cas d’iniciar-se en edat pediàtrica, aquesta malaltia pot condicionar trastorns en el rendiment escolar, el creixement i/o el desenvolupament sexual.

Un estudi epidemiològic pediàtric d’àmbit nacional de recent publicació, coordinat per l’hospital Sant Joan de Déu de Barcelona posa de manifest que el nombre d’infants a qui es diagnostica d’una malaltia inflamatòria intestinal s’ha triplicat en els darrers 15 anys: ha passat de 80 casos anuals, el 1996, a 227, l’any 2009.

Aquesta tendència a l’alça es dóna també en altres països industrialitzats i molt menys en els subdesenvolupats, fet que apunta que la dieta, els contaminants ambientals i un ús excessiu d’antibiòtics poden influir en l’aparició d’aquest tipus de malalties, però no en són factors determinants. A la MII, la necessària combinació tant del component genètic com de l’ambiental són els que desencadenen el desgavell immunològic que en provoca els símptomes.

Per tal de sensibilitzar la societat i millorar la qualitat de vida dels malalts hi ha arreu del món associacions de malalts que s’organitzen i es fan sentir. A Catalunya hi ha l’Associació de Malalts de Crohn i Colitis Ulcerosa (ACCU Catalunya) que forma part d’ACCU España, la qual és membre de l’European Federation of Crohn’s and Ulcerative Colitis Association (EFCCA). Aquesta aixopluga 28 associacions de malalts europeus i 3 d’estats membres associats i es suma a la celebració del 19 de maig, Dia Mundial de la Malaltia Inflamatòria Intestinal, organitzant activitats per al coneixement d’aquestes malalties, fent visibles als malalts i sensibilitzant la societat.

A nivell Europeu també hi ha una organització molt important, l’European Crohn’s and Colitis Organisation (ECCO), que reuneix els millors especialistes i que té la missió de millorar l’atenció dels pacients amb MII en tots els seus aspectes a través d’unes directrius internacionals per a la pràctica, l’educació, la investigació i la col·laboració en l’àmbit de la MII.

L’ECCO i l’EFCCA han posat en marxa una campanya de sensibilització contra la MII, “Uneix-te a la lluita contra la MII”. Podeu veure tot seguit el vídeo promocional de la campanya Join the fight against IBD:

La Biblitoeca Armand Cardona també vol sumar-se a la celebració d’aquest dia, sense deixar de banda el foment de la lectura.

Per això el proper 31 de maig es presentarà una novel·la juvenil de la que ja vam parlar en aquest bloc durant el mes de febrer, 250 quilòmetres, escrita per Víctor Panicello i el Consell de Joves de l’Hospital Sant Joan de Déu.

Durant l’acte es repartirà als assistents un llaç de color lila, com símbol de la lluita contra la MII, i és que el protagonista de la novel·la, el Quim, és un jove amb la malaltia de Crohn i, 250 són els quilòmetres que ha de recórrer per saber quin futur li espera.

Us esperem el 31 de maig a les 18:30 h. a la Biblioteca. Després de la presentació es projectarà el curtmetratge basat amb la novel·la i de títol homònim, dirigit per María de Castro.

1 Comentari fins ara

  1. Víctor Panicello dilluns 20 de maig de 2013 - 7:21 h

    Per a mi serà un plaer ser amb tothom qui li interessi el proper dia 31. L’experiència de fer aquest llibre amb nois i noies de l’hospital Sant Joan de Déu de Barcelona ha estat fantàstica i m’ha deixat moltes coses epr explicar. Fins ben aviat

Deixa un comentari