Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Setmana de la dona: Dones que canten… “made in Catalonia”

Aquest 2013 se celebra l’Any de les Dones a la Cançó coincidint amb els 50 anys de la mítica cançó “Se’n va anar”, popularitzada per Salomé i que es considerada la primera dona de la cançó en català; una iniciativa fruit de la col·laboració entre la revista Enderrock, l’Institut Català de les Dones i el festival Barnasants.

Aprofitant aquesta efemèride, difosa amb el número 207 de la revista Enderrock que es va publicar el passat mes de gener, la Biblioteca Armand Cardona Torrandell pretén retre el seu particular homenatge a aquestes veus coincidint amb el Dia Internacional de la Dona que se celebrarà el proper divendres 8 de març.

El monogràfic engloba 25 veus que posen de manifest la contribució artística i la manera d’entendre la música de les dones, i recull el seu testimoni. Se’n destaquen les grans veus femenines de tots els temps d’arreu dels Països Catalans, amb un gran protagonisme per la Nova Cançó, i on destaquen figures com Maria del Mar Bonet, Marina Rossell, Guillermina Motta, Big Mama o Núria Feliu.

Però també tenen un gran protagonisme la nova generació de joves cantants que s’estan obrint pas dins el panorama musical català i que, en molts casos, o estan fent amb un gran èxit tant de públic com de la crítica: des de Sílvia Pérez Cruz, fins Anna Roig, passant per Maria Rodés, Ivette Nadal o Bikimel.

Tot això sense oblidar l’aportació realitzada per artistes ja consolidades com Lídia Pujol, Carme Canela, Franca Masu o Eva Dénia.

Un ampli ventall i una renovada mirada sobre el panorama musical a Catalunya i en català que es pot complementar amb l’escolta de la playlist que hem preparat a l’espai de les Biblioteques Municipals de VNG a Spotify i que hem enriquit amb els treballs de cantants catalanes però que no ho fan en català, com Maika Makovski, Andrea Motis o The Pepper Pots, exponents també d’aquesta nova escena musical a Catalunya: Dones que canten… “made in Catalonia”

Es tracta de la segona notícia dins la Setmana de la dona (del 4 al 8 de març); la primera es va dedicar ahir a la presentació del còmic de Sandra Uve, Hora Zulú, que es realitzarà a la Biblioteca demà dimecres. Les notícies d’aquesta setmana dedicada a la dona, especialment en la seva vessant més creativa i cultura, es completaran amb les següents entrades:
- Dimecres 6 de març: Louisa May Alcott (125 anys de la seva mort)
- Dijous 7 de març: L’art del ganxet de la mà de Joana Vasconcelos
- Divendres 8 de març: Isabel Coixet a l’Espai de cinema

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari